Страница 26 от 41 ПърваПърва ... 16242526272836 ... ПоследноПоследно
Резултати от 376 до 390 от общо 609
Like Tree172Одобрявам

Термопомпа Въздух-Вода

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010

Отговор: Термопомпа Въздух-Вода

Идеята е да не поддържаш излишно висока температура в системата без необходимост, защото колкото е по-висока температурата на водата толкова ти пада копа. Бойлера си го нагласи така че да ползваш водата без да я разхлаждаш а да се нагрява до висока температура периодично за дезинфекция.
    Rafailiev одобрява това.

2.  

3. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2020

Как е най-добре да се отоплява апартамент 140 кв.м. Хол 55 кв.,2 спални по 19,баня /тоал.12 още една баня тоал. ,сервизното мисля не е интересно.
    Нов блок вътешен апартамент на последен етаж,като 3-те основни стаи гледат на юг.Газ има до апартамента.
    Като за начало какви ще са приблизителни цени на подовото(отделно) и газова инсталация и термопомпа.Става въпрос за качествена техника МЕ Zubadan напр, ,за газта не знам изобщо.....
    Ако е на газ възможна ли е и как става автоматизция за подаване и спиране на отоплението към различните стаи.Имам впредвид не постоянно,а тъй като в хола ще има добър климатик,възможно ли е когато няма хора там за по-продължително време.напр. през работно време и нощем да се използва климатика,като се спира газта.
    Пречка за това ще е ,ако честото спиране(намаляне?) е проблем.
    Не съм ориентиран за сега и въпросите са напосоки.

4. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Да бе.

5. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2020

Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Да бе.
    Разбирам шегата.Добре е да обясните кое точно няма да стане.
    Иначе гледам ,че газовите котли са евтини за разлика от термопомпите.
    А за хибридните ,които се доближават до цената на термопомпа не знам някъде коментирано ли е.

Като за начало кое да ,кое не и кое ако.

https://megaelectronics.bg/produkt-c...-gazovi-kotli/
    https://megaelectronics.bg/produkt/g...d024a1a-24-kw/
    https://megaelectronics.bg/produkt/e...evlq05cv3-2-2/

6. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2018
    Живее в
    София

Lightbulb Отговор: Термопомпа Въздух-Вода

Здравейте експерти и обикновени консуматори като мен.
    Имам въпрос, който може би е дискутиран вече, но ще бъда благодарен, ако някой познавач ми даде съвет как да постъпя за най-ефективно решение на пробема.
    Знам, че най-доброто решение е нова ТП, но...
    От 2016 г имам ТП Геоток 20AW, която би следвало да обезпечава 16-20 кW отоплителна мощност. В началото беше горе-долу добре, но постепенно изгуби способността си да отоплява.
    Става дума за еднофамилна къща около 120 м2 отопляема площ при около 300 куб.м обем, 4 конвектора по 1.93 кВт и 3 конвектора по 2.6 кВт, 1 лира 60/90 и една 60/160. Има инсталиран 200 л бойлер и 200 л буферен съд, и двата Sunsystem.
    Единствените настройки, които мога да правя без да счупя нещо, са за температурата на загряване на водата в хидробокса. В момента е настроена на 47*С, но при НИКАКВА отрицателна температура не може да ги достигне, макар че компресорът върти непрекъснато, докато не влезе в режим на дефрост. И пак отначало. Имам и нагревател от 6 кВт, но при минус 12-13 градуса и той не е достатъчен, за да вдигне температурата над 39-40*С. Толкова и дори по-ниска е температурата на водата в бойлера, който също има ел.нагревател.
    Сега на въпроса. Има ли начин да се надгради съществуващата ТП (или да се използват части от нея), да се смени компресора, да се направи инверторна, да се смени хидробокса, да се монтира 3-пътен вентил. Изобщо някакви хитрини, на които са способни експертите с оглед минимизиране на допълнителните инвестиции. Пак повтарям, че в началото се държеше добре и вършеше работа до минус 10-12*С.
    Надявам се да не съм предизвикал бурен смях у вас и да получа добронамерени съвети.

Весели празници на всички!

7. Member
    Тук е от
    Dec 2008

А някой от фирмата погледнали я за диагностика? Може едно дозареждане с фреон например да реши проблема.

Изпратено от моят Mi 9 SE с помощта на Tapatalk
    Loser одобрява това.

8.  

9. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2018
    Живее в
    София
    Цитат Първоначално публикувано от drecolli Виж публикацията
    А някой от фирмата погледнали я за диагностика? Може едно дозареждане с фреон например да реши проблема.

Да, заредиха я с фреон (газ), смениха манометъра, взеха ми 400 лв и резултатът е 0 (нула).Не съм сигурен в последователността. Поне манометърът е чистак нов
    Този пост е редактиран от Loser; 28-12-21 в 14:38.

10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011

И не изчистиха филтрите? На първо време си смени пластинчатия топлообменник.Може в него да е проблема.

11. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2018
    Живее в
    София
    Цитат Първоначално публикувано от VLADO 66 Виж публикацията
    И не изчистиха филтрите? На първо време си смени пластинчатия топлообменник.Може в него да е проблема.
    Не! Нищо не пипнаха зад вратичката.

За съжаление не разбирам нищо от тези железарии, а нямам особено желание да ги викам пак тях. Ако не намеря някой друг, ще ми се наложи…
    Благодаря за съвета!!!

12. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2011

Обикновено с течение на времето топлообменника губи характеристиките си поради различни причини и трябва да се подмени.Не е скъп около 400 лв.

13. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2018
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от VLADO 66 Виж публикацията
    Обикновено с течение на времето топлообменника губи характеристиките си поради различни причини и трябва да се подмени.Не е скъп около 400 лв.
    Някой да иска да вземе 400 плюс труда?

14.  

15. Member
    Тук е от
    Dec 2008

Преди да тръгнеш да набиваш още пари (смяна на топлообмник) намери някой, който да постави правилна диагноза. Щото така само с проба грешка има голям шанс да изхарчиш пари за една нова помпа. Имаш ли индикация за температура на фреона? Ако не достигаш достатъчна Т означава, че не е топлообмник, а най-вероятно компресор. Ако нямаш индикация намери начин да измериш температурата на фреона преди и след топлообмника.

kokovox и Loser харесват това.

16. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2018
    Живее в
    София

Преди да тръгнеш да набиваш още пари (смяна на топлообмник) намери някой, който да постави правилна диагноза. Щото така само с проба грешка има голям шанс да изхарчиш пари за една нова помпа. Имаш ли индикация за температура на фреона? Ако не достигаш достатъчна Т означава, че не е топлообмник, а най-вероятно компресор. Ако нямаш индикация намери начин да измериш температурата на фреона преди и след топлообмника.

Прав си, но както казах единствените, които познавам, са онези, дето я доставиха. На тях обаче нямам доверие вече. Има някакъв дисплей с няколко бутона и в момента показва външна температура и някаква друга, която предполагам е на изходящата вода. При някакви комбинации сигурно има начин да се видят и други параметри.

На пипане тръбата с фреона преди топлообменника е доста гореща, може би над 50 градуса, а след него е от порядъка на 30. Не познавам друг начин освен с някакъв електронен термометър, но не разполагам с такъв.

Ако някой иска да убие час-два, мога да го взема отнякъде в/около София и да го върна

ПП

Сетих се, ча на мултицета има опция за измерване на температура. Входящата на фреона измерих около 68*С, а изходящата около 40*С.
    Външната температура е 9,5*С.

Какво значи това?
    Този пост е редактиран от Loser; 27-12-21 в 18:21.

17. Member
    Тук е от
    Dec 2008

Тоа е доста добър пад в топлообмника, което означава, че работи. Странно е, че достигате и доста добра температура на фреона. Тази енергия която фреона отдава на водата трябва да влиза в къщата. Да не би някъде другаде да е проблема?
    При мен фреона не достига такива високи стойности. Максимум няколко градуса разлика с водата. На снимката се вижда при зададена 35 на водата.
    п.п. Пиша горното на база опит с моята помпа. Подчертавам, че не съм инжинер, специалист и т.н.

Loser одобрява това.

18. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2018
    Живее в
    София

Тоа е доста добър пад в топлообмника, което означава, че работи. Странно е, че достигате и доста добра температура на фреона. Тази енергия която фреона отдава на водата трябва да влиза в къщата. Да не би някъде другаде да е проблема?
    При мен фреона не достига такива високи стойности. Максимум няколко градуса разлика с водата. На снимката се вижда при зададена 35 на водата.
    п.п. Пиша горното на база опит с моята помпа. Подчертавам, че не съм инжинер, специалист и т.н.

Ами не знам бе, хора.
    Нещо не е както трябва, ама не знам какво е. Идват, гледат параметрите, всичко точно. Когато е над нулата. Като падне под нулата, ела, та гледай. Сигурно входящата температура е 38, изходящата 28 и в крайна сметка къщата студена. Компресорът бичи, та пушек се дига, ама файда - йок.
    При положителни температури всичко е като по рекламата.
    Не знам мога ли да качвам снимки тук понеже съм още нов.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 26 от 41 ПърваПърва ... 16242526272836 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Термопомпа вода-вода и вода-въздух
    От rkk във форум Други начини за отопление
    Отговори: 311
    Последно: 03-04-23, 20:21
  2. Отговори: 5
    Последно: 21-01-12, 20:23
  3. Продавам една нова термопомпа въздух вода
    От Tony06 във форум Приключили продажби
    Отговори: 5
    Последно: 16-01-12, 23:26
  4. Термопомпа " въздух - вода"
    От Смехурко във форум Други начини за отопление
    Отговори: 5
    Последно: 29-12-09, 15:26
  5. Преработка на Daikin FTYN60 в термопомпа въздух/вода
    От vanko68 във форум Климатици Daikin
    Отговори: 13
    Последно: 17-06-09, 18:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе