Здравейте, искам да помоля за съвет и мнения относно отоплението на термопомпа въздух-вода. Става въпрос за апартамент в София, около 80 квадрата с изложение юг-север (2 от стаите са на юг, 2 на север и коридор по средата. Блока е тухлен, строен 1999 г. без външна излоция. Направили сме вътрешна изолация с минерална вата и гипсокартон на всички външни стени. В момента се отопляваме с котел на ток и последната ни сметка за ток беше около 600 лева и търся вариант за намаляне на разходите. Четох доста из форума и общо взето с киматици във всяка стая е най-изгодно, но не знам дали ще свикна с не толкова комфортното отопление от тях (течение) и голямата разлика в температурата между тавана и земята и разбира се свързаните с тях пробиване и инсталацията на самите климатици. Газта, също не е опция защото няма тръба до блока. Та идваме на опцията за термопомпа. Мога ли да използвам системата от 4 радиатора, която в момента имам заедно със целия котел (разширителнен съд, помпа) и към нея да се свърже термопомпата. Нагревеателя може да играе на спомагателен такъв, при много ниски външни температури, предполагам. Котела ми е български от най-елементарните, 8 КВ, като управлението се свежда само до промяна на температурата на водата в системата. При около -7,-10 градуса външна температура, температурата на системата която е нужна за да се поддържа 20-22 градуса в стаите е около 50-53 градуса. Радиаторите са 4 бр. алуминиеви с по 10 ребра и височина около 70 см. При тези стойности на външна темп. и зададена темп. на вода в системата първата степен на нагревателя (3 КВ) работи постоянно, като в полвината от времето пуска и 2-ра степен (5-6 КВ). До сега от, както ползваме котела (3 год.), не се е налагало да го пускам на повече от 55 градуса.
От прочетеното до тук разбрах, че ще е нужна ниско-температурна термопомпа (макс 55 градуса). Също така ще ми е нужна само за отопление, ако има някакво занчение. Няма да подгрява топла вода, защото не ми се разправя с нови инсталации. Бойлерите остават.
Каква трябва да е мощността на термопомпата и колко би струвала при евентуална интеграция със съществуващата система. Бюджет от коло 6000-7000 лева би ли стигнал? Благодаря на всички, които помогнат със съвети и мнение.