Резултати от 1 до 4 от общо 4
Like Tree1Одобрявам
  • 1 Post By VanDan

Съвети за Термопомпа

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2010

Съвети за Термопомпа

Здравейте, искам да помоля за съвет и мнения относно отоплението на термопомпа въздух-вода. Става въпрос за апартамент в София, около 80 квадрата с изложение юг-север (2 от стаите са на юг, 2 на север и коридор по средата. Блока е тухлен, строен 1999 г. без външна излоция. Направили сме вътрешна изолация с минерална вата и гипсокартон на всички външни стени. В момента се отопляваме с котел на ток и последната ни сметка за ток беше около 600 лева и търся вариант за намаляне на разходите. Четох доста из форума и общо взето с киматици във всяка стая е най-изгодно, но не знам дали ще свикна с не толкова комфортното отопление от тях (течение) и голямата разлика в температурата между тавана и земята и разбира се свързаните с тях пробиване и инсталацията на самите климатици. Газта, също не е опция защото няма тръба до блока. Та идваме на опцията за термопомпа. Мога ли да използвам системата от 4 радиатора, която в момента имам заедно със целия котел (разширителнен съд, помпа) и към нея да се свърже термопомпата. Нагревеателя може да играе на спомагателен такъв, при много ниски външни температури, предполагам. Котела ми е български от най-елементарните, 8 КВ, като управлението се свежда само до промяна на температурата на водата в системата. При около -7,-10 градуса външна температура, температурата на системата която е нужна за да се поддържа 20-22 градуса в стаите е около 50-53 градуса. Радиаторите са 4 бр. алуминиеви с по 10 ребра и височина около 70 см. При тези стойности на външна темп. и зададена темп. на вода в системата първата степен на нагревателя (3 КВ) работи постоянно, като в полвината от времето пуска и 2-ра степен (5-6 КВ). До сега от, както ползваме котела (3 год.), не се е налагало да го пускам на повече от 55 градуса.

От прочетеното до тук разбрах, че ще е нужна ниско-температурна термопомпа (макс 55 градуса). Също така ще ми е нужна само за отопление, ако има някакво занчение. Няма да подгрява топла вода, защото не ми се разправя с нови инсталации. Бойлерите остават.

Каква трябва да е мощността на термопомпата и колко би струвала при евентуална интеграция със съществуващата система. Бюджет от коло 6000-7000 лева би ли стигнал? Благодаря на всички, които помогнат със съвети и мнение.

2.  

3. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010

Отговор: Съвети за Термопомпа

Няма да стане толкова лесно колкото го мислиш.
    Варианти:
    1. С термопомпа грубо трябва да удвоиш бюджета по 2 и радиаторите по 2, иначе се обезсмисля доста икономията. Има машини които ще изкарват 55 градуса вода при -12-15градуса външна, но при такива условия повечето енергия ще идва от допълнителния вграден нагревател.
    2. С посочения бюджет, аз бих сложил климатик в дненвната и един подов в най-голямата и евентуално най-външна друга стая. С останалите пари в другите две стаи на мястото на радиаторите електрически конвектори. През деня оставяш двата климатика да подържат температура при отворени врати, а вечер когато си лягаш си пускаш конвектора в спалнята.Това за мен е най-приемливия вариант икономия конфорт.
    Водно отопление с електрически котел е възможно най-лошия и безсмислен вариант, така че какво и да направиш по-лошо не може да стане.
    3. Камина с водна риза .....

4. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2017
    Живее в
    Пловдив

Без да съм спецпо темата .
    Чисто от форума четене и от 1-2 познати малко инфо .
    С тези радиатори ще види зор и термопомпата .
    Както е казал боб ИВГ преди мен е добре да добавиш още ребра или да замениш с конвектори .( те духат )
    Ако намериш добър майстор може да се направиш една термопомпа от външно на климатик ( евтин вариант ) .
    Такастойноста на Термопомпата ще е около 3-4 000 лв ( примерно външно от 24 ка е около 2000 лв )
    Другия вариант готова такава , но там цените са горе долу по 2 .
    Хубавото във вашия случай е че имате резервен вариант с ел . Котела .
    Както и да го гледам не мисля ,че ефективността на правена система би била по- ниска като ефективност до към -5,-10 градуса. От там надолу може и да се 1към 1 .
    Лесен вариант е Котел/ камина на пелети .
    Само като идея за климатик от опит този път .
    Има модел подов на Дайкин Нексура .През деня може да го оставяш да работи и топли на отворени врати духайки ,а вечер като сте си вкъщи да топли като радиатор .
    Ако сложиш 2-3 такива мисля ,че няма да имаш проблем с духането .
    Просто вечер като се приберете го оставяте да работи на излъчване и готово .

5. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

ТП нискотемпературна въздух-вода е ефективна в диапазон 30-35гр. на водата в отоплителната система. Такъв диапазон изисква подово отопление и конвектори. Конвекторите имат недостатъците на климатиците - шум и духане. С обикновени радиатори ще трябва да са огромни като размери или да се вземе по-сложна и доста скъпа високотемпературна ТП.
    На практика няма да се получи това, което сте намислили. Със старите радиатори само котел на пелети ви е избор. Другото е климатици и ел.конвектори.
    tony34al одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Термопомпа Самсунг
    От necata2 във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 5
    Последно: 15-08-17, 23:41
  2. Термопомпа или ..?
    От andronoff във форум Отопление
    Отговори: 95
    Последно: 17-05-16, 12:25
  3. Термопомпа от Китай ...
    От Mega във форум Други марки климатици
    Отговори: 11
    Последно: 07-10-14, 00:56
  4. Термопомпа
    От pavcho във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 12
    Последно: 13-04-14, 19:39
  5. Термопомпа
    От Tony06 във форум Продава
    Отговори: 2
    Последно: 21-01-12, 19:36

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе