Първоначално публикувано от
andronoff Здравейте,
Сдобихме се с ново жилище и започнахме с ремонтите. Неминуемо стигнахме до въпроса за отоплението, на който аз първосигнално отговорих "термопомпа с подово". Винаги съм бил фен на лъчистото отопление, понеже мразя духащи и шумни климатици, неефективни конвектори и твърдо гориво, било то пелети или дърва. Дотук добре, но цената ме спира - 22000 лева за 90кв жилище. Включва всичко, без циментовата замазка за да е завършен подът. Машината е Мицубиши, с нейния си хидробокс, ще има още и 200-литров бойлер с 2 серпентини, около 600м тръба в пода, изолация, помпи, кранчета и т.н.
Не знам за колко време ще се избие тази инвестиция и това е, което все още ме спира, а и алтернативите не са ми много по вкуса. Както и да е, не съм предубеден, затова и пиша тука, искам мнения различни от моето, за да мога да взема най-доброто решение. Ето моите "за" и "против" за вариантите, които имам:
Термопомпа - каква? модел? мощности?
+висока ефективност
+БГВ - ще трябва и допълнителен източник на енергия, само ТП едва ли ще ти осигури топлата вода през зимата
+подово отопление/охлажданe - kak се решава ох;аждането? конвектори?
+без въздушни течения, прахови частици и подобни - не е точно така, има
-голяма първоначална инвестиция
Хиперинверторни климатици (3 броя)
+висока ефективност
-висока цена - около 7-8000 лева - ако са наистина висок клас, осигуряващи необходимия конфорт - около 9500лв с монтаж
-мразя климатик в спалня - шуми и духа - при горните не е точно така
-3 или поне 2 външни тела на фасадата на сградата
-няма БГВ
-подът е студеn - това зависи повече от начина на изграждане на пода
-не работят при минусови температури - това не е вчрно, категорично
Конвекторни радиатори:
+ниска цена - не е вярно - хубавите и качествени конвектори са скъпи
-ниско ефективни - това също не е вярно
За пелети не си и помислям, понеже ще струва колкото термопомпата с подовото, ама ще иска гориво. - това също не е вярно, да не гоеорим, че пелетите са високотемпературно отопление и подовото не е най подходящо за този вид отопление.
Проблемът ми най-вече е, че не мога да преценя колко ще ми струва експлоатацията на термопомпата, сравнено с друг вид отопление, за година, та ако някой се е сблъсквал с подобен казус, нека сподели.