Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 56

могат ли да ме изгонят от блока?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Re: могат ли да ме изгонят от блока?

@Delta1,
    Ти нещо го четеш тоя закон като дявола Евангелието...
    ...съразмерно с дела си в общите части...
    А този ти дял е записан в нотариалния акт, с който придобиваш жилището.
    Ако аз съм собственик на 4 етажен блок, а баба Пена - на таванския етаж и покрива протече, кой мислиш ще трябва да плати по-голямата част от ремонта?

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Да, така е в общия случай.
    Само ми е чудно едно. Тъй като по нотариален акт - поне тези които съм виждал - се упоменава предимно квадратурата.
    Какво става с дела, ако примерно приземният етаж е изложбен салон с 5 метра таван.
    Жилищните помещения са леко схлупени с таван на 2,40-2,50.
    И баба ви Пена живее в таванско помещение на 1,90. Дали и кубатурата или и височината ще играе в случая. Защото това в нотариалният акт може да не е упоменато, а въпреки това има сериозна логика да се отчита в дела...

4. Тук е от
    Feb 2005

Яни, закона го е казал, така че не виждам какво има да се дискутира повече. Това, дето съседката ти искала да те кофти вече е субективно мнение-може и така да е, но тогава явно и закона са го направили с цел да те накофти, в което се съмнявам много.

5. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

@D3BEP
    Няма какво да ти е чудно. По нашите закони се оценява площта, а не обема - РЗП. На базата на площта се изчислява и данъчната оценка, а от там и данъка, който се плаща.

6. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

накратко *комшийката иска даси оправи проблемния покрив на гърба на други
    По принцип ще те накарат да платиш , но дяла за ремонта се поема на база не който има по -голям апартамент , а първо дяла на потърпевшия
    Не може на баба Пена д и излезе 3 лв , а на теб който даже не виждаш и капка да дадеш 20лв .
    ами то тогава я приюти у вас и и отстъпи леглото си !
    има си община - каквото каже тя . Колкото пъти ми искат пари според някакъв дял - питам общината и познайте - истината е далеч от тази която ми декларират

Съвета ми е *Първо попитай и провери , после си плати.
    Не могат да те изгонят ама по никакъв начин , ти си собственик и държавата не може да те изгони , може да те глоби , може да те съди ( едва ли ще постигне нещо де ) , но в никакъв случай не могат да те мръднат от там.

7. Banned
    Тук е от
    Sep 2003

Цитат Първоначално публикувано от yanni
    проблема не е в многото пари а в това че оная ку**а иска да си оправи тавана на мой гръб. аз съм съгласен да дам пари но не и по този начин определените. В блока няма нито домоуправител нито има приет правилник за вътрешния ред, просто оная е решила да се заяжда с мен иначе и аз бих искал да се разбирам със съседите си. според мен трябва да има някакъв начин за определяне на размера на сумата в който да се има предвид размера на жилището и разположението му в блока.
    Имах разни разправии за етажна собственост и смятам че горе долу ги разбирам нещата.
    1. .Задължени сте да направите учредително събрание и да изберете домуоправител и да направите правилник.
    2. Пари за ремонт на общите части могат да се събират само от домуоправителя след решение на общото събрание.
    Вноските се определят на същото това събрание като решенията на това събрание подлежат на обжалване пред съда ако смяташ че не са законосъобразни.
    Ако съседката си изпълни двете точки и размера на твоята вноска е съобразно часта ти от блока си длъжен да ги дадеш. Иначе тя може да те осъди да ги платиш. Докато не се ипълнят тези работи бъкел не могат да ти кажат.
    Цитат Първоначално публикувано от D3BEP
    Къв кяр ве момчета?
    Като че ли с 5 годишни деца си говорим.
    Това, че покривът на жилището капе я прави потърпевша, но не и виновна затова. А длъжна ли е да го оправи сама? Лично с мен ако процедирате така и не намеря справедливост, после разчитайте, че всичките суичове, антени, кабели и чудеса, минаващи през покрива МИ ви ги минавам на мануална терапия с лозарска ножица и чук и си слагам една чудесна нова брава или друг тип заключалка на изхода за покрива. Тъй де. Той покрива си е мой и вас не ви базари. Нали тъй разсъждавате?
    Това не можеш да го направиш. В една сграда етагна собственост "покрива, външните стени, коридорите, стълбището и всчки части които по идея и предназначени се използват от всички собственици" са общи части (цитата е по памет). Ако направиш такова нещо смятай че теб ще те изведат от сградата за нула време

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Време е да спрем да дъвчем на едно място.
    Дадох ясна представа защо хипотезата на Техно - "Бабата сама да си оправи покрива" - няма нищо общо с действителността. Покривът не е мой, Ясене, точно така си е. Нямам правото да го заключа и да ви съсипя инсталациите. Точно защото не е мой не съм длъжен и сам да го оправям. Изводът ти е верен, но може би не си разбрал целта на изказването ми и то беше точно тая мисъл: "Покривът не е мой. Той е на всички съобразно техният дял."
    И с общината. Не знам пък общината откога станаха такива вездесъщи юристи.
    Дал съм ви закона. И другия колега преди мен ви го е дал.
    Какво искате повече?
    Четете си го.
    Всеки може да разкаже какво си фантазира по въпроса. В закона обаче го пише. Ако някой мисли, че го е измислил по - добре, хубуу, ама даже и в този случай важи не неговата мисъл, а закона.

Пък за хубавците на първите етажи думи нямам. Асансьор плащате ли? Не. Не ми трябва. На първия етаж съм.
    Първият етаж е супер гот.
    От покрива не вали, асансьор не плащаме.
    Мисля, че би било редно даже ако някой успее пръв да се пробута за първия етаж, от цената на апартамента му да се приспаднат и стълбищата за нагоре, щото той няма да ги ползва. Даже дали няма да е правилно бабата от седмия етаж да ги плати всичките? Плюс асансьора. Тя шса вози най - много.
    Кофти става само като се пробие някой отточен канал, щото тогава първият етаж е най - много застрашен.
    Иска ми се да видя тогава. Тогава какво става и кое е мое и кое на всички и как като не съм дал пари за покрива, ще правя сам ремонт на целия блок, апартамент по апартамент
    Поздрави!

10. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Цитат Първоначално публикувано от Yasen6275
    Това не можеш да го направиш. В една сграда етагна собственост "покрива, външните стени, коридорите, стълбището и всчки части които по идея и предназначени се използват от всички собственици" са общи части (цитата е по памет). Ако направиш такова нещо смятай че теб ще те изведат от сградата за нула време
    Не е точно така... При нас се случи обратното - човекът, който ползва последния етаж, спря достъпа на останалите кооператори до покрива и терасата. В резултат Общото събрание реши, че няма да му помагаме за ремонтите на покрива и на два пъти се наложи да си ги поема сам.
    Ние не успяхме нито да го принудим да ни осигури достъп, нито пък да го изгоним от блока.
    Той нас също не успя да на принуди да участваме в ремонта.

11. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

yanni, ако аз бях на мястото на бабата и аз щях да искам да те изгоня. Като живееш в блок трябва да се съобразяваш с останалите. Ти след време може да откажеш и за чистачка да плащаш(ако въобще имате чистачка). И при нас сме си ремонтирали покрива и всички плащахме за него пропорционално на апартаментите. Нищо няма да постигнеш ако се правиш на голям инаст освем да си развалиш отношенията със съседите, а това не е много добре. Когато си постриш къща и ти си единственсобственик ще си равиш каквото си искаш с покрива и можеш да си живееш на течащ покрив.

12. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Julian - тука вече няма смисъл да се плаща според големината на апартаментите. Ясно казах (Дзвер явно не ме разбра )
    ремонта трябва ад е според прякото засягане на ремонта
    ако се прецака асансьора и аз ли трябва да платя най много , само защото апартамента ми е най-голям , при условие че не го ползвам , или ако се наводнят мазите , и баба Пенка от последния етаж с най-малкия апартамент , но с най голямата маза ( която не ползва от 30г) , трябва да плати най-много. На тези въпроси се прави по следния начин, - общата цена се дели на равно . Така всички са доволни. При нас досега така се прави и няма оплаквания ( има и един казаус етажна собственост - ако на етажа замине таблото или някой ключ от етажа се събират пари и се прави - другите етажи нямат касателство )

13. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени,.......

Това силно ме изненада!!!
    Аз имам двор с къща и в момента "преотстъпвам право за строеж" на трето лице. Излиза, че губя собственост върху земята.

Така ли е наистина?? Защо е тогава този термин - право на строеж......
    А тези кооперации, построени върху общинска или държавна земя? Кооператорите притежават ли и част от земята вече?

Чл. 63. Собственикът може да отстъпи на друго лице правото да построи сграда върху неговата земя, като стане собственик на постройката.
    Също така собственикът на земята може да прехвърли отделно от земята собствеността върху вече съществуващата постройка.
    Собственост върху постройка,отделно от земята под нея, може да се създаде и чрез доброволна делба.
    Чл. 64. Собственикът на постройката може да се ползува от земята само доколкото това е необходимо за използуването на постройката според нейното предназначение, освен ако в акта, с който му е отстъпено правото, е постановено друго.

Е сега я втасахме - нищо не разбрах...............

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Абсолютно правилоно съм те разбрал ,Техно, ама м исе струва, че ти не разбираш правилно закона.
    ако се прецака асансьора и аз ли трябва да платя най много , само защото апартамента ми е най-голям , при условие че не го ползвам , или ако се наводнят мазите , и баба Пенка от последния етаж с най-малкия апартамент , но с най голямата маза ( която не ползва от 30г) , трябва да плати най-много.
    Общо взето, да.
    Ако апартаментът е необитаем - може и да не платиш.
    Обаче ако е обитаем и се прецака покрива, трябва да платиш съобразно големината на апартамента. Независимо, че според твоята собствена терминология "ти си на първия етаж и не ползваш покрива". Ако има въобще такова нещо като ползване на покрива. Никой не живее там ,но съоръжението е общо. Няма такива щуротии, като че съседката от най - високия етаж плаща най - много асансьор или че съседката от първия етаж плаща най - малко на чистачката, щото най - малко ползва стълбищата.
    Без да говорим ,че всеки иска да е по ниските етажи; това се решава я по надлъгване, я със надцакване, я със жребии и логиката май отива, че е добре изиграните веднъж да останат изиграни два пъти.
    Може и наравно да делите. Може събранието да реши някой да не плаща и всички да са съгласни. В случай обаче че има оспорване, се пролага законът, а той е казал: плаща се пропорционално!

Хъм, прецака ми се латиницата.
    Висе(знаеш за кого говоря):
    Това е право на суперфициента, предполагам. Губиш правото върху земята докато съществува постройката. Това е. Падне ли, разруши ли се, решат ли да я махат заради нещо друго, земята пак е твоя.

16. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от Bibi
    Не е точно така... При нас се случи обратното - човекът, който ползва последния етаж, спря достъпа на останалите кооператори до покрива и терасата. В резултат Общото събрание реши, че няма да му помагаме за ремонтите на покрива и на два пъти се наложи да си ги поема сам.
    Ние не успяхме нито да го принудим да ни осигури достъп, нито пък да го изгоним от блока.
    Той нас също не успя да на принуди да участваме в ремонта.
    Ами не е попаднал на някой като мен , че да види как ще ми спира достъпа до покрива . Имаше един в нашия блок дето ги правеше тия номера. Слага катинар и не дава ключ. Бил си ремонтирал покрива сам - ми хубуу като е имал желание и възможност... Тегля дългия удължител, включвам ъглошлайфа и си осигурявам достъп.

А по въпроса за събиране на пари за каквито и да е дейности и ремонти във входа, мога да ви кажа от личен опит - или от всички се събира по равно или работа не я виждам да стане. Обикновено тия решения се вземат на общо събрание на блока (входа). В закона може и да пише друго - ама на практика няма как да действа тоя закон (като повечето закони в милата ни Родина). Да не говорим , че много от апартаментите са дадени под наем и собствениците им не са се мяркали от години в блока. Познай кога ще го намериш да му вземеш парите......Обикновено дяла на тези който не плащат се поема от пряко засегнатите. Иначе ремонта просто няма да стане или ще стане ама след години.......а до тогава, да му мислят потърпевшите.След това ако намерят начин и са им останали още нерви - да си търсят парите от длъжниците.
    За съжаление такава е суровата действителност, поне там където живея аз. А иначе ние тука може да си разтягаме локуми и да си цитираме разни закончета и правилници колкото си искаме. :coolsmiley:

17. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Ако апартаментът е отдаден под наем разходите по поддръжката, като такси и такива неща се поемат от наемателя, освен ако в договора не е уточнено друго.
    Капиталните ремонти се поемат от собственика, отново ако не е уточнено друго в договора.
    Че законът може да не действа, е друг въпрос. Той и наказателният кодекс може да не действа в някои случаи. Във всеки случай аз не бих се уповавал на това.
    Вариантът "всеки по равно" може да се утвърди САМО на общо събрание.
    В тая действителност, Пат, всички живеем. Жалко че не живеем заедно. Иначе експериментално може да пробваме - ти да нарушаваш, а аз да заведа дело. Проблемът е не толкова в закона, кокото - съвсем ясно виждам, че хората не го знаят, и още по - малко са тези, които го знаят и се обръщат към съда. Т.е. примерът никак не е удачен. Тук даже Слеро - служител в общината - се оказа, че не е запознат с тоя проблем... Сума хора пък цитираха закона(явно намерен и видян току що в Интернет) и се опитаха да го тълкуват - грешно.
    Даже и да не те изпъдят, в най - лошия случай ще ти треснат една чудесна глоба, с която да вдигнем още някой етаж...
    Законите не действат особено когато не се опитваш да ги прилагаш. Институции бол. Ако наистина не действа някой закон, е в този случай имаш европейски съд.

18. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

@D3BEP я да те видя как ще ме осъдиш - едва ли ще имаш толкова нерви , време и пари за делото - и то затова че съм съгласен да платя равен дял, но не искам да плащам повече от другите при условие че нямам касателство с покрива. Ето това ми е интересно как ще ме обориш в съда, както и това как ще обясниш на съда, че не съм съгласен да платя и за асансьора, особено ако съм на първи етаж и не го ползвам.Адвоката ми ще те изяде жив с парцалите. Законите за етажна собственост са се променили според мен и ще ти е мноооого трудно да ме обориш - незнам дали си ходил в съд , ама аз съм бил - голям екшън е - трошач на нерви и вадене на кирливи ризи , само и само да се определи не кой е виновен - Вина, пфу какво е това , важното е да си докажеш тезата и да я защитиш.
    Вината отдавна ен присъства като термин в съдебната зала , всичко зависи от адвоката

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 1
    Последно: 19-09-08, 00:18
  2. Игрите могат да подобряват зрението
    От DoRa във форум Коментирай новина
    Отговори: 10
    Последно: 24-02-07, 19:31
  3. Отговори: 4
    Последно: 21-12-03, 18:03
  4. Локални мрежи между 2 блока
    От gepas във форум Мрежи
    Отговори: 11
    Последно: 10-11-02, 01:43
  5. LAN между два блока
    От Cko във форум Мрежи
    Отговори: 1
    Последно: 13-08-02, 02:15

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе