Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 56

могат ли да ме изгонят от блока?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Re: могат ли да ме изгонят от блока?

@D3BEP,
    нищо лично, но някога водил ли си дело? Знаеш ли, че има апартаменти които се водят собственост на няколко човека, или са оставени в наследство. И тези хора или наследници са пръснати из цялата страна. Хората които живеят под наем обикновено нямат никакви договори и не ги е грижа нито за поддръжката на апартамента нито за осталата част от блока. Като му писне или му стане неизгодно просто се изнася и си намира друга квартира. Незнам колко сили, нерви и средства ще ти коства да разбереш кой са, къде са , че да заведеш дело срешу тях. А и като се има предвид, че става въпрос за суми от порядъка 50-100лв - става абсолютно безмислено.
    Има и друго - представи си, че ти живееш на последния етаж със семеството и имаш теч, мирише на всякъде мухал, влагата е ужасна.... Идва зима, ремонта се бави заради 3-4 които не са си платили вноските от 50лв (примерно, по толкова събирахме за ремонта на нашия блок). Имаш 2 възможности: 1 -както ти казваш, действаш според закона и завеждаш дело. 2- добавяш липсващата сума и правите ремонта. После ако искаш си търси парите. Избирай....

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Не знам, момчета, според мен имате някаква много филмова представа за водене на дело.
    Вадене на кирливи ризи, незнам си кво...
    Всъщност, Пат, бил съм страна по вече няколко дела за наследство. Не го броя за гордост, нито мисля че това е всичко, което трябва да се знае за съда, за да се говори - както явно вие смятате.
    Решават се за няколко години, така е. Но се решават.
    И без кирливи ризи. На основа нормативната база и документи, на които се позоваваш.
    И делото си тече. ВИкнат те един - два пъти, я не те викнат и толкова. Не спиш в съда, нито живееш там.
    Също така е добре пак да си прочетеш "закончетата и правилниците".

Делото може да касае "СИСТЕМНО нарушаване на правилника".
    Естествено че за единствен и изолиран случай за 25 лева никой няма да го осъди.
    Потърпевш след този случай ще остане само той, щото губи добросъседството, Когато обаче се съберат достатъчно поводи, събираме се всички и го съдим като нищо, а накрая и той ще трябва да плати делото.

Пък за наема, извини ме, ама си писал квото ти е дошло на акъла.
    Като му писне или му стане неизгодно просто се изнася и си намира друга квартира. Незнам колко сили, нерви и средства ще ти коства да разбереш кой са, къде са ,* че да заведеш дело срешу тях.
    Ами ти как мислиш се подписва и заверява договора?
    Всичките му данни ги пише там. Не пише къде ще е следващата квартира, но при заведен иск ще го намерят.
    Освен това чувал ли си за понятието "депозит"?
    Или "предплата"?
    Не знам, ти може да имаш предвид случаят, в която наемателите ти взривяват имота и после избягват и се скриват от полицията. Да, възможно е, но в общия случай не се случва така.
    Другият вариант е да си пуснал наематели - абсолютно нелегално. Нищо чудно тогава да не можеш да си търсиш правата.

4. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

@D3BEP,
    Отказах се да вярвам на съдебната система! През 99г една проста касиерка отмъкна от една родителска организация , занимаваща се с проблемите на деца с увреждания 65000$, предназначени за изграждане на дневен център. След 3 години следствие, при безпорни доказателства, включително и одит от Делойт и Туш (парите бяха на чуждестранна сродна организация), въпросната дама още разиграва с процедурни хватки СГС и няма даже присъда на първа инстанция. Какво тогава да говорим за някакво си мизерно дело за 100-200лв??? :coolsmiley:

5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

И аз в общият случай не вярвам, че съдът е манна небесна и решава всичко справедливо и всички са доволни.
    Макар че случаят с 150 000 лева си заслужава рушветите, а по - евиният случай - не. И залогът е доста по - голям - поне затвор.
    Въпросът е, че съдебното дело е пречка за него. Едно, че не може да напуска страната(мисля, че зависи от характера на иска), две че и на него му се навличат проблеми на главата.
    И не на последно място след като съм завел дело за неспазване на правилника след това мога да възприема всякакви законово позволени репресии спрямо него пак със тоя правилник и дори да ги защитя със сила; евентуалното дело в отговор от негова страна е вече с пъти повече обречено на неуспех - след като вече е зарегистриран в съда иск срещу неуважение на законовата процедура по управление на етажната собственост, даже новото дело може да излезе ново неуважение.
    А че практически има много таквиа михлюзи, дето не си плащат наеми, ремонти и какво ли още не иимат пари и си живеят на гърба на другите и хората ги търпят, ами на мен ли го казвате. Да, така е. Живеят си, търпят ги.
    Българинът всъщност е шампион по търпеливост.
    Трябва да му се измисли и награда.
    Това, което казвам, че че има какво да се направи, а не че 100% ще стане. Нищо не става 100%, само смъртта накрая.

6. Pat
    Pat е офлайн
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

A, D3BEP , батка,
    Сам стигна до правилния извод. Защо да се захващам с нещо след като знам предварително, че вероятноста да НЕ стане е 99%. Това,че винаги има какво да направиш е също абсолютно вярно, но каква ще бъде ефективността от него? И така кръга се затваря.....

Добавено: И по-горе пак четеш само това дето ти изнася .Изрично съм написал, че повечето нямат сключени никакви договори. Заради простата причина да не се плащат данъци. Незнам как си уреждат плащанията, но има хора (собственици) които с години не са се вясвали в блока. Има и такива апартаменти коита са необитаеми през по-голямата част от годината. Хората живеят някъде из околните села и се вясват венъж -два в годината.
    Освен това никой не говори за "СИСТЕМНО" нарушаване на правилника, а отказ да плати някакви пари еднократно, което се случва веднъж на 5 години примерно.

7. Тук е от
    Aug 2003

@Лупус прав си да не вярваш много на съдебната система. Но по отношение на покривите и ремонтите на останалите общи части съдилищата имат трайна практика: 1. Ремонтите се заплащат съобразано процента идеална част от общите части (записана ти е в нотариалния акт) 2.Основанието на исковата претенция е неоснователно обогатяване, т.е. понеже Х е ремонтирал обща вещ, закона приема че си се обогатил за сметка на извършилия ремонта. Ако заведът дело, ще те осъдят и това ще те натовари с много разноски, т.к. вкл. техните разноски за адвокат са за твоя сметка. Сега бързам, но ако искаш напиши ми на РМ телефон или кю и ще мога да ти обясня по подробно.
    Успех

8.  

9. Тук е от
    Aug 2005

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    Отказах се да вярвам на съдебната система!
    Напълно си прав.Имаме една сдухана тромава съдебна система.И ако човека дето требва да даде пари за ремонт на блока -а ги няма например ??Например е пенсионер ??Какаво ше му направат -ше го осъдат..И после..
    По подобен повод-имам едно дело дет делото се проточи 10 години, осъдихме един ,,шумахер или ники лалда ,,дето беше се качил на москвич а си мислеше че е сам на пътя и че свръх човек със свръх кола ..Та след 10 годишно гледане на делото -си получи присъда да изплати определена сума..
    Смешна работа-АЗ требва да издира има ли недвижимо имущество..И после ??? Може в растояние на огромно много години да дава по 5лв или 10 лв..И нащо ако е съдебна система*

10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Pat,
    Дискусията взе да ми писва.
    Че съм прав според мен няма спор и на 2%; че не сикате да разберете и да четете "закончета и правилници" - аз какво да направя - аз ли трябва да ви ги набивам в главите? Като не искате да ги четете, оправяйте се, щом вашите идеи са по - вървежни, прилагайте ги.
    При живущите без никакъв договор:
    Всички задължения, включително такси, малки подобрения, ремонти, остават за сметка на собственика. Ако той може да си ги вземе от наемателя, ок.
    Повече от логично е, че ако не си сключил договор и наемателят избяга, няма кой да те защити. Сам ще се оправяш. Аз ли да те мисля? Аз си сключвам договори, братле.
    Как ще се оправя в случай, че наемателят без договор не дава пари и не мога да намеря собственика?
    Ами пак по същия път. В тоя случай и двамата даже са много по - зависими от мен, щото един такъв нелегален наемател знаеш ли колко е трудно да бъде изнесен? Ужасно е трудно, братле. Даже без помощта на полицията. А и с нейна помощ, ама даже само да сменя някоя вечер патрона на входа и кво прави той? Отива в полицията и се оплаква "не ме пускат вкъщи"?
    И наемателят и наемодателят в тоя случай са в много деликатно положение и много зависими от останалите живущи!

11. yanni
    Guest

Цитат Първоначално публикувано от Julian
    yanni, ако аз бях на мястото на бабата и аз щях да искам да те изгоня. Като живееш в блок трябва да се съобразяваш с останалите. Ти след време може да откажеш и за чистачка да плащаш(ако въобще имате чистачка). И при нас сме си ремонтирали покрива и всички плащахме за него пропорционално на апартаментите.
    и аз искам да е пропорционално но не и по площ на апартамента. тя на мен ми иска толкова много пари(не знам как ги е смятала толкова), че други които имат по два апартамента не плащат колкото мен. Освен това е намерила някакъв "майстор" който иска 1500 лв. ( поне така казва тя, не се знае всъщност колко иска майстора) само за работата (това за малък град като моя е ужасно много) и отделно материалите. казва че е взимала някакви материали за които казва двойна цена и др. подобни. Така тя иска не само да си оправи тавана на чужд гръб но и явно да спечели малко парички.
    За общите помещения могат да се кажат много неща. Аз понеже съм на първия етаж и зимата ми е студено понеже мазетата са неуплътнени и т.н. трябва ли да искам от блока да ми сложат подово отопление????

този спор може да продължава много така че по-добре да спрем. Благодаря Ви за отделеното време в търсенето на истината в този досаден комшийски проблем. за съжаление няма да можем да се разберем с тази "жена"

12. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Бабата да си гледа работата - тя не може да решава нищо сама, без решение на Общото събрание на собствениците...

13. Pat
    Pat е офлайн
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

@yanni,
    Искам да обобщя само с няколко думи. Най-добре направете общо събрание с представители на всички семейства. На него решете как ще се плаща - по равно или съобразано процента идеална част от общите части.(записано в нотариалните актове на всеки). Най-просто става с гласуване. След като сте уточнили начимна на плащане започвате с проучването на различни оферти и си избирате най-изгодната. Офертите да са в писмен вид с подпис и печат на фирмата, за да могат да бъдат използвани като доказателство при евентуални по-късно възникнали спорове. Тогава вече става ясно и числовото изражение кой колко точно ще плаща. (според начина по-който сте си избрали да става това). Обикновенно се избира отговорник който да се занимава с финансовата страна на въпроса (още на общото събрание).Всички разплащания се правят срещу съответния документ - касов бон и фактура, които се събират и съхраняват от отговорника и след приключване на ремонта се прави равносметка на изхарчените пари.
    Всякакви други претенции че някой е правил нещо си сам и е похарчил някакви пари - си остават за негова лична сметка, още повече ако не може да покаже и съответните документи за разплащането и да докаже, че е използвал тези средства по предназначение.

14.  

15. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

@Pat,
    По-точно трудно може да се каже!

16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Ами то при положение, че човекът твърди, че всички са настроени срещу него, може да се каже, че има общо събрание...
    Всъщност редът е по скоро:
    Обявяване на дата на събранието след едиколко си време(поне седмица) и дневен ред. След като нямате, първата точка от събранието е избора т.нар. отговорник - домоуправител(може каот втора да си приемете правилник, ама е добре да го напишете заедно).
    Събрание, като се чака кворум.
    Избира се човек, водещ протокола.
    Решенията по ред.
    Протоколът се подписва от всички присъстващи.
    По принцип отчетността е важна, но като че ли за такъв тип "сдружения" е по - добре да се взаимства и от АД нещо като контролен съвет, т.е. лице или лица, участващи като контролен орган в сделките редом с домоуправителя.
    Поради простата причина, че що се отнася до ремонти и поправки, особено извършени от майстор(което обикновено е по - евтино), касовият бон и фактурата, стокова разписка или каквото още ти трябва там са неща в сферата на магическите инструменти. Особено пък в малък град.
    Що се отнася до цената:
    Аз тука вземах един майстор, за който се твърдеше, че вземал евтино. За слагането на плочки в една стая, коридор + баня и тоалетна, свързано с малко доизкусурителни работи, той ми взе 1510 лв. кръгла сума. Така си ги сметна човекът, не е ясно точно как. Това без материалите. Та няма да се учудя и за ремонта на покрива и тавана да искат толкова. Или пък това да е минималната сума, искана от майсторите Не знам. Но не е невъзможно, във всеки случай съм дал ясна идея как да го изконтролирате. Даже и бабата да изберете за домоуправител, нека има и поне още един, пък и всеки живущ има право да участва при изпълнението на сделката. Защото плаща и защото го касае.
    Що се отнася до дела, мисля, че бяхме ясни. Има отдели и в общината, и в данъчното и мисля, че при нужда винаги може да се провери кой колко точно има като квадратура.

17. Member
    Тук е от
    Apr 2005

?yanni

Ами да обобщя и аз това, което знам:
    1. За ремонт на идеални части следва да се плаща съобразно дела в идеалните части - твоя дял го пише в нотариалния акт
    2. На теория могат да те извадят - на практика - не, но могат да поискат принудително събиране на задължението.
    3. В твоя случай и т.3 не става, щото за ремонт на общи части трябва решение на Общото събрание и то не ДЕ ФАКТО /което е налице ако всички са срещу теб/, а ДЕ ЮРЕ
    4. Ремонт без решение на общото събрание може да се извърши и ако е НЕОТЛОЖЕН и тогава средствата следва да се възстановят от общата каса - такава няма

Накратко:
    1. Нищо не могат да ти направят законово, засега...
    2. Ако бяхме нормална държава - съда щеше на всички да ви одруса индивидуални глоби за това, че не сте правили общо събрание
    3. Вземи се разбери със съседите, щото знаеш ли какво прави буркан лютеница върху капак на колата...

И последно - ако наистина никога не е избиран домоуправител - значи сте нов блок - по БДС гаранцията май беше 10 години, така че покрива следва да се оправи строителя
    - ако някога е избиран домоуправител /примерно преди 5 години/ - той е такъв до избиране на нов...

18. yanni
    Guest

и сега значи да ви светна какво стана най-накрая. Събрахме се пак блока да решим какво да правим и решихме аз да потърся други оферти за ремонта. Досегашната оферта беше 12 лева на квадрат с 5 год. гаранция и я изпълнява някакъв си случаен "майстор". Та разрових се аз по строителните фирми и намерих оферта за 10 лв на квадрат и 10 год. гаранция изпълнявана от известна фирма в града. и се събираме пак да обсъдим офертите и какво става: гласуваме ние офертите и само аз ( сигурно защото съм тъп ) гласувам офертата от 10 лева а всички останали за другата с мотива, че фирмата предложила офертата нямала да използва качествени материали , и така остана офертата на неизвестния строител, намерена от бабичката която много ме обича :knuppel2:.
    Кажете вие какво мислите по въпроса. аз почти съм решил какво да правя и искам да видя дали мнението ви съвпада с моето.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 1
    Последно: 19-09-08, 00:18
  2. Игрите могат да подобряват зрението
    От DoRa във форум Коментирай новина
    Отговори: 10
    Последно: 24-02-07, 19:31
  3. Отговори: 4
    Последно: 21-12-03, 18:03
  4. Локални мрежи между 2 блока
    От gepas във форум Мрежи
    Отговори: 11
    Последно: 10-11-02, 01:43
  5. LAN между два блока
    От Cko във форум Мрежи
    Отговори: 1
    Последно: 13-08-02, 02:15

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе