Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 56

могат ли да ме изгонят от блока?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. yanni
    Guest

могат ли да ме изгонят от блока?

Проблема е малко за юристи но все пак реших да потърся помощ тук. Проблема е следния : имам една комшийка (много зла ) и нещо не ми се кефи много. Живеем в един 5 етажен блок аз на първия а тя на последния етаж. Сега тавана е протекъл и иска да си го оправи с пари от целия вход като от мен иска най-много защото ми бил по-голям апартамента. тъй като аз не искам да давам пари тя настрои всички останали във входа срещу мен и ме заплашват с съд и гонене от блока. Според мен това няма как да стане но аз все пак реших да попитам. Надявам се сред вас да има някой по-светнат в тия неща от мен и да ми каже какво да правя. предварително ви благодаря за помоща

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002

Re: могат ли да ме изгонят от блока?

Отговорът е - НЕ, не могат да те изгонят от блока. Категорично!

Все още не е приет Законът за етажната собственост и има много неуредени въпроси от типа на този, който поставяш.

А ти защо не искаш да даваш пари? Покривът е точно обща собственост и следва всички да се включат в ремонта, независимо на кой етаж живеят. А и щом всички са се настроили срещу теб... помисли си, даже и да не те осъдят и изгонят (което няма как да стане), могат съвсем спокойно да ти вгорчат живота. Само си представи колко мръсни номера могат да ти погодят, и няма как да разбереш точно кой е.

Има една народна мъдрост, не си спомням точно какво гласеше, но беше в смисъл, че съседът в някои случаи ти е повече и от брат. Прави си изводите.

4. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004

Аз винаги съм бил на мястото на комшийката ти - т.е. и сега живея на последния етаж. И съм се възползвал от указаното в Закон за собствеността:
    Глава IV
    ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ
    Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всички друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
    Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват.
    Общите части не може да се делят.
    Пич, от това няма оттърване - реши ли общото събрание с над 2/3 да се прави ремонт - той се прави и ти си задължен да участваш в сумата за него. А тъй като идеалните части се определят от площта на притежавания имот, логично е да ти искат повече пари, но не виждам защо ти да си с най-голяма вноска. Логично е да всички над теб да са с еднаква вноска.
    А за гонене от жилището ти - ами че то България си има Конституция:
    Чл. 33. (1) Жилището е неприкосновено.
    Имаш ли си норариален акт? Ако да - комшийката ти да си е*е майката!...
    Но държа да отбележа, че съм 2 пъти инженер, а не юрист - не е зле да се посъветваш с такъв...
    И личен съвет - ако имаш възможност, не се занимавай с кофти съседи. Или ще се изсере пред вратата ти, или ще ти хвърли кесия с пикня - все тая - полицията ли ще викаш, че като в "От местопрестъплението" да вземат ДНК анализ?...

5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Той законът за етажната собственост може и да не е приет, обаче има закон за собствеността.
    http://www.paragraf22.com/pravo/zakoni/zakoni-d/201.htm
    Той има глава етажна собственост.
    Законът (би требело да) е действащ.
    Чл. 41. Всеки собственик, съразмерно с дела си в общите части, е длъжен да участвува в разноските, необходими за поддържането или за възстановяването им и в полезните разноски, за извършване на които е взето решение от общото събрание.

Или:

Чл. 45. Собственикът на етаж или на част от етаж се изважда от сградата по решение на общото събрание:
    а) ако използува или допуска да се използуват неговите помещения по начин, който излага сградата на опасност от пожар или от значителни повреди и,
    б) (Изм., ДВ, бр. 33 от 1996 г.) ако систематически нарушава правилника или решенията на общото събрание за вътрешния ред в сградата или добрите нрави.
    Общото събрание може да вземе решение за изваждане само след като собственикът е бил предупреден писмено от управителя, че ще бъде изваден от имота, и ако и след това предупреждение не е прекратил нарушението.

Но решението може да се оспорва.
    Трудно е да се приложи.
    И изваждане от имота не означава лишаване от собственост върху него. Макар и да не е гот. Разликата предполагам е ясна. Писалият преди мен говори за собственост - нотариален акт. Това не могат да ти вземат и да те изкарат на публична продан. Могат да те изпъдят от сградата като живущ. Примерно. И евентуално.
    Винаги можеш да обжалваш таквиа решения пред съда и да останеш до решение в жилището си. Ако въобще дойде полиция да те гони, щото бабата няма право да те изгони. Домоупраавителят трябва да викне полиция.

6. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002

Хайде да не се впускаме в юридически дискусии.

Чл.41 - задължение, но не и санкция за неизпълнението му.

Чл.45 - уловката е в думата "систематически". На теория - изваждането е възможно; на практика - при добър адвокат - съседите могат да си съдерат ****, и пак няма как да стане. Протакане и разходи до безкрайност - и накрая все ще им писне.

Аз си държа все пак на решението на базата на разбирателство и добросъседство, колкото и алтруистично да звучи.

7. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Съвсем правилно парите за ремонт са пропорционални на размера на апартамента. Още повече има решени и входа да се прави ремонт. По добре си плати парите за ремонта. Все пак този покрив е и твой. Едва ли са толкова много пари.

8.  

9. yanni
    Guest

проблема не е в многото пари а в това че оная ку**а иска да си оправи тавана на мой гръб. аз съм съгласен да дам пари но не и по този начин определените. В блока няма нито домоуправител нито има приет правилник за вътрешния ред, просто оная е решила да се заяжда с мен иначе и аз бих искал да се разбирам със съседите си. според мен трябва да има някакъв начин за определяне на размера на сумата в който да се има предвид размера на жилището и разположението му в блока.

10. Member
    Тук е от
    Jan 2005

ми при мен съседът от 9 етаж си оправи покрива, и то само над неговото жилище (щото си направи външна изолация), и сега иска пари от всеки под него, а пък няма решение на общото събрание, просто ни поставя пред свършен факт, не е питал никои от съседите желае ли, не желае ли - просто като си е правил външната изолация, е решил да си оправи и покрива, та сега гледа да си избие част от разходите; а въпреки, че е само на част от покрива трябва да плащат всички, защото е обща собственост...уф! (между другото от 1 етаж иска 70 лева, от 2 - 80, от 4 - 90, от мен - 7-ми етаж -100, т.е. преценил човека, че колкото си по-близо до покрива, толкова повече трябва да му платиш, ха-ха-ха!)

в моето мазе тече водопроводна тръба, която захранва целия вход, т.е. обща е, но имам усещане, че аз ще трябва да се бръкна за ремонта...

Цитат Първоначално публикувано от Julian
    Съвсем правилно парите за ремонт са пропорционални на размера на апартамента. Още повече има решени и входа да се прави ремонт. По добре си плати парите за ремонта. Все пак този покрив е и твой. Едва ли са толкова много пари.
    при мен са пропорционални на отдалечеността от покрива

11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Слеро, законът си е закон, ключовите думи са си ключови думи и именно те се коментират в съда.
    Човекът пита дали могат да имат основание, да, имат законово основание, доколко случаят се вписва в него е друг въпрос.

yanni,
    В началото тръгнах с друга нагласа, но за твоя случай мога да кажа едно.
    На общо събрание може да се взема решение за капитални ремонти, касаещи повреда в централните съоръжения на сградата или засягащи повече от един апартамент.
    Покривът е такова съоръжение, независимо дали се касае за дупка от метеорит или паднала керемида, но по принцип локалните ремонти в апартамента са си работа на собственика на апартамента, освен ако не касаят общи съоръжения.
    Ако касаят такива участват:
    Или ВСИЧКИ ЗАСЕГНАТИ, съобразно дела си.
    Или ВСИЧКИ ЖИВУЩИ, съобразно дела си.
    Не знам дали може домсъветът да реши друго, но първият случай касае 100% случаят, ако с баб Пенка имате да кажем обща стена или тераса и тя вземе(не баба Пенка), та се изкелефенчи на една страна.
    Покривът обаче е всеобщо съоръжение. Макар и да е само на теб и баба Пена на главите.
    И в общия случай: да нямаш парите, да те разбера, ама сам казваш, че имаш най - големия апартамент. Протекъл е не личният таван на баба Пенка в следсттвие конденза на нейните боршове, а най - вероятно покривът. Покривът е на всички. Мръсния канал е на всички. Утре от първия етаж ще ревнат: ами мръсният канал е протекъл, камениновата тръба се е пукнала да кажем. И ти кво? Аве ремонтирайте си го, на мен не ми капят - с извинение - говвна на главата. Ама то и до теб ще опре. Само дето тогава може да си сам в сградата.
    Известно време бях вице в един доста голям блок и ми е ясно, че има всякакви елементи и всеки към себе си дърпа... Но...
    Какво е решението? Ами пусни на принтера една бележка - домсъвет едикъде си след 15 дена. Ако не дойдат хора, не се занимаваш. Без решение на домсъвета баба ти Пенка може да призове и Всевишния. Ако дойдат, както се разберете, можете и управител да си изберете, и решение по въпроса да вземете.
    По - добре ти го направи, за да не го направи тя, защото в дадения случай тя ми изглежда права, ако и да действа не по законовия ред, а номер с домсъвета лесно се върти.

ПП. Офтопик въпрос: Аве как Янни има 0 публикации като само в тази тема има две публикации?

12. Member
    Тук е от
    Jan 2002

Цитат Първоначално публикувано от D3BEP

ПП. Офтопик въпрос: Аве как Янни има 0 публикации като само в тази тема има две публикации?
    //Offtopic отговор: Мненията в разделите Дъра-бъра и Пазар не се отчитат

13. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

@yanni
    Много ми е интересно как ще реагираш, ако не беше протекъл покрива, а се бе запушила канализацията и блока започнеше да се пълни с лай**, от долу на горе, а комшията от петия етаж ти казва: " Като стигнат до петия, тогава ще му мисля..." А при теб в хола положението е "До пояс"?
    И оная машина, дето и викат презрително "Говнярка" взема доста на сеанс...
    Тогава к'во прайм...?

14.  

15. Sd0
    Sd0 е офлайн

Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    @yanni
    Много ми е интересно как ще реагираш, ако не беше протекъл покрива, а се бе запушила канализацията и блока започнеше да се пълни с лай**, от долу на горе, а комшията от петия етаж ти казва: " Като стигнат до петия, тогава ще му мисля..." А при теб в хола положението е "До пояс"?
    И оная машина, дето и викат презрително "Говнярка" взема доста на сеанс...
    Тогава к'во прайм...?
    /off
    Аз тука само ще се изсмея, аааааааа хааахахахахахахахахах.... beautifull ...тва ми хареса
    /off

В тая насока си прав, ама закво да зима на човека повече мангизи.

Де еа маа и селска на твойта комшийка, пак как аз мразя да давам пари , лелеле че й на чужд груб кяр да вади.

16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Къв кяр ве момчета?
    Като че ли с 5 годишни деца си говорим.
    Това, че покривът на жилището капе я прави потърпевша, но не и виновна затова. А длъжна ли е да го оправи сама? Лично с мен ако процедирате така и не намеря справедливост, после разчитайте, че всичките суичове, антени, кабели и чудеса, минаващи през покрива МИ ви ги минавам на мануална терапия с лозарска ножица и чук и си слагам една чудесна нова брава или друг тип заключалка на изхода за покрива. Тъй де. Той покрива си е мой и вас не ви базари. Нали тъй разсъждавате?
    Получавате нова бележка след това с наем за кабел и сателитна антена. Да ви са честити новите тарифи.

Баба Пенка щяла да се омаже... Бате. От този ремонт ако не си вдигне вила на Златни Пясъци няма кога да е.
    Понеже нямате домоуправител, следва да действате по следния начин.
    Викате майстор. За предпочитане фирмата, строила кооперацията. Ако има такава. Ако е НЖСК, има даже известен шанс да я притиснете да ви оправи мизерията без пари. Ако и не - викате фирмата Х, уточнявате размера на ремонта и приблизителната цена. И после фирмата ремонтира, а вие събирате парите и й плащате за ремонта и толкова. Може даже да не им плати лично баба ви Пенка. Пък и на нея зора й вероятно е да не й капе на главата, не да свие 2 и 50 от парите за ремонта.

За да определите системата за определяне на участието на живущите в ремонта е необходимо общо събрание. НО законът ясно се е изказал в тази насока:
    Всеки собственик, съразмерно с дела си в общите части е длъжен да участвува в разноските, необходими за поддържането или за възстановяването им и в полезните разноски, за извършване на които е взето решение от общото събрание.
    и верояният критерии ще бъде квадратурата на помещенията по нотариален акт.
    Тук обаче не съм 100% сигурен, още повече, че сградата, която сме управлявали беше на един собственик и всички бяха наематели, т.е. този проблем не можеше да възникне... Това, което казвам, най - вероятно е решение. Възможно е да има и друго. Тук вече въпросът е за юрист.
    Колко е голям твоят апартамент и колко е нейният, колко пари смята да даде тя и колко иска от тебе?

17. Тук е от
    Aug 2005

Цитат Първоначално публикувано от yanni
    . Проблема е следния : имам една комшийка (много зла ) и нещо не ми се кефи много.
    ми как ше ти се кефи като не и даваш пари за ремонтта

18. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Според това:

Всеки собственик, съразмерно с дела си в общите части е длъжен да участвува в разноските, необходими за поддържането или за възстановяването им и в полезните разноски, за извършване на които е взето решение от общото събрание.

и това

Глава IV
    ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ
    Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всички друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
    Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват.
    Общите части не може да се делят.

се получава, че покривът е общ за всички собственици(той е част от общите части) и всички участват с равни дялове в него, от което следва, че трябва общата сума за ремонта да се раздели на всички собственици по равно.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 1
    Последно: 19-09-08, 00:18
  2. Игрите могат да подобряват зрението
    От DoRa във форум Коментирай новина
    Отговори: 10
    Последно: 24-02-07, 19:31
  3. Отговори: 4
    Последно: 21-12-03, 18:03
  4. Локални мрежи между 2 блока
    От gepas във форум Мрежи
    Отговори: 11
    Последно: 10-11-02, 01:43
  5. LAN между два блока
    От Cko във форум Мрежи
    Отговори: 1
    Последно: 13-08-02, 02:15

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе