Страница 3 от 3 ПърваПърва 123
Резултати от 31 до 41 от общо 41

За безоловния бензин...

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Re: За безоловния бензин...

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Ми то химията там е малко-при горене на бензин със съдържание на оловен тетраетил в него оловото се изпарява,после парите кондензират по металните повърхности и образуват оловен микрофилм които възпрепятствува триенето(в известна степен де иначе нямаше да има нужда от масло Този филм естествено при обдухване снажежените изгорели газове се изпарява,но пък идват други пари,те кондензират и т.н. Това мазилно действие е особено необходимо в зоните изолирани от масло,именно главите на клапаните и техните легла.Вложките на клапаните (които от време на време ни се налага да сменяме служат да остържат маслото от стеблото на клапана ,за да не изгори то (маслото) от изгорелите газове.И тъй като маслото го изолираме от тази зона оловото остава единствен "смазочен материал"А нужда от смазване има,защото клапана се движи постъпателно,пък и въртеливо спрямо леглото си.Не знам дали дадох задоволителен отговор на въпроса ти Yasen6275 :coolsmiley:
    Аз пък си мислех,че при горенето химията е всичко.Жалко,заблудил съм се...
    А и не разбрах (при високите температури при горенето),как оловото ту се изпарява,ту кондензира,после пак се изпарява и т.н.
    Поне от това,което имам като литература по въпроса (не съм специалист!!!),съм разбрал,че оловният тетраетил е бил необходим основно за повишение на октановото число на бензините и оттам на антидетонационната им способност.Мазането от оловото,казват хората,които многократно повече знаят от мен е мит.Така пише в книжките.
    Аз карам на пропан-бутан.Специалистите казват,че износването на двигателя при това е от 1.5 до 2.4 пъти по-малко,от работата му със бензин(поради ред причини).При работа на двигателя с пропан-бутан оловен тетраетил като добавка няма.Единственото условие,което поставят същите специалисти за работа на двигателя с пропан-бутан е леглата на клапаните да са от стомана,а не от чугун,поради по-високата температура на изгорелите газове.Всички съвременни двигатели,както беше отбелязано по-горе,се произвеждат с легла на клапаните от стомана,така,че опастност няма.
    А и понеже октановото число на пропан-бутана се движи между 105 - 109(пак по каталожни данни),просто детонации няма (пробвал съм какви ли не настройки,но наистина няма).Е, защо ни е тогава оловният тетраетил?
    Същото важи и за бензините - ако двигателят е пригоден за А92 оловен,то прекрасно може да работи с А95 безоловен.
    Лично мнение.

2.  

3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Самото горене е химия но останалото е физика затова може би се затрудняваш Но потърси и друга литература,а не само тази която я има при химика.Замисли се - щом като при каране на газ двигателят се износва средно 1.95 пъти по-малко(това сигурно е изчислено по точен химичен метод),защо са необходими по-високи изисквания за материала на леглата на клапаните.Оловният тетраетил се слагаше в бензина а не в газта и то главно за повишаване на антидетонационната му устойчивост,но вече и в бензина не се слага май(мисля че Лукойл вече не произвежда оловни бензини)Мазилното му действие е като съпътстваща екстра.Аз също карам на газ,но твърденията за ползата от това за износването на двигателя са противоречиви и не трябва да се взимат за чиста монета,защото различни източници твърдят различно.Точно както наскоро някои специалисти се изказаха че нитратите не само че не са вредни,както се твърдеше ,ами и са полезни.А на мен ми се издухаха леглата клапаните от каране на газ на двигател произведен през 1986.Ako не влиза в категорията "съвременен двигател",то кои двигатели могат да се карат безпроблемно на газ-сигурно тези след 2000г .Истината е че при работа на газ и безоловен бензин,износването на клапанните гнезда е пренебрежимо малко повече! Това е!Другото е разтягане на локуми

4. Banned
    Тук е от
    Sep 2003

Lead
    Melting point 600.61 K
    (327.46 °C, 621.43 °F)
    Boiling point 2022 K
    (1749 °C, 3180 °F)
    Познанията ми за процесите които протичат в цилиндрите са върло неясни. Обаче общите ми химични познания за горенето ми казват че 1749 са недостижими. Такаче дори и да се кондензира метално олово в цилиндрите не виждам как ще се изхвърля от тях. А и дори да се изхвърля няма как да излезе от гърнето. Според мен метално олово изобщо няма в в цилиндрите.
    Лично мнение.

5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

@Yasen6275,това последното разсъждение ме изненада и ми хареса! Ще ти отговоря,като предварително потърся допълнителна информация...

6. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Цитат Първоначално публикувано от Yasen6275
    Lead
    Melting point 600.61 K
    (327.46 °C, 621.43 °F)
    Boiling point 2022 K
    (1749 °C, 3180 °F)
    Познанията ми за процесите които протичат в цилиндрите са върло неясни. Обаче общите ми химични познания за горенето ми казват че 1749 са недостижими. Такаче дори и да се кондензира метално олово в цилиндрите не виждам как ще се изхвърля от тях. А и дори да се изхвърля няма как да излезе от гърнето. Според мен метално олово изобщо няма в в цилиндрите.
    Лично мнение.
    А отчиташ ли и налягането в цилиндрите? Цитираните данни вероятно са за температури при атмосферно налягане...
    И аз се замислям дали тези дрънканици за оловото (не тук, а в разните му там публикаций) не са някакъв рекламен дъра-бъра...Хубаво е, че сред нас има химик

7. Banned
    Тук е от
    Sep 2003

Цитат Първоначално публикувано от llll
    А отчиташ ли и налягането в цилиндрите? Цитираните данни вероятно са за температури при атмосферно налягане...
    И аз се замислям дали тези дрънканици за оловото (не тук, а в разните му там публикаций) не са някакъв рекламен дъра-бъра...Хубаво е, че сред нас има химик
    Доколкото си спомням от физиката в гимназията за да намалиш температурата на кипене на една течност трябва да намалиш налягането над повърхноста и.
    А май в ДВГ-тата налягането е или по-високо или равно на атмосферното.
    А по повод рекламата... ми сигурно си прав. Само че знам че ако накъсаш малко трева от магистралата и я изследваш все още ще е откриеш че оловото е над ПДК.
    Хубаво е да има критика но е и хубаво да се и помисли преди това.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Цитат Първоначално публикувано от Yasen6275
    Доколкото си спомням от физиката в гимназията за да намалиш температурата на кипене на една течност трябва да намалиш налягането над повърхноста и.*
    А май в ДВГ-тата налягането е или по високо или равно на атмосферното.
    А по повод рекламата... ми сигурно си прав. Само че знамче ако накъсаш малко трева от магистралата и я изследваш все още ще е откриеш че оловото е над ПДК.
    Хубаво е да има критика* но е и хубаво да се* и помисли преди това.
    Имаше едно фундаментало законче p.t=const . Дали още действа- защото у нас тенджерата под налягане още си работи....А за тревата- прав си. Оловото няма къде да отиде- ще излвзе през ауспуха, ама дали нещо маже по моторчето? Давай химико- кажи според теб дали нещо се отлага по клапаните или всичко това е дъра-бъра....

10. Banned
    Тук е от
    Sep 2003

Ау май е за мене.
    За мене в силно окислителната среда в цилиндрите оловото става на оксид. Единственото влияние което може да има този оксид е или никаквао ако твърдоста му е по малка от чарковете по двигателя, или точно обратно на смазване ако твърдиста му е съизмерима с тази на сплавите.

11. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Е- значи тези глупости за мазилните свойства на оловото са наистина глупости и рекламни трикове...То двигателя може да се износи от какво ли не- иди доказвай, че след 200 хил.км. му е липсвал оловния бензин . Дай да му ударим по едно безоловно ! и живи- здрави!

12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Значи преди години,когато всичкия бензин беше оловен в учебниците нищо несе споменаваше за мазилното действие на оловото.При появата на безоловния бензин някои двигатели започнаха да издухват клапани и легла и тогава се появиха различни теории за да обяснят този феномен.И като че ли най-разпространена и логична беше тази че оловният тетраетил освен антидетонационни качества притежава и мазилни качества като образува предпазен филм.А дали от чисто олово или от някакво оловно съединение-това повече касае химиците отколкото един специалист по ДВГ.В момента търся по-достоверен източник на такива твърдения.Може би при изгарянето в/у чаркуляците да се образува слой от оловен окис,който да ги предпазва от изгаряне при издухване на изгорелите газове.Този слой може би реагира със стоманата и полепва по нея ,а по чугуна не може.Иначе каква е логиката чугунените легла да прегарят а стоманените да издържат -дане би стоманата да издържа на по-висока темп. от чугуна?И защо чугунените клап.лагла издържат при оловния бензин,а при безоловния не издържат? Това са все въпроси на които трябва да се намери отговор,за да се изясни темата в дълбочина и аз продължавам да търся...

13. Banned
    Тук е от
    Sep 2003

Това за полепването на окис по чогуна ми харесва. Има резон в него.
    А колкото до въпроса кое издържа на по-високи температури, определено стоманата.
    Чугуна и стоманата са смес на желязо с въглерод. При смесването им се получава съединение между тях, а при по голям излишък и механична смес от трите. Доколкото си спомням от неорганичната химия железния карбид придава якост на системата на опън и свиване. Но и придава и крехкост т.е. при удар или огъване изделието става чупливо. Чугуна е с високо съдържание на въглерод. Доли и да се легира с разни прибваки за да се увеличи удароустойчивоста му той пак си е по-трошлив от стоманите. Също така при повишаване на температурата въглерода в него започва да се окилява на границата на която има въздух. И почват едни процеси на изменение в свойствата и става една ....
    Стоманата от своя страна, поради доста по-ниското си съдържание на въглерод, е значително по устойчива на такива процеси.
    Оловния окис полепвайки по чугуна може да образува нещо като патина, която да не позволява окосление на вуглерода. Или поне да го забавя.
    Тваса едни такива непоръбени мисли

14.  

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 3 ПърваПърва 123

Подобни теми

1. Два лева за литър бензин!
    От DEKAH във форум Коментирай новина
    Отговори: 33
    Последно: 08-03-06, 16:27
  2. Отговори: 5
    Последно: 15-09-05, 13:50

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе