.
Ами задължава те факта, че диагностиката на софтуера с лаптопа ти не стига. Колко повредени автомобила или затруднени шофьора са потърсили лаптопа ти?аз и сега не виждам кое ме задължава да дойда в твоя сервиз например....мога да взема лаптопа си и да дойда да ти направя диагностика на ECM/PCM-а и дори няма да те питам каква ти е колата защото просто имам всичкия необходим софт
Може да е интересен ресор за софтуерни специалисти или най - многото за луди иноватори, но за унификацията е много по - важно да се въведат стандарти например за електронните системи и чак после за следящите и индикиращите ги устройства например.
Така че за мен може би софтуерното уеднаквяване на автомобилите предстои, но не е следваща стъпка, има други преди него.
Така мисля аз, аз не съм много компетентен автомобилен техничар. Може и да си прав.
Black Adder, друже, стига и ти с този знаменит Blue Screen of Death. Аз такъв не съв виждал на живо от години, а предполагам и ти. Windows 98 отдавна е минало.
Сега ... друг е въпроса, че някоя изрусена 24 годишна барака, може да направи И съвременните версии на Windows неработещи, но същото нещо може да направи и върху Linux. Не ми се слушат приказки за права, за root и т.н. Гарантирам, че за 15 минути ще направя всеки Linux неработещ. Не защото много знам, на практика съм новак, а защото може да стане. Каквито и легенди за сигурността на Linux да се носят тук. Само GUI да има, друго не ми е нужно.
А работата без GUI, ще ме извините бетонните глави, но вече сме 2007 година, и е все едно да си меря стаята с клечки за зъби, при условие че до мен имам чисто нова, автоматична рулетка.
Да, възможно е root-а да оправи нещата след това, но нима това не може да го направи и администратора във Windows? Дори и вземайки предвид и предпоследния по бруталност вариант с някакъв image.
Стига с градските легенди и "своеобразно терминологично дрогиране и словесен катарзис" [SkyNet].
Изключително се радвам, че Linux в последните години започна да се движи напред осезателно, но е още доста далече от настигането на гиганта. Дай боже това да стане скоро, но честно казано малко се съмнявам, досега не съм видял нищо безплатно да е бързо развиващо се.
Ghost, има софтуер за Linux, но не е достатъчен и в някои случаи няма достатъчна функционалност. Друга тема е да даваме примери за това, но виж графичните редактори. Каквото и да си говорим, GIMP в настоящия момент диша праха на PS откъдето и да го погледнеш. Почти всичко може да се направи и на GIMP, но ако ще загубя три часа да правя нещо, което с PS става с натискането на 4 shortcuts, благодаря ... ще отида в другата стая и ще използвам PS под Windows.
А и има неща, които наистина нямат аналози за Linux. Skynet беше, а и може да е по обстоятелствен на тази тема.
Аз пък съм виждал. Преди 2-3 месеца на новия компютър на един приятел. Факт е, че положението със BSoD е много по-добре, отколкото преди появата на WinXP.Първоначално публикувано от Malone
Този бас го приемам. Аз инсталирам дистрибуция по мой избор и ти слагам GUI по твой избор (KDE, Gnome, XFCЕ, fluxbox, и т.н. - каквото кажеш). След което имаш 15 мин да скапеш системата така, че да е неизползваема за другите потребители. Ако успееш - губя баса, ако след 15мин влезна в същата система с потребителски акаунт и мога да си пусна да гледам филм през интернет се счита, че ти си изгубил баса. Навит ли си?Първоначално публикувано от Malone
Linux никога не се е движил назад. В последните години може да се каже, че има силно развитие по отношение на GUI, но това се отнася не само за Linux, а за всички системи ползващи X сървър + някаква "десктоп среда" (напр. KDE - K Desktop Environment).Първоначално публикувано от Malone
Това, че не си видял нещо безплатно да се развива бързо не мога да го разбера. Да разгледаме отново KDE - стартира като проект 1996 год. Малко по-късно стартира GNOME - 1997г. Какво да кажем за M$ - основани са 1975 год. Кой според теб се развива по-бързо?
Кое не е достатъчното на софтуера за Linux!?...Ето, например gentoo (това ползвам у нас) ми предлага ~11 000 програми, които влизат в дистрибуцията. Под влизат в дистрибуцията разбирай, че разработчиците се грижат за тези програми - да са съвместими с останалите пакети, да подобряват производителността им, да отстраняват своевременно бъговете, да закърпват дупките в сигурността и т.н. Това са програми, които идват с дистрибуцията, а мога да инсталирам и каквото не се поддържа от дистрибуцията стига да искам и да ми трябва. Аз на това му казвам "повече от достатъчно".Първоначално публикувано от Malone
Функционалност!?...Дори не помисляй да ходиш в тази посока. Как можеш да сравняваш *NIX и Windows по функционалност!?...Все едно да сравняваш хвърчило (Windows) с изтребител (*NIX). Просто не знам откъде да започна...да сравним Apache с IIS, да сравним ASP с PHP, да сравним Mozilla с MS IE, да сравним mplayer с бозата от кодеци и кодек-пакове под Windows, да сравним как работят игрите под Windows и как под Linux...
Стига с тоя Photoshop, Photoshop може да се пусне и под Linux !!!, казвал съм го 100 пъти. Дали е по-добър от GIMP не мога да определя (пак съм го казвал 100 пъти) - не ползвам нито едното, ното другото. Все пак нека сравним цените им и да те попитам, ако не си графичен дизайнер за какво точно ти е Photoshop - да ресайзваш снимките от морето ли!?
Аз имам един въпрос, канех се да пусна отделна тема, но мисля че и тук е добре...Та как бих могъл да инсталирам някоя дистрибуция на Линукс върху съществуващия хардуеърен SATA раид (на Epox 9NPA Utra)? Прегледах това-онова из гугъл, но предлагат основно изграждане на софтуеърен раид...
Трябва да провериш точно какъв е RAID контролера и да видиш дали има драйвер в кернела за него или дали Епокс или производителя на контролера не предлагат драйвер.
П.П.
Всички твърдят, че софтуерният RAID не е по-бавен от този, създаден от "псевдо-хардуерни" контролери. Твърдение, към което могат да се добавят много логични аргументи, но аз нямам лични наблюдения и не бих те посъветвал директно да скачаш на софтуерен RAID, ако можеш да намериш драйвер за контролера.
И на мен не ми се иска софт.раид, но нещо не мога да намеря инфо за това как е поддръжката под линукс на "The nVidia RAID solution uses the nForce4 series chip as a RAID controller, which is a 2-channel S-ATA and 1-channel ATA133 solution...". По принцип гледам нвидиа имат добре развита поддръжка, но намирам инфо все за графичните контролери...
П.С.По-принцип дистрото, към което съм се насочил е ubuntu-6.06.1-server-amd64.iso...
Май е време да помолим някой модератор/админ да премести тази дискусия в Категория "Линукс", защото ще се отплеснем, а няма общо със зъглавието на темата.
На въпроса:
Ако сглобиш RAID-a през БИОС и инсталираш Windows с драйвера за Windows, имаш два варианта: или да намериш и драйвер за Линукс (което е малко вероятно) или да ползваш google: device+mapper+dmraid. Щом си с nForce, явно имаш nvraid, който е "fake raid" и доколкото знам, няма драйвер за него, т.е. остава ти да ползваш device mapper.
Ако още не си почнал да ползваш усилено дисковете имаш и друг вариант. НЕ ползваш RAID настройките от БИОС-а, а оставяш дисковете да се показват като отделни устройства. В Windows създаваш "dynamic disk" (цепиш дисковете на еднакви дялове и логически свързваш дяловете във volume. За да можеш да ги виждаш и под линукс, в кернела освен поддръжка за raid трябва да включиш и " Windows Logical Disk Manager (Dynamic Disk) support", което се намира във "Files Systems >> Partition Types"
Т.като вече си разцепил дисковете на дялове под Windows, тези, които са предвидени за Линукс се свързват в логически RAID с mdadm. След свързването на, да речем /dev/sda1 + /dev/sdb2 в Stripe RAID (примерно), получаваш устройство /dev/md0. Това устройство го форматираш с файлова система по твой избор (не те съветвам да избираш reiserfs, защото разработчика в момента го съдят за убийство и е...малко зает). След тази процедура ползваш /dev/md(N) точно, както би ползвал и /dev/hda(N). Windows дяловете също се "слепват" в raid с "mdadm"
@Ghost
Снощи прочетох какво си ми писал Ghost, но бях изморен, а и отговарях на потомъка на Александър Македонски и Ангеларий, и племенник на палача на Баязид Огнения и наследник на Петър Първи [чрез рода Кривошиеви].
Приемам този отговор за обективен. Важното е Линукс потребителите да престанат да подценяват труда на Windows разработчиците, много усилия са хвърлени там и това се забелязва.Факт е, че положението със BSoD е много по-добре, отколкото преди появата на WinXP
За баса съм навит, така или иначе ще пием заедно, дори и да загубя, предполагам, че няма да ме оставиш жаден, както и обратното. При първи удобен случай.
За развитието на Linux.
Колко потребители отне Линукс от лапите на Microsoft. В колко страни и в колко училища компютърната грамотност още от основното училище е свързана с Линукс? На мен не ми е известно някъде да се преподава Линукс и приложения за Линукс на начинаещите потребители. Имам предвид извън някакви извънкласно-кръжочни системи.
Това какво ще рече? Че Линукс обществото не успява да се пребори за увеличаване на собственото си място в главите на хората. Разчита се единствено на ентусиазма на определен сегмент от ползващите компютри и то след определена възраст. Това обаче [IMHO] е твърде далеч от достатъчно.
Виждаш, че трудно се преодолява "навика Microsoft", колкото и неприятно да звучи.
За това помагат и голяма част от Linux разработчиците, тема за която ще стане дума от тук нататък.
Очевидно с примерите си за GUI искаш да представиш развитието на Linux и аз съм съгласен с това. Но съгласи се, че поне що се отнася до GUI е по лесно да правиш нещо вече направено, да нагаждаш произведението си към нещо вече съществуващо. Имам предвид, че това развитие не е пионерско, а подобие на нещо вече направено. Не можеш да отречеш, че точно Microsoft популяризира графичния интерфейс, макар че обществена тайна е, че MS не е негов автор.
Та мисълта ми е, че е по лесно да следваш отколкото да си пионер и в този смисъл бързото развитие на GUI за Linux не е нещо монументално.
Приемам че не ме подценяваш и смятам закачката ти за resize на снимките от морето за шега, но ще ти отговоря. Не, не използвам PS за това. Професионално съм много далеч от Photoshop, но се опитвам да правя определени неща, експериментирам. И очевидно, че PS е много по удобен окъм функционалност, отколкото който и да е Linux редактор на изображения.
Това, че ти не го използваш не прави примера ми неподходящ. Някои хора наистина имат нужда от мощни графични инструменти, а за някои дори е професия.
За друг софтуер да кажем.
Утре ми предстои да направя нещо, което не ми доставя удоволствие. Ще се наложи да деинсталирам Linux и инсталирам Windows на машина на моя позната, която благодарение на моите усилия след 6 месеца работа под Ubuntu е убедена, че това е ОС, която заслужава внимание и не е кой знае колко по-трудна от един Windows. Стана така, че Linux и стана навик, който сега трябва да преодолее.
За съжаление, Windows ще се върне на машината поради това, че няма драйвер за принтера, който си е закупила [Canon PIXMA™ iP4000 Photo Printer].
Под Windows, в момента в който се закачи принтера и при наличието на сервизния диск всичко приключва.
Това наричам липса на софтуер.
Втори пример.
Можеш ли да накараш Skype за Linux да работи по същия начин, както работи и Skype за Windows. В частност наличие и използване на keyboard shortcuts за приемане и прекъсване на разговор.
Налага се за използването на Skype от незрящ потребител.
Това наричам липса на функционалност.
Ако Skype за Linux имаше тази функционалност, освен използването на клавишни комбинации, би могло от незрящия потребител да се използва и специален хардуер, като клавиатура с вграден Skype телефон, която предлагат Вали за около 40 лева.
...видях, видяхПървоначално публикувано от Malone
Естествено и с най-голямо удоволствие!Първоначално публикувано от Malone
Това отговаря на въпроса ти за "навика Майкрософт". Като промиеш мозъка на един човек още в ранна възраст, после е много трудно той да се отучи от вижданиата и навиците си.Първоначално публикувано от Malone
До момента не можеше да се очакват мащабни рекламни кампании и т.н. от страна на организации с идеална цел. След като големи фирми като Novell почнаха да купуват линукс дистрибуции, нещата може и да се променят - "поживьом, увидим", както казват воайорите. Като цяло съм съгласен с теб - дейността за популяризиране на свободния софтуер за момента е недостатъчна.Първоначално публикувано от Malone
За навика ти орговорих, а за вината (и ракиите) на разработчиците не знам какво имаш предвид. Ще ми е интересно да споделиш (може би в раздел "Линукс", че се отплеснахме)Първоначално публикувано от Malone
Ако имаш предвид, че разработчиците на *NIX графични среди са ползвали по някакъв начин постигнатото от М$, те уверявам, че няма нищо подобно. Графичните среди на Windows, нямат нищо, ама нищо общо като начин и логика на работа с тези на *NIX. Да не говорим, че кодът на MS е затворен. Повече информация:Първоначално публикувано от Malone
http://en.wikipedia.org/wiki/X_Window_System
http://en.wikipedia.org/wiki/XFree86
http://en.wikipedia.org/wiki/X.org
Както казах, PS може да работи под Линукс. Не оспорвам нуждите ти - просто не ми харесва примера. Всички защитаващи невярната теза "за Линукс няма софтуер" винаги цитират едни и същи десетина програми, м/у които са PS и AutoCAD. Повече информация: http://www.desktoplinux.com/news/NS2756049592.htmlПървоначално публикувано от Malone
Истината е, че и двете програми работят под Линукс.
[img width=800 height=600]http://appdb.winehq.org/appimage.php?iId=256[/img]
---
[img width=750 height=600]http://appdb.winehq.org/appimage.php?iId=1928[/img]
Странно, драйвер има и принтерът трябва да работи без проблеми:Първоначално публикувано от Malone
http://www.linuxprinting.org/show_pr...n-PIXMA_iP4000
Един съвет: Никога не купувайте хардуер, на който искате да пуснете нещо различно от Windows, без да сте се уверили, че тoва е възможно. Ако купувате от големи фирми като HP, Dell и т.н. едва ли ще имате проблеми, но ако искате да спестите някой лев с буклук като този: Слушалки "Luodi" ("сайт" на производителя: http://luodi.com), ами...ако го подкарате с 300 мъки, пак добре, а може и да не успеете изобщо...
В конкретния случай принтерът трябва да работи под Линукс.
Казано честно, не зная. Като ми остане време ще проверя и ще напиша какви са ми наблюденията по отношение на работа с клавишни комбинации и Skype.Първоначално публикувано от Malone
Е точно от тая щуротия си патя. Инсталирах на баща ми linux (slackware). Той на компютър преди това не беше работил - 2 години си работеше човекът и нито един път не ми се обади да ме пита защо нещо не работи (просто защото нещата които му трябваха си работеха - Интернет, музика и филми). Обаче сестра ми замина за USA и заради поддръжката на видеокамера се наложи да му инсталирам WinXP (не че камерата не работи под linux, просто skype за linux няма поддръжка на видео). Сложих и skype USB телефон - не виждам майка ми как би се оправила с мишка. На втория ден баща ми каза, че онова предишното му харесвало повече (linux-а). А след един месец ми се обади да ми каже, че вече нищо не работи - skype-а не се връзва, ИЕ му изкарвал някакви странни неща... Интернет си има, проверих в логовете на доставчика му (направил съм компютъра да се връзва автоматично).Сега ме чакат мене...Първоначално публикувано от Malone
@Ghost
Нямах предвид използване на код от Microsoft.
Използвани по мое мнение са идеите на техните разработчици, визуални решения, топология на менютата, визуалното възприятие въобще от интерфейса на Windows, това имах предвид.
Всичко това разбира се е за улеснение на Windows потребителите, заслужава адмирации, но идеята ми е, че поне 30% от работата е от главите на дизайнерите от Редмънд.
Ще ти бъда задължен, ако ми помогнеш стъпка по стъпка с инсталирането на въпросния принтер под Ubuntu.
Знаеш Linux подготовката ми, тя е повече от бедна.
Като изтегля сорса би трябвало да го компилирам ли?
Колко по добре щеше да бъде да има на разположение deb пакети ...
Ако искаш да продължим с ЛС за да не омазваме темата.
Ти май изобщо не си се опитвал да инсталираш принтера, а се оплакваш...
Първият резултат от http://www.google.com/search?q=ubunt...n-PIXMA+iP4000 е "HOWTO: Canon PIXMA IP4000 drivers"
След което, от документацията на Ubuntu:
https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupp...sPrintersCanon
https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupp...Printers/PIXMA
Не знам с какво право говориш, че за GNU/Linux няма документация, софтуер и че има проблем с хардуер при това положение...
Не искам да наливам масло в огъня Windows vs Linux, но ми стана интересно просто каква ще е цената на Виста-та...
http://www.amazon.com/s/ref=sr_nr_i_...oftware&page=1
А иначе за Pixma-та от по-горният линк най-тъпото е
Ами то повечето ми познати, на които съм препоръчвал Pixma го взимат точно заради CD-R printing-а.Limitations of the driver are:
No duplex printing
No CD-R printing