Страница 3 от 3 ПърваПърва 123
Резултати от 31 до 42 от общо 42

оплакване срещу работодателя

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на vdsvicky
    Тук е от
    Apr 2010
    Живее в
    София/Созопол

Re:оплакване срещу работодателя

Не знам защо , но за калпавия работник винаги му пречи работодателя. Ами коѝто толкова много разбира , защо в краѝна сметка не си отвори фирма и не стане сам роботодател , та да види аджеба за какво става на вьпрос. Ако няма парички , то банки бол. тегли кредит , плаща вноските,плаща даньци,плаща осигуровки,плаща работни заплати, тьрси работа за фирмата си, плаща рушвет, грижи се за имуществото на фирмата. Все лесни неща ! Много е лесно да се оплаква човек от работодателя. Ми нека се замисли работника - какво дава от себе си ? С какво е допринесьл , за да оправдае заплатата си ? Общо взето то и затова сме на това дередже - работника не работи , а само плюе. Аѝде като толкова много ви разбира главата от инспекция по труда, то що сами не си направите фирма и си богатеете? Наемете си работници и се грижете за всичко , щото и при вас ще се оплакват ! Много е лесно отстрани. Без да си вложил (дал) и един лев , да искаш......... То си личи по икономиката ни . Срамота. Не ,че няма и изверги при работодателите , но ако си кадьрен - няма да ревеш като................. Замисли се.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Не знам дали нещо може да се направи по случая. Няма закони в БГ които да се тълкуват еднозначно, а като се тръгне по дела става..... безкраен празник.
    Типичен случай и с мен. 19.04.2010 1 месец предизвестие. Аз съм МОЛ, идват правим инвентаризация , товари се и се освобождава склада. Имам налични пари и след дълги разговори с гл. счет . и малкото шефче се разбираме , че ще ми приведат 1мес. обещетение. Вс. Ок с инвентаризацията. След това няколко пъти водя разговори за обещетението и все обещания. Към 8-9 .09.2010 г получавам писмо, че при инвентаризацията направена в Пловдив в склада им дето куче влачи параход имало липси за 340 лв близо и няма да ми платят обещетението.
    И какво да взема да ги съдя ли? Да се мъкна на дела в Пловдив - де ще му излезе края?
    С помияри не мисе занимава. То и онзи отгоре и той вижда и им го връща. От 50 човека в пловдив останаха 3 ма , затвориха си офисите в още 3 града , на път е 4 я град. дадоха доста голяма фира, поради идеите на малкото лайнце/ пари за стока няма -тегли кредити на поразия от 3 банки всяка година. Не може да се вози на друго освен на ML с гоям мотор и фул екстри, а след 2 г няма пари гуми да си купи, амортисьори да си смени/.
    Отказах се 330 лв няма да ме съборят, но направих така, че за да си вземат над 3-4000 лв от тукашни клиенти те да водят дела / падат се по 800-1000лв на клиент . Моите познати клиенти нямат ниакво намерение да им изплатят тези пари, но станаха мои клиенти.

..То си личи по икономиката ни . Икомомиката ни е на този хал от приватизацията - вс на скрап или се разпродава . Примери , ако искаш мога да дам от Варненски регион.

4. Senior Member Аватара на vdsvicky
    Тук е от
    Apr 2010
    Живее в
    София/Созопол

Ето го и нагледния пример на кадьрен човек - kris11. Браво от мен и само така. пожелавам ти развитие и занапред. Такива като теб трябва да бьдем Бьлгарите и ще се оправим бьрзо , а не да ревем като .................. невести.

5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Не се хваля , но на помиярски методи -съответното отношение.
    А това за помиярския метод е взаимствано от разговорите ми с бивши клиенти на бившата ми фирма работодател. Има потърпевши фирми , които от 08.2009 си получиха част от парите в края на 2010г и още се влачат плащания.
    Именно поради този помиярски метод секнаха доставки от италия, германия, Австрия, Чехия , Франция на бившата фирма работодател . Първо плащане на 100% и после стоката- защото хората се напатиха да чакат по 1-2г

6. Member
    Тук е от
    Feb 2005

Цитат Първоначално публикувано от гинитоо
    Така е много е лошо и за съжаление тя наистина не може да докаже нищо,но все пак си мисля 4е има някоя врати4ка някъде кадето може да се надникне.Аз не разбирам много от търговия но нали всяка стока си влиза с фактурка там или стокова нещо,от4етите също ги има като ,на касовия апарат и като пари,които е от4итала.ОХХХ и аз не зная ве4е как да и помогна
    С тази оскъдна информация която давате единствения смислен съвет е да се обърнете за съвет към адвокат. Той ще разбере какви са условията и ще ви посъветва какво да очаквате. Това не означава, че ще имате дело, просто за успокоение на вашата майка. Един съвет може да й кажете от мен - от тук нататък докато е при този работодател да не подписва нищо за което има съмнения. Ако й дадат някакви неща за подписване има право да си ги вземе у дома, да помисли и тогава да ги подпише.

7. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Цитат Първоначално публикувано от гинитоо
    Така е много е лошо и за съжаление тя наистина не може да докаже нищо,но все пак си мисля 4е има някоя врати4ка някъде кадето може да се надникне.Аз не разбирам много от търговия но нали всяка стока си влиза с фактурка там или стокова нещо,от4етите също ги има като ,на касовия апарат и като пари,които е от4итала.ОХХХ и аз не зная ве4е как да и помогна
    Обърни се към инспекцията по труда.
    Имуществената отговорност е ограничена и пълна
    При ограничената имуществена отговорност могат да удържат от една до три брутни заплати в зависимост от изпълняваната длъжност и от това което е записано в длъжностната характеристика.
    Извадка от Кодекса на труда:

Размер на отговорността
    Чл. 206. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) За вреда, причинена на работодателя по небрежност при или по повод изпълнението на трудовите задължения, работникът или служителят отговаря в размер на вредата, но не повече от уговореното месечно трудово възнаграждение.

(2) Когато вредата е причинена от ръководител, включително и от непосредствен ръководител, при или по повод упражняване на ръководните му функции, отговорността е в размер на вредата, но не повече от трикратния размер на уговореното месечно трудово възнаграждение.

(3) Отговорността е в размерите по предходните алинеи и когато работодателят е обезщетил трети лица за вреди, причинени от работника или служителя при същите условия.

Размер на отговорността за вреда, причинена при отчетническа дейност

Чл. 207. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работник или служител, на когото е възложено като трудово задължение да събира, съхранява, разходва или отчита парични или материални ценности, отговаря спрямо работодателя:

1. в размер на вредата, но не повече от трикратния размер на уговореното месечно трудово възнаграждение;

2. за липса - в пълен размер заедно със законните лихви от деня на причиняването на щетата, а ако това не може да се установи - от деня на откриването на липсата.

(2) Лицата, които са получили нещо без основание от причинителя на щетата или са се възползували от увреждането по т. 1 на предходната алинея, дължат солидарно с причинителя на вредата връщане на полученото до размера на обогатяването освен в случаите по чл. 271, ал. 1. Лицата дължат връщане и на полученото по дарение от причинителя на вредата, когато дарението е със средства, извлечени от причинената вреда.

(3) Исковете по т. 2 на ал. 1 и по ал. 2 се погасяват с изтичането на 10-годишна давност от деня на причиняването на вредата.

(4) Със закон могат да се установяват и други случаи на пълна имуществена отговорност.

Отговорност за вреда, причинена от няколко работници или служители

Чл. 208. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато вредата е причинена от няколко работници или служители, те отговарят:

1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) в случаите на ограничена отговорност - съобразно участието на всеки от тях в причиняването на вредата, а когато то не може да бъде установено - пропорционално на уговореното им месечно трудово възнаграждение. Сборът на дължимите от тях обезщетения не може да надвишава размера на вредата;

Осъществяване на ограничената имуществена отговорност

Чл. 210. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) В случаите на ограничена имуществена отговорност работодателят издава заповед, с която определя основанието и размера на отговорността на работника или служителя. Когато вредата е причинена от ръководителя на предприятието, заповедта се издава от съответния по-горестоящ орган, а ако няма такъв - от колективния орган за управление на предприятието.

(2) Заповедта се издава в 1-месечен срок от откриването на вредата или от плащането на сумата на третото лице, но не по-късно от 1 година от причиняването й, а когато вредата е причинена от ръководител или при извършване на отчетническа дейност - в 3-месечен срок от откриването й, но не по-късно от 5 години от нейното причиняване. Тези срокове не текат, ако е образувано производство за осъществяване на пълна имуществена отговорност, докато производството е висящо.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Ако работникът или служителят в 1-месечен срок от връчването на заповедта оспори писмено основанието или размера на отговорността, работодателят може да предяви срещу него иск пред съда.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Ако в срока по предходната алинея работникът или служителят не оспори основанието или размера на отговорността, работодателят удържа дължимата сума от трудовото възнаграждение на работника или служителя в размерите, посочени в Гражданския процесуален кодекс.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 01.03.2008 г.) В случаите, когато поради прекратяване на трудовото правоотношение или по други причини събирането на сумата не може да стане чрез удръжки по реда на предходната алинея, въз основа на заповедта на работодателя или на органа по изречение второ на ал. 1 работодателят може да поиска издаване на заповед за изпълнение по чл. 410, ал. 1 от Гражданския процесуален кодекс независимо от размера на вземането.

(6) (Отм. - ДВ, бр. 12 от 1996 г.)

Осъществяване на пълната имуществена отговорност

Чл. 211. Пълната имуществена отговорност се осъществява по съдебен ред.

В тези случаи удръжки могат да се правят само въз основа на влязло в сила съдебно решение.
    ====================================================================================================

Кодекс на труда

Ограничената имуществена отговорност може да се осъществява от самият работодател с удръжки до 3 брутни заплати, но заповедта за това подлежи на оспорване от работника и тогава работодателя трябва да води съдебно дело, за да докаже, че има причинени вреди. Пълната имуществена отговорност се осъществява само по съдебен ред.

Във вашият случай работодателят се опитва или :
    1. да осъществи пълна имуществена отговорност по несъдебен ред(ако майка ти носи такава отговорност за такива вреди)
    или
    2.Ако майка ти не носи пълна имуществена отговорност- работодателя да твърди че е налице пълна имуществена отговрност по отношение на майка ви, а в същото време е наясно, че това не е така и за нея по закон може да реализира само ограничена имуществена отговорност за до 3 заплати.Тоест знае, че майка ви не носи пълна имуществена отговорност, а само ограничена, но въпреки това в нарушение на закона злоупотребяват и прилагат процедурата( дадена му от КТруда) за реализиране на ограничена отговорност за събиране на обезщетение за вреди които могат да реализира само по съдебен път.

В първият случай макар майка ти действително да отговаря в пълен размер за имуществените вреди, работодателя си "самоприсъжда" обещетение по процедура предвидена само за обезщетяване на вреди в ограничен размер, без да има право по закон на такова "самоприсъждане".Процедурата е съдебна, чрез дело.
    Във вторият случай майка ти нито отговаря за причинените вреди в пълен размер, нито процедурата за обезщетяване на такива вреди е извънсъдебна.Тя е само съдебна.

И двата пъти работодателя грубо нарушава закона и подлежи на санкции от няколко хиляди лева.

Обърнете се към инспекцията по туда и им кажете вашите подозрения, че избива чрез вас наложените му глоби и имуществени санкции.

Никаква прошка на такива!Бой до дупка!
    Нямате нужда от работодател, който ви използва за безплатен труд като роби.Той затова е работодател, а не робовладелец.Има закон и той е в сила и за него.Нека му насолят яко задника.По добре да фалира, отколкото да използва и други като вас за роби.Като фалира поне има вероятност някой свестен истински работодател да го замени на освободеното от него на пазара място...

8.  

9. Тук е от
    Sep 2011

Благодаря ви за съветите,мисля 4е ще са полезни.Още в понеделник тръгваме по инспекции и ще видиме какво ще стане.Консултация с адвокат също ще направим.

10. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна

Успех и от мен, и мнооого търпение с бюрокрацийката
    Тъжни са такива случки и то при обикновения човечец, който гледа само как да изкара насъщния.

11. Тук е от
    Oct 2013

Отговор: Re: оплакване срещу работодателя

аз имам друг въпрос: какво се прави като не ти дава за последния месец процента и надника за 10 дена? При положение,че цял сезон не ти е дал договор за подписване и никаде не си се подписвал , че си взимал заплата .

12. Banned
    Тук е от
    Oct 2011

Отговор: оплакване срещу работодателя

Нищо . По документи не си му работник и прочее . Един хубав бой и .....

13. Тук е от
    Oct 2013

аз все пак продължавам да му досаждам и всеки път като се видим ми казва ела другата седмица или аз ще ти се обадя

14.  

15. Moderator Аватара на avenger
    Тук е от
    Mar 2007
    Живее в
    Пловдив

Цитат Първоначално публикувано от Дарина Георгиева Виж публикацията
    аз все пак продължавам да му досаждам и всеки път като се видим ми казва ела другата седмица или аз ще ти се обадя
    Дарина,отивай в инспекция по труда и пускай сигнал.Голяма грешка е,че си работила без договор-сега ако продължаваш,ако се направи проверка и ти си там без договор,той ще изгори.
    Другият вариант е казан по-горе-як бой.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 3 ПърваПърва 123

Подобни теми

1. PDA срещу Smartphone
    От taipan във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 5
    Последно: 08-01-08, 14:17
  2. Отговори: 16
    Последно: 28-12-06, 10:47
  3. LG DVX-172 срещу Panasonic DVD-S42
    От xmen във форум Blu-ray и DVD плейъри и рекордери
    Отговори: 3
    Последно: 18-04-06, 12:43
  4. CD на работодателя ?
    От 4iko във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 16
    Последно: 15-12-04, 18:18
  5. Оплакване: относно размер на поста
    От klamer във форум За Форума
    Отговори: 2
    Последно: 09-06-03, 14:06

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе