Резултати от 1 до 14 от общо 14

... за Първа Инвестиционна Банка.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Jun 2007

... за Първа Инвестиционна Банка.

Всички знаем за покачването на основния лихвен процент (ОЛП). Много изненадващо ПИБ не си вдигнаха месечните такси. Нормално си помислих, че не са вдигнали лихвата по кредита. Но какво става когато отивам да си погася кредита изцяло:

- Добър ден.
    - Добър ден.
    - Искам да си излатя целия кредит който имам при вас и да го закрия.
    - Момент господине да видим колко ви е главницата... Ами имате като главница 14 500лв + 80лв + 521лв.
    - Момент, как така 14 500. В разпечатката ми пише, че главницата трябва да е 13 500. Освен това откъде идват другите суми?
    - Ами господине нали знаете, че ОЛП се покачи. Ами с него се покачва и главницата ви тъй като се начисляват повече лихви. 80лв са лихвите за текущия месец и 521лв от ОЛП.
    - Е вие първо ми казвате, че главницата ми е 14 500 заради ОЛП и 521 лв пак заради ОЛП. Аз колко пъти ще го плащам?
    - Ами това е заради софтуера ни. До 2008г ОЛП го начислявахме към главницата, след това отделно, затова са + 521лв.
    - Е аз защо не съм бил предупреден, че ми се вдига главницата?
    - Ами господине ние го обявихме в пресата.
    - Кой вестник?
    - Ами не знам. Някой национален.

Това е втория път когато ПИБ "обявават" нещо в "пресата". Първия път съвсем изненадващо ми блокираха дебитната карта, защото ги сменят с чип. Тогава обяснението пак беше, че е било "обявено в пресата". А една седмица преди случката в рамките на 30 минути ми изпратиха 4 sms-a, за това че им дължа 17 стотинки по кредита. Как стана това не знам, тъй като вноските уж са ми еднакви. За тях даже не съм се разправял.

Някои колеги казват, че им искали някаква такса "пропуснати ползи" за предсрочно погасяване. Та се чудя дали тази такса "пропуснати ползи" не са тези 521лв ОЛП "след 2008г", но тъй като не я пише в договора да са измислили друго - напр. "ОЛП след 2008г". Мисля да ходя и да искам разпечатка на всеки месец с лихва и главница и как ми се е променяла лихвата. То в този случай излиза, че ми увеличават срока по кредита. Аз ако бях отишъл след 8 години колкото ми беше договора, щяха да ми кажат че им дължа още някакви си 5-6000лв.
    Някой има ли идея към кого трябва да се обърна ако има измама - Комисията за защита на потребителите или за надзор на банките мисля, че имаше някаква?

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Re:... за Първа Инвестиционна Банка.

ДЪРЖАВАТА ЗАБРАНИ да има такса предсрочно погасяване за физически лица
    Зада ти вдигнат ОЛП -трявба да те уведомят писменно не с "нациоанлен вестник"
    Това мен не ме интересува- те са длъцжни да намерят начин да ме информират- аз не чета вестници по презумция , нито пък гледам телевизия постоянно и не слушам радио постоянно- но си плащам редовни и те са длъжни да намерят начин да е информират.
    това е моето мнение.

4. Тук е от
    Jun 2007

ОЛП го вдига държавата. На основание на това ПИБ ми вдига лихвата, тъй като по договор лихвата по кредита ми е ОЛП + 4 пункта мисля. Но некоректното отношение е, че без да ме уведоми ми вдига главницата и по този начин ми увеличава срока на кредита което не е по договор.

5. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

само да уточним, че главница няма как да се вдигне, защото това е ОСНОВНАТА сума

ОЛП го вдига БНБ, а не държавата, като търговските банки не са по закон задължени да се съобразяват по никакъв начин с него, нито да са задължени той да фигурира в текса по договирте им с трети лица (гражданите и фирмите). допълнителните суми могат да бъдат наказателни лихви, такси, суми-разлики ВЪРХУ главницата, но не и за предходни периоди, суми-разлики върху вноските оттук нататък и т.н.

подозирам, че на служителите просто не им се обяснява на хора, за които (те предполагат, че) разлика няма, затова и идват неправилните цитирания и погрешните заключения

6. Тук е от
    Mar 2004

@ Carnivorous.Vulgaris съвета ми е да напишеш жалба и да искаш писмен, аргументиран отговор от Банката. Хубаво си прочети договора за кредит и общите условия. Има вариант да капитализират лихвите (или както там го наричат) за 2008г. към дълга и от там нататък да олихвяват по-голяма сума през 2009г. Попитай ги и ОЛП при ПИБ дали е ОЛП на БНБ, защото за някои банки са различни неща и ги смятат по различен начин.

7. SAGE
    Guest

Carnivorous.Vulgaris,
    сигурен съм, че всичко е според договора който си подписал (поне при мен беше)
    В края на миналата година и аз си погасих кредит към ПИБ, защото при "равни месечни вноски" и покачване на ОЛП започнах да плащам по-голяма лихва отколкото се намалява галвницата по кредита => удължаване на срока на кредита и повече пари за банката.
    При погасяването на кредита всяка цифра ми бе обяснена и нямаше нищо нередно според договора, който бях подписал, дори си платих и 2100.93 "комисионна за предсрочно погасяване", която също бе правилно изчислена според условията в договора.
    Въпреки това с предсрочното погасяване "ощетих" банката с около 20 000 лв. от невзети лихви

8.  

9. Тук е от
    Jun 2007

Точно тази "комисионна за предсрочно погасяване" се чудя дали не плащам, тъй като според закона всички такси и наказателни лихви за предсрочно погасяване отпадат независимо от договора.

10. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Не би трябвало да е "комисионна за предсрочно погасяване".
    Както го обясняваш е точно това, което @SAGE казва. Т.е. в равните вноски, след покачване на ОЛП, а от там и процентът на банката, се включва по-голяма лихва от първоначално изчислената и, съответно, по-малка част остава за погасяване на главницата. Главницата не се е "увеличила", а е намаляла с по-малко от първоначално договореното. Но, отново както SAGE казва, това най-вероятно е написано в договора, така че нищо не може да се направи.

БНБ не определя (вдига или сваля) ОЛП, а го обявява. А банките дали ще го използват или ще използват техен собствен (но не може да се казва ОЛП) си е тяхно решение. Трябва да го пише в договора.

Отделно, че на служителите не че не им се обяснява, а по-скоро не им е много-много ясно.

11. Тук е от
    Jun 2007

Ясно ми е вече. Но все пак не вреди да проверя какво точно плащам

12. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Някой ползващ в момента кредит би ли могъл да обясни как точно "облякоха" банките санкцията за предсрочно погасяване и къде точно е взето решение да няма такава санкция.
    Предстои ми кредит и ми се ще да се пазаря, имам такава възможност.

13. Moderator
    Тук е от
    Dec 2005
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от Malone
    Някой ползващ в момента кредит би ли могъл да обясни как точно "облякоха" банките санкцията за предсрочно погасяване и къде точно е взето решение да няма такава санкция.
    Предстои ми кредит и ми се ще да се пазаря, имам такава възможност.
    Таксата отпадна само за потребителските кредити !
    Таксата за предсрочно погасяване налагана от банките няма законови ограничения по отношение на ипотечните кредити. Като средния размер е 3-5% върху предсрочно погасяваната сума.
    От 2010 година е в сила и новата евро Директива за потребителските заеми, която България трябва да въведе до юни 2010 г. Тя предвижда да няма такса, ако лихвата по заема е променлива. При фиксирана, се плаща такса не повече от 1% от сумата на предсрочно погасения кредит.
    Така по същество нещата не се промениха много, банките махнаха такса за предсрочно погасяване но сложиха " - Такса за предоговаряне на условия по кредит – ХХ % върху остатъка по кредита "
    Този процент е от 1 до 5 % , няма го в договора, но фигурира в общите условия на Банката. Тези Условия никой не ги чете !!!!

14.  

15. Тук е от
    Jun 2007

Е всъщност се оказа, че до май месец 2008г. ПИБ смятат всички промени по ОЛП отделно, т.е. се получава отделна сума с лихви. Оттам са 521лв. След май месец 2008г. начислените суми от промяната на ОЛП се прибавят върху главницата. Затова и главницата ми се е променила от 13500 на 14500. Т.е. ПИБ начисляват лихви върху лихвите. Как е, а? Та от януари 2006 до май 2008 са ми натрупани "само" 521лв (за повече от 2 години), а от май 2008 досега (за по-малко от година) цели 1000лв с тенденция да се покачват в геометрична прогресия. Всичко си е по закона и потребителите явно трябва всеки месец да се интересуват за промени по заемите им. Честито!

16. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

няма законово положение, при което лихвите да се прибавят към главницата

има обаче сценарий, при който се е получава този ефект

ако по договора плащаш равни анюитетни вноски, а не си преподписал нови, по-високи такива (съгласно по-високия % по кредита), то тогава темпът на намаляване на главницата е по-нисък, като при определени условия (не знам параметрите на кредита ти) може да се окаже, че цялата вноска не е достатъчна за покриване на лихвите, като остатъка на непокритата лихва вече сама по себе си се явява кредитиране. оттам следва да се прибави към главницата и в този смисъл може да се говори за "нарастване на главницата", но вината на банката не е в незаконното й увеличаване, а в забавянето на преизчисляването на новите ти вноски. принципно ти нито си длъжен, нито ще промениш нещо, ако се интересуваш. би могъл да ходиш да питаш или да искаш преизчисление, но за да го направиш следва хем да си познаваш договора, хем да си наясно с материята. нещо, което е тера инкогнита на 99.99% от взелите кредити

колкото и гадно да звучи, но е така - да си мислил като си взимал. лихвите са си в правото да растат или намаляват, банките може и да манипулират процеса, но пък и никой не те е карал с остен да взимаш кредит. хорото никога не е полза на човека, така че... sorry

17. SAGE
    Guest

Цитат Първоначално публикувано от Carnivorous.Vulgaris
    Е всъщност се оказа, че до май месец 2008г. .....
    .................
    Затова и главницата ми се е променила от 13500 на 14500. Т.е. ПИБ начисляват лихви върху лихвите. Как е, а?
    ..................
    За да се убедиш, че главницата НЕ се е променила, поискай да ти отпечатат нов "погасителен план" , разбира се той ще е валиден само до следващата промяна на ОЛП.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Първа Инвестиционна Банка Сливен
    От Wise във форум Бял списък
    Отговори: 9
    Последно: 28-03-12, 18:29
  2. Virtual visa на Банка ДСК
    От obshtinska_mishka във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 22
    Последно: 09-04-09, 18:14
  3. пощенска банка
    От kasis във форум Черен списък
    Отговори: 12
    Последно: 30-10-08, 09:50
  4. Банка ДСК
    От echo във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 6
    Последно: 29-05-06, 21:06
  5. Банка ДСК
    От silverfox във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 5
    Последно: 30-12-05, 00:13

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе