Всички знаем за покачването на основния лихвен процент (ОЛП). Много изненадващо ПИБ не си вдигнаха месечните такси. Нормално си помислих, че не са вдигнали лихвата по кредита. Но какво става когато отивам да си погася кредита изцяло:
- Добър ден.
- Добър ден.
- Искам да си излатя целия кредит който имам при вас и да го закрия.
- Момент господине да видим колко ви е главницата... Ами имате като главница 14 500лв + 80лв + 521лв.
- Момент, как така 14 500. В разпечатката ми пише, че главницата трябва да е 13 500. Освен това откъде идват другите суми?
- Ами господине нали знаете, че ОЛП се покачи. Ами с него се покачва и главницата ви тъй като се начисляват повече лихви. 80лв са лихвите за текущия месец и 521лв от ОЛП.
- Е вие първо ми казвате, че главницата ми е 14 500 заради ОЛП и 521 лв пак заради ОЛП. Аз колко пъти ще го плащам?
- Ами това е заради софтуера ни. До 2008г ОЛП го начислявахме към главницата, след това отделно, затова са + 521лв.
- Е аз защо не съм бил предупреден, че ми се вдига главницата?
- Ами господине ние го обявихме в пресата.
- Кой вестник?
- Ами не знам. Някой национален.
Това е втория път когато ПИБ "обявават" нещо в "пресата". Първия път съвсем изненадващо ми блокираха дебитната карта, защото ги сменят с чип. Тогава обяснението пак беше, че е било "обявено в пресата". А една седмица преди случката в рамките на 30 минути ми изпратиха 4 sms-a, за това че им дължа 17 стотинки по кредита. Как стана това не знам, тъй като вноските уж са ми еднакви. За тях даже не съм се разправял.
Някои колеги казват, че им искали някаква такса "пропуснати ползи" за предсрочно погасяване. Та се чудя дали тази такса "пропуснати ползи" не са тези 521лв ОЛП "след 2008г", но тъй като не я пише в договора да са измислили друго - напр. "ОЛП след 2008г". Мисля да ходя и да искам разпечатка на всеки месец с лихва и главница и как ми се е променяла лихвата. То в този случай излиза, че ми увеличават срока по кредита. Аз ако бях отишъл след 8 години колкото ми беше договора, щяха да ми кажат че им дължа още някакви си 5-6000лв.
Някой има ли идея към кого трябва да се обърна ако има измама - Комисията за защита на потребителите или за надзор на банките мисля, че имаше някаква?