Страница 1 от 5 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 63

Кирилица, или kirilica ?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Mar 2001

Кирилица, или kirilica ?

Оказа се, че курсовата ми работа ще бъде точно на тази тема - а именно писането на български с латински букви (chat, SMS, etc.)

Е, ще е радвам ако изкажете мнение относно това, дали подкрепяте писането с латински букви, как ви е по-лесно да пишете, използвате ли числа при буквите за които не съществува латински аналог, изобщо - трябва ли ни кирилицата или не? И, забелязали ли сте тенденция за все по-масова употреба на латинските букви...?

[:-graduate]

2.  

3. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Кирилица, или kirilica ?

Хич не го подкрепям.

Относно това как е по-лесно - въпрос на навик.

Цялостно, кирилицата съдава много проблеми поради неприятния факт, че се използва в бедни страни и много от производителите на софтуер не я включват в поддръжката си.

4. Тук е от
    Jun 2002

Кирилица, или kirilica ?

По повод "...изобщо - трябва ли ни кирилицата или не?", ако случайно си Българин, въпроса е или излишен или ...

Ако не си наясно с проблемите - чети и се учи:

http://free.hit.bg/injinera/

А ако държиш поне малко на България - действай по-шовинистично - аман от американци, французи, германци, руснаци и т.н.т. Ако искат да си продават продуктите тук - да осигуряват поддръжка на кирилица! Отгоре на всичко и в закона пише така...

Змея

5. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Кирилица, или kirilica ?

Аз не одобрявам писането на кирилица със латински букви, още по малко и със цифри при положение че мода да напиша ch а не 4.

Наистина е въпрос на навик.

6. Тук е от
    Nov 2001

Кирилица, или kirilica ?

Много интересна тема!

Изобщо няма място за питане тук - кирилица или latinica.

България е... Имаме си български букви... Основата на българския език.

Не трябва в никакъв случай да се обезличаваме, да губим елемент от културата си, който ни отличава от другите и ни прави интересни.

Сега нямам много време, но до довечера ще намеря някое мое есе по темата, защото тя винаги особено ме е вълнувала.

7. Member
    Тук е от
    Dec 2000

Кирилица, или kirilica ?

Mnogo byrzo i lesno priemate, 4e vsi4ki zhivejat v Bulgaria.

8.  

9. Senior Member Аватара на Kayso
    Тук е от
    Apr 2002

Кирилица, или kirilica ?

Да си призная и аз преди пишех с латински букви. Но след като ми се поскараха, вече спазвам и препинателните знаци, колкото мога разбира се .

Определено съм за това, да се пише на кирилица, обаче какво да правят хората които не са в българия и нямат кирилица на компютрите си ? Ами тези които, незнаят как да си пуснат Windows-ката кирилизация и нямат да дадат примерно 50 и повече лева за кирилизираща програма !

И аз като Вас, искам всички игри и софтуер да поддържат и кирилица, ама кога ли ще стане това ?!?

10. Тук е от
    Nov 2001

Кирилица, или kirilica ?

Ре: тръстиката: и аз съм не съм в Бг.

Това са откъси от неща, които съм писал преди време по въпроса:

...Та, искам да ви кажа за кирилицата. Това е уникално българско изобретение, което е характерна част от културата ни и ни различава от другите народи. Именно това, че сме различни, ни прави красиви и интересни за Европа. Гордост за нас е, че сме извадили от мрака на невежеството дивашките племена на русите, украините, сърбите, белорусите, мамалигарите... (Въпреки че, в Съюза са ги учили, че руснаците са изобретили славянската писменост!) Бидейки просветители на славянския род, ние трябва да се гордеем, да защитаваме и обичаме нашите си букви.

В последните години писмеността ни бе застрашена. С навлизането на чужд софтуеър и на интернет се оказахме в неудобната позиция да използваме чужди букви, за да изразяваме мислите си на български! Струва ми се, че много бързо свикнахме да използваме icq, irc, ie и др., пишейки в тях на латиница. Особено противно ми е използването на 4 и 6 като заместители на български букви. В последните 10 години се появи реалната заплаха да загубим писмеността си.

За моя радост, в последните месеци, година, нещата започнаха да си идват на мястото. Много млади хора усетихме някакво чувство към културата ни - може да е патриотизъм, гордост - не знам. Но в българското Нет пространство започна да се пише на български! ICQ, IRC, Microsoft бяха така любезни да направят софтуеър съвместим с нашата "особеност". Повече не стояха пречки в България да се употребява кирилицата. Някои се възползвахме...

Ето - масовите програми на Майкрософт са на кирилица, има български Уорд, Уиндоус и т.н.

Друг въпрос е как стоят нещата с достъпността на тези скъпи продукти...

...В момента доста хора из форумите и изобщо из българското нет пространство използват кирилица. Не знам точно защо, но много ме радва. Тези, които са в чужбина и имат компютър вкъщи (като мен), също могат да допринесат за запазване на част от националната ни идентичност....

... Трябва да се направи нещо в защита на кирилицата от инвазията на чуждата писменост. Трябва в България да се организира и поддържа обществен дебат (нещо такова вече се прави). Интензивно трябва да се изказват мнения, идеи, За и Против. Не мисля, че в България се прави всичко възможно за спиране на инвазията. Учителите в средните училища (възпитаващи децата имащи постоянен досег до виртуалното) са далеч, далеч от проблема. Те и представа си нямат как общуват възпитаниците им в чатовете. Свидетел съм как деца, дотолкова увлекли се в използването на latinica, допускат в съчинения на български смесени dумичкi. Да, виждал съм такива писания...

...Няма ли да ви хареса да се продават български клавиатури, на които вместо сегашното qwerty да пише явертъ и вместо на фонетична кирилица, да пишем на фонетична латиница!

Случвало ми се е седмица да не използвам латиница. Има си български чатове, български търсачки...

...всичките 1 000 000 ученици и студенти ползващи интернет... това на какъв език пишат си е единствено техен избор.

Щом искат - да си пишат на азбуката на латините. Но, след 5 гоодини да не се чудим, ако я въведат тая азбука тук. Представяш ли си България след 5 години - без своя парична единица, без граници, без писменост... Нали като паднат границите трябва чужденците по някаккъв начин да разбират кога са преминали Калотина. А не само да има задраскана табелка Savezna Republika Jugoslavia и после да следва Bylgaria.

Искам след 5 години в Европа да няма само 2, а 3 езика (ние ще сме единствената кирилска държава в ЕС). Официалните писмености на ЕС ще са Латинска, Гръцка и Българска - за всичките 27 държави!

Да, Българска, а не славянска или кирилска - трябва да се разграничим от украините, русите и белорусите, които са нецивилизовани и ще си я гледат Европа през крив макарон. Затова и така ще се казва - Българска азбука, както се казва Гръцка, а не Елинска....

...Между другото, върху евробанкнотите има надписи на всички европейски писмености (латинска и гръцка). След като подпишем в 2007, ще се печатат вече и банкноти с надписи на български и ще пише 10 Euro, 10 EYPO i 10 Евро Специално за нас...

11. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2002

Кирилица, или kirilica ?

Florian написал си толкова много че нямам нерви да го чета. [] (прочетох го не се засягай)

Моето мнение по въпроса.

Малко история: 19хх година на Българската Академия на Науките (БАН) или някоя подобна институция е преложено да бъде вкаран български език в стандарта ANSI, на който се базира всичко до ден днешен въпреки наличиенто на много по-удачния (не)стандарт UNICODE. В следствие на мъдрата мисъл на някой по-това време в стил "За какво да плащаме като може и да не плащаме и за какво ни е това" BG в ANSI не фигурира.

На това решение все още последствията седят като т.нар. "методиевица" или латинска-кирилица (не говоря за ламе-лат.-кир с цифрите и т.н. това вече е простотия от класа).

В следствие 80% от операционните системи по-default не подържат килица. За това са необходими допълнителни модули които не са съвместими един с друг.

За съжаление писането с лат. букви не е само каприз, а единствената гаранция че от другата страна човека ще може да разбере какво съм му написъл.

Но смятам че проблема се корени основно в IRC!!!

И затова предлагам да се забрани [] или да се форсе-не на кирилица !!!

Това ще реши проблема според мен.

12. Member
    Тук е от
    Dec 2000

Кирилица, или kirilica ?

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">

Ре: тръстиката: и аз съм не съм в Бг.

Това са откъси от неща, които съм писал преди време по въпроса:

......

<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Ами както виждаш и аз пиша на Кирилица от чужбина.... Само че аз пиша от вкъщи. Но доста хора нямат този късмет (да могат да ползват и-нет вкъщи).

Не си ли се замислял, че голяма част от хората в чужбина ползват нета от публични места (библиотека, университет, работа...) Само че там не можеш да се радваш на инсталирани шрифтове на Кирилица, нито пък е позволено да се инсталира друг софтуер, т.е. не можеш да пишеш и четеш на Кирилица. И каква е алтернативата за тези хора....

Така че Флориан, преди да изказваш големи мнения помисли малко, може би не трябва да съдиш за другите по себе си.

13. Member
    Тук е от
    Feb 2001

Кирилица, или kirilica ?

Ами тези които са в чужбина разбира се като нямат възможност няма да пишат на кирилица. Това мисля е факт и дори и да искат като не могат просто не могат. Но по-важното е тук в БГ как се пише. Аз съм твърдо за кирилицата и на мен лично ми е много по-приятно да пиша на кирилица, а и четенето също е различно, по-лесно, въпреки че нямам проблем да чета и на латиница, но просто е по-различно. А все пак хората в чужбина дори и да не могат да пишат на кирилица мисля че могат да четат кирилица. Е тези които са с Виндовс де, за другите не знам.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Mar 2001

Кирилица, или kirilica ?

Наистина, трябва да призная, че не съм очаквал толкова абсолютно предпочитане на кирилицата. Не че и аз не съм на това мнение, но съм забелзал, че тук-там има топици из форума писани на т.нар. "методиевица".

Явно при форумите положението е едно, най-вероятно защото се посещават от по-сериозни потребители, но остават чатовете и SMSите (за които знам, че има възможност за писане на кирилица, но малко телефони я подържат).

А нямате ли усещане, че това се превръща в проблем сред децата, които изцяло свикват с писането с латински букви и по този начин се очуждават от собствената си азбука, а от там - и нивото им на грамотност спада застрашително.

И още нещо за което бих искал да чуя мнения (пък като завърша курсовата, ще ви чeрпя :

До къде смятате, че ще стигне тази тенденция за превод на софтуеъра на български и кирилизирането на някой програми. Вярно е това, което Крис каза, че кирилицата се използва в бедни страни, и производителите я игнорират, но може ли да се каже, че Microsoft направиха "първата крачка" с Office&Windows на български език?

16. Тук е от
    Nov 2001

Кирилица, или kirilica ?

Прави си, че методиевицата се използва предимно по чатовете, от по-несериозни или по-неопитни потребители.

По форумите цари кирилицата, а изключение правят само сънародниците ни извън България, ползващи обществени компютри.

Нали и аз това казвам - децата дотолкова свикват с латинските букви, че чак започват да практикуват смесен правопис и върху хартия.

А тенденцията неминуемо ще се задълбочава. Майкрософт направиха едва първата си стъпка. Все повече фирми ще имат възможността да купуват легален софт, все по-строги правила ще се въвеждат, все по-голям пазар ще ставаме.

Никой не е длъжен (теоретически) да знае перфектно английски. Поради това, МСофт ще осъзнаят необходимостта от създаване на българскоезичен и кирилизиран софт за растящия ни пазар.

Но това всичко не може да стане само с добрите ни пожелания. Трябва да има <font color="red">стратегия за рекирилизация на страната ни</font id="red"> на висше управленско ниво.

Личният ни пример също е много важен!

17. Senior Member Аватара на Kayso
    Тук е от
    Apr 2002

Кирилица, или kirilica ?

Абе проблеми нямам аз, само че няма да си купя никога Windows на БЪЛГАРСКИ за 1000 и кусур лева, само и само за да си имам в къщи. Колко то Вас биха дали пари, за да си имат кирилизиран Software ???

Не искам да споря, обаче Florian, определението ти "по-несериозни или по-неопитни потребители" е просто глупаво. Колко са хората, които ползват какъвто и да било чат или интернет или SMS или каквото и да било там, и са опитни и колко са неопитни.

И въобще, се учудвам, кой позволи на GloBul да направи такава реклама и да пропагандира постоянно тъпото "chat ли си". Направо се нямам думи за тая простотия и как никой не им направи забележка.

А каво ще кажете за имената на големите фирми ??? А за имената на цигарите ??? Та всички те са на латински. Тука според мене проблема не е в интернет, а в цялата ни родна страна, че и не само в нея. Няма език който да не срада от нахлуването на англииския и всякакви негови форми !!!

Абе поне според мене, няма измъкване от това нещо, искам само да се приемат и да се спазват някакви закони, за това на какъв език трябва да се пише върху произвежданите в България стоки примерно, на какъв език трябва да бъдат рекламите и другите му там подобни.

18. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Кирилица, или kirilica ?

(аз писах, писах, а то токов удар и всичко замина. ще ме извините, че сам ще се резюмирам)

1. много по-важна е правописната и граматическа некомпетентност на младите. 95% от хората не знаят кога се използва пълен член, къде се слагат запетайки, тирета и т.н.

2. създадените навици - аз съм пред комп от '88 и не мога да си представя да пиша на бдс. това е толкова радикална промяна за мен, че ще ми коства ужасно много усилия

3. трудността - вместо един layout - два. бдс за писане на български и един за чуждите езици.

4. "проблемът" "ч" и "ш" - "4" и "6". кой реши, че трябва да се пише "ch" и "sh"?! а защо не "tsch" и "sch" (немски). ами това, че "ch" на френски е "ш"?! 4 достатъчно прилича на ч, а 6 - идва от "шест" т.е. "ш". неслучайно има специални знаци за транскрибиране.

5. края на 19 век - френски, до средата на 20 век - немски, края на 20/началото на 21 век - английски. кое е страшното?! всеки език си има възход и падение в световен план - заедно с държавата си. бихте предпочели световен език да е турския ли? малко е трябвало и това е щяло да стане.

6. самосъзнанието - бесарабските българи се чувстват такива и без да знаят езика. 3 и 4-то поколение емигрантите в аржентина - също. а тук всички говорят български, но доста не се чувстват такива. защо ли? проблемът в езика ли е? криворазбраната "чистота на езика" не е нещо, към което трябва да се стремим. "драснипаликлечица"? не, благодаря, "кибрит" ми звучи по-добре.

p.s. чудех се дали да напиша още нещо, за което винаги съм бил критикуван. просто не ми се иска да остава някой с погрешно впечатление. но все пак - разгледайте внимателно кирилицата (говоря за това, което са измислили братята), а след това и гръцките букви. приликата и голямата степен на сходство доста разби детската ми гордост, че е било измислено нещо ново []. може да си е "нашо", но нека не бъдем слепи - голяма част от "нашeто" си е всъщност чуждо [].

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 5 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Kirilica-latinica
    От dmg във форум Общ - софтуер
    Отговори: 11
    Последно: 29-09-06, 20:27
  2. POCKET PC + KEYBOARD +KIRILiCA
    От djubaca във форум Windows
    Отговори: 3
    Последно: 13-01-03, 15:20
  3. kirilica vav foruma
    От saint056a във форум Общ - хардуер
    Отговори: 6
    Последно: 06-10-02, 01:00
  4. Vizualizirane na kirilica v interfejsa na XP
    От afterburner във форум Windows
    Отговори: 11
    Последно: 24-07-02, 12:48
  5. XP i kirilica?
    От blue във форум Windows
    Отговори: 7
    Последно: 14-11-01, 21:31

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе