Страница 2 от 5 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 63

Кирилица, или kirilica ?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Nov 2001

Кирилица, или kirilica ?

Kayso, почти никой не би дал пари за легален софт в България. Аз ти говоря, че бизнесът просто трябва да се накара да го използва. Стопанските организации, не физическите лица. Ако бизнесът на средностатистическа фирма е на ниво щото да ползва компютър, то за нея не е проблем легалния софт. Chat ли си?

А пък това от страна на глобул е безкрайно тъпо, ама виновни са си потребителите, че им се връзват на простотиите.

Говоря, че ни липсват закони, защитаващи както родната, омайна и сладка родна реч, така и писмеността ни (която наистина си е копие от византийската, ама все пак си е наша).

В Европа навсякъде има защитни механизми за националните култури. Не мисля, че у нас има задължителен процент за българска музика по радиото, изискаване за реклами на български и т.н.

Да заповядат американската култура и Глобализацията, ама да знаят, че са на гости и са само допълнение и украшение на бита ни.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002

Кирилица, или kirilica ?

Изказвам се напълно в подкрепа на мненията - категорично "за кирилицата" ! Одобрявам използването на "методиевица" само в случай, че човек няма възможност да пише на кирилица - например ако е в чужбина или работи под ОС, която няма кирилизация. Много лесно обаче се свиква с "чатърското" писане, и аз не знам защо, но напоследък много започнах да ползвам този начин, даже вижте из форума колко много съм писал така. Но в израз на подкрепата си, от днес тук започвам да пиша само на кирилица, даже мисля и "подписа" си да сменя в профила. Домин, между другото, в няколко последователни броя на "ПЦ Магазине Булгариа" ) имаше статии по този повод, ако искаш, потърси ги; ако нямаш възможност - пиши ми и ще се опитам да ти ги изнамеря.

4. Member
    Тук е от
    Jul 2002

Кирилица, или kirilica ?

Аз като един човек, който е от по-малко време във форума в сравниние с вас, реших и аз да изразя своето мнение по въпроса.

FearMe: Извинявай, аз много те уважавам, но вече ми писна да слушам как еди-колко си процента от младите са едни или други. За тези, които не знаят, аз съм на 15 год., и спадайки към младежите, не смятам, че спадам към неграмотните. Досега писах само на "методиевица", но щом прочетох темата, реших и аз да се присъединя към вас.

Аз работя на PC от '97 а на Правец откакто ме има и заради тъпите чатове (чатих само 1 месец и после се отвратих) свикнах да пиша на "методиевица", но отсега нататък ще трябва да се преобразовам

P.S. Сигурно написах само глупости, но утре имам изпит и съм много изморен.

5. Тук е от
    Nov 2001

Кирилица, или kirilica ?

Slero, afterburner - <font color="blue">браво, момчета!</font id="blue">

Де да имаше повече като вас...

За пръв път виждам толкова единодушен форум по толкова интересен въпрос.

6. Member
    Тук е от
    Sep 2002

Кирилица, или kirilica ?

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Originally posted by DeathKnight

(не говоря за ламе-лат.-кир с цифрите и т.н. това вече е простотия от класа)<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

dragi suforumci,

mnogo mi se iska da ne burkame ne6tata - zatova i moito mnenie:

v momenta pi6a s lat, za6toto flextype e kofti programka, a ne znaia kak da instaliram fonetika, koiato da ne mi skapva kakvoto i da bilo na kompovete v kluba.

Ako niakoi moje da otgovori obosnovano i kategori4no na vuprosa - koe e po-"kirilopodobno" "6" ili "sh" 6te sam mu mnogo blagodaren.

napulno podkrepiam FearMe i samo 6te dobavia:

<u>Kiril i Metodii ne sa Bulgari!!!!</u>

kakto Florian po-gore pisa kak v u/6te lujat Rusnacite, 4e sa sutvorili kirilicata, taka ni lujeha i nas i prodaljavat da ni lujat (v koeto niama ni6to 4udno i ni6to lo6o) puk i neznam koi politik ili istorik 6te se naeme da go obiasni na prostol"iu"dieto (jalko 4e i za tova niama cifra :P).Tova samo po sebe si govori za nacionalnoto ni samo4uvstvie i viarata v bulgarskia proizhod na kirilicata.

a...

<hr noshade size="1">

уеишщксдзьяаожгтнвмммчюйъэфхпрллл,,,,ууееиишишшщщкксссдддзвмч;нвнтгжжоааяьюйъ фхпрплб`1,уеишщксдзц

<hr noshade size="1">

...за вас - старaeщите ce и пишeщи c крacивите нaм бyкви нa Кирилa - адмирaции!

s BDS i bez obozna4enia za poslednia na keyboard-a - tolkoz (vuvedoh vseki klavi6 i sled tova s "copy" & "paste" go sglobih :P)

7. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Кирилица, или kirilica ?

afterburner, не искам да приемаш написаното от мен като лично заяждане с теб. не съм казал, че си неграмотен. това, че се товариш ме радва, защото означава, че не искаш да бъдеш от масите. още веднъж - не искам да се обиждаш от това, което ще напиша след два реда, но точно това имах впредвид, когато казах, че повечето хора не пишат 100% граматически правилно:

"...За тези, които не знаят - аз съм на 15 год., и спадайки към младежите, не смятам, че спадам към неграмотните. Досега писах само на "методиевица", но щом прочетох темата, реших и аз да се присъединя към вас.

Аз работя на PC от '97, а на Правец откакто ме има и заради тъпите чатове (чатих само 1 месец и после се отвратих) свикнах да пиша на "методиевица", но отсега нататък ще трябва да се преобразовам

P.S. Сигурно написах само глупости, но утре имам изпит и съм много изморен."

братле, още веднъж - не се обиждай. направил съм корекциите с най-добро чувство, а не за да те уязвявам!

legolas, знам колко ти е отнело да copy/paste-неш това []. горе-долу така се чувствах, когато в германия на едно изложение се наложи да пиша официално писмо на комп без клавиатура! слава богу, че трябваше да е на латиница, иначе... [:D]

8.  

9. Тук е от
    Nov 2001

Кирилица, или kirilica ?

<font color="red">FearMe:</font id="red"> Защо се заяждаш с момчето, а?

Истина е, че далеч не всички 15-год. пишат безгрешно. Но afterburner ми направи добро впечатление. Вярно, че прави много грешки, но е и уморено момчето. Изпит щеше да има днес.

Не искам да се заяждам с теб... Имам впредвид, че всички ние - и ти, и аз - допускаме грешки. Между другото - приятно съм изненадан от грамотността на форумците!

<font color="red">Legolas:</font id="red"> Прав си - няма нищо лошо да ни лъжат. Както и за компютъра, както и за кис. мляко. Това се нарича национален мит и аз лично нямам нищо против да вярвам в него.

Още повече, че майката на К&М е славянка от българската група (т.е., преди създаването на бълг. народност, това означава българка. А в ссср К&М са били създатели на славянската писменост и руснаци. Ха-ха - децата на византийски търговец и българка - руснаци ).

Не го подчертавай толкова това, не само защото не е съвсем истина, ами и защото убиваш детските илюзии в маса народ .

10. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Кирилица, или kirilica ?

florian, 3 пъти съм подчертал, че не се заяждам. просто илюстрирам нещо, от което afterburner няма какво да се засяга, защото да започнеш да пишеш правилно е въпрос на лично решение, а явно той иска и ще. не е като да поискаш нещо неизпълнимо. "впредвид", или "в предвид", или "предвид"? ако това ти е намека - покажи ми еднозначно мнение от легитимен източник и веднага спирам да използвам "впредвид", което според теб е грешно. а за неволните механични грешки - те лесно се различават от допуснатите от незнание.

аааа, и искам да изкажа задоволството на всички тук, че сме оправдали високите ти очаквания за нас [:P]. а за детските илюзии - като се изживяваш като такъв мастит филолог/лингвист/познавач на езика във всичките му форми - какво ти е мнението за приликата между кирилицата и гръцката азбука?

11. Тук е от
    Nov 2001

Кирилица, или kirilica ?

Не мога да ти дам легитимен източник. Само спомени от гимназията и книжките. Само знам, че е много малко вероятно в една дума да има две еднородни морфеми (представки) - "в" и "пред". Особено една след друга.

Пък и струпване на 3 съгласни в началото на думата... Допитах се до приятели - "предвид" се пише.

Тъй като това е много често срещана грешка - ще помоля форумците да се произнесат. Какво е тяхното мнение относно "предвид".

Мнението ми на мастит филолог относно приликите на кирилицата с гръцкото писмо е:

Огромна е приликата. Алфа, Бета, Гама, Делта звучи наистина като А, Б, В, Г, Д. Това е нормално. От 681 до 1878 сме били къде пряко, къде косвено под византийско влияние. Преди едно хилядолетие, някъде, се е оказало, че заврънтулките на К&М са труднички за средностатистическия ученик и масовата култура налага все по-широкото използване на елементи от византийските букви. Това е. Нищо чудно няма, че половината ни букви са гръцки. Чудното е, че сме успели (въпреки изключително културната ни и мощна южна съседка) да изградим и съхраним през вековете наша си писменост.

И да се гордеем, и да не се гордеем - различни сме. С наши си букви. Така че - по-добре да се гордеем, а?

12. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Кирилица, или kirilica ?

изпонаприказвам = из-по-на-при-казвам и си е 100% вярно []

именно това имах впредвид - че нашето не е съвсем нашо. когато впоследствие се позаинтересуваш повече - хоп, то работата се оказва малко по-различна... кофти е така, чувстваш се измамен. не че на някой му пука... а има и други работи, с които да се гордеем... а още по-малко трябва да се дъвчем един друг за неща, за които сме съгласни всички.

някъде бях прочел следното: няма нужда да се избиваме, след като се кланяме на един и същ идол - вие от едната му страна, ние от другата...

13. Member
    Тук е от
    Jul 2002

Кирилица, или kirilica ?

Ей, ей. Ще се поизбиете заради мене, ЕЙ!!!

FearMe: Как ще ти се обиждам бе? Както казах, аз много те уважавам, и не мога да се сърдя. А пък нали човек се учи докато е жив и също така се учи от грешките си, така че аз трябва да ти благодаря!

А това, че вчера учих много си е истина и просто едвам гледах монитора. Щом си видях някои от грешките, се учудих как съм могъл да ги допусна. А то се указа, че учителката я нямало...

14.  

15. Member
    Тук е от
    Dec 2000

Кирилица, или kirilica ?

4akaite i az da naleja malko maslo v ogynja.

A vie znaete li kakvo ste vi otgovori edin makedonec ako go popitate kakvi sa po narodnost Kiril i Metodii. Dali ne sa si pravi do njakyde.

A i oste nesto. Ne mozhe da se kazhe, 4e az li4no vizhdam njakykva polza ot Kirilica. Edinstveno neprijatnosti. Kakvo ot tova kato na banknotite stjalo da pi6e "Евро" - mi nisto.

Mnogo po-vazhno e da pi6e 500 i da sa moi . Ili pyk kakva e polzata, 4e si imame sobstvena azbuka, kogato nikoi drug ne ja razbira - samo da kazvame, 4e imame li?

Tuk vidjah dosta 6uvinisti4ni izkazvanija. Njama absolutno nikakva polza ot tova. Tova 4e si Bylgarin, Germanec ili Amerikanec njama nikakva razlika v humanno otno6enie (politi4esko e drug vypros). Navsjakude ima i umni i glupavi, dobri i zli hora. Mnogo po-vazhno e kak zhivee6 i kak se dyrzhi6 i otnasja6 s drugite ot tova kakyv si po nacionalnost.

16. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002

Кирилица, или kirilica ?

Много я задълбахме май тази тема. Има си място и за кирилица, и за латиница. На мен лично повече ми харесва "шегичка" вместо "shegichka" или "6egi4ka", но и "wireless" повече от "уайърлес". 1 : 1

17. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2002

Кирилица, или kirilica ?

I az shte kaga zashto pisha s latinski bukvi...slogih flextype i reinstall na windows-a, slogih cyrila i sushtoto.Za men tozi software e gadno napisan i nezaslugava da se polzva.Tova da imash kirilica za men znachi che pri vsiaka sledvashta instalacia na software az da trepera dali shte se omage s neshto, ne polzvam oshte kirilica zashtoto "shortcut"-ite s koito se smeniat kirilica i latinica sa mnogo neudobni i v dadeni momenti ti pishesh i vigdash che pishesh na kirilica...a si iskal da pishesh na latinica...kofti, tuk ne stava duma dali si gledash v klaviaturata dokuto pishesh ili ne, stava vupros che chesto puti tuti ti ne obrushtash vnimanie.Ne pisha na kirilica oshte zashtoto po tezi tehnicheski forumi se izpolzvat mnogo dumi koito shtesh neshtesh triabva da gi napishesh na latinica i tova prevkluchvane me drazni izkluchitelno mnogo zashtoto da pishesh windows na kirilica e gadno i e porodeno ot murzel...v bulgarskia ezik ne znam da ima duma windows ili firewall i t.n.

P.S flextype e nai-gadnia software koito sum slagal niakoga na moito Pc...tova e nai-gadnoto neshto.Tozi software ostavia edni file-ove po sistemnite direktorii i po tozi nachin niama mahane...ne se mahat s uninstall, mahat se samo na ruka ama ako gi znaesh koi sa(pone predi beshe taka).

18. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2002

Кирилица, или kirilica ?

CrasHOverIde e nApulNo PrAV. I aZ 6e se SugLaSq s NegO. No NQakoi da Mi Pi6E e TaKa LaMERskata(KAkto pi6A az SeA) ne MoGA da Go PrejIveQ. []

A tAkiVA 4oVetzi ImA.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 5 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Kirilica-latinica
    От dmg във форум Общ - софтуер
    Отговори: 11
    Последно: 29-09-06, 20:27
  2. POCKET PC + KEYBOARD +KIRILiCA
    От djubaca във форум Windows
    Отговори: 3
    Последно: 13-01-03, 15:20
  3. kirilica vav foruma
    От saint056a във форум Общ - хардуер
    Отговори: 6
    Последно: 06-10-02, 01:00
  4. Vizualizirane na kirilica v interfejsa na XP
    От afterburner във форум Windows
    Отговори: 11
    Последно: 24-07-02, 12:48
  5. XP i kirilica?
    От blue във форум Windows
    Отговори: 7
    Последно: 14-11-01, 21:31

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе