Първоначално публикувано от
V_Simeonov Имам 2 врати на Солид55 - и двете се затварят нормално, без да се натиска дръжката, и с малка инерция. Едната е на над 5 години, другата е нова - 1 година от монтажа, но тепърва ще се живее там. За уплътненията - черни правоъгълни са, които ги слагат след монтажа - залепят ги в леглото на профила на касата.
Питаш за езика, а не патрона на бравата - смажи го малко - малко, не много, понеже ако е на запрашено после вътре в бравата става...
Новата ми врата се движи с доста усилие, за разлика от старата, която винаги си е била свободна и с нормално, но не леко бутане се движи. Примерно - прибирам се вечер с няколко чанти в ръцете - някак си отключвам и натискам бравата, бутам я с крак да се доотвори до край, да се удари в гумения стопер /като топче/ и почти се затваря след мен.
Доволно е откъм шумо- и топлоизолация, затова и сложих пак такава. И двете като допълнително е платено - метален праг /за уплътняване и отдолу/ и допълнителна ключалка с вътрешна врътка! Точно като тая на вратата, дето я отвориха с консервната отварачка
Но врътката е супер удобно - няма да тикаш пак ключове, за да заключиш след теб. И ключовете НЕ БИВА да стоят отвътре на бравата - щото ако има сложен, могат и отвън да го завъртят -
Вратите са с регулируеми панти в 3-те измерения! При новата скоро слагах след нея гранитогрес - и кво гледам - не уплътнява към пантите! Преди седмица - заключвам малката ключалка отвън и нещо изщрака. Вадя ключа, а с него излезе и секрета с пружинките и колчетата на секрета. Добре, че беше отворен един прозорец, да излиза влагата, че влязох през него да отключа, да не викам по спешност ключаря. /на нискък етаж съм/. Един цилиндър, дето завива секрета да стои на място се сцепил! Ключаря ще подготви нов секрет с нови ключове, а ще дойдат и монтажниците - да я отрегулират. Така, че щом е нова вратата - викай да регулират! Гаранцията е 2 години - моята новата е на 1г2мес, като само майстори са се извървяли от там, та затова и заключвах само малката брава/ключалка - няма да сменям и касовия ключ, после я!
При прав въпрос - Блиндирана ли е вратата? - отговора не беше твърдо ДА. Метална с не помня колко мм ламарина от двете страни + пълнеж, и декоративно - фолио отвън и ламинирана плоскост - отвътре. Но отбелязаха, че преди години като имаше едни дето се стреляха в ЖК Белите брези, вратата е била тяхна /на Солид/ и 2 часа ключаря не могъл да я отвори. Ама вече, и касовите ги отварят лесно, доколкото знам, ко ще и с 10-странно заключване да е.
Съвет от сотаджия - сложи си една декоративна отвън - да е красиво, и една ЗДРАВА отвътре - за да е сигурно, и да няма пряк достъп до нея, без да е взломена декоративната! Да го има и елемента изненада от виждане на друго заключване!