Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 25 от общо 25

Някой гледал ли е филма Gasland? Потресен съм на какво са способни кретените!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София

Re:Някой гледал ли е филма Gasland? Потресен съм на какво са способни кретените!

Не разчитайте много на тази безсрочна забрана. Тя е само прах в очите както е ГМО. Амеркинаските компании натискат здраво. Някой вече е пробрал парите и сега се умува под каква форма да ни излъжат. Малко природа остана в България за да я загубим и нея, а с нея да загубим и идващите поколения. Ние носим отговорност за тези, които идват след нас. Колкото до за щитника на тези безумия по-горе. Бих искал да запитам, като изконсумираш така мечтаните от теб "блага", макар, че никой няма да даде и стотинка на народа. След това какво ще правиш? Ще живееш в пустиня ли? А децата ти? Колко концесии се раздадоха в България? До сега нещо да е станало по-добро? Дори минералната вода я плащаме почти колкото млякото!

2.  

3. Member Аватара на diaflin6
    Тук е от
    Apr 2004

Re:Някой гледал ли е филма Gasland? Потресен съм на какво са способни кретените!

И на мен ми се струва, че много лесно се предадоха. Обикновенно в подобни ситуации , където печалбите могат да бъдат от порядъка на милиони/милиарди - се действа безкомпромистно. Ако цитирания текст по-долу е верен ( чесно казано не намерих потвърждение другаде), значи Шеврон са намерили начин да ни 'заобиколят' и ще се видим в чудо.

Цитат Първоначално публикувано от http://meto76.blog.bg/politika/2012/01/19/shevron-quot-shte-dobiva-bylgarski-shistov-gaz-ot-rumynska-d.885979
    Румъния е дала лиценз на американската компания „Шеврон" да прави проучвания за залежи на шистов газ в Добруджа, в непосредствена близост до общата ни граница.
    Това съобщава румънският в. „Адевърул", като изтъква, че експлоатацията на ресурсите се очаква да започне още през февруари 2012 г.
    Изданието прилага и карта с разположението на трите терена, върху които американците дупчат за газ. Те са в окръг Констанца, но единият буквално граничи с българската община Генерал Тошево.

4. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София

... За това на 26-ти ще има протест пред румънското посолство, ще дойдат и групи от Румъния. Реално ако не не откажат сме пак в същата ситуация.

5. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна

Абе кой ги превежда тези филми, Гугъл ли ? хидравличен удар ?! По - скоро химично раздробяване или нещо такова.

6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009

kalcheff1, в интерес на истината технологията се нарича точно "хидравличен удар".

7. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна

Няма как да се нарича така, защото едва ли българин я е измислил, един вид, трябва да се намери най-точния по смисъл и кратък еквивалент на БГ. По прилича на петокласник да превежда буквално, но когато искаш да предадеш смисъла на един важен филм, особено по научна тема, буквалното превеждане е катастрофално. Хидравличен , хайде как да е, да кажем че е замесено налягане, течност, с повече фантазия може да има и тръби под земята, но удар не виждам от къде се е взел и къде се говори във филма за нещо такова - frac(ture) го дават в речника като счупване, строшаване, от което излиза, че дори и буквално, изразът не е преведен както трябва.

Е, верно, без пари - толкоз. За хубав превод, щеше да трябва да се бръкне човек за билетче за кино или да поизчака. Лошото е, че веднъж нещо, като навлезе грешно, така си остава кажи-речи за винаги. Примери колкото щеш. Дядо Коледа ми е любимият пример, който е наш български патент. Ама има и по-изперкал заместник на комунистическия Дядо Мраз - чехите наричат техния - " Исусчо ".

Ето още едно буквално преведено безумие от чужди езици, всъщност два броя - органичен ( домат ), дошъл от английски, преди това беше биологичен (домат), от френски, а до преди години си беше екологично чист клетият домат.

8.  

9. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Калчев Думата "хидравлика" произхожда от гръцката дума ὑδραυλικός (hydraulikos), което от своя страна произхожда от ὕδωρ (hydor гръцки вода) и αὐλός (aulos, което означава , тръба ) . - да не си похарчиш парите по билетчета прочети малко Уикипедия.

НЕ ВСИЧКО ИДВА от английския.Дори латините, а след тях римляните са се учили от Елините и Елада...

А натрошаването(fracture) както го превеждаш в конкретния случай е има два смисъла, който са предопределени от изобретената технология на добив на шистов газ:

1. за достигане на на подпочвения район в който се съдържа газ се използва течности във вид на химикали, включително киселини като сместа съдържа 504 химични съединения(в зависимост от вида на скалата която се пробива) които се впръскват при пробиване на земята със сонда- сондата копае и РАЗДРОБЯВА скалите до достигане на шистовия слой при помощта на химични съединения използвани за пробиване на по твърдите скали.Първият смисъл не е счупване, строшаване, а е РАЗДРОБЯВАНЕ-копае като раздробява скалата на пътя на сондата, там където има твърда скала раздробяването се подпомага от частично "топене"(разтваряне) на скалите, за да не се хаби прекалено бързо диамантената глава на сондата.
    След достигане на шистовия слой скали следва:

2. впръскване под свръхналягане на течности които като по-тежки от газа да запълнят шистите/кухините в подпочвената скала и да накарат газа като по-лек от течността да започне да търси път нагоре.Тоест течностите впръскани под свръхналягане едновременно изтласкват газа нагоре, за за по-голямо КПД на технологията се впръскват и химични съединения които същи разграждат скалите и помагат за по-дълбокото, пълно и всеобхватно проникване на впръскваната течност в скалите и като следствие по-голям добив на газ.УДАРА идва от прилагането на свръхналягане на впръскваните течности.

Преди прилагане на хидравличния удар се правят множество дупки чрез сондаж до шистите които да "уловят" газа "притиснат"/"изтласкван" от свръхналягането на впръскваната течност.На повърхността на множеството дупки има съоръжения улавящи и вкарващи в резервоари шистовия газ.Газа се пречиства/рафинира от примеси на други съединения и е готов за търговска продажба.

Разбира се този газ не е на 100% уловен от тези дупки-капани и една част от него избива в подпочвени води, който се хващат от каптажи и идва до чешмите на хората...
    Същото става и с впръскваните химичнии съединения-смесват се с водата и стигат до чешмите на хората..

10. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Доста безсмислен спор водите. Доколкото знам, това е термина, който се ползва в промишлеността и верен или не, се е наложил и преводача го е използвал много правилно.

11. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна

Taкааам, след разчекване ( любимата дума на колегата Justify ) на Гугъл и Уикипедия, ето какво излезе, понеже до сега я карах на обща култура
    Ето как се описва процесът Х–И–Д–Р–А–В–Л–И–Ч–Е–Н У–Д–А–Р на български :
    - първи вариант: http://www.shtrakov.net/Fluid_Mechanics/Lect_10.pdf ( виж втората половина на втора страница до края на втора страница )
    - допълнителен втори източник, за по-сигурно: http://cbs.grundfos.com/Bulgaria/lex...er_hammer.html
    Поне на мен, това което прави най силно впечатление, е че хидравличния удар може да възникне само в затворена тръбна система. При добиването на шистов газ, системата не е затворена, нито има тръби, които да ограничат течността.

Хайде сега да видим какво означава Hydraulic fracturing/hydrofracking/frack job и останалите синоними според Wiki или по-добре не, понеже е много разчекващо мозъка усилие ( и все пак, който е решил да си прави "brainfracking" моля: http://en.wikipedia.org/wiki/Hydraulic_fracturing ) Още в първото изречение се обяснява, че това е естествен процес в природата, на разрушаването на скалите от водата при който тя прониква между тях под налягане, като образува кухини, пукнатини и т.н. в тях. Който обаче фирмите, добиващи нефт, газ и вода усвоили и доразвили, прибавяйки малко химикалки и механични помощни вещества и вкарвайки водата в земните недра под изкуственосъздадено налягане.

И така, връзката между двата израза на английски и български е, че някой аматьор е намерил звукова прилика между хидравличен удар и [ хайдролик фракчъринг ], и е решил че смислово са идентични. Никъде в оригиналната литература не пише, че при добиването на шистов газ се използва ефектът на хидравличния удър. По - скоро налягането на течността си е постоянно, без резки колебания, противоположно на хидравличния удар от тръбопровода, където то отбелязва рязко колебание за момент Верно, май има някакво първоначално заблуждаващо сходство- течност, налягане.. и до там.
    По-нататъчно човъркане на статията във Уики-то е много интересно и обогатяващо и може би ако всички в БГ, я прочетат, коренно ще си променят становището по темата и ще доведе до появата на алтернативни, интелигентни решения, а не първични , импулсивни решения и протести по улиците и медиите.

ПП Ще клекнем някога, рано или късно, да се добива газецът и у нас, убеден съм. Дори може би в цяла Европа, дано дотогава газодобиващите фирми усъвършенстват метода от към екологична гледна точка.

12. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

Отговор: Някой гледал ли е филма Gasland? Потресен съм на какво са способни кретените!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

1. Потресен съм от Дайкин ftyn35gxv1b
    От juch във форум Климатици Daikin
    Отговори: 274
    Последно: 24-07-12, 14:38
  2. Отговори: 0
    Последно: 15-06-11, 16:54
  3. Някой има ли на идея какво става ??
    От nikolin във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 8
    Последно: 03-06-04, 01:31
  4. .ACF Някой знае ли какво е това?
    От Longhorn във форум Общ - софтуер
    Отговори: 9
    Последно: 29-03-04, 12:12
  5. Някой да има филма "Six String Samurai"!?
    От Milanoff във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 5
    Последно: 08-06-03, 12:12

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе