Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 51
Like Tree1Одобрявам

Видеонаблюдение

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2010

Видеонаблюдение

Чудя се в кой раздел да я сложа тази тема. Ще я постна тук и ако трябва, нека се премести.

Обмислям да сложа в офиса видеонаблюдение. Не толкова за защита от крадци, колкото за наблюдение на част от служителите. Чудя се обаче какво да съобразя, да викам ли специализирана фирма или не е кой знае каква философия.

Та въпросите ми са: тези камерки могат ли да записват и звук, какво трябва да има, за да се наблюдава в реално време чрез нета някъде отдалеч?

Ще съм благодарен за някакви насоки преди се обадя на някоя фирма.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Re:Видеонаблюдение

Ако не си го правил - извикай си фирма.
    Няма как да те научим ей така - пишем и ти правиш.
    Много неща са , а е едва ли някой ще иска да си губи времето.

План на офиса и разположение на камерите
    модел на камери
    модел на обективи
    захранване
    приемник - компютър или DVR
    полагане на кабели
    монтаж
    настройки и пускане на системата
    вид запис и настройки за интернет наблюдение
    издаване на обекта.

ако искаш да е качествено - си наеми фирма.
    ако искаш да е само "проформа" наблюдението - направи си го сам.

4. Moderator Аватара на glowndark
    Тук е от
    Oct 2004

Ops5 за кои град става въпрос?

Естествено, че ако искаш нещо качествено(и да върши работа), трябва да се обърнеш към професионалисти...
    Иначе няма невъзможни неща, и с звук и без звук, и с зум и без зум, и с нощно виждане и без, и да се върти наляво надясно, и да те алармира при отваряне на сейфа примерно
    Но след като се обадиш на фирма, те ще и обяснят всичко което те вълнува. На въпроса ти как може да се гледа, трябва да имаш интернет другото ще е измисли, може да се гледа и през телефон ако искаш.
    Иначе като съвети - искай DVR да може да записва на 720x576 за всички канали. И ако системата ще пази от кражби DVR да е добре защитен в метално кутия...

5. Member
    Тук е от
    Dec 2010

Цитат Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
    Ако не си го правил - извикай си фирма.
    Няма как да те научим ей така - пишем и ти правиш.
    Много неща са , а е едва ли някой ще иска да си губи времето.

План на офиса и разположение на камерите
    модел на камери
    модел на обективи
    захранване
    приемник - компютър или DVR
    полагане на кабели
    монтаж
    настройки и пускане на системата
    вид запис и настройки за интернет наблюдение
    издаване на обекта.

ако искаш да е качествено - си наеми фирма.
    ако искаш да е само "проформа" наблюдението - направи си го сам.

Не съм го правил, дори нищо подобно. Ще си викна фирма явно, както и очаквах, че ще ме посъветвате. Чудя се и колко би струвало горе -долу. Нямам си и на идея.

Цитат Първоначално публикувано от glowndark
    Ops5 за кои град става въпрос?
    София.

Цитат Първоначално публикувано от glowndark
    Иначе като съвети - искай DVR да може да записва на 720x576 за всички канали. И ако системата ще пази от кражби DVR да е добре защитен в метално кутия...
    От такива практични съвети определено имам нужда. Да съм подготвен преди срещата с някои специалисти. Не може ли приемника да не е в офиса, по някакъв ачин дистанционно да става. Не че вярвам ня кой да разбива офиса и да краде приемника. Иначе да, той трябва да е в някакъв сейф направо.

А някои съфорумци дали работят под видеонаблюдение и как им се отразява? Тази вечер споделих с една позната, коята работи в един магазин под видеонаблюдение ( сложено специално за персонала, не за крадци евентуално ). Та тя каза, че си е доста стресиращо. Да не взема колегите в офиса да се стреснат?!??

6. Moderator Аватара на glowndark
    Тук е от
    Oct 2004

Цитат Първоначално публикувано от ops5
    От такива практични съвети определено имам нужда. Да съм подготвен преди срещата с някои специалисти. Не може ли приемника да не е в офиса, по някакъв ачин дистанционно да става. Не че вярвам ня кой да разбива офиса и да краде приемника. Иначе да, той трябва да е в някакъв сейф направо.

А някои съфорумци дали работят под видеонаблюдение и как им се отразява? Тази вечер споделих с една позната, коята работи в един магазин под видеонаблюдение ( сложено специално за персонала, не за крадци евентуално ). Та тя каза, че си е доста стресиращо. Да не взема колегите в офиса да се стреснат?!??

Камерите се вързват към DVR(записвачката) с кабел в общия случай, така, че е препоръчително, DVR да е при тях. Ако искаш втори бекъп на информацията, може да се прави през мрежата, така, че дори и на DVR-а да се случи нещо, ти да имаш копия от записите...

Иначе работниците, може малко да им е кофти първите дни, защото това, че шефа ги гледа си е малко стресиращо, но като мине 1-2 седмици просто забравяш за камерите и си работиш нормално...

7. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

За стресирането не се притеснявай, стресира се този който има какво да крие Всичко големи фирми и предприятия вече имат видеонаблюдение.
    А конкретно в твоя случай аз бих използвал IP камери. Ще ти излезе по-евтино, имаш повече екстри като управление по хоризонтал и вертикал и звук, записа може да е дистанционен. Минуса е ако спре интернета... но пък в такъв случай може да се пусне запис на компютър от вътрешната мрежа в която са камерите.

Ако е с обикновени камери и DVR като този който са препоръчали "Иначе като съвети - искай DVR да може да записва на 720x576 за всички канали." - Само DVR-a (4 канален, от нисък клас) е около 300лв без хард диска. Отделно камери, захранвания, кабели....
    За сравнение IP камера+захранване пак от нисък клас е около 90лв. Гледай да са на 12волта, а не на 5 или нещо под 12V. Ако е на 12V можеш да пуснеш захранване по FTP-то (стига да е качествен кабела), Ако е 5V трябва да ползваш оригиналния адаптер без да му режеш кабела, това означава, че в близост до камерата трябва да има 220V.

8.  

9. Member Аватара на boiski
    Тук е от
    Feb 2012
    Живее в
    Бургас

Цитат Първоначално публикувано от ops5
    Не толкова за защита от крадци, колкото за наблюдение на част от служителите.
    Разсъждавайки над тези думи си мисля, че няколко бутафорни може да подействат на тази част от персонала която искаш да наблюдаваш, ако първичната идея е сплашване.......

10. Moderator Аватара на glowndark
    Тук е от
    Oct 2004

@Pat няма как да докараш наблюдение с IP-камери да ти е по-евтино от такова с аналогови, освен ако камерата не е 1
    Най-обикновена камерка на едимакс без никакви екстри струва 120лв, ако искаш екстри като звук, wireless става двойна, ако ти трябва и инфраред става 3-на.
    Обикновена аналогова камера върви между 60-90 лв. Ами 4 по 120 са 480 лв, 4 по 60 са = 240 лв
    Отделно къде ще се записват тези камери IP DVR не е по-евтин от обикновения. Да може и на компютър, но и компютъра струва пари, то на комютър може и DVR-платка да се сложи...

П.С. За бутофорните без коментар. Хората не са толкова прости, че с една пластмаска да ги излъжеш. В някои селски магазин, може да мине номера, иначе не...

11. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

glowndark кой говори за едимакс.
    Има по-евтини и със същата функционалност + микрофон за под 100лв
    И като човек който слага камери - да , IP камерите са по-евтиния вариант.

По твоите сметки забравяш много неща. Важен е крайния резултат.
    Ами 4 по 120 са 480 лв, 4 по 60 са = 240 лв ( защо слагаш най-евтините камери със калпав обектив - дай ги поне 80лв. )
    dvr = 300лв.
    HDD = 100лв минимум

Ако е платка = 120лв за платка , компютър ( 120лв мин. + отделен хар диск още 100 поне )
    и къде ти излиза сметката.
    А ако не си настройвал системата - + едни пари и за инсталатора.
    UTP кабел има и за 30ст/м , но коаксиален с захранване е 1лв/м, накрайник rj45 = 10 ст. , bnc + fkonktor = 1лв / бр. ( 4 камери по 2 накрайника = 8лв , захранване за камерите 12V /2 A = 30лв )

Не ми се спори но за малък офис е по-удачно с ip камери

Това с резолюцията на dvr от къде го изкара.
    640 х 480 ( vga ) с 6 /8 каъдра/сек. в реално време на DVR е предостатъчно за реално време . При платка ти трябват поне 16 за подобно качество.
    Отделно забравяш че ти трябва и реално IP за дистанционен достъп до DVR/ платка, но с камери е по-лесно.

12. Moderator Аватара на glowndark
    Тук е от
    Oct 2004

@Mr.TECHNO пусни няколко запитвания за оферти към няколко фирми за видеонаблюдение, да видим каква ще е цената за аналогово и както ще е за IP

Що се отнася до камерите едимакс евтините модели стават за любителско наблюдение в къщи. А да правиш наблюдение с още по-некачествени камери... Направо вземи сложи бутафорни...

Eто една професионална IP камера http://84.201.198.70:8100/ - 390 лв бройката...
    demo
    demo
    Работи с IE

13. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

от фирмите, където съм правил подобно наблюдение, стигам до извода, че шефовете го правят основно да си начешат моментна краста, а не поради необходимост

след седмица-две спират да се интересуват, не гледат записи, нещо ако се сгъби не те викат да им приведеш отново нещата в ред и т.н., и т.н.

за сметка на това персоналът е настръхнал от подозренията, че крадат или мързелуват, както и от напрежението да бъдеш наблюдаван

твърдението "само виновните се страхуват" е наивно, меко казано, да е кажа "идиотско". няма човек на този свят, който да уплътнява 8 часа от работното си време САМО с работа. администрацията цъка странично, физическите работници пушат и др.под.... а отрицателните емоции към шефа се засилват

хеле пък да не говорим от това дали има някакъв смисъл. в едно заведение имаше на запис кой точно чупи витрината, влиза зад щанда, кърти касата.... в полицията изобщо отказаха да погледнат записа, защото "няма смисъл, той не е доказателство". е, човекът си намери кой да му намери човека , но нали уж нещата по законен ред...

та така де... помисли дали има нужда да сплашваш персонала и дали ще се повиши производителността на труда. досега не съм видял някъде прекомерният контрол да повиши резултатите.

P.S. а щом си правиш сметки дали плюс или минус 100 лева, значи наблюдение не ти трябва

14.  

15. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

@glowndark, фирмата няма сметка да ти направи евтина система защото и печалбата и ще е малка..... Колкото повече техника ти продава толкова печалбата само от отстъпките които ползва е по-голяма. Колкото повече кабел ти пуска толкова повече взима за труд, т.е,. чиста печалба. Реалната стойност на комбиниран кабел (coax+ 2x0.22mm захранващ) е около 50ст ако вземеш една макара (100м). С труда на теб ще ти го сметнат поне 1,35лв
    Лично от тези IP камери съм поставил десетина:
    http://www.ebay.com/itm/Tenvis-WIFI-...ht_7768wt_1396
    Човека си ги беше пазарил от e-bay английския (така че няма мита и такси) и му излязоха малко под 90лв.
    За офис вършат отлична работа. Виждат се по-добре от аналогови камери за 60-70лв, а освен това имат и много преимущества пред тях.

Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    от фирмите, където съм правил подобно наблюдение, стигам до извода, че шефовете го правят основно да си начешат моментна краста, а не поради необходимост

след седмица-две спират да се интересуват, не гледат записи, нещо ако се сгъби не те викат да им приведеш отново нещата в ред и т.н., и т.н.

за сметка на това персоналът е настръхнал от подозренията, че крадат или мързелуват, както и от напрежението да бъдеш наблюдаван

твърдението "само виновните се страхуват" е наивно, меко казано, да е кажа "идиотско". няма човек на този свят, който да уплътнява 8 часа от работното си време САМО с работа. администрацията цъка странично, физическите работници пушат и др.под.... а отрицателните емоции към шефа се засилват

хеле пък да не говорим от това дали има някакъв смисъл. в едно заведение имаше на запис кой точно чупи витрината, влиза зад щанда, кърти касата.... в полицията изобщо отказаха да погледнат записа, защото "няма смисъл, той не е доказателство". е, човекът си намери кой да му намери човека , но нали уж нещата по законен ред...

та така де... помисли дали има нужда да сплашваш персонала и дали ще се повиши производителността на труда. досега не съм видял някъде прекомерният контрол да повиши резултатите.

P.S. а щом си правиш сметки дали плюс или минус 100 лева, значи наблюдение не ти трябва

1. Явно не си правил видеонаблюдение на фирми който наистина имат нужда.

2. редовно ми се обаждат като се сгафи нещо да ходя да им го оправям, че даже искат и на момента да ходя....

3. Вече повече от 5 години работя на места където има видеонаблюдение - правеше ми впечатление първите 2-3 месеца. Но по отношение на дисциплината мога твърдо да заявя че има положително влияние. Малко или много всеки се съобразява какво прави, кога идва или излиза. На последното място където съм в момента всички врати са с контрол на достъпа - до тоалетната даже не можеш да отидеш без карта и съответно който има съответните права може да проследи през целия ден къде си ходил и какво си правил.

Аз знам много места където хората бачкат не по 8 а по 10 часа с една почивка 20-30 минути.... Познавам и шефове които като видят че за пушене отделяш по едн час на ден в работно време - това ти се отразява на заплатата (всяко удоволствие се заплаща)

Отрицателните емоции към шефа нямат значение, щом дисциплината и производителността се повишава. Практиката сочи, че местата където шефовете са "аверчета" с персонала, ефективността на работа е най-малка.

4. Що се отнася до това дали записа е доказателство или не, не знам, НО ФАКТ е, че чрез записите на камерите монтирани в блока хванахме крадец който редовно "шеташе" в блока. Извикахме полиция като го хванахме, изкарах записи от камерите и след няколко месеца го осъдиха.

Така, че според мен винаги е по-добре да знаеш какво става около теб за да си една крачка напред

16. Member Аватара на peterstamov
    Тук е от
    Dec 2006

Добре! Смятате хардуера! Ами труда? Колко ще струва аналогово и цифрово. Все си мисля, че с безжични IP камери ще е най-лесно. Настройвате няколко IP и готово. Има китайчета WiFi IP Cam за около 100 лева с екстри! Питащия не е писал колко камери иска да слага? Ако може да се оправи с няколко IP-та няма да плаща за труд! Все си мисля че по-голямата част от цената ще е за труд затова излиза скъпо. Особено като споменеш сложните думички.

17. Moderator Аватара на glowndark
    Тук е от
    Oct 2004

Цитат Първоначално публикувано от Pat
    @glowndark, фирмата няма сметка да ти направи евтина система защото и печалбата и ще е малка..... Колкото повече техника ти продава толкова печалбата само от отстъпките които ползва е по-голяма. Колкото повече кабел ти пуска толкова повече взима за труд, т.е,. чиста печалба. Реалната стойност на комбиниран кабел (coax+ 2x0.22mm захранващ) е около 50ст ако вземеш една макара (100м). С труда на теб ще ти го сметнат поне 1,35лв
    @Pat фирмата взима една и съща цена за монтаж и окабеляване, а дали камерата ще струва 20 или 200 няма значение. А пък добавената надценка 8-10 лв едва ли бърка някои...
    За кабела както и да го смяташ, още не съм видял някои да окабелява на зиг-заг с цел да положи някои друг метър кабел повече

За кабела, ако ми предложиш тази цена за качествен кабел(не някакъв китайски дето като го заклати 2 пъти вятъра и трябва да се сменя) ще ти стана редовен клиент.

Да, най-добрата и надеждна система за видеонаблюдение се прави с кйтайски камери, купени от ебай, компютър от 2000 година с 80ГБ диск екселстор. Ако случайно някоя камера сдаде фира, пускаш една поръъчка и до 2-3 седмци ще имаш нова камера, или другия вариант е да си 2-3 броя в повече...

Всеки вика IP, IP - ето IP - 8 канален мрежови рекордер "куча марка" - 1,437.00лв. с ДДС и не е безжичен.

18. Member Аватара на peterstamov
    Тук е от
    Dec 2006

Всичко като качество и цена се прави според изискванията на клиента. Останах с впечатлението, че търси нещо обикновено и не толкова скъпо, няма да охранява банка, което да инсталира и настрои сам!

За записване може да ползва, както писа, едно дръвче с някъв хард и инсталиран Motion - Webcam Server (линукс).

Всъщност тези IP камери сами по себе си са със софтуер, който си има екстри. Имат си
    Motion detection
    Video recording to local storage - може да си записват локално на някой от компютрите.
    Mobile View - Support Nokia, Android, Windows mobile phone, Iphone and other smart mobile phones

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Видеонаблюдение на къща
    От maxuel82 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 64
    Последно: 25-02-14, 16:46
  2. Система за видеонаблюдение.
    От tritonchev_t във форум Фото и видеокамери
    Отговори: 10
    Последно: 22-04-13, 16:30
  3. Въпрос за Видеонаблюдение???
    От rinti във форум Фото и видеокамери
    Отговори: 2
    Последно: 29-03-13, 15:15
  4. видеонаблюдение
    От dandani във форум Фото и видеокамери
    Отговори: 4
    Последно: 31-10-10, 04:14
  5. Система за видеонаблюдение?
    От bucho във форум Фото и видеокамери
    Отговори: 6
    Последно: 14-02-07, 22:46

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе