Страница 3 от 3 ПърваПърва 123
Резултати от 31 до 42 от общо 42

Какъв е този винт и има ли почва у нас?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Banned
    Тук е от
    Sep 2003

Re:Какъв е този винт и има ли почва у нас?

Лазер. Келешите с ЦНЦ фрези или не благоволиха да ми отговорят или казваха че dxf не бил достатъчен. Те и тея с лазерите се правеха на интересни де.

Сънчо, ще ти пратя на лично телефон на човека с лазера в ТУ.

//Малко снимки
    http://prikachi.com/images/861/5175861w.jpg
    http://prikachi.com/images/862/5175862a.jpg
    http://prikachi.com/images/863/5175863R.jpg
    http://prikachi.com/images/864/5175864o.jpg
    http://prikachi.com/images/865/5175865c.jpg

Не стреляйте по фотографа. Той толкова може.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Аз съм обикновен човек , без нужните познания.
    За мен болт - е "нещо" което за да го завия ми трябва гаечен ключ и въври в комплект с гайка. ( шегувам се разбира се )
    Botev4o ,специално ме амбицира да ти донеса няколко винта с гайки и да гледам как ще ги завиеш.
    Това че баща ти е бил такъв не означава че ти си прихванал нещо или си научил нещо от това или пък че си чел изобщо книгите.

Винта се завива с отвертка, Болт да се завива с отвертка досега не съм срещал или поне не ми е попадал.Резбата каква е - нямам нужните знания за това

4. Member Аватара на daley
    Тук е от
    Jun 2004
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    Не е дебелината, а размера и вида на резбата. М означава, че е метрична резба, 3 е средния диаметър. Ако измериш едно винтче с шублер, ще ти покаже повече от 3мм. Дебелината (диаметъра) на цилиндрично тяло се бележи с Ф. Когато имаш означение Ф3, това означава, че имаш кръгово сечение с диаметър 3мм.
    Lupus, тук jonov е прав. М3 освен че показва метрична резба, показва и дебелината на болтчето. Стъпката на резбата може да варира. Има "стандартни" и "нестандартни" стъпки. Масовите стъпки се стандартни. Обикновено на резбите с малка стъпка се наричат ситни. При болтчето М3 диаметъра на резбата ще бъде малко в минус от 3 мм (а не както си го писал в повече).

5. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от daley
    Lupus, тук jonov е прав. М3 освен че показва метрична резба, показва и дебелината на болтчето. Стъпката на резбата може да варира. Има "стандартни" и "нестандартни" стъпки. Масовите стъпки се стандартни. Обикновено на резбите с малка стъпка се наричат ситни. При болтчето М3 диаметъра на резбата ще бъде малко в минус от 3 мм (а не както си го писал в повече).
    Че къде става дума за стъпката??????????????????????????
    Добре, че не я намесих и нея, че щеше да стане една.....
    А за какво всъщност е прав jonov?

6. Member
    Тук е от
    Nov 2008

Аз използвам две понятия болт, за всички цилиндрични болтове, и видия за всичко което е на конус. Дали се навива с отвертка или ключ няма значение , има и при двата вида и от двете.Специално за болтчета 3 мм, виждал съм с две различни стъпки. Малко по ситната се използва в електрическите механизми, релета ключове и други такива, вторият вид по-едрата е по- намираема според мен.Диаметъра е винаги малко под размера който е обявен, но ако болта има и гладка част без резба, там е в плюс на резбата или почти точно на размера.

p.s.
    Ако болта който се търси е М3х16, със сигурност има такива, даже и по дълги има, по спомен до над 30мм дължина.

7. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Ей, лоши хора,...избиха се за един винт ....няма никаква връзка с това дали се ползва отверка или ключ Хайде четете:
    С две думи, свързващ елемент проектиран да се вкарва през отвори в елементите за свързване и нормално проектиран да се отвива или завива откъм гайката се нарича БОЛТ. ВИНТ е този свързващ елемент, който е проектиран да се вкарва през отвори в елементите за свързване, в които предварително е нарязана резба или самия свързващ елемент нарязва такава и е възможно отвиване или завиване само от към главата ( каквато и форма да има тя ). ВИНТ е и всеки свързващ резбови елемент при който не е предвидена и произведена гайка.

Има предвидена гайка - болт, няма такава - винт. Друг е въпроса, че един болт лесно може да се превърне във винт, като не се ползва гайка а се нареже резба.

Така, че градския @botev4o е прав.

A bolt is an externally threaded fastener designed for insertion through holes in assembled parts, and is normally intended to be tightened or released by torquing a nut. A screw is an externally threaded fastener capable of being inserted into holes in assembled parts, of mating with a preformed internal thread or forming its own thread, and of being tightened or released by torquing the head.

An externally threaded fastener which is prevented from being turned during assembly and which can be tightened or released only by torquing a nut is a bolt. An externally threaded fastener that has thread form which prohibits assembly with a nut having a straight thread of multiple pitch length is a screw.
    [2]

8.  

9. etg
    etg е офлайн
    Administrator
    Тук е от
    Dec 2000

Цитат Първоначално публикувано от ivan1
    Аз използвам две понятия болт, за всички цилиндрични болтове, и видия за всичко което е на конус.
    Е моето разбиране беше почти същото, само дето това, дето му казваш видия, за мен беше винт, а видия беше (а и все още е) това, с което се пробива бетон. Но да оставим това за друга тема
    Tommorow е опитал да обобщи нещата, и понеже съм съгласен с него, пускам няколко линка в подкрепа:
    БГ: „Тирбушон“ за скъсани винтове
    EN: SCREW .vs. BOLT
    РУ: Винт, болт и шуруп
    Накратко преобладаващото мнение е това: The words "bolt" and "screw" are ambiguous. Bolt or screw is not a physical thing; it is a matter of how a physical thing is used. Т.е. ако елементът се завива, е винт, ако му се завива гайка, е болт.
    Относно широко разпространеното мнение, че болтът се завива с ключ - предполагам в повечето случаи е така просто защото гайката се завива с ключ, и е най-естествено за другата част на съединението също да се ползва ключ, но не е задължително.

P.S. А колко пиене можехме да изпием на тая тема ако бяхме в някоя кръчма...

10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Наистина че стана интересен и надявам се - полезен спор. И тоя спор го води май целия свят. Всъщност е въпрос на гледна точка - дали разглеждаме болта/винта и гайката като отделни елементи или като вид резбово съединение. Всеки определя кой термин да ползва според работата, която изпълнява. Конструктора, който работи със стандарти (а там нещата са ясно разграничени) ползва терминологията, която и аз. Няма как в една спецификация да наречеш болта винт - ще ти доставят не каквото трябва. Монтажника ползва другата терминология, защото той реализира сглобката. Погледнато от тази гледна точка твърдението на botev4o ВИНТ+ГАЙКА=БОЛТ е вярно! За неспециалистите, във всекидневната ни битност се е наложила обаче масово тезата "Това, което се завива с отвертка е винт, а това което с гаечен ключ или клещи - болт". И е добре да си остане така!

11. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

@etg колко хора от Варна да пратим там , че да почнете да се събирате ?
    а за идеята за сбирката , ми е бедна фантазията какво спорене щеше да стане . Бира и твърд алкохол да се леят , мезетата да хвърчат .......
    нещо взеха да ми липсват тези времена.
    Я варненската "агитка" да направим среща по този повод. Всеки да носи мостри относно спора и да се почва.

12. etg
    etg е офлайн
    Administrator
    Тук е от
    Dec 2000

@Lupus Да, за мен поне беше полезно - добих малко по-правилна представа за болта и винта, и вече знам термините и на руски, и на английски А казвам малко по-правилна, а не правилна, защото действително няма единно мнение, дори сред сериозните източници.

@Mr.TECHNO Ами доста хора от едно време спряха да влизат във форума. Ние се събираме всяка седмица, но доста компактна група, най-вече по признак местоживеене, а от тези, които се събираме, само аз още влизам тук. И редовно водим "научни" спорове, наскоро даже възникна спор колко волта е напрежението по телефонните линии на БТК, та се наложи да разглобим таблото на заведението, намери се и мултицет, и решихме спора

13. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Ясене, това твоята кутия ли е?
    http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?f=5&t=10427

14.  

15. Banned
    Тук е от
    Sep 2003

Мда, моята е. Даже аз съм правил горната снимка.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 3 ПърваПърва 123

Подобни теми

1. Какъв е този модел - RAS-2886DX
    От airborn във форум Климатици Toshiba, Carrier
    Отговори: 4
    Последно: 03-08-12, 16:39
  2. Какъв ще е този бизнес, който ....? (help)
    От freelancer_bg във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 11
    Последно: 25-10-06, 11:17
  3. Какъв е този уред на ELITE?
    От Cko във форум Електрическо отопление
    Отговори: 6
    Последно: 31-08-06, 09:28
  4. КАКЪВ Е ТОЗИ ФАИЛ OGM
    От div4o999 във форум Windows
    Отговори: 3
    Последно: 05-09-04, 21:09
  5. какъв е този фаил *.src
    От zoro във форум Windows
    Отговори: 17
    Последно: 24-07-03, 18:09

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе