Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 57
Like Tree1Одобрявам

Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2011
    Мнения
    12
    #1

    Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    Ако сте гледали по телевизията за човека който намалил на входа сметките за парно с някаква термо помпа стар климатик .
    Нека ако някой може да разясни.
    Немога да го намеря но мисля че беше снощи по нова тв в календар
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1311842927[/time]_________________________________________________

    Намерих го
    http://play.novatv.bg/play/251034/
    на 28 минута

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    694
    #2

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    Мисля че намаление на сметките за отопление осем пъти е малко нереалистично или по-скоро теоретично. Напратика намалението е между 3 и 6 пъти, като има много условия за да се постигнат високи нива на спестяване.

    Възможно е да се постигне голямо намаление, но то идва по-скоро от факта, че в един момент в цялата сграда се използва отопление, а не само в част от апартаментите и тогава тези които са плащали за отопление и на съседните апартаменти заради загубите към тях могат да стигнат до големи спестявания.

    Използване на термопомпи в целия блок е малко трудна задача, защото е необходимо всички да са съгласни, нещо което в България трудно се постига основно защото някой апартаменти не се използват от техните собственици и те не са склонни да инвестират. От друга страна жилищни блокове в които хората са задружни могат наистина да постигнат сериозно намаление на сметките си за отопление, ако инвестират в термопомпа за отопление и топла вода.

    Разбира се необходимо е също някой да извършва и топлинно счетоводство.

  4. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #3

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    @dkolov,
    Човека пита эа принципа на работа на системата, а не эа общи прикаэки. Не раэводнявай темата!

  5. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    694
    #4

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    Ами ако става върпос за принципа трябва да се има впредвид че описаните по-долу неща могат да се извършат единствено от специалист с подходящата квалификация. Всякакви опити да се направи това от неспецилист могат да доведат до сериозни наранявания.

    Иначе принципа е следния: Намира се външно тяло на климатик с подходяща мощност в идеалния случай инверторен, пластинчат топлообменник фреон- вода, водна помпа и буферен съд с колкото се може повече вместимост. Разбира се необходим е и разширителен съд и електронно управление.

    След това се изгражда воден кръг задвижван от циркулационната помпа, като на пътя е поставен пластинчатия топлобменник, т.е. водния кръг преминава през водната част на пластинчатия топлообменник. Свързва се също и климатика с пластинчатя топлообменник. Поставят се сензори, които да измерват температурата на циркулиращата вода и готово.
    Във буферния съд също трябва да има топлообменник, през който преминава цикулационната вода и с негова помощ се загрява буферната вода, която ще се използва за отопление или пък за къпане.

    Снимката е на нещо подобно, само че мощността няма да стигне за цял блок и трябва по-голяма инсталация и го няма буферния съд, защото системата е малка и затоплената вода преминава направо през радиатори. При по-голяма и неравномерно консумирана мощност е необходим и някакъв буфер.



  6. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #5

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    Плюса от това че се отоплява цялата сграда наистина може да е огромен, сложете вече евтините дограми и масово слаганата топлоизолация.

    Подобно видео излиза горе долу всяка година по новините - все във Варна може да е един и същ човека който ги прави?

    А схемата не е сложна и се прави главно от непрофесионалисти. което е странно за мен, защото професионалистите не могат да предложат нормално оразмерена система - просто май няма на пазара достатъчно голяма машина като за цял блок.

    май не ползват вода-вода преобразувател. а не фреон вода. и трябва да имаме тец

    Ето видеото без останалите шитове от снощи https://www.youtube.com/watch?v=1KKXaCCFoPE#

    фейса на човека
    http://bg-bg.facebook.com/people/Sve...805133?sk=wall

  7. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    694
    #6

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    Напротив има си големи машини и се наричат чилърни климатици. Там може да се достигне и до мегавати топлинна мощност ако има нужда, но това си е голяма инвестиция и може би заради това понякога се слобяват термопомпи с подръчни материали.

    От друга страна, ако ще се прави отопление на цял блок в който обикновенно има променливи топлинни товари е много по-добре да се използват климатици VRF, защото в този случай спестяването е доста по-голямо. Разбира се трябва да се има впредвид, че когато се използва вода за топлоносител комфорта е най-голям но именно заради това всеки един проект е добре да се изпълни от професионалист като се започне от проектирането и се стигне до реализацията.

    Това което ми е интересно на мен как хората, които използват термопомпи за отопление на цял блок правят дялово разпределение на енергията. В края на краищата някой ползва повече топла вода друг по-малко. При климатици VRF е възможно автоматично и електронно да се прави дялово разпределение на потребяваната енергия, но ако се използва най-обикновенно външно тяло на климатик май това е невъзможно.

    Все пак ако хората се разбират помежду си при условие че сметките са ниски нищо чудно това да не е от значение.

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #7

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    да но човека е построил система за "няколко стотин лева" а чилър и врв няма за толкова нали?

    интересни са последните няколко кадъра от материала :

    топлообменика и сметки и призив от таблото на блока

    и още едно видео с повечко обяснения : https://www.youtube.com/watch?v=gkmiV940bJM#ws
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  10. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    694
    #8

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    Аха използва енергията в стаите за да позагрее водата от водопровода до стайна температура, а след това дозагряване със термопомпа. Доста хитър начин, защото така пестиш около 10 киловата на кубик пък не използваш климатик за охлаждане. Не знам какво става, ако всички се юрнат да се къпят и водата в радиаторите стане с температура на тази от водопровода. Нищо чудно да тръгне малко конденз от тях. Все пак явно се използват уреди за дялово разпределние на енергия останали от времето, когато се е използвала топлофикация.

    Иначе няма как системата да струва няколкостотин лева, защото само пластинчат топлообменник, циркулационна помпа и разшителен съд, водопроводни тръби общо струват над 1000 лева., да не говорим че за 20 апартамента е необходимо доста мощно външно тяло. Предполагам че е инвестирал собствени пари. Например имал си е самото външно тяло и не го слага в сметките.

    Трябва да ви кажа, че ако този подход се приложи масово това със сигурност ще обезмисли използването на климатик само за охлаждане.

  11. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #9

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    ... топлата вода на ниска цена. На покрива на блока монтирал четири слънчеви колектора, а в мазето – два бойлера и две термопомпи от преработени климатици – по 24 kW и по 60 kW.

    Водата първо се подгрява от колекторите, след това – от климатиците и най-накрая, ако е необходимо – от топлофикацията. Така в зависимост от сезона Петков и съседите му от другите 20 апартамента във входа плащат между 1,85 и 3,85 лева за кубик, вместо от 6 до 10 лева. Заедно със сметките за отопление през зимата – средно по 25 лева на стая, икономиите им са около 50%. ...

    това е от миналата година : http://novinar.bg/news/da-otkriesh-t...xODs0Mg==.html
    има и от предишни години по малко по малко инфо.

  12. zzz
    zzz е офлайн
    Member Аватара на zzz
    Тук е от
    Aug 2009
    Живее в
    БУРГАС
    Мнения
    405
    #10

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    https://forum.setcombg.com/index.php....0;attach=7666 човека е написал 0.85 ст за кубик

  13. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    694
    #11

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    Цитат Първоначално публикувано от estqwerty
    да но човека е построил система за "няколко стотин лева" а чилър и врв няма за толкова нали?
    Да, но всичко това вече не струва "няколко стотин лева", да не говорим че най-вероятно не е включил и собствения си труд. Външни тела на такива климатици са с доста високи цени и не става въпрос за няколкостотин лева.

    Въпреки че може да ме обвинят че разводнявам темата мисля че е по-добре да се знае, че истинска термпомпа има по-високи цени, тъй-като хората които не са запознати влизат четат и след това очакват да получат голяма термопомпа за няколкостотин лева.

    В този случай повечето фирми изглеждат като спекуланти след като съобщят какви са реалните цени на нови термопомпи и след това човек може лесно да бъде подведен от некоректни фирми при които не е ясно какво се получава въпреки ниските цени.

  14.  
     
  15. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #12

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    Само си чешете езиците май - никъде не се говори за термопомпа, човека е сложил само един топлообменник за 200лв, с който подгрява водата от водопровода с 9 градуса - от 12 на 21, като използва топлината от стаите.

  16. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #13

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Само си чешете езиците май - никъде не се говори за термопомпа, човека е сложил само един топлообменник за 200лв, с който подгрява водата от водопровода с 9 градуса - от 12 на 21, като използва топлината от стаите.
    Да и аз се чудя какви фантазии се развихриха...
    И никак не ме блазни мисълта от студения кран непрекъснато да тече блудкава течност с температура на изстинала чорба.

  17. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #14

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    човека ще излезе или хитрец или гений.

    пише че има две тела външни и ги има киловатите, два буфера с неизвестен литраж - предполагам един за топлата и един за студената вода, топлообменика за 200 лева и две водни помпи.

    но всяка година го дават по тв как тегли по една майна на чиновниците - дори и само за това Евала.

  18. Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    782
    #15

    Re:Kак да намалим сметките за парно до 8 пъти

    Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    Да и аз се чудя какви фантазии се развихриха...
    И никак не ме блазни мисълта от студения кран непрекъснато да тече блудкава течност с температура на изстинала чорба.
    И ти реши да сложиш...черешката...

    Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 83
    Последно: 19-02-13, 21:00
  2. 12LGC - мига 5 пъти operation и 2 пъти timer
    От mihov79 във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 135
    Последно: 01-08-12, 15:03
  3. 12LDC - operation и timer мигат 4 пъти, след това само timer 3 пъти.
    От nako-bako във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 9
    Последно: 06-01-12, 22:26
  4. УСТРОЙСТВО ЗА НАМАЛЯНЕ НА СМЕТКИТЕ ЗА ТОК??
    От tanito1886 във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 29
    Последно: 15-07-10, 18:58
  5. Как да намалим "дишането" на монитора?
    От shavo във форум Общ - хардуер
    Отговори: 34
    Последно: 01-03-04, 11:53

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе