Абсолютно си прав! На мен тази дисциплина ми я четоха цял семестър навремето в ВМЕИ и се заверяваше със зачот.
Абсолютно си прав! На мен тази дисциплина ми я четоха цял семестър навремето в ВМЕИ и се заверяваше със зачот.
Никола Тесла
Търсенията му довеждат до спомагателно, но ценно за медицината приложение – електротерапията. Изследователят изпробва върху себе си променливи токове с различни честоти и напрежения и прави много ценни изводи:
1) влиянието на променливия ток върху нервните клетки се прекратява при честоти над 700 Hz;
2) СВЧ токове, дори при високи напрежения са безопасни за живота;
3) топлинното действие може да се използва в медицината за лечение и разработва някои електротермични апарати и прибори за медицинско приложение.
Посетителите на Световната изложба през 1893г. в Чикаго гледали учудено представлението, което ежедневно осъществявал слаб, нервен господин със смешна фамилия – Тесла.
Пред захласнатата публика той пропуска през себе си електричен ток с напрежение 2 милиона волта..
Разузнаване.ком
Somewhere on the street of dreams: Забраненият Тесла
Добре е да се поинтересувате от войната водена между Тесла(Уестингхауз) и Томас Едисон - „Сблъсъкът AC/DC”
При която Едисон за да докаже "правотата" си убива няколко десетки коне и кучета по панаирите и изложенията. Накрая явно не му било достататъчно...двубоят стига до експеримент с живи хора на електрически стол - осъдени на смърт.
Присъстващите журналисти и съдии били потресени от жестоката смърт с използване на прав ток- човека умирал близо час на електрическият стол..Едисон загубил...двубоя.
Хрситославе отде ги вадиш тези жокери
Сега си задавам въпроса що аджеба не се захранваме с променлив ток с чeстота по-голяма от 700Hz - хем ще е безопасен за хората...
Навремето се интересувах от история на изобретенията...Четох, гледах...оказа се че голяма част, от днес приетите за избретатели на някои нововъдения не са такива, а са копирали и крали от други, които днес тънат в забвение...
Лично за мен двама са номер едно в електричеството - Майкъл фарадей и Никола Тесла
Например Маркони-изобретателят на радиото, това италианско копеле си е присвоил десетки изобретения на други учени.
Първата му цел, след като пристига в Лондон с майка си (от Италия) е да се сприятели с шефа на кралските пощи...и съответно чрез него да получи финансиране на "изследванията си". Учените се очудили и недоволствали ама го оставили. Докато един ден, не прочели във вестниците, че Маркони ще представи в пощенската палата своето изобретение за безжично предаване на звук на голяма дистанция. Връзката била от покрива на зградата на класките пощи до покрива на отсрещната сграда. Когато отишли в залата, където бил Маркони, седящ надменно до изобретението си, което било в една дървена кутия. След доста спорове накрая успели да го убедят, да свали кутията и да видят какво е поставил вътре..Всички ахнали и възмутени напуснали залата. Вътре видели накуп своите изобретения..Маркони само ги асемблирал в едно устройство и ги патентовал, а това довело до още по-голямо недволство в средите на изобретателите, защото до този момент никой не бил патентовал свое откритие и нововъдение. Учените смятали че техните изобретения трябва да са достъпни за всички..а не да се печели от тях.
Изобретател на радиото е един англииски учен - Оливър Лодж Oliver Lodge - Wikipedia, the free encyclopedia
Изобретател на електрическата крушка не е Томас Едисон а е Дейвид Суон - (вакуум - нишки от обработен памук)
Изобретателят на ЕЛТ електронно лъчевите лампи е Уйлям Крукс
Ако се интересуваш още от тези неща, тази година излезе една много интересна книга - "Забравените научни открития" на Марко Пицути.
м/у другото, фарадей е бил книговезец, който от любопитство се самообразовал от книгите, които подвързвал...
Бъркаш радио с телефон :rolleyes:
Свят | Изобретателят на телефона е италианец - Dnevnik.bg
Но това не е толкова от значение. Важното е, че правдата възтържествува и още един изобретател получи заслуженото уважение...жалкото е че това става посмъртно.
Уикипедия трябва да си поправят информацията.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%...84%D0%BE%D0%BD
Според мен, е добре да отворим нова тема, в която да разкажем тяхната история на изобретенията.
В първи пост да се направи таблица с име - изобретение (име на присвоилия си заслугите)
Този пост е редактиран от hristoslav2; 15-10-13 в 23:41.
Прав ток не е ползван за екзекуции. Едисон е искал да убеди хората, че променливият ток е по-опасен - така се стига до изобретяването на електрическия стол от негов служител. Първата екзекуция не протекла според очакванията - William Kemmler - Things To Remember While Reading Excerpts From "far Worse Than Hanging":, Excerpt From "far Worse Than Hanging" - JRank Articles - присъстващите били отвратени. Осъденият бил подложен на 1000V AC за 17 секунди, но оцелял, което наложило да му пуснат 2000V и то за няколко минути - картинката не е била приятна. В крайна сметка здравият разум надделява.
Лошото като цяло е ,че токът може да те удари,а ти него-не
Да Патрик, така си е, лошото на тока е че като те удари, не можеш да му отвърнеш...
А иначе правия ток ( напрежение де ) е по опасен, защото спира сърцето и съсирва кръвта.
Но има нещо страшно от тока и това е : гладът.
Тока те удря и те няма, ама глада си е много страшен, даже по страшен и от Калашников.
...1) влиянието на променливия ток върху нервните клетки се прекратява при честоти над 700 Hz;
2) СВЧ токове, дори при високи напрежения са безопасни за живота.
Така си мислиш ти.Познавам човек който спокойно си хващаше кабела от ТХО-то и си печелеше редовно басовете.
Работеше в сервиза на Холевич.Лично за мен напрежение над 100 волта и честота 6 -14 Khz не са най-приятното
ми усещане.Случва се - хоби.