Страница 6 от 9 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследноПоследно
Резултати от 76 до 90 от общо 121
Like Tree35Одобрявам

Връткат ли ни!?.........

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Nov 2008

Отговор: Връткат ли ни!?.........

Аз си направих проба хвърлих общо 62 пъти и резултата е 33 на 29. Разликата достигна до 10 най-много в полза на езито( това няма значение) но и турата поведе с две. Мисълта ми е че при безкрайно голям брой хвърляния резултата ще се върти около 50/50. Така че след като се пада едно и също много пъти вероятноста да се падне пак същото намалява , а да се падне другото се увеличава, щото така или иначе някога ще се изравнят.

2.  

3. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от ivan1 Виж публикацията
    Аз си направих проба хвърлих общо 62 пъти и резултата е 33 на 29. Разликата достигна до 10 най-много в полза на езито( това няма значение) но и турата поведе с две. Мисълта ми е че при безкрайно голям брой хвърляния резултата ще се върти около 50/50. Така че след като се пада едно и също много пъти вероятноста да се падне пак същото намалява , а да се падне другото се увеличава, щото така или иначе някога ще се изравнят.
    Това точно доказва, че вероятността е 1/2! И колкото повече увеличаваме броя на опитите, толкова резултата ще се доближава до 50/50. А отчете ли колко пъти последователно се реализира само едната възможност? Например да хвърлиш 2-3 пъти последователно ТУРА?

4. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009

Цитат Първоначално публикувано от Lupus Виж публикацията
    И колкото повече увеличаваме броя на опитите, толкова резултата ще се доближава до 50/50
    Ами ето сам достигна до зависимостта между две хвърляния - въпреки, че твърдеше, че нямат връзка то се оказа, че имат. Връзката се казва теория на вероятностите... Т.е. с всеки опит вероятността да се повтори резултата намалява в стремежа да се запази равенството в идеалния случай разбира се и "грешките" са самото повторение ако можем да ги наречем така!

5. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от ivodivo Виж публикацията
    Ами ето сам достигна до зависимостта между две хвърляния - въпреки, че твърдеше, че нямат връзка то се оказа, че имат. Връзката се казва теория на вероятностите... Т.е. с всеки опит вероятността да се повтори резултата намалява в стремежа да се запази равенството в идеалния случай разбира се и "грешките" са самото повторение ако можем да ги наречем така!
    Абсолютно нелогично твърдение!!! Писна ми да обяснявам! Не разглеждаме процеса като цялост във времето, за да търсим неговата логична граница, а в конкретен момент от времето - случва се едно събитие и се питаме каква е вероятността то да се случи пак при следващо хвърляне. Проумейте го това, за да не влизате в постоянно противоречие с условието на задачата.
    За теорията на вероятностите се дава следния пример:
    "Ако на една маймуна и се даде пишеща машина, безкрайно количество хартия и време, тя ще напише нещо от Шекспир."
    И едно лирично отклонение, за което веднага ще бъда обвинен в тролене.
    Теорията на вероятностите присъства ежеминутно в реалния ни живот. Винаги ни се случват неща неща, за които вероятността да станат или не се, различна от 100%. И според това дали се случват тези, които са добри за нас и ги искаме или тези, които не са и не ги желаем хората се делят на "късметлии" и "каръци". Има си и всемирен закон за каръщината известен още като "Закон за всемирната гадост (всеобщата свинщина)", познат в литературата като закон на Мърфи.
    В най-общия си вид той гласи следното:
    "От две равно вероятни, взаимно изключващи се неща винаги ти се случва по-неприятното"
    Има и две следствия, които отразяват човешкия песимизъм:
    1 следствие - "Ако работите ви вървят зле, толкова зле, че повече няма накъде, то в най-скоро време очаквайте да тръгнат още по-зле."
    2 следствие - "Ако за момент забележите, че работите са ви тръгнали на добре, погледнете пак внимателно! Нещо не сте догледали."
    Този пост е редактиран от Lupus; 21-07-15 в 10:22.

6. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007

Вица за блондинката, която отговорила. че вероятността да види динозавър в центъра на София е 50/50, с аргумента "или ще видя, или няма да видя" май няма да се окаже виц.

7. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009

Абсолютно нелогично твърдение!!! Писна ми да обяснявам! Не разглеждаме процеса като цялост във времето, за да търсим неговата логична граница, а в конкретен момент от времето - случва се едно събитие и се питаме каква е вероятността то да се случи пак при следващо хвърляне. Проумейте го това, за да не влизате в постоянно противоречие с условието на задачата.
    Пропусна CAPSLOCK за по убедително!
    Кое е нелогичното в твърдението ми? Този момент във времето пак може да се гледа като цялост на процеса - не разсъждавай ограничено! Вероятността м/у 2 резултата и повторението им по специално при 2 различни комбинации става 1/4 - има си връзка м/у двете събития и тя е пак повтарям в теорията на случайността.
    Закона на Мърфи е валиден само ако не го знаеш! Човешкия мозък запомня избирателно и естествено лошите случки са сред запомнящите си! Но ако се направи експеримент по закона на Мърфи се оказва, че той действа само в съзнанието ни! Илюзия е...

8.  

9. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Вуйчо ми още по времето на Т.Живков се подиграваше на баба ми "Ти доброволен данък ли плащаш?" когато баба ми отиваше да пусне фиш на тотото ...

10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Вероятността м/у 2 резултата и повторението им по специално при 2 различни комбинации става 1/4 - има си връзка м/у двете събития и тя е пак повтарям в теорията на случайността.
    Закона на Мърфи е валиден само ако не го знаеш! Човешкия мозък запомня избирателно и естествено лошите случки са сред запомнящите си! Но ако се направи експеримент по закона на Мърфи се оказва, че той действа само в съзнанието ни! Илюзия е...
    Май следващия път и CAPSLOCK ще трябва да ползвам! Не говорим ли за две еднакви комбинации, паднали се в два последователни тиража? Каква е връзката между двете събития - физическа, логическа или само в нечии мозъци. Обяснете ми я като на несведущ в материята с думи прости и разбираеми! Колкото до закома на Мърфи - ще отречеш ли, че има хора късметлии и хора каръци?

11. Banned
    Тук е от
    Sep 2003

Хайде пак бавно като на малко дете.
    Факти - Имаме два последователни тиража с еднакви числа. Каква е вероятноста да се случи това? Повтарям два последователни тиража. Не каква е вероятността да се падне конкретна комбинация в един или друг тираж, а една и съща в два последователни.

Разлика правиш ли или просто си намираш повод да обиждаш.
    Този пост е редактиран от Yasen6275; 21-07-15 в 11:40.

12. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от Yasen6275 Виж публикацията
    Хайде пак бавно като на малко дете.
    Факти - Имаме два последователни тиража с еднакви числа. Каква е вероятноста да се случи това? Повтарям два последователни тиража. Некаква е вероятността да се падне конкретна комбинация в един или друг тираж, а една и съща в два последователни.

Разлика правиш ли просто си намираш повод да обиждаш.
    Ще се наложи да се самоцитирам:
    Хайде да формулираме точно условието на задачата:
    А тя е: Една и съща ли е вероятността в два тиража да се паднат еднакви числа, ако нищо в системата на теглене не е променено и няма манипулация?
    Не коментираме поредността на изтеглянето на числата, нито дали тези тиражи са последователни или не. И говорим за вероятност, която може да се изчисли по математически път. Изключваме намесата на извънземни, Божия пръст, както и управлението на процеса с паранормални способности и явления.
    Каква е според теб разликата във вероятностите в зависимост от това дали тиражите са последователни или през един? Дай някакво логично или математическо обяснение на двата случая.
    И моля те, бавно, като на малко дете, че не мога да чета бързо!
    AC_From_Hell одобрява това.

13. Banned
    Тук е от
    Sep 2003

Ще се наложи да се самоцитирам:

Каква е според теб разликата във вероятностите в зависимост от това дали тиражите са последователни или през един? Дай някакво логично или математическо обяснение на двата случая.
    И моля те, бавно, като на малко дете, че не мога да чета бързо!
    Между последователни и през един е никава. Но има огромна разлика между произволен тираж и група от 2 тиража провеждащи се на конкретен брой тегления един от друг.. Около 14 милиона пъти е разликата.

14.  

15. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009

Просто самото тото е ударило 6-ца но в следващия тираж
    Въпроса е дали да приемем това за случайност или не - аз съм за НЕ. Ако имаше повторение на числата но не в последователни тиражи по можеше да се съглася за случайност...

16. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от Yasen6275 Виж публикацията
    Между последователни и през един е никава. Но има огромна разлика между произволен тираж и група от 2 тиража провеждащи се на конкретен брой тегления един от друг.. Около 14 милиона пъти е разликата.
    Не съм убеден, че те разбирам добре. Искаш да кажеш, че ако в тираж М вероятността да се изтеглят числата a,b,c,d,e,f то вероятността в тираж M+N при N различно от единица, да се изтеглят същите числа е различна ли?

17. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009

Математически няма разлика във вероятността да се паднат еднакви числа в два последователни или не тиража! Вероятността все си е 1 към 5245786 - понеже няма връзка между две тегления (ако приемем, че няма манипулация). Но интуитивно за мен не ми се връзват нещата! Защо така не мога да се съглася, че все са еднакви вероятностите във времето би следвало да са по големи шансовете за повторение от колкото в малък отрязък от време - объркаха ми се мислите

18. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Просто самото тото е ударило 6-ца но в следващия тираж
    Въпроса е дали да приемем това за случайност или не - аз съм за НЕ. Ако имаше повторение на числата но не в последователни тиражи по можеше да се съглася за случайност...
    Дали това е случайност или манипулация е съвсем различен въпрос от разисквания! Личното ми мнение е, че е случайност по две причини:
    1. Много е трудно да се направи незабележима манипулация при тегленето на числата, така, че да се паднат точно определени числа. Да не се падне определено шесто число при вече изтеглени 5 е много по - елементарно.
    2. Ако наистина може да се направи такава манипулация, този, който я прави не би допуснал такава елементарна грешка!
    Той ще проверява нещата 1001 пъти. А какъв е смисъла от шестица в следващ тираж при никакъв джакпот???
    Този пост е редактиран от Lupus; 21-07-15 в 13:24.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 6 от 9 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследноПоследно

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе