Каква ти е дефиницията за морал ?
Ти наясно ли си, че (например) морала може да произтича от философски възгледи, а не единствено от религиозни божи заповеди ?
От всичко което си написал дотук е видно, че свързваш морала само с религиозните -бла-бла- заповеди.
Но ако се поразровиш за дефиниция на "морал", ще ... ще се плеснеш по челото.
... Само сега не ми казвай, че съм асоциален, щото не знам инстинктивно какво е морал и използвам такива мръсни думи като "дефиниция за морал"
Този пост е редактиран от MitkoS; 22-04-16 в 19:02.
Разбира се, че може. Всъщност кой твърди обратното? Така наречените "Божи заповеди" са само основата, неизменните и неоспорими правила на човешкия морал. От тях произтичат още много писани и неписани морални правила, характерни и валидни за различните общества и времена.
Аз пък съм на мнение, че по някаква случайност, някакви си десет божи заповеди съвпадат с "неизменните и неоспорими правила на човешкия морал".
Тук се сещам за морала на средновековната инквизиция, която се е състояла от религиозни хора, които би трябвало да са наясно с тия божиите заповеди.
ПП.
Едно уточнение относно оная заповед за прелюбодеянията - определено е артефакт и не попада в "неизменните и неоспорими правила на (съвременния) човешкия морал". ("съвременния" е от мен, другото от Lupus)
Та викам да говорим занапред за девет заповеди.
ПП.
Позачетох се какво са тия "десет божи заповеди" - определено и втората няма място в съвременния морал.
"Да нямаш други богове, освен Мене."
ПП.
Бе я по-наедро !
Първите пет отиват в кофата (нямат място в съвременния морал)
Аз съм Господ, Бог твой, Който те изведох от Eгипетската земя ...
Да нямаш други богове, освен Мене.
Не си прави кумир и никакво изображение...
Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог...
Помни съботния ден, за да го светиш...
като добавим и седмата
"Не прелюбодействувай."
то останаха четири. (ПП. Всъщност пет щото втората са две отделни)
Хе-хе, да ви имам и "олекващата" с времето религия.
Този пост е редактиран от MitkoS; 22-04-16 в 19:33.
Ако пробва с това, може и да отнесе някой винкел, вместо козунак.
По-добре направо да се пресели в Северна Корея. Ще попадне при себеподобни. Там вярата в свръхестествени сили е забранена със закон, атеизмът е официална религия и ги карат по сто пъти на ден да се кланят на разни партийни величия и на върховният им вожд и главнокомандващ, който също е атеист.
Ами те са като совалката бре - горе не и трябват криле, но нали като ти се яви трябва да кацне някакси
Но сте прави да не се спазват всички заповеди...,че с някои от тях ще стане такова мазало... В Йоан 13:34 Исус се обърна към учениците си с думите: “Нова заповед ви давам, да се любите един друг, както Аз ви възлюбих”.
За мен единственото очевадно нещо е, че не уважаваш един от най-големите християнски празници, може би поради руските корени на самия поздрав:Великденски поздрав.
А и не виждам никакъв смисъл в тая тема, освен разтегляне на локуми от атеисти. Коментарът ми за винкела беше по-скоро шеговит, колкото и истина да има в него.
Обичаят...е тъп.
Поздравяващият действа с презумцията, че всеки срещнат е вярващ християнин и почита обичаите и традициите като него самият..
А презумцията е вид предположение, което всеки човек с поне малко акъл избягва, защото в 90% от случаите води до грешки....и недоразумения.
Миналата година - на такива им отговарях с "Аллах акбар"...Пробвайте и вие.
горя някой беше казал, че не може да си представи човек, който не вярва, че сме бездушни същества и прочее
хоп, ето ме и мен
да, ние сме няколко торби месо в една по-голяма торба месо, през които текат електрически импулси, които по една или друга случайност се самоосъзнават
след като им спреш тока, самоосъзнаването изчезва
религията е патерицата на незнаещия, с която той крета през трънака на живота, през който въоръженият със знания минава с лозарска ножица
а що се отнася до агресивността, добродетелите и т.н. "качества" на религиите, никога досега не съм бил нападан от зли сатанисти, които ми търсят сметка защо не вярвам в тяхното божество, докато доста добронамерени християни са ме заплашвали с мъстта на техния всеопрощаващ бог, ако веднага не го призная за мой господар...
от известно време ме гъделичкаше отвътре да разбуня форума с подобна тема, но сега си измивам ръцете от подобна отговорност
(опаааа, каква стана тя, позовах се на християнска алегория! буахахахаха!!!)
"слава на невидимия розов еднорог" и "спагетено чудовище акбар"
Явно много хора не разбират, че вярата в нещо, е много повече от религиите, боговете, извънземните и каквото се сетите още.
Жалко, че не сте срещали такива хора. Аз също не съм вярващ, но за мен всички големи християнски празници са означавали много. Оставете го поздрава.
Никой не ви кара насила да си отворите устата и да поздравите усмихнатия човек срещу вас, много по-важни са други неща, които явно не разбирате, защото...сте такива.