Страница 3 от 6 ПърваПърва 12345 ... ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 77

covid-19 - заразих се --> разболях се --> болница --> излекуваха ме

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #31

    Отговор: covid-19 - заразих се --> разболях се --> болница --> излекуваха ме

    Интересно ми беше не какво казват лекарите и кой какво прочел или чул, а мнението на човек прекарал заболяването.

  2.  
     
  3. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,188
    #32

    Отговор: covid-19 - заразих се --> разболях се --> болница --> излекуваха ме

    Цитат Първоначално публикувано от ayl Виж публикацията
    Какво казаха лекарите
    Общо взето, лекарите не казват нищо.
    Това което казват на първата визитация е (цитирам по смисъл):
    "Претоварени сме - вие сте много пациенти, а ние сме малко персонал. Моля не ни губете времето с глупави въпроси, защото губим време и фокус, вместо да ви лекуваме в това време. Правим най-доброто за вас което ни е известно към този момент."

    Тук пациента има избор - да го играе контра и да се позове например на Хартата за правата на пациента за достъп до информация за неговото състояние и неговото лечение
    Аз лично трудно преглътнах такова "погазване" на права - нали знаете, че съм почти луд на тема права - но след кратък размисъл, разбрах, че ако настоявам за информация в този момент, аз ставам пречка за тяхната работа, а пък искам да не съм пречка, а да съм коопериран с тях и да съдействам ако някъде е възможно.

    Има и един субективен момент - лекарите имат доста високо его и някакъв новопоявил се "знаещ и чел" пациент може да им вдигне кръвното на момента. За тях всички пациенти в началото са тъпанари и то си е така. Нагледах се на невероятно голямо количество атлетични младежи, които играеха карти, не се интересуваха много-много и си чакаха да им кажат "изписаме ви".
    Толкова добре се забавляваха с картите и таблата, че ти иде да си помислиш "на тия им е толкова добре тук, че сигурно ще са разочаровани когато им кажат "изписваме ви"".
    При жените нещата бяха още по-зле.
    Като цяло, не очаквайте спазване на елементарна етика и учтивост от страна на заварените пациенти. А за хъркането или чопленето на телефон през нощта без слушалки с разговори или ютюб - ужас, тия хора си мислят, че са в самостоятелна стая в хотел.

    Подбирайте си много внимателно думите и въпросите на сутрешните визитации и след няколко дни, отношението на докторите към вас ще се промени неусетно.

    Не бъдете хленчещи лиглювци, а бъдете издръжливи мъжкари.
    - ако вените ви са лоши и сестрата не може да монтира абокат от първия път, стиснете зъби, подайте отново ръката и преминете към втория път, а не охкайте и не се дърпайте
    - ако сте вързан към банка, която вече е изтекла и никой не идва да ви откачи, не крещете "сестра !!!", ами изчакайте търпеливо. Евентуално ако не можете повече да чакате, помолете няко несвързан да отиде до сестринската стая, или пък спрете системата (има си копче), вземете банката с друата ръка и отидете до тоалетната - това не е хубаво решение, но ако сте внимателни, то става.
    Не бъдете дребнави хленчовци ! Бъдете търпеливи и спокойни мъже. Понякога е трудно, но поне опитвайте.
    Странно е новопоявилите се хленчовци колко лесно заразяват по-глупавите заварени пациенти набързо и те да станат хленчовци.

    След няколко дни разбирате (ако имате поне малко акъл), че болничната помощ е недофинансирана и липсва персонал, а не "персонала е мързелив". Не, персонала не е мързелив, а е много зает и постоянно работи по лечението на пациентите - например в продължителен период изпълнява точни разписания за подгодвяне на лекарства за много ациенти всеки със своите особености и не трябва да допуска грешки с лекарствата. И ако някой лигльо-нетърпеливец се разкрещи "сестра, елате ме откачете!", то по-вероято е да бъде игнориран, докато не приключи подготовката на лекарствата.

    По-младия персонал е доста внимателен с пациентите, но по-стария яко е прегорял и е свадлив без причина.
    За мой късмет докторите и докторките до един бяха млади, та лесно се справих с проблемите с кавгите от нищото идващи от възрастните сестри и санитарки.
    С една санитарка дръпнах яка кавга защо крещи и се гаври с безпомощен човек, който трябва да бъде преместен в друго отделение, вместо да му съдейства със събирането на багажа и качването в количката. След кавгата тя свърши работата перфектно, като на моменти трябваше да импровизира и го направи по най-добрия възможен начин.
    Имах кавги и със сестрите, които след кратък словесен анализ, завършваха с "защо крещите на всяко мое действие или дума, та вие самата ми казахте да извърша това действие (например)".
    Неприятното е, че тая сваливост и грубост е заразна и се наблюдава при хора които са сравнително млади и не би трябвало да са заядливи и груби.

    Специално за Иво - четох епикризата преди няколко дни и антибиотиците са били два.
    Този пост е редактиран от MitkoS; 27-08-20 в 00:40.

  4. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    5,621
    #33

    Отговор: covid-19 - заразих се --> разболях се --> болница --> излекуваха ме

    Митко аз имам нещастието да съм лежал доста из болници и у нас и у Германия и имам наблюдения...
    Има известни разлики естествено.

    У нас най-натоварени са сестрите (ако изключим добрите и уважавани/търсени хирурзите). В същото време правят манипулации, които принципно в Германия се правят от доктори. Единствените инжекции които правят сестрите в Германия са клексан, което можеш дори и сам да си го направиш... А у нас сестрите правят мускулни и венозни инжекции, слагат абукати, правят превръзки (дори специализирани), че мерят и кръвно дори. А у Германия всичко това се прави от доктор. Там докторите са страшно заети и летят из болницата от отделение в отделение като на състезание. Сестрите са на тумби и се кикотят безгрижно. Взимат по 5-10 евро за да те обикалят и да ти се усмихват. Там сестрите са като болногледачки. Имат си всичко и не се налага да импровизират както нашите.

    За докторите - тук са по тежкари и не обичат да ти обесняват какво ти е състоянието много много и какво ще ти правят. При нас са по склонни да предполагат и да те успокояват без да са сигурнни в това. В Германия не е така - там ти обясняват подробно какво ще ти правят и какво ти е състоянието, като не казват нищо добро докато не са сигурни... Поне моя опит е такъв. Разбира се може да би не е точно така за всички боници...

  5. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,188
    #34

    Отговор: covid-19 - заразих се --> разболях се --> болница --> излекуваха ме

    Иво,
    основния извод който правя е
    "болничната помощ е недофинансирана и оттам идват мног поблеми" --> недоокомплектовани отделения откъм персонал (от по-низшия), --> преуморен персонал от многото работа която трябва да се свърши --> прегорял (burnout) персонал.

    Умишлено не писах за нискоинтелигентен и некомпетентен низш персонал какъвто също се среща. Пропуснах го защото е следствие от основния проблем - недофинансирането. ... А пък основния проблем съм го написал.
    Например там където бях, нямаше разписание колко време да се ползва един абокад. Правилото беше "докато работи", а че междувременно лепенките които го държат от бели са станали червени/кафяви/жълти и мръсно тъмносиви - на никой не му пави впечатление.

    А веднъж когато казах, че от два дена абокада ми е без тапичка откъм входа и през цялото време се е търкал в мръсната ми фланелка или пък го капе вода по отвора докато си мия зъбите, та затова настоявам че не е стерилен и трябва да се смени, знаеш ли какво стана - сестрата каза, че няма да го смени и ми донесе нова тапичка.
    А това че линиите (от банките до абокада) се ползват дни ред и долния отвор виси във въздуха (когато не се ползва) и докосва куп мръсни неща или пък цял ден по него пада прах - на никоя сестра това не прави впечатление.

    Знам много български болници и отделения, където такива неща правят впечатление на персонала и на момента той взима мерки веднага да върне стерилността на съдовия достъп. ... Обаче тия болници не са държавни ... и заплащането на персонала е друго
    Този пост е редактиран от MitkoS; 27-08-20 в 01:28.

  6. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    5,621
    #35

    Отговор: covid-19 - заразих се --> разболях се --> болница --> излекуваха ме

    Така е. На мен ми държаха абокат 10 дни на ръката до дланта от вътрешната страна овит с левкопласт обикновен. Страшни сърбежи последните дни и когато го махнаха на 10тия ден - познай. Кожата ми на мърша приличаше а и така миришеше... обели ми се стана като нова после...
    Няма да споделям в коя болница във Варна ми носеха хапчета без опаковка в капачки от безалкохолно. Не само на мен но и на всички там. После когато ги изпиех и изхвърлях капачките ми се накараха, че трябва да им ги връщам - били за многократна употреба. В същото време когато чух тези думи ми изплува спомена как дядото на съседното легло надигаше подобна капачка прилипена до устните си и поглъщайки неговите медикаменти...

    Не са виновни сестрите и лекарите за такива неуредици. Е виновни са за неспазването на елементарни хигиенни стандарти но управата е по виновна.
    И понеже аз съм доста придирчив и наблюдателен - трудно ми е да ги гледам такива неуредици. И за мое нещастие съдбата ми отреди да имам нужда от тяхната помощ на сравнително млади години...

  7. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,188
    #36

    Отговор: covid-19 - заразих се --> разболях се --> болница --> излекуваха ме

    Още нещо важно.
    Ако сте бли с пневмония в болница и е дошло време да изписвате, то за пневмонията не може да се каже че е излекувана докрай, а по-скоро е "достатъчно овладяна."
    След изпесването трябва да се пазите (вероятно ще ви инструктират), ще ви дадат някаква рецепта, ще се връщате за контролни прегледи и т.н.

    След изписването най-важното е да направите така, че пневмонияга да отшуми докрай без необратими увреждания по белия дроб.
    Това може да отнеме месеци. По въпроса имаше доста добър текст от пулмолог и ако го намеря, ще го публикувам тук

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #37

    Отговор: covid-19 - заразих се --> разболях се --> болница --> излекуваха ме

    Една недоизлекувана пневмония може да премине във плеврит.

  10. Senior Member Аватара на ccankov73
    Тук е от
    Apr 2013
    Живее в
    Разград
    Мнения
    4,859
    #38

    Отговор: covid-19 - заразих се --> разболях се --> болница --> излекуваха ме

    Цитат Първоначално публикувано от Lupus Виж публикацията
    Една недоизлекувана пневмония може да премине във плеврит.
    Не “да премине”, а да се усложни с плеврит.Или т. н. бронхоплевропневмония.
    Но нали за това са и контролните прегледи.

  11. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,188
    #39

    Отговор: covid-19 - заразих се --> разболях се --> болница --> излекуваха ме

    хе-хе, завиждайте !
    (теста е мой)

    Прикачени изображения Прикачени изображения
    Този пост е редактиран от MitkoS; 21-09-20 в 14:06.

  12. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол
    Мнения
    8,201
    #40

    Отговор: covid-19 - заразих се --> разболях се --> болница --> излекуваха ме

    Ако преведеш, ще завиждам.

  13. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #41

    Отговор: covid-19 - заразих се --> разболях се --> болница --> излекуваха ме

    Цитат Първоначално публикувано от edi1 Виж публикацията
    Ако преведеш, ще завиждам.
    антителен е

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я
    Мнения
    6,166
    #42

    Отговор: covid-19 - заразих се --> разболях се --> болница --> излекуваха ме

    Да не забравяме обаче ,че този вирус е еволюционен феномен.

  16. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    5,621
    #43

    Отговор: covid-19 - заразих се --> разболях се --> болница --> излекуваха ме

    Цитат Първоначално публикувано от emil vasilev Виж публикацията
    Да не забравяме обаче ,че този вирус е еволюционен феномен.
    Не го разбрах това в какъв смисъл е коментара ти...
    И ние като вид сме еволюционен феномен също.

  17. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2015
    Живее в
    Сев.-Изт. Б-я
    Мнения
    6,166
    #44

    Отговор: covid-19 - заразих се --> разболях се --> болница --> излекуваха ме

    В смисъл,че вирусът много бързо еволюира.

  18. Senior Member Аватара на ivodivo
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    5,621
    #45

    Отговор: covid-19 - заразих се --> разболях се --> болница --> излекуваха ме

    Цитат Първоначално публикувано от emil vasilev Виж публикацията
    В смисъл,че вирусът много бързо еволюира.
    Къде го прочете?
    Стана месеци все същия си е или ако има мутаци са незначителни - поне по резултатите до сега...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 6 ПърваПърва 12345 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 3
    Последно: 05-10-04, 17:05

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе