За септември ми излезе сметката за апартамента в София.
2-ма човека, 22 дена в месеца, уикенда сме на село.
Пералня, сушилня, съдомиляна, хладилник, фурна, индукционен котлон, климатик(мисля че е работил поне няколко вечери),телевизори и изцяло лед осветление (всичко е висок клас на ЕЕ), топлата вода е на газ.
65кв/ч или 14,85лв.
Същото домакинство в двустаен изцяло южен , вътрешен апартамент в София. Климатикът не е пускан нито един ден все още. Стандартни уреди за едно домакинство висок клас. Топла вода на бойлер Елдом 50 литра, който работи 24 часа, настроен на Economy. Резултат 245 кВ - 56 лв.
Този пост е редактиран от gurcayy; 29-10-22 в 00:45.
Бойлерът на ток дърпа много, без него ще си на около 20лв.
Ние за същото нещо плащаме между 40 и 55 лева. Единствено, че може би сме повече дни вкъщи.
Всеки ден се пуска една или две перални и една сушилня. Почти всеки ден миялна. Котлоните и топлата вода са на газ, фурната е на ток и се ползва пред ден два.
Хладилниците и фризерите са големи лами също. Мисля че повече ток отива за хладилника отколкото за бгв.
Климатиците също имат интересна консумация докато са изключени, особено по старите и в температури като сега от 0 до 20 градуса. За това са изключени от контактите.
Почват да излизат и читави лед крушки на пазара с около 200 лукса за ват, но не мисля че имат смисъл.
Погледнете шитните които са постоянно включени : уифи рутери, сателитните приемници и други такива.
Икономичното ползване на различните енергийни източници в един дом е само едната страна на монетата. Другата е тяхното резервиране. Нещата са много различни в градовете с ТЕЦ и сравнително стабилна електрическа мрежа и в малките градове и селата с еднофамилните къщи. Но и в двата случая ние прекалено много разчитаме на електричеството за всичко. Тп обаче понякога спира по най-различни причини, понякога за кратко (в София и големите градове), понякога даже и за седмица (в селата и вилните зони). Какви резервни източници имаме за заместване както в по-дългосрочен план, така и за аварийни ситуации, ако се налага за броени минути да напуснем дома си. Става дума за най-важните неща - осветление, готвене или затопляне на храна и напитки, комуникации. Споделете опита си! Много хора така са свикнали с конфорта на живота в последните години, че даже и идея си нямат, че той може във всеки момент да изчезне по хиляди причини. Преди доста години бях пуснал подобна тема във форума, но тя така дълбоко е потънала във форумните дълбини, че и аз сега не я открих.
Ей ти я : https://forum.setcombg.com/електриче...ията.html
Да си подържаш коНфорта.![]()
Хехехе, сетих се за нея. Лупи очевидно на определен период от време периодично си изпада в стресови ситуации и почва да обмисля бункера. Лупи в апартамент няма да стане работата бате. Правим с теб по една къщурка на закътано място с вода или сондаж, там с фотоволтаиците, перки, генератор, по един бункер в земята и така.