Raid с интерес прочетох написаното, абсолютно съм съгласен с тебе, но не разбрах последната част за съжаление, какво е мнението ти и каква идея имаш.
Ако не те мързи изясни я, ще ми е интересно.
Raid с интерес прочетох написаното, абсолютно съм съгласен с тебе, но не разбрах последната част за съжаление, какво е мнението ти и каква идея имаш.
Ако не те мързи изясни я, ще ми е интересно.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">//offtopic
Обобщавам: Ефективно управление се осъществява от комптентни личности, изборите не позволяват издигането на висши управленски нива на такива личности, ergo, изборите са противопоказни на ефективността на управление.
<div align="right">оргинално мнение на Raid</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Raid,
Като прочетох написаното до този цитат си казах: "Азбучни истини".
Тази ти мисъл обаче ми харесва. Компетентните и некорумпирани управляващи могат само да бъдат назначени от лидер с неограничена власт, който за некомпетентност и груби грешки гони без да се съобразява с партии, парламент и други неефективни и неработещи формации, а за корупция изпраща в пандиза за дълго без право на помилване.
Въпроса с управлението има и друга страна - управляваните.
Не ти ли е минавало през главата, че българина (важи и за другите славянски народи) се управлява най-добре с по-дебела тояга. Ние сме като вола - ако виждаме пред себе си ясна бразда и знаем, че зад нас има як остен орем здраво. В противен случай или лягаме под сянката или гледаме да опасем чуждата нива. А ако са забравили да ни сложат букаите хващаме и гората.
//offtopic
@Malone
Обективният избор изключва по дефиниция субективния фактор. Изключването на субективния фактор на практика се постига единствено чрез изключване на "субекта" (при демокрацията - "народът", при диктатурата - диктаторът и т.н.) от процеса на избор. Как сказал товарищ Сталин: "Нет человека - нет проблема". Ами, колкото и цинично да звучи, прав е бил.
Една експертна система преди близо 30 години бе генерирала правило: "If the rule is machine made, then delete it". И първото правило, което опитало новото познание било самото то. Защото и досега, а вероятно и в следващите 100-200 години, това правило ще си остане вярно. Човешките решения, макар и субективни (естествено!) са по-ефективни. Но непрекъснатото движение на обществото към повишаване на организираността си, към противодействие на ентропията, логично трябва да ни доведе до... Skynet [:0]. Това е накратко, а иначе тезата е много дълга, аргументи "за" и "против" дал господ... Аз обаче си я харесвам - сигурно прекалено много съм чел Азимов и Фукуяма [].
@Lupus
За съжаление "лидерът с неограничена власт" е също човек. Иманентната му характеристика e "сила", а не "разум", въпреки, че едното не изключва другото. По-лошото е, че за личност с характеристика "разум" "сила"-та е относителна рядкост. Т.е. "здравата (човешка) ръка" не е оптималното решение. Може би при сегашното ниво на обществено и технологично развитие е, но не и изобщо...
Що се отнася до "тоягата", не е нужно да конкретизираш "българи" или "славянски народи". Бързи примери - Нигерия, арабските страни, Китай...
P.S. Леле, fori е прав - баси къде се замъкнахме...
Драги ми Raid,
Възвишено и за съжаление неприложимо. Говорим за нещата тук и сега.
Не искам да ходя нито в Нигерия нито в арабските страни. Просто гледам какво направиха за 14 години преход Унгария, Чехия, Словения от една страна и БГ,***** и Полша от друга.
Как виждаш бъдещето на България през следващите 5 години в светлината на твоята теория?
//offtopic
@Lupus
Ако правилно съм разбрал тезата ти, тя е, че
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">"българина (важи и за другите славянски народи) се управлява най-добре с по-дебела тояга"</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Нигерия и арабските страни са примери за авторитарни, деспотични режими - страни, управлявани в различни периоди от историята си от диктатори с "дебела тояга". И това не са славянски народи... От друга страна, наистина Чехия и Словения са постигнали в последните 14 години много повече от БГ, ***** и Полша, но те от своя страна също са славянски народи, нали? И в този период не са били управлявани с "твърда ръка"... Накратко, остенът си остен и оранта спори, независимо дали добичето е славянско или не.
Що се отнася до това как виждам бъдещето на страната ни в светлината на "моята" (мерси! []) теория. Ами никак. Вече писах - вероятно 100-200 години (оптимистично), за да се създадат предпоставки за практическа реализация на теорията.
"Възвишено и неприложимо". Чак пък "възвишено" не - по-скоро отвлечено. А това, че е неприложимо в момента - така е. Ще префразирам част от предишния си пост: здравата ръка може би <u>е</u> оптималното решение при <u>сегашното ниво </u>на обществено и технологично развитие.
Raid,
Не поставяй знак за равенство между християни и славяни! Славянски народи са: българи, руснаци, сърби, македонци, отчасти поляци и отчасти румънци. Това не е обаче основната тема на спора. Проблемите ни са от комплексно естество:
Ние:
1.Трудно работим в екип. /И сам да съм у полето пак че се бутам/
2.Всеки гледа в чинията на съседа и му завижда. /Я не гледам на мен да ми е добре, я гледам на Вуте да му е зле/
3.Всеки се мисли за велик./Той че ми каже на мене.../
4.Трудно приемаме, че доброто за всички е добро и за всеки./Проблема за спасяването на давещите се е проблем на самите давещи се/...
5 Прекалени егоисти сме/Мойто си е мое, чуждото-общо/
И още и още и още.
Тези черти ни правят добри като индивиди и калпав народ.
Е-хеееее, да знаех какви дебати ще предизвика темата ми, щях да я кръстя по съвсем различен начин...[][][]
Каква беше темата все пак []
//offtopic
@Lupus
1. Според мен никъде в постовете си не съм поставял знак за равенство между християни и славяни, но както и да е - може би не се изразявам достатъчно ясно и разбираемо. Ако тръгнем да търсим пък родовите корени на чехи, словаци, словенци, хървати пък ще почнем нова тема (която също е много интересна []), така че засега няма да коментирам това.
2. Това, което си написал от 1 до 5 се нарича "национален нихилизъм". Присъщ на малки народи и е всъщност проява на техния "групов комплекс за малоценност". Независимо от факта, че осъзнавам това, аз също съм "национален нихилист" и съм 100% съгласен с тази част на поста ти. За съжаление гордост от това, че съм българин, в последно време чувствам само като чуя химна ни при награждаване на спортисти...
Не се обаждам защото ми е изключително интересно това, което пишете.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">
Тези черти ни правят добри като индивиди и калпав народ.
<div align="right">оргинално мнение на Lupus</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Това е култова сентенция, ще плагиатствам и ще я използвам като моя. Истина е, но за пръв път я виждам написана.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">//offtopic
2. Това, което си написал от 1 до 5 се нарича "национален нихилизъм". Присъщ на малки народи и е всъщност проява на техния "групов комплекс за малоценност"
.....
В разрез с горното един американски историк от не толкова близкото минало е казал следното:
"Балканците са странни хора. Учудвам се как хората на територия по-малка от щата Тексас имат претеции за пет велики нации."
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">
За съжаление гордост от това, че съм българин, в последно време чувствам само като чуя химна ни при награждаване на спортисти...
А някой друг, българин, не помня точно кой, е казал:
"Дали се гордея или не се гордея с това, че съм българин е без значение ...
Затова по-добре да се гордея."
[]
Не, не съм нихилист, а още повече защото съзнавам, че никоя от изброените по-горе черти на българина в една или друга степен не ми е неприсъща. Изброих ги само като потвърждение на тезата за "ясна бразда пред нас и здрав остен отзад". Само железен ред и здрава ръка са в състояние да оправят в обозримо кратък период от време тоталната бъркотия, която се създаде през последните години от червени, сини, жълти и разни други. Трябват само некорумпирани и решителни патриоти. За да не дойдат на власт кафявите.
справка: "Трудно е да бъдеш бог" на братя Стругацки
Ха сега де... Темата почва да се разгорещава и все повече и повече си мисля че може би няма да е лоша идея това да я полеем с биричка някой път.
По отношение на всичко казано до момента. Гореописаните качества важат в най-голяма сила за масовия българин. Другия неприятен момент е че през соцвремената се научихме че е по-лесно да се открадне нещо от държавата от колкото да се изработи. Тъжно но факт. Спомням си как преди няколко години, преди не си спомням точно кои избори, мисля че бяха парламентарните, една журналистка попита първанов:
"Г-н Първанов смятате ли че в нашата държава е останало нещо за крадене?"
Отговорът беше:
"Като дойем на власт ще видим"
Смях в залата....
За състоянието на ***** не съм много съгласен. Животът там не е по-добър от тука, но тази огромна държава има невероятно големи ресурси - както и природни, така и човешки. Които ние никога не сме имали. И хората които крепят сивата икономика там са си направили сметката че ще им е по-полезно да експлоатират тези ресурси разумно, а не просто да крадат и да продават на безценица както направиха нашите хора. Всъшност като се замисля, в Москва се живее много по-добре от колкото в София, ако не си държавен служител.
По въпроса за решителните патриоти - в началото на миналия век в Германия на два пъти са идвали такива на власт. И двата пъти страната за отрицателно време се е изправяла на крака, особено 2-я път е показателен, след страната е преживявала пълен провал, иначе казано национални катастрофи. В момента Германия е втората по големина икономика в света. Нищо че беше разделена на западна и източна допреди десетина години. И не е имало желязна ръка която да движи цялата тази история. Замисляли сте се защо става така? Отговорът е много прост - немеца е адски дисциплиниран, в този форум пишат много хора които живеят там и могат да подтвърдят. Не сме мързеливи, просто ни липсва дисциплина. Защото колко от нас ще поемат риска да отидат на работа като парцали, за да могат да отидат предната вечер на диско/купон/бира/салата с ракия...
//offtopic
@Malone
В разрез с горното един американски историк от не толкова близкото минало е казал следното:
"Балканците са странни хора. Учудвам се как хората на територия по-малка от щата Тексас имат претенции за пет велики нации."
<div align="right">оргинално мнение на Malone</div id="right">
Така е, но аз не смятам, че това противоречи на тезата ми, даже напротив. Разсъждавайки на тази тема: никой не би се сетил да обвини САЩ, *****, Китай или Англия за това, че имат великодържавни претенции - просто защото те имат основания. Когато обаче такива претенции имат държави от "задния двор", е те това вече (според мен) е точно избиване на комплекса.
А някой друг, българин, не помня точно кой, е казал:
"Дали се гордея или не се гордея с това, че съм българин е без значение ...
Затова по-добре да се гордея."
<div align="right">оргинално мнение на Malone</div id="right">
Това <u>да се гордея</u> (да изразявам гордостта си) за мен е различно от това <u>да се чувствам</u> горд... [] Първото е волево действие, а второто като че ли не зависи от желанието ми...[]
@Lupus
Трябват само некорумпирани и решителни патриоти.
<div align="right">оргинално мнение на Lupus</div id="right">
Точно така е. С добавката - и компететни. Ама пак се връщаме на това, как точно такива хора да ни управляват. За съжаление, аз нямам отговор. Интересно ми е вашето мнение.
@Raid
Абсолютно съм съгласен с теб. Просто цитирах мисли, които съм прочел. Моето мнение съвпада с твоето в случая.
[8D]
@Lupus
Как точно знам, но нямам идея как де се открият тези хора ...
А и едва ли ще им се даде възможност да управляват, след всичко това което ни се случи, а и ни се случва ...
//offtopic
@fori
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Ха сега де... Темата почва да се разгорещава и все повече и повече си мисля че може би няма да е лоша идея това да я полеем с биричка някой път.
<div align="right">оргинално мнение на fori</div id="right">
Така де! [:D]
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Не сме мързеливи, просто ни липсва дисциплина. Защото колко от нас ще поемат риска да отидат на работа като парцали, за да могат да отидат предната вечер на диско/купон/бира/салата с ракия...
<div align="right">оргинално мнение на fori</div id="right">
Миналата седмица се върнах от Германия. Организация, ред, дисциплина. Нямам думи... Предишния път когато бях там (през април) се зарекох вече да не ходя - защото няма да искам се върна []. Е, върнах се, ама още не мога да се адаптирам към мръсотията, безхаберието, нетолерантността у нас... Що се отнася до дисциплината - fori, прав си. Аз мога да си позволя да ходя на работа след запой (например вчера, Malone забеляза [:D]), ама защото в общи линии съм си сам шеф. Ама имахме служител (електротехник силни токове!!!), който идваше редовно на работа пиян и когато колегата ми го уволняваше, той вика "Ама недей, така, имам жена и деца, как ше ги издържам". И колегата ми си му отговаря "Ами ти като не мислиш за тях, аз ли да мисля?". В офиса даваме заплати на 5-число, ама в завода - в петък. Защото ако е през седмицата вечерта се отсвирват и другия ден го пишем "дъждовен". Бе въобще "социализмът" ни научи да очакваме някой друг да се грижи за нас и някой друг да мисли вместо нас...
Raid аз чак сега се замислям ...
Нищо общо с разговора досега и темата ...
Като навързах климатици и водка, ми се завъртя нещо и Русе в главата. Имаш ли нещо общо с този град?
[]