Страница 3 от 7 ПърваПърва 12345 ... ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 96

С какво право фирмите слагат лепенки на PC-тата??

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Feb 2003

Абсолютно съм против лепенките! Никой! Ама никой от световните производители на компютри не си позволявя лукса, да забрани на клиента си да бърка в компютъра. Аз лично отговарям за 4(четири) сървъра, COMPAQ Proliant ML350 G2 i G3, резонно със Pentium III и XEON във тях. Тези компютри струват доста пари. И изкарват доста пари. Всеки един час, в който тези машини не работят на пълния си капацитет ни струва наса пари (занимаваме се с CFD симулации, ако някой знае за какво става въпрос ще разбере). За тези компютри е невъзможно да спрат поради изгоряла памет или процесор(освен ако не капнат всички процесори или всички памети). Но какво? Ако ми се наложи да сменя процесор да губя часове за да го нося нагоре надолу? Само заради гаранцията? Смешно! Явно и от COMPAQ смятат така. Дисковите устройства са ми в RAID масив. И са SCSI с оптичен интерфейс! Дори при цената им, никой не ми забранява да си ги махам, когато си поискам, и да ги нося където пожелая. Това е въпрос на фирмена политика. И фирмите в България трябва да се научат да уважават правото на своите клиенти на собственост, и на правото им да се разпореждат с нея. Защото, в противен случай се оказва, че собствениците на един компютър сме двама - аз и фирмата, която ми го е продала. При положение, че съм си платил. Смешно! Това само в България го има, убеден съм.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Jun 2003

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">[quote]

А колкото до праха...

Това е причината фирмите да искат на определен период от време компютъра да им се носи и да му се прави профилактика. РАзбира се, повечето клиенти отговарят "За к'во да ви го нося? Той си работи добре!" Отново нямам коментар.

<div align="right">оргинално мнение на Longhorn</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">Добре кажи ми в тоя случай фирмата или клиента е виновен.На един мой приятел му се скапа видео картата, ама тоя компютър не беше отварян от 2 години и е нормално прахта да е на всякъде.Той знаеше , че на 6 месеца трябва да го носи на профилактика ама................Е фирмата ли е виновна.

4. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Това започва все повече да заприличва на вечния спор за това, кое е първичното: яйцето или кокошката?

Ами с лепенка или без нея се е тая. Накрая спора се решава не от това, кой е прав, а кой е по-гласовит.

Защото ако е имало лепенка, тя е свалена майсторски от клиента, той е успял да изгърми процесора. След това възстановява лепенката и носи компа във фирмата. И какво става? Отнася го фирмата. И другия вариант: лепенка няма, клиента е биолог и си пише дисертацията за вегетацията на спанака, гръмва му скъпото Asus дъно, защото фирмата асемблатор е сложила калпаво захранване. Той го носи във фирмата, компа е в гаранция, но те казват - ти си включвал нова памет под напрежение и за това е изгоряло. Той разбира се не може да докаже, че не е камила и изгаря със сто и петдесет долара. Е и? Кой е правия?

5. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Да ви кажа честно, доста смешен е отстрани спора.

Аз от доста време не съм виждал лепенки по машините.

Не знам, мисля, че на всяка фирма и е ясно, че искаш ли да отвориш кутията, ще го направиш без да разбере.

Има 100 начина и единици са хората, които не могат да се справят и няма към кого да се обърнат.

Пък и все пак е само въпрос на внимателно отлепяне.

Така че малко празни приказки си приказваме тука.

[]

Виж ... за биоса не съм съгласен. Щом производителят ми е дал възможност да клоквам, защо продавача, ще ми я отнеме?

Нека се приеме, че съм си купил скъпи дъно и процесор точно поради възможността да ги "изпъна".

6. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Така си е Malone,

И малко след като пуснах постинга се сетих за един стар брадясал виц:

Върви си Нане към градския пазар да си продава кравичката. Минавайки покрай съседното село към него се присъединява Вуте - той пък тръгнал да си купува крава. Вървят си те двамата и виждат една жаба. Нане вика на Вуте:"Ако изядеш тая жаба както е жива ще ти дам кравата". Вуте погледнал жабата - гадно. Погледнал кравата - скъпа животно си е. Изял жабата, взел кравата и тръгнали обратно. На Вуте му е кеф, че взел кравата без пари, ама му е гадно от изядената жаба. На Нане обратно - кеф му е, че е прекарал Вуте да изяде живата жаба ама го е яд за кравата. Гледат на пътя друга жаба. Вуте вика на Нане:"Ако я изядеш ще ти върна кравата". Гадно не гадно ама Нане изял жабата и си взел кравата. Преди да се разделят, и двамата с кисело настроение, че нищо не са свършили си говорят:"Е оти изручахме жабетата?"...

7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Мдаааа, виждам че тук са само минали покрай търговци на компютри, и аз продавам ама не слагам лепенки, сега може колегите да ме нападнат заради моето изказване ама ще им кажа следното - когато HP, (Compaq), Dell и другите производители и асемблатори от световен мащаб почнат да слагат лепенки на компютрите си тогава и аз ще почна. Всичко останало е "мижи да те лажем". Как ще коментират Уважаемите търговци факта че компютър който не се отваря година, и поради това радиатора на процесора му се е набил с прахоляк и не си върши работата, и им го тръснат с изгорял процесор например точно поради тази причина? Или скъпата видеокарта? Може би със стандартното "токов удар". Е не, аз от тези търговци не искам да бъда...

<div align="right">оргинално мнение на G-Point</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

A да си чувал за гаранционни условия? Те са едни там условия в гаранционната поддръжка на фирмата, които ако не се спазват ти отпада гаранцията, която фирмата ти я е дала. Че и се подписваш отдолу на тази гаранционна карта, демек си съгласен...

След като си съгласен би трябвало да си забелязал, че в условията примерно пише, че трябва да носиш щайгата за профилактика на всеки 5-6 месеца, иначе ако ти се скапе вентилатора никой няма да ти е виновен.

Примерно трябва да си прочел, че фирмата ти е поела гаранционната поддръжка в рамките на N години, в моито се задължава да ги изпълни. От тук следва и факта, че щом си избрал да вземеш щайгата от там ще и спазваш тези условия, иначе фирмата може едностранно да ти прекрати гаранционните условия.

Примерно си прочел, че овърклок и всякакви такива не се толерират и никой няма да ти сложи супер мощен цуулер, че ти тариката да си правиш каквото искаш и да си мериш щайгата по о/с с Пешо от 6-тия етаж, който си няма лепенка и си прави каквото иска. Е ти как така няма да си правиш същото, нали си си платил...

Ама и фирмата си е платила, а и не е длъжна да плаща за твоята селяния и о/с опити, че и в повечето случаи начинаещи ( щото сериозните о/с или сами си правят щайгите или някой техен познат директно им ги клоква ). овърклокърчета, дето прочели еди къде си, че еди кой си успял с подобен HW да постигне еди колко си MHz.... и решили, че те са родени за тая работа и тръгнали да подобряват постижението.

Фирми като HP, DELL и компания не слагат лепенки, щото хората, които купуват подобни машини 90% от тях просто не се занимават с о/с, а другите 10% дори и да имат желание дънната платка няма да им позволи... и ще се примирят с наличието на много стабилна маркова система, в която нямат за какво да пипат.

Гаранционни лепенки трябва да има, щото в BG има прекалено малко съвестни клиенти, които ще дойдат с повредената машина ( без лепенка ) и ще ти кажат какво са й направили, че не работи вече. А няма да се правят на ударени и да лъжат до последно.... въртейки очи и гледайки в тавана.

Orpamarosa, пак избиваш на селско..... за разлика от BG, по западните фирми си имат човек на повикване, който идва почти веднага и им оправя единият-в-годината-породил-се-проблем-ссъс-сървъра. Там нямат нужда някой от фирмата да бърника вътре, щото ги е домързяло да си платят и за поддръжката.

Едно нещо ще ви кажа - Ако нямаше нужда от поставянето на гаранционни лепенки, същите никога нямаше да се измисли да се слагат.... само помислете какво е породило започване на поставянето им.

Работил съм в HW фирма повече от 2 години и мога само да кажа, че българина не заслужава да му се остави "отворен" компютъра, щото прекалено много си мисли, че знае и може. Ако наистина беше така, то всички, които се занимаваме с HW щяхме да останем без хляб.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Jan 2001

Всъщност това е фирмена политика. Всеки решава дали да слага или не, лепенки на машините. Ако на клиента не му харесва лепенката... има и други фирми. Проблема е че накои фирми не си уважават гаранцията дори с лепенки. Бил съм свидетел когато клиент носи РСто си след 6 месеца защото ръмжи,(няма отбелязано в гаранционната карта че е желателно да го носи на профилактика) от фирмата му казват: ААА ама той е държан на много прашно място, а сега си платете за нов вентилатор ...

Или за изгоряло СД: Ама вие много сте пушили и сте си сваляли лепенката...

От друга страна съм виждал изгорели процесори от клок, памети от статично електричество, DDR вкаран в слота за SDRAM и тнт.

А колкото за отлепянето на лепенките, има си начин да не могат да се отлепят без да си личи ... :-)

10. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Подкрепям последните две мнения: това е то пазарната икономика - всичко се определя от търсенето и предлагането. Щом фирмата е решила, че ще слага лепенки, да ги слага. Това обикновено е отбелязано с дебели букви в гаранционната карта. Както и условието, че при нарушение на тази лепенка гаранционните й задължения отпадат. Ако ти си съгласен с тези условия - купуваш. Ако не си - не купуваш. Никой не те кара насила, има предостатъчно други доставчици, вносители, асемблатори и т.н. Всичко е просто - опира до избора, който всеки има. Не виждам защо е спора. Щом сам си избрал този вариант и в общия случай си се подписал за това на гаранционната карта, значи си се съгласил РС-то ти да бъде "запечатано". Защо сега недоволстваш?

Това си е един вид сделка, сключена между доставчика и клиента. Сделка, заедно с всички нейни условия. Всяко по-нататъшно обсъждане на условията по нея, вкл. и гаранционната лепенка, най-малкото не е коректно. По скоро прилича на цигаски пазарлък.

А останалото - кой бил внесъл частите, с каква гаранция били внесени в страната, пък с кава били продадени на теб и т.н., са подробности встрани от темата.

11. Member
    Тук е от
    Jul 2003

Правилно! Фирмена политика!

Фирмата казва, че без лепенка отпада гаранцията. Това е! На който не му харесва - негов си проблем. Който, обаче, иска сигурна гаранция и support (защото само фирмата ще бърника в PC-то и всички компоненти, които се добавят се извършва само от служители на фирмата) - купува.

Или с други думи:

Фирмата може да сложе колкото си иска лепенки. Нейна си работа. Фирмена политика, ве хора. Кои сте Вие, че ще се опитвате да променяте политиката на някоя фирма?!

С това смятам, че темата е приключена.

P.S. Все още не съм отговорил на Pa3KaTaH.

Виж какво, немислимо е да си мъкна PC-то до фирмата за филм, примерно. Просто ще си го преточа през LAN-картата. Има и много други варианти.

Просто не знам от колко години хората са измислили чекмеджетата. Ако не знаеш, мога да те светна. Чекмеджето е една кутийка, в която се слага hdd-то и можеш да си го разнасяш където искаш без да отваряш PC-то, а и цената не е толкова висока. Да не говорим, че вече чекмеджетата са с охладител и е по-добре за hdd-то.

2 Malone:

Това за разлепването не е много ясно. Аз например съм сигурен, че нашите лепенки не могат да бъдат разлепени. В момента, в който се опиташ и тя се къса веднага.

[offtopic]

Забелязвам, че ако взема отношение в някоя тема и тя автоматично започва да гори. Защо ли?

[/offtopic]

12. Member
    Тук е от
    Feb 2001

Пак много умни неща се изказаха но не вярвам някой от тези които писаха досега (освен Sunny) да си вземе компютър от фирма която слага лепенки и ми е интересно как Mollov като виден О/С-ер и HW разбирач би си купил комп. без намерение да го отвори

Иначе това си е фирмена политика не става въпрос за държавни фирми така че никой няма право да оспорва решенията им просто може да игнорира съответната фирма и да пазарува от конкурентите които не слагат лепенки и аз точно това правя

Но все пак мисля че има междинен вариант на който аз поне съм съгласен - Да се искат по 5% от комп. конфигурация допълнително за това право да няма ограничение за отварянето и да се запазва гаранцията пък после ако искат и да ги пломбират комповете в този случай тези които се чудят как да тровят живота на хората работещи по фирмите няма да си платят допълнителните пари и ще си плащат за стореното и в същото време тези които разбират и си взимат качественото ще имат пълна свобода и дори да има проблем парите които са дали ще компенсират разноските и няма да има редовните скандали всеки път.Помислете над това !!

13. Member
    Тук е от
    Nov 2002

Аз също имам компютър с лепенка . Не разбирам от хардуер и затова отидох , платих , взех . Обаче проблема стана после . Първо както казаха преди това за харда - ами трябваше да отвора компа за да прехвърля малко филми . После исках да си пусна нет , ама трябваше да си купя от същата фирма !!!! вътрешен модем / така си бях наумил / - хмм - баси политиката . Ако купя от друга фирма трябва да отида във първата да ми го сложат защото лепенката си е тяхна . Ами ако реша да си ъпреидвам нещо ама цените на първата фирма не ми харесват какво да правя . Да купувам от друго място и да ходя оттам от където ми е лепенката да ми инсталират хардуер - надали ще се навият . Дори всичко което купя отдругаде да е марково и т.н. Струва ми се че това е малко натъкмена работа .

14.  

15. Member
    Тук е от
    Feb 2003

Към Mollov:

Прав си, но понякога фирмите си наемат специалисти, които да се грижат за машините им на място - да не спират работа и да не се отклоняват от предварително зададените параметри.

16. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2003

не знам с какво право фирмите слагат лепенки.

може би със същото с което топлофикация и ВиК слагат пломби на уредите там..

но съм съгласен, че си е въпрос на фирмена политика.

а мнението ми :

някои фирми просто се "ИЗЦЕПВАТ" с голяма гаранция - по този начин лъжат всички, че "видите ли ние сме вложили скъпи и качествени комп. и т.н. и т.н. , а и сме го сглобили "СУПЕРкачествено"...

а всички знаем, че се слагат едни и същи компоненти - вносителите в БГ се броят на пръстите ми, а и внасят едни и същи неща.

за мен е естествено, че някой се чуди как да се измъкне от гаранция ако ти е дал 3 години гар. на компютър с HDD , на който производителя дава 1 год. и ти дойдеш на втората година да ти го смени, а той от целия комп е изкарал 30-40 USD.

е няма как да стане - трябва да си извади от джоба 20 долари.

така, че ще ти реди какви ли не глупости за да не признае гаранцията.

с което темата се изчерпва и май е по добре без лепенки, с унифицирана гаранция от 1 година за цялата конф. и с гаранция на отд. компоненти толкова, колкото поема вносителя.

за БИОС - абсолютна глупост - при прословутия токов удар може да се ресетне сам , което пък е абс. недоказуемо - стартираш killcmos.exe и после казваш "тока спря и дойде после и не знам какво стана..."

17. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Пак много умни неща се изказаха но не вярвам някой от тези които писаха досега (освен Sunny) да си вземе компютър от фирма която слага лепенки и ми е интересно как Mollov като виден О/С-ер и HW разбирач би си купил комп. без намерение да го отвори <div align="right">оргинално мнение на shamara</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Заради тези твои думи ще трябва да се самоцитирам, щото явно не си го прочел:

"Ама и фирмата си е платила, а и не е длъжна да плаща за твоята селяния и о/с опити, че и в повечето случаи начинаещи ( щото сериозните о/с или сами си правят щайгите или някой техен познат директно им ги клоква ). овърклокърчета"

18. Member
    Тук е от
    Dec 2001

//offtopic

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">цитат:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

P.S. Все още не съм отговорил на Pa3KaTaH.

Виж какво, немислимо е да си мъкна PC-то до фирмата за филм, примерно. Просто ще си го преточа през LAN-картата. Има и много други варианти.

Просто не знам от колко години хората са измислили чекмеджетата. Ако не знаеш, мога да те светна. Чекмеджето е една кутийка, в която се слага hdd-то и можеш да си го разнасяш където искаш без да отваряш PC-то, а и цената не е толкова висока. Да не говорим, че вече чекмеджетата са с охладител и е по-добре за hdd-то.

<div align="right">оргинално мнение на Longhorn</div id="right">

Еми ти пак не ми отговори - да или не, а и съм дал едно пояснение []

Точно за раковете, ланките и т.н.

Не всеки има чекмедже - до сега не съв видял на офис ПЦ с такова.

\\

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 7 ПърваПърва 12345 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Сайт за оценка на фирмите от гражданите
    От bobibp във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 0
    Последно: 09-06-08, 21:29
  2. Фирмите ще плащат вече и за дъждовната вода на ВиК
    От Black Adder във форум Коментирай новина
    Отговори: 7
    Последно: 02-11-06, 21:39
  3. Лепенки за коли
    От CCCP_FAN във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 10
    Последно: 30-08-04, 15:25
  4. термални лепенки ?
    От John във форум Овърклок
    Отговори: 1
    Последно: 05-02-04, 01:14

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе