Тоя спор сме го водили не веднъж и дваж... няма нужда да повтаряме едни и същи неща.
За по ниски сметки - климатик (и то качествен), за "мека топлина" - всичко което няма вентилатор.
Не знам дали са бръмчащи климатиците, обаче всичката техника е направо правена едва да изкара гаранцията!
Днес в службата ни монтираха един daikin FXV25 Inverter или нещо от сорта. Цената с монтажа беше над 1500лв., а това чешко "чудо" изглежда като правено точно за България. Малко и леко външно тяло, почти никакви допълнителни екстри, като автоматично насочване хоризонтално на въздушната струя. Дистанционното му е с плъзгане, което мен ужасно ме изнервя. Същият вид беше и на предшественика му Mitsubishi 1999 набор. Пластмасата на вътрешното тяло да те е страх да я пипнеш, за да не се огъне или счупи. не мога да кажа дали е шумен, защото при нас имаме постоянен звуков фон от порядъка на 50db.
Колебах се между това http://www.almacteplo.ru/?about и Стенен конвектор 2000W | Елдом купих конвектора но за в бъдеще може да взема и лъчист. Имам и климатик който ми прави сметка от стотина лева, шуми прави студено течение което създава чувство на по-студено от колкото е. Конвектора топли много тихо и създава преграда м-у студеното стъкло на прозореца и стаята, включва за секунди максимум за минута поради това се надявам да не ми харчи 2кв. на час.
Моля колегите, които имат лъчист радиатор Airelec (и кой модел точно имате; аз съм се спрял на Premier SAS Digital) да споделят при прекъсване на захранването към уреда/радиатора (примерно спиране на тока или изваждане на щепсела от контакта) дали след като се възстанови захранването, радиатора включва ли се без ваша намеса със същите настройки на програма и температура, или трябва отново да се пуска и настройва?
От официалния вносител на Airelec за България ми отговориха забележете, че "май няма памет и не се пуска". На мен ми трябва да се включва след прекъсване на захранването, за да мога да го управлявам през смарт контакт (Smart Socket). Ще търся и от другите производители Noirot или Applimo, че съм виждал лъчисти радиатори не с дигитален дисплей за управление, а от типа като на изображението по-долу, при което си го нагласяваш както желаеш и дори да спира тока пак си се включва радиатора след това.
Този пост е редактиран от valtera; 29-09-15 в 15:53.
Производителя и на Airelec, Noirot и Applimo е един и същ и се казва groupe Muller.
Имам Airlec конвектор 2,2 kw и от 10 год. отоплявам спалнята си 24 кв.м, доволен съм,взех го когато ми се роди бебе.сметките 80-120 лв/мес.,последното за студен зимен месец с поне 15 дни температура под -10 гр.Подържам 23 гр.
Основното предимство е в точноста на регулатора.По тех.данни е +-0.2 гр. но и 1 гр. да е не се забелязва.Защото като се изпотиш, ако играе значително температурата не е комфортно. Представете си печките на твърдо гориво-от много жега до кофти студено, докато пак хвърлиш някое дърво.Превлючвателя почти не се чува.Понякога припукват леко ламарините, но до като мине в режим.
Разликата между отделните марки е в точноста на регулатора и в нагрвателите-моите са поставени в дебели алуминиеви блокчета като радиатор за повищена площ, на моделите под 100 лв. нагревателите са просто едни реотани на въздух.Не знам това какво значние има.
24кв.м.,+23градуса стайна /при външна под нулата/ и ток 80лв. .... с конвектор.....това ли ти се вижда фантастично...![]()
Става работата, ако конвекторът е вързан към електромер на друга сметка![]()
Ako 80-120лв са САМО за тази стая - това вече е нормално. Но за ВСИЧКО - няма как....То зависи как се "живее" в апартамента де... Но при мен лично дори и лятото без отопление и охлаждане сметките ми са 120 -130лв на месец.
120лв е нормална сметка за конвектор. Аз имах адакс в спалня 14м2 и харчеше много ток. Рекорда ми е над 600kwh за 1 месец, 24 градуса вечер и нощем. През деня се намаляше до 20 градуса. С удоволствие го продадох продавалника.