staniol,прочете ли написаното от мен преди твоите постове?Ясно е ,че ти се иска да имаш повече информация по въпроса,но все пак темата е 7 страници!!Нищо ли не научи от тези 7 странци!?!?!!!
staniol,прочете ли написаното от мен преди твоите постове?Ясно е ,че ти се иска да имаш повече информация по въпроса,но все пак темата е 7 страници!!Нищо ли не научи от тези 7 странци!?!?!!!
@staniol ако не си прочел цяла тема много добре си направил цялата тема е пълна с глупости и малкото качествени мнения са затрупани от субективните оценки на дадени типове при които желанието им да са прави е водещо пред здравия разум. Та по темата:
Дали ще е конвектор, духалка, лъчител или някаквъв друг ел. уред без климатик тока е все един и същи който ще харчиш, но при лъчителите се реализира икономия от10 мах.15%, но не защото се случва някакво чудо, а защото се създава усещането за по-топло от колкото е в действителност, но това си има цена лъчението създава и дискомфорт.
1. От гледна точна на ефективността избора е ясен това е лъчителя, но от гледна точка на комфорта е конвектора.
2. В зависимост от инвестицията най-изгодно е духалка, но пък не и от гледна точка на дизайна.
Дано да съм ти помогнал, но трябва сам да си прецениш кое е най-важно за теб. При всички положения си се спрял на скъп начин на отопление и парите се дават за външния вид на изделието един радиатор за 100лв е толкова ефективен колкото и този за 500лв.
Това как го разбра...от личен опит или някой ти подсказа...Първоначално публикувано от bobivg
Прочетох ги но... темата е доста разводнена.
@martosblack чаках да споделиш мнение след повече ползване.
@bobivg въпроса беше че само лъчистите са доста по скъпи от тези Applimo QUARTO SAS който са някакви комбинирани доколкото разбирам. Малко не логично ми се струва.
Това за дискомфорта от лъчист радиатор си е пълна глупост-ама ПЪЛНА!Ясно ми е ,че различните хора разбират различно комфорта-,,въпрос на вкус ''казало кучето и си облизало задника!ДА,АМА НЕ!Я господина,който говори за дискомфорт да разясни точно какво разбира под тази дума,за да разберем и ние-по малко просветените и с далеч по-слаби рецептори по телата си!Имам климатик в хола(всекидневната )справя се със студа зимата-ОК!КОМФОРТЕН ЛИ Е -В НИКАКАВ СЛУЧАЙ-това си е една скъпа духалка.ШУМИ-вентилатора ,шуми и външното тяло(колкото и безшумен и скъп да е климатикаВъздушната струя е натрапваща се от там за мен идва основно и дискомфорта при климатика. Лъчистия радиатор-мога да говоря само за АПЛИМО,Защото над такъв имам единствено набл1дения ,макар и все още оскъдни (не е хвщал студ още) е несравним като комфорт с климатика-няма пукане,няма въздушни струи,няма развЪдник на БАЦИЛИ!!!ЩЕЛО ДА ИЗЛЕЗЕ ПО-СКЪПО като отопление-ами НЕКА-кефа ЦЕНА НЯМА!
Лъчисто отопление + топли първо предметите а не въздуха
+ няма никакво течение
+ разлика около 1-2гр. в температурата между пода и тавана
+ комфорт при 18гр. температура в помещението
+ не изсушава въздуха
+ няма мухал по стените
+ след включване веднага се усеща топлина
+ без разходи за обслужване
+ не заема много място
+ работи с ел. енергия
това се сещам в момента за това отопление като предимства ,минус е донякъде цената на ел. енергията но и газта не е никак евтина , което не пречи много хора да я ползват за отопление.
@martosblack
Ако за теб е комфорт ако влезе в една стая със затворени очи винаги да можеш да посочиш къде е радиатора за мен не е. Както и усещането ми за температура да е различно в зависимост от това дали съм седнал на дивана близо до радиатора или на друго място.
bobivg,по-голяма глупост скоро не бях чел...
И кое точно е глупост това, че лъчистия поток си има посока или това, че интензитета зависи разстоянието между източника и дадена повърхност? Ако имаш да кажеш някакъв разумен довод го кажи от спамене не виждам полза.
Да,действително KonanVarvarina,прав си!Как не им омръзна на дървените философи да дърварстват!?!?!Идеята във форумите е да се помага,а от постовете на господина bobivg-помощ не видях да се предлага!Той се опитва да убеди някой-неизвестно кой точно не дали нещо си струва,а че въпросният уред(в случая лъчист радиатор)за нищо не става,при това явно без да има личен опит над въпросния уред!Голяма помощ-няма що!!!Или май обичаме да ис чешем само езиците?!това го умеем,но не виждам смисъла в това!
bobivg, да не би случайно като чуеш думата "лъчист", да си представяш от ония нагреватели едно време, имаше такива печки, но те мисля, че се водят кварцови. При тях наистина се усеща много дискомфортно откъде те грее уреда.
Но, уверявам те, при лъчистия !инфрачервен! конвектор усещането на насочената топлина го имаш едва на 1,5 м от него. Иначе в цялата стая си се усеща топлината и то много по-приятна и трайна, отколкото само затоплен въздух от каквато и да е духалка, тип климатик.
p.s. Абе представи си, че седиш пред селското кюмбе, което е яко напечено и от него се излъчва мека топлина, без припуквания, скърцане на ламарини и пращене - това е.
Знам за какво става въпрос имам лични наблюдения. Последно ще кажа, че на никой не бих препоръчал такова отопление без да го е видял на живо и то за повече от 2 часа. До кюмбето и на мен ми е приятно за 2 часа, но да ме напича нещо друго освен слънцето не благодаря въпрос на личен избор.
п.п KonanVarvarina на твоя въпрос отговора е НЕ. Трябва да съм луд за да си спра парното и да мина на лъчисто отопление. И аз да те питам теб понеже много си видял и знаеш. Виждал ли си как цял цех с работници седи на 16ОС и ходи с шапки щото им пече на тиквите и то от инфрачервени тъмни излъчватели?
svetlik,въпросният господин няма нужда да бъде убеждаван!По лошото е обаче ,че с постовете си дава грешна представа за лъчистите радиатори!Това,което ще напиша не е предназначено за него,а за хора ,които смятат да си закупят такъв радиатор.Аз не съм никъв специалист,но както казах в предишен мой пост-се убедих в комфорта на такъв радиатор от ЛИЧЕН ОПИТ!!!Сравних го с климатик,а през годините съм се отоплявал с доста и различни ПЕЧКИ-като се почне от СМЯДОВСКИ радиатор,та през акумулиращи печки(АЕГ) ,Камина(ДЕВИЛ),духалки ,газови печки и ....топлината от лъчистия радиатор ми се струва най-приятна и се доближава най-много до камината!Не знам защо в тема за лъчисто отопление или конвекторно-има хора,които натрапчиво се оптитват да пробутат КЛИМАТИК!?!?Всъщност не веднъж е коментирано това,но въпреки всичко такива хора продължават да го вършат!!!!