Възможно е загубите при тях да са по-големи,само изолация и дограма не стигат,ако отдолу и отгоре си е студено.И сигурно си отопляваш спалнята до 16-18 гр,а те са с малко дете!
Възможно е загубите при тях да са по-големи,само изолация и дограма не стигат,ако отдолу и отгоре си е студено.И сигурно си отопляваш спалнята до 16-18 гр,а те са с малко дете!
@fozyto - къде е монтиран гламокс-а. Мисля си, че тези конвектори топлят по добре когато са монтирани под прозорец.
Аз имам 2000W в стая 19 квадрата, но не мога да споделя впечатления, защото е за нов апартамент където още не се живее. Кратките ми наблюдения ми се струва че затопля доста бързо самия уред.
Роднини имат подобен на теб проблем - 1500W в стая 12,5 м2 едвам достига 19 градуса в стаята. Там конвектора е монтиран на стена срещу прозореца. Дали има значение - чудя се. Толкова ги хвалиха тия Адакс - накрая да не излезе че са и те нечитави.
Значение има разбира се, имаше даже един сайт на тоталтерм ако не се лъжа там беше доказано че когато е откъм най-големите температурни загуби е най-ефективно.
Значението е че образува топлинна завеса около прозореца и топлината е по-равномерна в стаята,иначе около уреда е топло,а до прозореца ще се усеща хлад.В топлоотдаването на самия уред няма разлика.
До колкото съм запознат е смесено. Лъчиста + над печката: конвективно.Първоначално публикувано от KonanVarvarina
А бе не е само работата от топлинната завеса ама са махнали изследването от сайта, ще трябва да поровя да го намеря. Бяха го доказали хората с конкретни данни с каква енергия се затопля определено помещение
Конвектора където и да го сложиш,все си харчи и топли еднакво,т.е топлоотдаването му в калории е еднакво.Монтажа под прозореца увеличава комфорта с равномерното разпределение на топлото,а не че ще топли повече.
Не е точно така - ако го забуташ в някоя ниша ще отдава по-малко, отколкото ако е на течение. Има значение и температурата на околния въздух. Под прозореца се създават условия за много по-добра конвекция и топлоотдаване и понеже има постоянно приток на студен въздух (най-студения за това помещение), там ще отдава най-добре и дори може би ще работи без да изключва. Мене точно това ме учуди - защо изключва (макар и рядко), след като не е достигната зададената температура - явно точно това е обяснението - той създава около себе си зададената температура и изключва докато топлината се раздвижи из цялата стая. Така че ако уреда не е под прозореца го преместете там.
Имам два радиатора adax ,не ги иизползвам защото се отоплявам с клими от гледна точка на икономия , но
топлината на конвекторите е много по приятна. 2кв-20м2 и 1,5-16,5кв стаи нямат никакви проблеми при -10гр.
Другата седмица се надявам да направим съпоставка с Airlec-a и ще пиша отново. Ако резултата е същият ще пробваме и с маслен радиатор - посред зима не ни се занимава с монтаж на климатик.
Иначе конвектора е монтиран на съседната на стената с прозорците (пак външна). Няма как да го монтираме под прозореца, тъй като има алуминиеви радиатори (ако един ден пуснем газта )
Поздрави на всички и благодаря за мненията - надявам се скоро да споделя впечатления от Airlec-a
Има подови стойки за конвектори.Може да се постави навсякъде.
Определено нещо с печката ти не е в ред!
Имам същия Адакс, монтиран в 13,5кв.м. стая - 2,5м висока - североизточно изложение, 2 външни стени север и изток - адакса е монтирамн под прозореца на източната стена на 15 см от пода. Имам външна и вътрешна изолация и PVC дограма (обикновена). Дори и да не се живяло дълго, при температура в стаята 0т 14-15 градуса (навън е около нула), за 10-15мин в стаята става 23-24 градуса - на толкова обикновено го държа. След това си влиза в режим и се включва само за кратко.
Миналата година даже бях пуснал видео филмче като го съпоставах с климатика ми от другата стая.
Не помня в коя тема беше точно.....
Но пак ти казвам, определено печката ти не е в ред!
Добавено:
Съседа 2 етажа над мен има Airlec 3кW монтиран не под прозореца, а на съседната вътрешна стена в същата стая при същите изолации и дограма. Мога спокойно да кажа че грее много, даже прекалено много за такава стая , нищо че не е под прозореца. Но все пак е два пъти по мощен от Адакса....
Pat благодаря!
Още тази седмица ще го рекламираме със съпруга ми.
Поздрави!
Роднините преместихме адакса под прозореца. Калибрирахме термостата.
В момента:
През деня се държи на 16 градуса.
Вечер на 22 градуса. От 16 до 22 достига за около 25-60 минути и започва да включва, изключва (зависи колко шавливо е детето и колко често влиза и излиза в стаята - коридора е неотопляван).
По моя молба се засича консумацията на ток с energy check уредче. Резултати ще постна след седмица.