Страница 15 от 16 ПърваПърва ... 513141516 ПоследноПоследно
Резултати от 211 до 225 от общо 233
Like Tree8Одобрявам

Кой уред на ток е най-евтин след климатика?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    1,601
    #211

    Re:Кой уред на ток е най-евтин след климатика?

    Цитат Първоначално публикувано от babati
    Вгради една горивна камера в камината и ще останеш приятно изненадан Аз десетина години се топлих с обикновена камина тип открито огнище, също в апартамент. Миналата година обаче на вилата направих камина с горивна камера и оттогава това "чудо" в нас не съм го и палвал дори! Такава огромна разлика има, че направо е шокиращо Откритото огнище си е чисто разхищение на мтриал! С една горивна камера Deville с 6 въздуховода, май 8-9kW се водеше, се топлят около 160 квадрата с лекота! Комфортно и равномерно се отопляват помещенията. Като изгорят дървата, просто се затваря жалуза да не влиза кислород в камерата и жарта може да тлее 7-8-10 часа без проблем. После слагаш нови две дръвца и така.
    Камината не е с открито огнище. Стандартна камина със врата и керамично стъкло. Имам и две клапи на изхода. Входящия въздух се намаля на минимум, колкото да не угасне. В по-студеното се увеличава.
    Пали се от 9ч. до към 21ч. - към 12 часа на ден. Във студеното една касетка на ден отива, а тя ми струва 2 лв. За февруари съм изгорил точно 29 касетки.
    Най-голямата консумация на климатика която съм виждал за денонощие (за 24 часа работа) е 18kWh * 0,1642 = 2,96лв. (при измерена външна температура от достоверен източник минус 25,5 градуса сутринта) , т.е. за 12часа = 1,48лв.
    Не казвам че камините са лоши, а че дървата са скъпи и на мен ми излиза по-скъпо с тях. Може да дойде ден нещата да се обърнат.
    "Откритото огнище си е чисто разхищение на мтриал!" - това е известно и на децата.
    Май се отплеснахме от темата, защото камината не е на ток, но със водната риза не може без ток (с малки изключения).

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на babati
    Тук е от
    Oct 2011
    Мнения
    1,481
    #212

    Re:Кой уред на ток е най-евтин след климатика?



    Прав си, зависи си от помещението и от условията. Извинявай, просто не беше уточнил за камината и аз затова писах.
    На мен фирма Секаста ми правиха инсталацията, една варненска фирма. Инструктираха ме само докато се разпали да пусна въздуха на макс. След това да ги затворя жалузите поне наполовина, а аз дори и повече ги затварям. Така по-бавно изгарят дървата. По-бавно стопля, но е по-икономично.
    Надявам се и аз един ден, живот и здраве, да направя сравнение м/у камината и качествени климатици. Все още нямам такива там, а и имам и още доста работа докато се стигне до там.


  4. yet
    yet е офлайн
    Novice
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    6
    #213

    Отговор: Re:Кой уред на ток е най-евтин след климатика?

    Цитат Първоначално публикувано от zxc0 Виж публикацията
    Най-голямата консумация на климатика която съм виждал за денонощие (за 24 часа работа) е 18kWh * 0,1642 = 2,96лв. (при измерена външна температура от достоверен източник минус 25,5 градуса сутринта) , т.е. за 12часа = 1,48лв
    Колега, не искам да се заяждам, а само да питам.. Откъде го купуваш този евтиния ток?!

  5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    1,601
    #214

    Отговор: Re:Кой уред на ток е най-евтин след климатика?

    Цитат Първоначално публикувано от yet Виж публикацията
    Колега, не искам да се заяждам, а само да питам.. Откъде го купуваш този евтиния ток?!
    За февруари 2012г. , цената на тока е актуална от последното вдигане от 01.07.2011г.
    Евтина, евтина колко да е евтина? - най-скъпата от трите възможни кожодери.
    Цената е осреднена (дневна/нощна) = (2 * дневна + нощна) / 3
    0,164288 лв./kWh = (2 * 0,188556 + 0,115752) / 3
    За същият период при ЧЕЗ средната цена е 0,15856 лв./kWh .
    За същият период при EVN средната цена е 0,161752 лв./kWh .
    Дървата тогава съм ги купувал по 55-60лв./куб. - за излъгването да не споменавам.

    След новото увеличение от 01.07.2012г. със 13,5% при ЕОН вече средната цена стана към 0,186533 лв./kWh.
    Сега обаче дървата ги взех по 75лв./куб.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2013
    Мнения
    74
    #215

    Отговор: Кой уред на ток е най-евтин след климатика?

    Тая тема се поизостави малко, но ми се стори интересна а и актуална за сезона. Мисля да слагам камера в готова открита камина, без риза като булото на камината изградено от тухли, ще е въздуховод за хола с клапа за въздуха. Горе на булото ще направя отвори с решетка. Отделно въздуховод за две стаи и баня на втори етаж /къща/ като комина на камината излиза в спалнята на втория етаж и около него ще изградя въздуховода който се пада над булото и. Така ще постъпва горещ въздух от булото на камината на първия етаж, като ще се изгради въздуховод на втория етаж около буриите от камината, и хем ще се топли допълнително от буриите на комина вътре. От там ще продължа въздуховода към банята на втория етаж и друга спалня от 12 м2. Нагоре към третия етаж има хол със спалня, които още на съм завършил, но ще се предвиди въздуховод и за тях, по същия начин както и в спалнята като буриите пак ще са вътре. Във въздуховода на втория етаж, който ще излиза в ляво от комина, ще има вентилатор за циркулация на въздуха. Кажете някакво мнение за идеята, че го гледах такова отопление с въздух на подобна къща и ми се видя икономично. С две три дръвца се топлят цял ден. Пали се всяка сутрин или вечер ако през деня не се ползва. Засега нямам вътрешна изолация, /мазилка с дебели тапети/ а само външна с 5 см стиропор.

    Друго, имам и идея за климатик, като външното тяло да е в мазата, където температурата не пада под нулата. Повечето време, а и особено до края на януари, там е 1, 2* тъй като се е затоплила от лятото. Така смятам да работи климатика с висок COP и през най студените дни. Това е във Варна, в южната и ниска част, където винаги времето е по меко. Разликата е голяма с крайните и квартали и тук. Не разбирам много от климатици въпреки, че съм помагал на златните на един приятел, който се занимаваше с монтаж. Тръбите между двете тела ще се удължат двойно. Не знам дали е проблем това, но съм виждал да го правят на места. Та дайте малко мнения за тоя вид отопление и дали ще може да работи така климатика. с външно тяло в мазата, която е около 25 м2.
    Този пост е редактиран от Iuly Kostov; 26-09-14 в 13:43.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    3,750
    #216

    Отговор: Кой уред на ток е най-евтин след климатика?

    Цитат Първоначално публикувано от Iuly Kostov Виж публикацията
    Друго, имам и идея за климатик, като външното тяло да е в мазата, където температурата не пада под нулата. Повечето време, а и особено до края на януари, там е 1-2* тъй като се е затоплила от лятото. Така смятам да работи климатика с висок COP и през най студените дни. Това е във Варна, в южната и ниска част, където винаги времето е по меко. Разликата е голяма с крайните и квартали и тук. Не разбирам много от климатици въпреки, че съм помагал на златните на един приятел, който се занимаваше с монтаж. Тръбите между двете тела ще се удължат двойно. Не знам дали е проблем това, но съмвиждал да го правят на места. Та дайте малко мнения за тоя вид отопление.
    Костов, тази работа с климатика в мазето няма да стане, освен ако обема му не е огромен. А ако все пак боднеш вътрешното тяло в мазето, скоро ще имащ температури в него доста под 1-2* и то преди вън да е застудяло сериозно. С две думи- не става!

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2013
    Мнения
    74
    #217

    Отговор: Кой уред на ток е най-евтин след климатика?

    Да, разбирам. Вярно, че тялото ще изстуди помещението. Но умувам, щото там е топло. Друг вариант е външно тяло във вода, с вода задвижвана и стопляна в радиатор в мазата, под земята или нещо подобно. Но вече става вода - въздух. С един приятел го мислехме преди време, по някаква подобна тема. Мисля да го правя сам това, или варианта с камината. За камината ме е страх само, горещият въздух от булото циркулиращ около бурията идваща от камерата долу и монтирана във въздуховода от гипскартон, там огнеупорен който ще е на горните етажи, да не си влияят отрицателно. Тоест въздуха, който ще е топъл идващ от булото на камината, да не преохлажда буриите които ще са вътре във въздуховода и съответно горещи. Щото и от комини не разбирам. Да не казвам, че съществуващият тухлен комин, който ще съборя заради тая схема, съм го проектирал аз на времето като строих и дърпа много яко. Камината в хола, засега открит тип, никога не ми е пропушвала. Хола е с кухня с около 45 м2 общо и яка камина. Яка, ама ламя. Предните зими ако не я подпаля най отдолу и на кръст дървата, не стопляше добре. Иначе си ставаше баня, ама 20 кубика не ми стигнаха. Без да отоплявам на горните етажи, където минава само комина и. Но и така си ставаше за спане там.
    Този пост е редактиран от Iuly Kostov; 26-09-14 в 14:41.

  10. Member
    Тук е от
    Dec 2011
    Живее в
    София
    Мнения
    269
    #218

    Отговор: Кой уред на ток е най-евтин след климатика?

    И аз да попитам за квартирата (5дни съм там в седмицата).
    Стаите са две, спалня 19квадрата (южна), с дървена дограма, тухла, паркет дървен (отдолу не живее никой, което е кофти май), строено е 1965г ет3 от 4ет. Най-много да уплътня прозорците...
    За тази и евентуално още една зима.


    За кухнята мисля нещо по-елементарно за временно затопляне (северна е). За банята още не съм решил. Може за двете да ползвам една духалка/кварцова печка!?


    Комфортна температура 20-21градуса.
    Шума ми пречи. Имам и електрическо одеало.
    Климатик не е опция, както и газ (топлих се 3 дни с някаква газова печка - мирише си...).
    Има и друг проблем - инсталацията разбрах, че е слаба - какво може да се направи? Има и стар бойлер 80л, на който пише 1/3КВт (ако не изключва, както ми спомена човека... ще се наложи да го сменя с по-малък 1.5-2КВт, 50л).


    Та, някакъв конвектор ще да е (макс 2КВт).
    Мисля си за топлоотражателен елемент, между стената и радиатора (а също и над него на тавана?!).


    Предпочитам да е мобилен, има ли такива като този - без окачване на стена?
    AIRELEC - Електрически конвекторни радиатори, ел. лъчисти радиатори, отопление за баня


    Друг вариант е лъчистите и инфрачервените печки?!


    Краен вариант: (ако с тока излиза много скъпо) е на дърва/въглища с печка "Чудо" - има добър комин, но 3 етажа хич не са малко за катерене с чували на гръб. А и хич не ми се става нощем да клада огън.


    От утре в Лидл пускат това - с какво е по-добър от една обик. конвекторна печка от 40лв, 2Квт, с две степени и вентиалтор, терморегулатор?
    Как мога да разбера КПД, икономията им?
    От къде идва икономията на по-скъпите радиатори?

    1) Конв. печка от 40лв (имам такава)
    2) Конвектор - 90лв (от 30.10.14)
    Конвектор - Четвъртък, 30.10. - LIDL Заслужава си!
    3) конвекторен радиатор Airelec 200лв+
    4) Инфрачервена печка?!
    5) Радиатор "Смядово" /от детството още/
    ( 6) Печка "Чудо")


    Вариант ли е покупка на употребяван Аirelec или подобен клас?

    Във времето в което няма да съм си вкъщи (около 9часа)- как е по-икономично , да се изключва или оставя да работи (в двата почивни дни естествено ще я/го спирам)?
    Този пост е редактиран от hakama; 29-10-14 в 23:43.

  11. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #219

    Отговор: Кой уред на ток е най-евтин след климатика?

    газта ти мирише, но обмисляш дърва?!

  12. Member
    Тук е от
    Mar 2010
    Живее в
    Варна
    Мнения
    205
    #220

    Отговор: Кой уред на ток е най-евтин след климатика?

    Газът мирише по-гадно от печката с дърва!

  13. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2012
    Мнения
    70
    #221

    Отговор: Кой уред на ток е най-евтин след климатика?

    Искам да топля една кухня(висока 247см, дълга 340см и широка 330см ,има дограма и изолация източна) с това Master B 1.8ECA колко ще ми харчи на месец горе долу и на час колко харчи и ще се справи ли с помещението ? И има ли нещо по подходящо-без климатик ,но да е на ток от посоченото посочете марка модел и колко ще ми харчи месечно ако знаете?

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    1,702
    #222

    Отговор: Кой уред на ток е най-евтин след климатика?

    Тоя калорифер ще ти харчи между 0лв и 290лв на месец. Зависи колко студено е на вън, колко топло вътре и какви са ти топлозагубите и дали го включваш в контакта.
    Капанец одобрява това.

  16. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    435
    #223

    Отговор: Кой уред на ток е най-евтин след климатика?

    Цитат Първоначално публикувано от Dimitar01 Виж публикацията
    Искам да топля една кухня(висока 247см, дълга 340см и широка 330см ,има дограма и изолация източна)
    С толкова данни мога да ти кажа, че ако всички съседи отдолу,оторе,отстрани на тази стая държат температурата която ти искаш в стаята (нямаш топлозагуби освен тези от външната стена) моментния разход в най-кучия студ (20* вътре -20 отвън) ще харчи под 300Вата. При 0 градуса навън (нормална средна темепература за София за Януари) ще харчи 150Вата (стената ще изхарчи 18лв през януари.

    В момента, в който изолираш стената и смениш дограмата, големите топлозагуби се явяват подовете и таваните (бетон) и в по-малка степен стените (обикновено тухла).

    Дали ще ти стигнат 2КВата - при подходящо лошо стечение на обстоятелствата може и да не стигнат. Последен етаж, Първи етаж над гаражи. Липса на каквито и да е топлещи съседи.
    Пример при неотоплени гаражи отдолу имаш 11м2 бетонен под контактуващ с външната температура, или доста близка до нея. Подобен под би губил 500Вата постоянно през Януари или 1КВат ако навън е -20. Един таван и стени с подобни загуби и 2Квата може и да не стигнат в най-големия студ. Лошото е че ако не стигнат ще имаш и проблема да си платиш тока.
    2Квата работещи нон стоп ще издухат 250лв месечно само за едничката стая.

    Във всеки конкретен случай реално си някъде по средата между двата "идеални" варианта и обикновено една печка стига за подобна стая. За това е и бакалската сметка кубатурата по 50-70Вата в зависимост от изолацията е необходимата максимална мощност на уреда за да стопли. Реално през повечето време се очаква да не работи непрекъснато.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2012
    Мнения
    70
    #224

    Отговор: Кой уред на ток е най-евтин след климатика?

    Цитат Първоначално публикувано от orlincho Виж публикацията
    С толкова данни мога да ти кажа, че ако всички съседи отдолу,оторе,отстрани на тази стая държат температурата която ти искаш в стаята (нямаш топлозагуби освен тези от външната стена) моментния разход в най-кучия студ (20* вътре -20 отвън) ще харчи под 300Вата. При 0 градуса навън (нормална средна темепература за София за Януари) ще харчи 150Вата (стената ще изхарчи 18лв през януари.

    В момента, в който изолираш стената и смениш дограмата, големите топлозагуби се явяват подовете и таваните (бетон) и в по-малка степен стените (обикновено тухла).

    Дали ще ти стигнат 2КВата - при подходящо лошо стечение на обстоятелствата може и да не стигнат. Последен етаж, Първи етаж над гаражи. Липса на каквито и да е топлещи съседи.
    Пример при неотоплени гаражи отдолу имаш 11м2 бетонен под контактуващ с външната температура, или доста близка до нея. Подобен под би губил 500Вата постоянно през Януари или 1КВат ако навън е -20. Един таван и стени с подобни загуби и 2Квата може и да не стигнат в най-големия студ. Лошото е че ако не стигнат ще имаш и проблема да си платиш тока.
    2Квата работещи нон стоп ще издухат 250лв месечно само за едничката стая.

    Във всеки конкретен случай реално си някъде по средата между двата "идеални" варианта и обикновено една печка стига за подобна стая. За това е и бакалската сметка кубатурата по 50-70Вата в зависимост от изолацията е необходимата максимална мощност на уреда за да стопли. Реално през повечето време се очаква да не работи непрекъснато.

    Искам да топля една кухня(висока 247см, дълга 340см и широка 330см ,има дограма и изолация източна)
    4 етаж панелка отдолу живеят хора над мен не ,отдясно ми е детската аз си топля там отляво ми е стълбището на входа студ,към момента не пускам нищо за отопление !

  18. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #225

    Отговор: Кой уред на ток е най-евтин след климатика?

    ммм приятно изглеждаща духалка.
    ще изхарчи колкото стоиш там - колкото по-малко си , толкова по-малко ще харчи.
    ако няма да държиш топло постоянно ще гори по 2 киловата на час. максимум
    но тя зимата е само 2-3 месеца ,а няма да спиш в тая кухня я?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 15 от 16 ПърваПърва ... 513141516 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Автоматично включване на климатика след спиране на тока
    От bright във форум Други марки климатици
    Отговори: 18
    Последно: 19-01-14, 13:59
  2. Защо след разскрежаване климатика Fuji Electric 12LDC става шумен и остава така?
    От karata_ccc във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 23
    Последно: 17-01-11, 15:50
  3. Отговори: 6
    Последно: 13-10-09, 15:12
  4. Уред за икономия на ток
    От taralion във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 118
    Последно: 18-02-08, 17:11
  5. E, т`ва е Домакински уред!
    От 3Di във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 10
    Последно: 24-02-03, 22:55

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе