Ами генератора за 650W е някъде към 160лв. в Метро и Практикер в момента...Първоначално публикувано от rkk
Така че решението май е по-практично от инвертор въпреки шума.
Ами генератора за 650W е някъде към 160лв. в Метро и Практикер в момента...Първоначално публикувано от rkk
Така че решението май е по-практично от инвертор въпреки шума.
Много са паднали цените на генератора, дано не си се объркал.
Днеска май ще се ходи до Метро.
to v praktiker se prodava edin elektrogenerator za 155 lv pi6e 4e zahranva 650 KVA no az si nqmam na predstava kakvo moze da se vklu4i kam nego smisal i dali si zaslujava da se kupi pak i e dvutaktov
pls ako nqkoi moze da mi kaze kakvo moze da zahrani i kak moze da se opredeli smisal dali 6te moga da si vklu4a naprimer kalorifera i boilera da gi zahranva toi ???????????????????????????????
Хмм, 650kW са бая - но ми се струва че има грешка: да не са 650VA (W)? Щото за 155лв??? Иначе смятай - бойлер 4kW, пералня: 4-5kW на макс.. климатик около 2kW ел. мощност... и при тез хави пак остава доста до тези 650kW.. Може би е 650W, с което може да си захраниш 2-3 лампи и телевизор например.Първоначално публикувано от lud_1985
v obqvata pi6e to4no BUDGET elektrogenerator bezinov 2 taktov dvigatel 650 KVA - 155lv ako be6e KW go razbiram ma KVA naznam kakvo meri
//mod edit Lupus
Не говори глупости и пиши на кирилица!
KVA е реакривна мощност - близка е до активната измервана във ватове. И въпреки това - в случая ме притеснява по-скоро буквичката К преди VA (волт-ампери). Но дори и да се приеме, че фактора на преобразуване заради реактивната мощност е някъде към 2 (в действителност е по-малък даже - към 1.5) то пак идва да рече че това чудо вади активни 325kW! Според мен нещо има грешно по табелката..Първоначално публикувано от lud_1985
П.С: сега като се разрових.. видях че на моделите с четиритактов двигател дават около 2.1kVA, което за този двутактов направо си е 650VA - просто в магазина явно има грешка в табелката. Иначе за този дето е на 2.1kVA му дават консумациа на гориво 1.8 литра за час, пък цялата машина тежи към 43 кила. Така че ако тази дето си видял е по-лека и има по-малък разход то може да бъдеш сигурен че реално е 650VA - някъде около 400-450W активна мощност.
В KVA се мери пълната мощност. Реактивната мощност се мери в KVAR (киловолтампер реактивен). И разликата между пълната и активната мощност е около 5-10% при активен характер на товара. Това означава Cos fi = 0.9-0.95Първоначално публикувано от Board_Man
Съжалявам,че ще го кажа по този начин, но днешните поколения са поколения на лигльовци(иначе темата е хубава като цяло). Какво ще стане като спре тока - ами нищо, да не би от създаването на човечеството да е имало ток веднага - не. Колко много време е било необходимо, за да се измисли. Аз отговорих бутика с гроздова, само, че в моя случай най-вероятно ще е бутилка с червено домашно вино, защото го предпочитам пред ракията. В апартамента има условия за някаква печка на дърва или въглища, но категорично няма да се занимвам с тая хамалогия и мърсотия, не съм фен и на газта, напоследък особено има доста инциденти с избухване на домашни газови бутилки, освен това мирише неприятно, така, че ще си чакам да дойде тока. Може да ви звучи глупаво, но това е моят отговорЗа осветелние имам няколко фенера на батерии и един на газ, който не е ползван от режимите на тока от средата на 90-те. В крайна сметка за такива като мен остава да се надяват да не се случват дълготрайни режими на тока или просто да не се замисляме, да му мислят специалистите по електроцентралите и да не допускат проблеми
За мене по-страшен би бил проблемът ако спре водата за дълго време, но това няма отношение с настоящата тема.
бутилка червено вино![]()
![]()
Съгласен .. едно допълнение: този генератор си е източник на енергия генерирана от намотка на генератор (индуктувност), също както и при UPS-сите, само че там е от намотката на повишаващ трансформатор (пак индуктивност). На техническата спецификациа на последните (спокойно отнасям UPS-а като източник на енергия когато се захранва от батерий) се дава следната информация в зависимост от мощността:Първоначално публикувано от Lupus
Капацитет: 500VA/300W
Капацитет: 800VA/540W
Капацитет: 1000VA/600W
Капацитет: 2000VA/1080W и т.н.
Вярно е, че почети всички товари на последък са капацитивни (електронните устройства, които включват импулсно захранване, каквито са и PC-тата). Обаче според мен ако се сложи активен товар, превишаващ по-малката мощност и дадения генератор или УПС ще клекне.. или ще му се задейства токовата защита.
При мен, въпроса не стои точно така. При положение че, ми трябват ~40кВ отоплителна мощност въобще не търся алтернатива на тока, а направо се ориентирам на природна газ. За дърва не може и дума да става, това означава 1 прицеп дърваЗа БГВ вероятно ще сложа слънчеви панели, след като се убедя в икономическата им ефективност.
По въпроса, ако спре тока, верваите ми отоплението ще е най-малкия ви проблем.
Lazar, ти като специалист трябва да знаеш че, има индивидуални топломери за локални отопл. инсталаций (виж Рувекс), ако те притеснява коректноста на съседите.
[quote=Stanley За мене по-страшен би бил проблемът ако спре водата за дълго време, но това няма отношение с настоящата тема.
[/quote]
Че пък какво му е страшното , ако спре водата ??? Ами ние се научихме наскоро - за пиене от чешмите с минерална вода / ама се натрупва опашка/ , а за миене в туби от мин. вода по 10 л и от където има вода наливаш , мъкнеш нагоре надолу туби по 10л - но те са удобни имат даже дръжки. Поливаш си и се миеш -никакъв проблем
.
Преди 10-15 г пак ни бяха научили на ред - водата от водопровода миришеше на нафта / обърната цистерна с нафта наблизо до водосбора.
Не, не ме притеснява техническата страна на въпроса, а факта че съседите са близки и роднини и не трябва да се стига до некоректностПървоначално публикувано от ror
.
Определено тук ме хвана неподготвен, защото нямам никаква представа как са ги определили тия мощности, при какъв режим на измерване.Първоначално публикувано от Board_Man
Lazar, сподели нещо за слънчевите колектори, на каква марка и фирма си се спрял, вакумни или плоски?
Ето още едно потвърждение от днешната преса, че трябва да мислим за алтернативите на тока:
Свършва ни токът
Забраниха износа, на крачка сме от режим
Токът ни свършва и България е на крачка от режим. Централите работят на max и най-малката авария може да ни остави на тъмно. Заради кучешкия студ, сковал страната от началото на годината, харчим повече електричество, отколкото на Hова година. В неделя сме натоварили рекордните 7050 мвт мощности, съобщиха енергетици. Потреблението е скочило с 20% спрямо 2006 г. За да не угасне страната точно по време на визитата на Владимир *****, от понеделник е забранен износът на ток. Заповедта на енергийния министър Петър Димитров важи до края на седмицата, но може да продължи и до 31 март. Спреният износ пък може да остави Балканите на тъмно. Кризата е заради спирането на безопасните III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй", с което Брюксел удари не само България, но и Балканите.
Източник: В-к Стандарт http://www.standartnews.com/bg/artic...article=218240