Вижте резултатите от анкетата: На какво разчитате ако тока спре?

Гласували
236. Не можете да гласувате в тази анкета
  • На твърдо гориво

    52 22.03%
  • На нафта

    3 1.27%
  • На газ

    42 17.80%
  • Жената (мъжа) ще ме топли

    69 29.24%
  • На бутилка с гроздова

    70 29.66%
Страница 1 от 9 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 132

Алтернативи на електроенергията

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #1

    Алтернативи на електроенергията

    Студовете и разговорите около отоплението с климатици и недостига на електроенергия поради увеличената консумация и намаленото производство поради спирането на 1-4 блок на АЕЦ Козлодуй ме наведоха на мисълта за тази анкета.
    Идеята е по-скоро да накара всеки от нас, живеещите в големите градове в жилищни блокове да се замислим колко силно сме зависими от тока. Ползваме го за всичко - да се отопляваме (даже и когато сме с парно ако той спре и парното спира), за готвене, осветление, забавление. Но може наистина да настъпи момент, в който часове и даже дни да останем без него. Какво правим тогава? Кой на какво разчита като дълбок резерв?
    Лично мен още режима през 1985 г ме научи - фенерчета и свещи за всяка стая за осветление и бутилка газ за готвене. Че съм си правил спиртна лампа от консервна кутия за да си сваря едно кафе!

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Jackas
    Тук е от
    Jan 2007
    Мнения
    1,260
    #2

    Re: Алтернативи на ел.енергията

    Ами, след като вчера температурите паднаха под минус 16-17 прецених че по изгодно да мина на друг вид отопление. Спрях единия климатик- въпреки че поддържаше зададената си температура /24гр./ Запалих си каминката на дръвца и температурата в стаята варира м/у 25-28 гр., на жената все и е студено но живея в еднофамилна къща и не ми се налага да нося дърва по стълбища и асансьори.
    А за готвене разчитам основно на газ- освен ако не се пече някоя мръвка във фурната.

  4. Moderator Аватара на avenger
    Тук е от
    Mar 2007
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    759
    #3

    Re: Алтернативи на ел.енергията

    Отговорът,който давам е спирт за горене.Отопляваме се на ток,но друга алтернатива няма по простата причина,че някога,когато са строили блока,са решили да експериментират и там,където е голямата стая\хол\,няма комин,такъв има в малката стая.Трябва да се преустройва доста-къртене,разбиване,тръби,замазки-не си струва,а и камината си е хамалогия\без да се обиди някой\.Затова спирт.Мнго е важно да имаш някой,който да ти го доставя,независимо от количествата и да е на приемлива цена.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    29
    #4

    Re: Алтернативи на ел.енергията

    Ако спре тока ... обречени сме :-(

  6. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    476
    #5

    Re: Алтернативи на ел.енергията

    Ако стане наистина проблем, както НЕК постоянно ни плашат много хора ще имат проблеми с отоплението (климатици, акумулиращи печки, котлета на газ, твърдо гориво).
    Лошото в случая, е че НЕК изнася ток като за световно и за тях е по-важно печалбата от износа, отколкото българите да имат постоянно ток. А в резултат - всичко ще е като парализирано, докато дойде тока.

  7. Member
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    559
    #6

    Re: Алтернативи на ел.енергията

    То тока от гледна точка на режими няма да спре! Имаме си бая резерв, пък и не е много евтин този ток, който си го плащаме - така че мотива на ел.дружествата е даже повече да потребяваме :P
    Обаче не стои въпроса така по отношение на стабилността на ел.преносните мрежи вече и най-осезаемо с поддръжката. Капне ли малко сняг, дъжд и ... Чести аварии се случват дори и в големи градове, при мен на нияколко пъти в ПЛД за по 4-5 часа липсва, при мой познати същата работа... А при климите го няма ефекта на лъчистото топлене, което да загрее частично стените или предмети в помещението. Спре ли тока и всичко изстива за секунди, особенно ако няма и добра топлоизолация. Така че да се молим за добра реакция на аварийните екипи по отстраняване на повредите, иначе... дано вече да доживеем и до евтин ток

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    957
    #7

    Re: Алтернативи на ел.енергията

    2 бр. отоплителни газови печки + една с малка бутилчица, преносима, става и за баня + готварска печка комбинирана - газ и ток = газов котлон с 2 огнища. У нас се готви предимно на газ, само ако се пече нещо, за което е задължително използване на фурна - се ползва фурната на пготварската печка, която е само на ток.Мислех да слагам и газов бойлер, защото съм ползвал такива, когато бях извън БГ, но прецених, че не си струва инвестицията.

  10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #8

    Re: Алтернативи на ел.енергията

    Най-напред едно голямо Благодаря на @Lupus за изключително полезната тема ! Мен лично много ме вълнува този въпрос, имайки в предвид сривовете в енергийната система, които станаха в САЩ, Италия и други държави, имайки и в предвид, че това е част от бизнеса ми, и особено в последно време, тъй като в момента строим немалка фамилна кооперация и сега му е времето да се мисли за алтернативи на електричеството. Очаквайки скорошно газифициране на района, засега като идеи съм се спрял на следното:
    1) Отопление - основно чрез локално парно на газ, но не индивидуален котел за всяко жилище, а 1-2 за цялата кооперация, свързани каскадно, като по този начин се избягва неефективната работа на котела при ниско натоварване. За сметка на това се предполагат възможни проблеми при разпределението на сумите за плащане , но се надявам, че при умни хора това не е проблем(в противен случай винаги лесно може да се мине на индивидуален котел за всяко жилище).
    2) Въпреки парното(което все пак се нуждае от ток за да работи), за да се избегне зависимостта от ел.енергия, смятам в газовата инсталация да предвидим изводи(затапени в момента) за по1-2 газови конвектора на жилище, от моделите без вентилатор(за да работят без ток), които могат да се закупят, ако започнат сривове в електро-енергийната система, както през 1985г.
    3) В хола на всяко жилище има комин, изграден по всички правила за да работи безпроблемно камина/печка на твърдо гориво, която да е по-скоро за кеф и разнообразие.
    4) В такъв случай отоплението на ток остава четвърта резерва и не смятам да инвестирам в скъпи климатици, а евентуално някой евтин за охлаждане, дори при добра изолация(която задължително ще има) охлаждане предполагам ще е нужно само в някои западни стаи.
    5) Битова гореща вода ще се получава от слънчеви колектори, а в месеците, когато това не е възможно - от газ
    6) В по-следващ етап смятам да се поинтересувам и евентуално е възможно да експериментирам с нови технологии, като горивни клетки и др. за производство на ел.енергия за битови нужди от газ и слънце
    Това е което планирам, пък какво ще стане - ще видим! Но това е правилният път и ако това се залага при всяко ново строителство (както и при старото разбира се) ЕОН и събратята им сами ще идват да ни молят да им станем клиенти, веднага щом си купим имот, а не както сега две години ме унизяват да им се моля за партида 6кВ, пък макар и времянка

    //Забравих да добавя, че сега като "временно поканен зет" нямам друга алтернатива на електричеството, освен децата, жената и баба й, а от съседния апартамент - вниманието на тъст(с винце и домашна гроздова), тъща и балдъза - кой както може

  11. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    476
    #9

    Re: Алтернативи на ел.енергията

    За хората с котли , когато спре тока има електрогенератори на дизел или бензин. Цените за ~ 400 вата мощност са около 500-600 лв. Мощността е достатъчна за помпата и управлението на котлето, както и осветлението на жилището.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    38
    #10

    Re: Алтернативи на ел.енергията

    ...то алтернативата я беше показал онзи човечец от Плевен към то 198х г. , ама изчезна после...

  13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #11

    Re: Алтернативи на ел.енергията

    Припомни ни, ако искаш да има смисъл от поста ти

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    May 2005
    Мнения
    119
    #12

    Re: Алтернативи на ел.енергията

    Ами очертава се кошмар, ако спре тока. Панелката ми е била предвидена за парно, но централа така и не е била изградена. Радиаторите и тръбите са отрязани по етажите. Варианти:
    1. Да се съберем съседите и да изградим котелно и да се отопляваме на парно - това е в сферата на фантастиката, при условие, че се ослушват за 5 лева месечно за такса асансьор. Отпада.
    2. Дърва и въглища - много хамалогия, много цапане... Не се знае докога ще са евтини дърветата. Това е луксозен вид отопление и докато бай Мангау сече безнаказано ще има евтиния, но така или иначе е безперспективно. Отпада.
    3. Пропан-бутан - е мога да сложа газови печки, но влагата ще ми разкаже играта. Вариант.
    4. Газификация - единствена алтернатива до момента. Лошото е, че първоначалната инвестиция е много голяма. А и към момента няма газ до блока.
    Остава да си караме на ток и да се надяваме, че няма да има режими. Все пак има толкова много резерви, а ни плашат с режими, за да може да подкрепим идеята за Белене, от която НЯМА нужда. Но ще има тогава за износ и посредниците ще лапат.

  16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #13

    Re: Алтернативи на ел.енергията

    Цитат Първоначално публикувано от ARTU
    .
    3. Пропан-бутан - е мога да сложа газови печки, но влагата ще ми разкаже играта. Вариант.
    Много по-добре е газов конвектор за около 400лв на пропан-бутан, при който няма водни пари и газове в помещението, но остава хамалогията с бутилките.

  17. Member
    Тук е от
    Nov 2005
    Мнения
    286
    #14

    Re: Алтернативи на ел.енергията

    Това дето го мислите са пълни глупости ,елекроенергия ще има и още как само че цената ще е в евро ,а не в левове . Не си мислете че ще стане както през 1985г тия времена отдавна минаха.Днес само една бензиностанция като ШЕЛ да остане без ток и ще вдигнат на балон правителството. А около нас доставчици колкото си щеш кеф ти Румъния ,Югославия ,Украйна пък ако щете и Турция. Малко хора знаят че вече има електропровод 400кв през Босфора .Да не ви говоря за мощностите на МАРИЦИТЕ както им казваме . Тази тема може да се възприеме за липса на електроенергия при бедствия и аварии,тъй като системата на преноса през зимния период не е добре изградена в северна България и по точно малките райони,както и в подбалканските и балкански райони. Но там хората си знаят и се презапасяват с дърва за зимата.
    Най доброто средство и изпитано за такива условия е печката на дърва и въглища ,хем топло хем кофорт, а за осветление и телевизия акомулатори 120Ah плюс генератор дизел или бензин ,могат да се приспособят и на пропан бутан както и природна газ.
    Попитали органите на ХЕИ в едино циганско гето как се къпете тук . Отговора бил: В близката река . Ами през зимата: Тя е само три месеца . Тъй че зимата трае три месеца в България.
    Друг е въпроса дали нашата икономика ще произвежда някакъв продукт и дали ще има нужда от енергийни мощности ,този въпрос е много по важен за станата ни в близкото бъдеще. За това ще питате Брюксел.Само че за сега алтернативите са "селски" туризъм "селско" стопанство и хазарт

  18. rkk
    rkk е офлайн
    Member
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    905
    #15

    Re: Алтернативи на ел.енергията

    За хората с котли , когато спре тока има електрогенератори на дизел или бензин. Цените за ~ 400 вата мощност са около 500-600 лв. Мощността е достатъчна за помпата и управлението на котлето, както и осветлението на жилището.
    Това не е решението,има инверори/преобразуватели на ел. енергия/които от 12 волта акумулатор правят 220 волта ток...за няколко часа зависи от консумацията..струват от 120 лв. до 200 и нещо....

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 9 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Алтернативи за стационарна телефония
    От Araiz във форум Поддръжка
    Отговори: 20
    Последно: 21-02-12, 16:16
  2. цените на електроенергията
    От cvb във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 5
    Последно: 17-01-12, 20:58
  3. Климатици... (обсъждане на всякакви алтернативи)
    От alexi_dobrev във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 292
    Последно: 30-01-09, 11:08
  4. Нови цени на електроенергията
    От badr във форум Коментирай новина
    Отговори: 5
    Последно: 12-09-06, 18:58
  5. Алтернативи на Panasonic CS/CU-PE12DKE
    От CP във форум Климатици Panasonic, National
    Отговори: 4
    Последно: 04-11-05, 17:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе