Здравейте,
Ако мога и аз да се включа по темата... Имам сравнително богат опит с енергоспестяващи лампи, може би ще е от полза на доста хора.
Първата ен.спестяваща лампа, която си купих беше през далечната 1995-та и беше Българска !!! Дадоха си 1-2 години гаранция (вече не помня точно) и всичко си беше ОК. Струваше точно 15 лв, както някой беше писал по-горе. Изгоря след малко над 3 год. ползване - редовно всеки ден по поне 3 часа. Впечателенията като цяло са ми добри, макар че не успя да се изплати според тогавашните цени на тока. Веднага си купих още една от същия вид, и тя изкара между 3 и 4 години. Междувременно започнах да купувам и др. марки, първо пробвах няколко китайски за по 2-4 лв и се оказа че не стават за нищо. След което минах на Осрам ... и в момента няма да ги сменя за нищо друго... ТОВА СА ИСТИНСКИТЕ ЛАМПИ, повярвайте ми !!! Общо съм имал НАД 30 лампи Осрам, повечето са от най-скъпия модел (10-12 години живот) и няколко от средно скъпите (6 год. живот). Отлични впечатления и за двата класа , с лек превес към най-скъпите - една идея по-добър спектър светлина, двойно по-дълъг живот, а цената им е само с 50-66% по-висока. За мен ако искате хубава енергоспестяваща лампа и очквате да живеете/работите около нея - това е най-добрият, ако не и единствен смислен избор. Първите ми Осрам бяха купени през 1999 година, работиха ориентировъчно до около 2005-та, от тези купени през 2002-2003 все още повечето работят. Всъщност от общо малко над 30 лампи Осрам са ми изгорели 3 или 4 за период от 10 години + имаше и 2 гаранционни рекламации - всичко си беше заменено както си му е реда. Вярно че 1/3 от това количество (над 30) ги купувах сравнително скоро - през 2005-2007 !!! За 2-та Осрама, за които ми се наложи да направя рекламация в гаранционния им срок - ми ги смениха безпроблемно, почти всички са купувани от Метро.
Така, сега впечатленията ми от няколко различни марки:
1. Българска 15W, модел от 1995 - доста дълга е, свети с добър спектър и достатъчно силно - отговаря приблизително на 70 ватова нормална лампа, нормална дълготрайност, може и да е добър избор (но нямам актуални цени за нея)
2. Китайски, всякакви модели от 2 до 5 лв 11W до 30W прави и спираловидни - почти всички не стават за нищо, дълготрайност - колкото крушка с нажежаема жичка, ако не и по-малка, а струват 5-10 пъти по-скъпо. За номинал от да кажем 25-30 Вата светят максимум като за 75-90 Вата нажежаема, почти всичките са с ОТВРАТИТЕЛЕН убийствено-бледо-синкаво-бял спектър на светлината, дори за осветяване на балкон не стават... Възможни допълнителни ефекти - трептене и издаване на Високочестотни звуци при някои от най-евтините модели !!
3. Унгарско-българска (В.Търново), 10 или 13W - цокълът с електрониката е български, пурата е унгарска. В цокъла се слага сменяема пуричка/тръбичка, след което изглежда като нормална енергоспестяваща. Тази беше доста добра, за парите си, отличен спектър на светлината, мисля че около 16 лв ми излезе комплекта, дълготрайност - над 5 години !!! за съжаление в момента не мога да намеря пура за нея
4. Осрам средния им клас - модели от 11W, 16W и 21W (кутията е светла - бяло и още някакъв др. цвят и пише 5 или 6 год.) цени от 10 до 14 лв (в МЕТРО). Това е среден клас лампи - мн. добър спектър на светлината , средна дълговечност, ползвах 2-3 от тях и след около 3-3.5 години като изгоряха ги замених с най-добрия модел (виж по-долу), защото от опита ми пресметнах, че с двойно по-дългия им живот по-добре се избива по-високата (с 50-66%) цена, която давам.
5. Осрам longlife - модели от 15W, 20W и 24W (кутията е зелена и пише 10 или 12 год.) цени от 16 до 22 лв (в МЕТРО). Това е лампата номер 1 за мен... отличен спектър, отлична дълговечност, със сигурност имам поне 2 които са на над 7 години (а не е като да не се ползват). Моделът от 15 Вата свети почти като 75 Ватова нажежаема (хайде да кажем по-скоро като 70 Ватова), точно колкото и 16W модел от точка 4 ... Палят ДОСТА бързо, но изглежда първо се запалват на около 75% мощност и след 5-6 минути като загреят, постепенно си влизат в нормален режим на 100%.
6. Тунгсрам 15W - наскоро купих 3 броя за по около 10 лв ... не съм особено доволен от тях - на фона на Осрамите са зле, предимно като спектър - прилича малко на китайските, но все пак светят по-скоро бяло, а не убийствено бледо-синкаво-бяло както повечето китайски. Нямам впечатления за дълговечност, купувал съм ги скоро. Тази лампа изглежда да свети най-силно от всички 15-16W които съм пробвал, изглежда дори свети по-силно от 75W нажеж. но може да е само погрешно впечатление заради белия й спектър. Пали се с част от секундата (но видимо) по-бавно от Осрамите.
7. Осрам longlife 24 W тороидална - т.е. изглежда като пръстен с кръгло сечение - цена около 24 лв - свети отлично, параметри - като на нормалните Лонглайф, отбелязвам я отделно , само защото според мен е по-добра само по 1 параметър - разпределя светлината по-добре от всички малки, компактни, спираловидни и др. модели, както и от стандартна права луминисцентна пура с такъв номинал. Недостатък - по-трудно се намират, засега не съм срещал по-мощен модел, а много бих искал да ползвам. Забележка: пробвах и китайска около 36 или 50 Вата подобна. Китайската светеше хем по-слабо, хем с много по-неприятен спектър и веднага я разкарах.
Мисля, че се получи малко дълъг пост , но пък какво - дано моя опит да е полезен на повече хора!
УСПЕХ !!!