Всичко без пломбирането можеш да си направиш сам, стига да имаш уменията и инструмента.Първоначално публикувано от muchoto
Всичко без пломбирането можеш да си направиш сам, стига да имаш уменията и инструмента.Първоначално публикувано от muchoto
Ми то да почна да си го засичам сам да останат съвсем без работа.Би трябвало техен водопроводчик с мобилен уред за метеорология да дойде на място и да замери/смени водомерите.След това дружеството да плати разходите по процедурата или поне да си ги поделим като заинтересовани лица.Не да ме пращат на майната си да тичам с проклетите водомери защото не ми е работа пък и нямам такова свободно време.Предполагам никой германец не бяга от работа да си носи водомера на проверка на всеки 5 години.Що за глупости?Първоначално публикувано от Lupus
и още нещо ако ще купуваш нов водомер,гледай отстрани на водомера има оловна пломба ,там трябва да е щампована годината на производство -тоест трябва да пише 08.
защото понякога отгоре на водомера пише една година а на пломбата друга.мен така менакараха да сменя чисто нов водомер туко що купен и монтиран заради тази неугледица
а за общия (централен)водомер какво ще кажете !това вече си е чист рекет.след като си имате домашни водомери проверени сертифицирани и пломбирани,защо трябва да плащате и някаква разлика която забележете е винаги положителна.ми утре и енергото може да си сложат по един общ електомер?????
Именн защото е общ.Първоначално публикувано от marto68
Загубите в сградата я плащаме ние, а тази в мрежата - ВиК (пак ние) - все сме е.ани, но все пак така е по-приятно.
Изборът да живееш в обща сграда с други хора обикновено е съзнателен, но както доста разходи са по-ниски, така и други са по-високи...
Не виждам никакъв рекет в общия водомер. Нали има вода за общите нужди - за чистачката, евентуално чешма в мазето, за поливане на градинката пред блока, за пълнене на абонатната станция.Първоначално публикувано от marto68
ти може и да невиждаш но аз виждам!Първоначално публикувано от Lupus
Общия водомер винаги показва повече от сбора на апартаментните водомери, защото вторите не хващат малките течове. При общия водомер течове от цялата сграда се наслагват и се отчитат. Освен това по този начин ВиК-тата се застраховат при евентуална кражба на вода.
А на въпроса дали е законно това нещо- има го в наредбата за проектиране на ВиК.
Тоя аргумент, съм склонен да го приема. Все пак собствениците на сградата са тези които могат да оправят течовете, които са вътре в сградата, но са преди техните водомери.Първоначално публикувано от ViK
Този аргумент обаче хич не съм склонен да го приема. Надявам се, че си го казал по инерция, а не го мислиш сериозно.
Откъде накъде ВиК-тата ще са в такова привилегировано положение. Да си намерят друг начин да се застраховат при евентуална кражба на вода. Например в застрахователно дружество. А не с разпределяне на кражбата по сметките на другите живеещи в сградата.Първоначално публикувано от ViK
@MitkoS Говоря основно за течовете от санитарните арматури(това са течове след водомера). Не съм адвокат на ВиК-тата, просто работя в тази област и обясних защо това нещо е вкарано като изискване в нормите за проектиране на ВиК на сгради.
ще се наложи да повторя, че по тази логика и енергото може да си поставят по един общ (централен електромер) щото нали се сещате че домашните електромери също не улавят малки консумации.
Електромерите са си техни, колкото искат, толкова слагат.Първоначално публикувано от marto68
обаче парите са си мои.не обичам да плащам чужди сметки!