Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 34

Откриване на теч без къртене?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    11
    #1

    Откриване на теч без къртене?

    Можете ли да ми препоръчате фирма за откриване на течове на вода без къртене. До колкото разбах има такива устройства, но не мога да намеря фирма, която да предлага услугата по домовете.
    Ще помогне ли въобще?
    В нов блок съм - на 3 години, в моя и няколко съседни апартамента има теч - за момента не можем да разберем от къде. Целия блок е нов и никой не иска да кърти, а теча си продължава. Дали тези ултразвукови и т.н. уреди ще помогнат да го намерим? Моля препоръчайте фирма.
    Благодаря.

  2.  
     
  3. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #2

    Re:Откриване на теч без къртене?

    Оглеждат се мокрите повърхности. Там където има надуто значи има вода. Самата вода може да избива на съвсем друго място. Когатп се значт къде минават тръбите, а те се знаят, особено за нова сграда, която е и в гаранция не е проблем да се открие къде е теча. Незнам да има устройство което да определи къде е теча. По скоро ще определеи къде има вода. В крайна сметка пак ще къртиш за отстраняване на проблема. Абе я извикайте строителната фирма да си оправи бакиите.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    11
    #3

    Re:Откриване на теч без къртене?

    Юлиане, по описания от тебе начин не става за съжаление - фирмата строител казва, че гаранцията е свършила - оправяйте се. В рамките на 5 кв.м. са събрани 3 вертикални щранга за чиста вода, 3 за мръсна и безброй хоризонтални отклонения, както и чупки на вертикалните щрангове между почти всеки етаж - няма два еднакви етажа като разпределение в блока, съответно където аз имам спаня отгоре има кухня или баня и т.н. Т.е. или всички съседи в блока купум ще си изкъртят луксозните ремонтирани бани, кухни, тоалетни, коридори и т.н. и ще сменим цялата ВиК или се търси друг начин.
    Въпроса ми е за фирма, която предлага намиране на течове чрез звук, ултразвук, видеонаблюдение и т.н. Такива устройства има много и намерих няколко фирми, които продават устройствата. Но нито една, която да предлага намиране на теч с такива устройства.
    Затова моля, ако някой има представа за фима, която да върши работа и да ползва такива устойства - нека препръча.
    Става дума за устройства като тези:
    http://www.mastercool-bg.com/product.php?o=14&r=4&sr=6

    http://www.nik-21mm.com/SEWERIN_%20s...hon%20A100.pdf - това, както и повечето подобни обаче, за съжаление се използват само за течове на главни водопроводи, извън сгради - налягането е по-голямо, има по-малко чупки и съответно откриването на теча е по-лесно.

    http://service.sebakmt.com/Wasser_Me...381d3e4.0.html

    Та въпроса е за доказана фирма, която да ползва подобни уреди за в сгради.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    1,150
    #4

    Re:Откриване на теч без къртене?

    как така всички да къртят. кърти този на последния етаж където е избила вода. ако последния не иска да кърти вече е друг въпрос. аз лично съм скептичен към тези устройства. просто и да намерите фирма тя цената ще откаже поне половината кооператори.

  6. Member
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    481
    #5

    Re:Откриване на теч без къртене?

    niki sap, съчувствам ти. С добро и приказки, няма да си решиш проблема. И при мен тече(направо си ми капе на главата), при това знам от къде, кога и защо. Но, на комшийката отгоре, не и тече! Тоест, проблема бил мой.. да се оправям..(което значи, да пробия плочата отдолу!,да и разкъртя стената и да сменя счупената ПВЦ тръба).Писах писма до кметството-културно ми отговориха, че вече не се занимават с подобни проблеми и не могат да ми помогнат.Говорил съм и с адвокати(да я накарам по съдебен път, да си оправи ВиК), посъветваха ме, да и запуша тръбите, като ме предупредиха, че тогава тя може да ме осъди! Оправия няма. Единствения вариант е: Общото събрание на собствениците.ТО, взима решения, определя срокове за изпълнение и "наказания", ако не се справи, се обръща към съда и т.н. Има вече закон за етажната собственост! Излезе януари. Изтегли го и чети.
    Не случайно, няма фирми които да използват подобни устройства. Теча от тръбата може да е мнооого слаб, тя се събира на първото равно място и от там по дупките, излиза къде ли не. Как да ти гарантира фирмата, че теча е точно от .... Къртиш, теча не е оттам, теглиш една майна на фирмата и не им плащаш, щото са се издънили... Реве ми се, ама дет се вика : сори майна, спасявай се поединично и на групи! Това е положението. Ако нищо не помага, мога да ти дам съвет( каза ми го един "майстор", още се сдържам да го използвам, но май ще стигна до там). Дупчиш с дрелка тръбата и през дупката "църкаш" пяна(от тази за укрепване на прозорци и врати), лошото е, че водата пак при теб ще дойде, но и на Вуте ще му е зле..

  7. Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    444
    #6

    Re:Откриване на теч без къртене?

    Нестава ясно постоянен теч ли имаш, който не се влияе ден ли е нощ ли е?Или влажно петно.Ако е постоянен теч почваш да спираш щранговете един по един, докато локализираш от кой щранг идва проблема.Ако е влажно петно което мени формата си през деня и ноща това означава ,че е от отходните води на живущите над тебе.Може да се използва оцветител за латекс който да се налива в техните канали през ноща и като избие при теб в цвят, вече ще е ясно откъде е точно проблема.

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #7

    Re:Откриване на теч без къртене?

    Марто, може да не е от отходните, там е проблема.
    А да е някоя от захранващите тръби и тръба от твоята или съседна инсталация.
    Тогава варианта с оцветяването не е подходящ или става прекалено сложен.

  10. Member
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    447
    #8

    Re:Откриване на теч без къртене?

    Грубо ще прозвучи, но на парче се съмнявам да стане. Ако майстора е бил палачор и да имаш щастието да намериш точното място и го оправиш, ще бликне след време от другаде. Възможности много: снадки по хоризонталите на отходните тръби, запояване на полипропиленови тръби при ниска околна температура .....
    Ако не е много декорирано с плочки давай смело с къртенето и ще се изненадаш от откритията
    Сигурен ли си , че теча е един?

  11. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    11
    #9

    Re:Откриване на теч без къртене?

    Мерси за преложенията. Не мога да кажа дали е от чиста или от мръсна вода. Теча на мен ми се явява на стена в гардероб (вграден).В самия гардероб имам от едната му страна вертикални щрангове за чиста и мръсна вода, от другата отдушник за въздух и на 2 педи от него (при съседа, не в моя апартамент) вертикални щрангове за чиста вода с чупка точно на нашия етаж и вертикален мръсна вода без чупка. В самия гардероб имам и пералня захранена с чиста и мръсна вода, включително подов канал за мръсна вода. От другата страна на стената има тоалетна, баня и мокро помещение с много хоризонтани чиста и мръсна вода.
    Теча е - мокра, по-скоро влажна стена на около 50 см от земята по цялото й продължение - 3 метра. До колкото го гледам, не може да се каже, че теча е много силен, просто е по-скоро влажно отколкото мокро. Олюпила се е боята и гипса се е подул - всичко е влажно, но няма вадички вода или нещо такова.
    При така описаната ситуация - съседа трябва да си изкърти всички мокри помощения - всико е в доста скъпи, нови плочки за да се смени цялата система на чиста и мокра вода, съответно да се открие теча.
    Ще ми се да мисля, че теча е по мръсната вода и по-точно по главния хоризонтален щранг.
    Долу при съседа има ревизия на вертикалния щранг на мръсната вода и съответно може да се види и пипне тази вертикална тръба. Мокра е. Само че как да разбера дали е мокра с чиста или с мръсна вода?
    Този оцветител за латекс какъв е? Нещо специално ли да търся - прахообразен или течен, гел? Мисля, че това е добра идея - ще налеем във всеки канал и ще се хване ако идва отвътре на канала. Как да го ползвам този оцветител - да пусна малко вода бавно да тече или напротив с много вода и налягане?

  12. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #10

    Re:Откриване на теч без къртене?

    Оцветитела е течен в шишенца, буркачета и т.н. в зависомост от производителя. Най-концентриран е този който се позлва в машините за тониране на боя, но точно такъв незнам от къде се купува. Иначе по всички бояджийски магазини има оцветители.

    Аз имаш подобен теч пак зад вграден гардеров. Съответна за нед имаше морко помещение. Тече се оказа, че не е зад гардероба, а на перпендикулярна на него стена. Разбира се виждаха се надути плочки и майстора каза че е там. Малко къртене ама наистинина малко и се видя проблема. Течеше от оедна връзка, но тръбите бяха стоманени и доста стари, по точно имаше хоросан и от него се получава корозия. Съвета ми е да се огледа добре и да се кърти там където е надуто. Майстора ако е печен ще се оправи. Много вероятно е да се прави нова баня, но няма как. Няма начин в най-горната надута точка да няма теч. Винаги просмуква и се надува мазилката и плочките.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    11
    #11

    Re:Откриване на теч без къртене?

    Мерси за разяснението - още днес ще купя някакъв оцветител - мисля, че ще е по-удачно да се пусне малко вода и така тя да се стича по-бавно по тръбите.

    А иначе, понеже на мен все пак ми се иска да вярвам, че има и други начини за откриване на течове, нещо технологичо - все пак сме 21 век мамка му,та продължавам да търся информация и до тук намерих следното.

    Начините за откриване на течове с техника, които открих са:

    1. С термографски снимки - http://www.gasflowbg.com/ Тази фирма за съжаление е във Варна, а аз съм в София, т.е. не ми върши работа, но на някой друг може да е от помощ. Идеята е, че се правят инфрачерени снимки на стените и съответно, тъй като водата е с различна температира от останалата част от стената теча може да бъде буквално видян - където има по-топла или съответно по-студена част, там трябва да е и концентрацията на водата и съответно теча.

    2. Корелация - слагат се две устройства на два края от тръбата (под налягане), през тях се пуска звук като се измерва времето и звука между двете устойства. Ако има загуби и забавяне - значи има теч, съответно чрез измерване на времето, през което се пуска сигнала се определя къде е теча - или нещо такова. Ето един пример - за съжаление фирата е в Нова зеландия http://www.findaleak.co.za/pages/lea...orrelation.php

    3. Метод с газ - същата фирма предлага и откриване на течове с газ - само за водопроводи на открито извън сгради - пуска се газ и се засича от къде излиза.

    4. Микрофон - от един от линковете по-горе имаше подобно нещо - все едно металостърсач и се търси звука от теча - пак става само за открито понеже при тръби в сгради има много смущения от многото чупки на тръбите и по-слабото налягане

    За сега това успях да намеря, ако успея с още ще пиша - същевременно понеже като гледам, това с теча ще ми е проблем, който няма да усепея да реша бързо, всякакви предложения са добре дошли.

    Мисля, че на доста хора ще е полезно ако се намерят подобни услуги в БГ - затова не приемам като реклама даването на контакти на фирми - и без това са толкова малко и толкова трудно откриваеми. Все пак ако някой се притеснява да си предложи услугите - нека ми пише на лично съобщение.
    Благодаря.

  14.  
     
  15. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,188
    #12

    Re:Откриване на теч без къртене?

    Цитат Първоначално публикувано от niki_sap
    ... Теча е - мокра, по-скоро влажна стена на около 50 см от земята по цялото й продължение - 3 метра. ...
    Добре де, формата на петното не може ли да ви ориентира достатъчно добре ? Е, не чак "перфектно", но пък поне да подскаже кои точно от тръбите са потенциално лоши.
    Стената плътна зидария с мазилка ли е или някакъв гипс-картон ?

    ПП. Според мен, на нивото на хоризонталната плоча в кухините на стената се събира ЛОКВА (!!!) която с просмуква нагоре в тия 50 см.

    ПП2. Евентуално, ако можеш временно (месец-два-три) да включиш мръсната вода от пералнята да се оттича през друго място ?! И да видиш дали петното ще почне да изсъхва и намалява. Или пък направо да преместиш пералнята за известно време.

  16. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #13

    Re:Откриване на теч без къртене?

    За да се ползват гореописаните методи трябва да има доста голям теч. При малък теч, какъвто е най-вероятно, няма да можеш да го отриеш акустично или със термокамера. За термокмера потърси фирма за енергийно обследване. Има такива, нонезнам колко пари ще ти вземат за снимките. В повечето случаи се ползват от най-евтините камери.

  17. Member
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    447
    #14

    Re:Откриване на теч без къртене?

    Ако имаш ходене на почивка, не забравяй да спреш водата и ако можеш да източиш тръбите. Така, като се върнеш ще разбереш дали е от твоята или от съседната инсталация (ако теча е един). Все пак ако е от съседа, няма да го оправите през твоята стена. И успех в междусъседските отношения

  18. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    11
    #15

    Re:Откриване на теч без къртене?

    Добре де, формата на петното не може ли да ви ориентира достатъчно добре ?
    Не, засъжаление не може. Стената е леко влажна - не може просто де а види нпякаква дъга колко е мокро - само на пипане се усеща. Освен това в гардероба имаше подредени кутии с обувки, всички на една височина и прктически боята по стената се е олюпила точно по горния ръб на кутиите - на една линия от единия до другия край на стената. Видимо не може да се определи от къде е теча. Но според мен определено не е от моите тръби - те минават високо над вратата и се спускат вертикално над височината на влагата.
    Днес купих оцветители - ще видим с тях ще помогне ли. Все още не мога да си изясня как да ги пусна тия оцветители - да ги налея в сифона и с бавно течаща, почти капеща вода да ги отмия или напротив - с много вода наведъж да се прокара всичко - нещо нямам големи очакваня от тия оцветители ама де да видим

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. откриване на теч от ВиК инсталация
    От pier_67 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 15
    Последно: 27-03-08, 00:58
  2. пр. за откриване на правописни грешки
    От iovkito във форум Общ - софтуер
    Отговори: 11
    Последно: 17-06-06, 21:15
  3. Откриване на магазин
    От Sunny във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 10
    Последно: 03-12-04, 01:05

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе