Някой знае ли как се чистят задръстени водопроводни поцинковани тръби.На повечето обяви ти вменяват че трябва да ги смениш.Интересува ме обаче техниката и "химията" която се ползва.
Всяко мнение и съвет са добре дошли особенно ако някой го е правил.
Някой знае ли как се чистят задръстени водопроводни поцинковани тръби.На повечето обяви ти вменяват че трябва да ги смениш.Интересува ме обаче техниката и "химията" която се ползва.
Всяко мнение и съвет са добре дошли особенно ако някой го е правил.
Правилно са ти казали - няма почистване! Това е дебел слой ръжда и наслоения, които имат здравината на бетон. А и помисли логично - механично не можеш да вкараш нещо в тръбата, химически - също. Рано или късно ръждата прояжда целия метал и избива навън. Тогава може да стане страшно. Патила ми е главата от избил 1" щранг. Добре че беше в банята и канализацията пое фонтана.Първоначално публикувано от shveb
Само смяна помага!
Нямам алтернатива.Не мога да къртя половината апартамент а ми трябва топла вода която едвам църцори.На първия етаж няма на кой да правя мокри петна.
А ще трябва и по добре да е планувано от теб когато ти е удобно, отколкото да ти спре водата съвсем в най неподходящия момент когато няма да ти се занимава с къртене. А и защо ще кътиш старите, просто ги спираш и зарязваш в стената.После си прокарваш нови трасета през където е най малко къртенето.
Ползвател съм а не собственик(да уточня-не плащам наем и не мога да имам претенции).Трябва да се къртят плочки в банята и теракота на пода в кухнята и балкона.Тоест да се прави основен ремонт на неща които може да са правени отдавна но са в перфектен вид.Нямам такива средства и не е оправдано дългосрочно инвестиране в моята ситуация.
След тези ненужни уточнения моля,ако някой го е правил по по-лесния и нискобюджетен начин да пише.
а сигурен ли си че запушването е в тръбата?в банята пак ли така слабо тече топлата вода?махни чешмите ако можеш подай на входа на тръбата студена вода и виж на изхода има ли разлика.възможно е запушването да е на входа на бойлера или на изхода.
Не става дума за бойлер(той едвам църцори).Става въпрос за ТЕЦ.В банята е що годе но в "кухнята" която е на терасата направо капе.Тръбите от водомера имат около метър вертикален ход и оттам под теракота (в пода на кухнята и балкона) отиват до чешмата.Точно тази хоризонтална разводка (около 5 м.) събира всички утайки и скоро ще спре.Някога преди много години съм си вадил хляба с ВиК та съм сигурен че проблема е в тръбите.
Благодаря все пак на опиталите се да ми помогнат.
трябва ти бутилка със въздух под налягане .пробвай да продухаш тръбата откъм терасата към водомера.естествено тръбата трябва да е разкачена и от двата края!ама щом си вадил хляб с ВиК та какво да те уча.
Няма да помогне продухване. Свалял съм такава тръба след 20г "трудов стаж". В отвор 3/4" не можеш да си завреш малкия пръст.Първоначално публикувано от marto68
Няма начин. Пусни си една тръба с ал.вложка временно и си ползвай водата. Все ще намериш начин да я поскриеш.
Мисля по някакъв начин да вкарам разтвор на лимонтузу или оцет и като покисне малко да промия.Ако имам успех ще пиша(или неуспех).Има вариант и с ония "чорби" за промиване на радиатори.
Има фирми гравитиращи около ТЕЦ овете - дето бъркат чорби за отоплителни инсталациии. Нещо от рода на Калгонита - май беше "Антикалк" - пластмасови шишета с червеника чорба.
В къщи имам такова - ако стои етикета ще проверя за фирмата производител. Варовикса ще го разяде , но ръждата няма. Пробвай с такъв препарат , а ако отвора позволява пусни 1 провокла 6- 8 мм за отпушване на канали . ? В Практикер съм виждал 10 м и 4или 5 м на цена около 12 лв за 10 те м/
Това е единственото решение за 60-80 лева да се оправиш.Първоначално публикувано от Lazar
Аз съм сменял стар 40 годишен водопровод и знам какво има в тия тръби!!! Няма чистене, в цолова тръба не можеш молив да завреш.
Аз се занимавам с това. Мога да осигуря разтвор и стенд с циркулационна помпа с която се чистят запушени топлообменници. Но ако инсталацията е моя - не бих се захванал, защото знам какъв ще е резултата, а трудът струва пари, да не говорим за материалите. Това не е варовик, а основно ръжда. Затова предложих най-безболезнения вариант, щом като няма да се кърти, но щом автора на темата желае - нека пробва и да пише за резултатите.