Първоначално публикувано от
avast3 estqwerty, имаш ли наблюдения каква е консумацията на този бойлер за 30 дневен срок, че ми е интересно? Ще ти представя моята приблизителна(
подчертавам го) консумация на два 80л(3kW) бойлера, за да направим сравнение. Единият е стандартен, който се включва с часовник за 1 час на нощна е-я и се ползва от майка ми - къпане и миене на чинии всеки ден. Другият е с повишена изолация на балона и се ползва от мен и жена ми - къпане и миене на чинии всеки ден. Бойлерът е в помещение, където рядко пада под 12°-15°С дори и зимата и няма много загуба на топлина. Работи почти само на нощна, но без часовник - т.е. цяла нощ цък, цък, цък.... На нощна е-я, когато не се отопляваме(охлаждаме) с климатици, общата ни консумация за 1 нощ е почти винаги между 7-8 kW. Това включва 2-та бойлера, 3 телевизора(което е много относително за пресмятане, ама сме нощни птици и имаме различни интереси, та си работят до късно
), компютър(почти винаги се ползва от моя милост
) и два хладилника. Приемаме, че всичките останали уреди, без бойлерите, са клас ААА+ и не работет non-stop и общо харчат около 1kW на нощна е-я. Остават, да речем 7кW за 2-та бойлера. За един месец по цени на Е.on това е: 7kW*30дни*0,11лв= 23,10лв
П.П. Извинявам се! Забравих да спомена и пералнята, която почти винаги се вкл. на нощна е-я, но данните, които дадох са за нощите, в които не се пере