Страница 1 от 7 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 99

Бойлерите на натурела?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #1

    Бойлерите на натурела?

    Здравейте ползвал ли е някой от тези бойлери на Натурела и Елдом ?
    Как е управлението ?
    Има ли ефект това умно управление ?
    Слънчевите как са ?

    Почнах да се оглеждам за начин да програмирам бойлера - сега имам 80л, да работи на нощната тарифа и попаднах на тези.
    Гледах схеми с часовник и комутатор, но ако хората са измислили "топлата вода" , за какво да се правя на бомбаджия и да опетлачвам с жици съществуващия бойлер.
    цените са читави - но утре ще звънна да попитам или може да прескоча до варна да ги видя.

    линк : http://naturelaelectronics.com/saving/


  2.  
     
  3. Banned
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    872
    #2

    Re:Бойлерите на натурела?

    Абе,бойлер,като бойлер!...От тия картинки, не става ясно нещо много важно!Първо тип нагревател,сух или не!?После ,дебелина на изолацията и топлинни загуби за 24 часа,и най вече как да разбереш,аджеба този блок за управление китайски ли е или какъв!?Защото ако е нещо китайско....стой по настрана, ако има директен контакт с водата!Не им знам цените,но приемлива цена ,би било логично да е евтиничък.....А пък този номер,да платиш за биренки а да ти завият смядовска луканка,никъде го няма!Тъй,че според мене цената би била относително добър ориентир.....Аз лично бих дал първото место на "Дражице",по показатели са дори по добри и от "Стибел Елтрон"! После "Ст.Елтрон",нататък АЕГ , Горение..Но това е мое мнение,не ангажирам никого,а и те са с цени над 450лв., без Горение-то, то е между 200-280лв.май!.....Успех в избора!

  4. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #3

    Re:Бойлерите на натурела?

    пак да подчертая - основната причина да се оглеждам за нов бойлер е това управлене , което ми дава възможност да го пускам да бачка на нощтна тарифа.

    ами останалите им разработки са си техни - сега къде са ги поръчали да им ги изработят не знам.

    за цени бойлера без серпентина е 80л 300 лева , 120 л е 370 и 150л е 450лв. по цени от сайта им - утре ще им дрънна за актуални цени.

    пише че е с новия сух нагревател на елдом - за мене нагревателя няма значение, защото като гръмне и се сменя с нов - така че колкото по-евтин : по-добре. за тия новите неща не знам какви пари ще ми искат за ремонт.

  5. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #4

    Re:Бойлерите на натурела?

    Бойлера си е бойлер! Каквито са всички бойлери на Елдом, такива са и тези. А функционалността, която ти е необходима ти я дава електронното управление на Натурела. Просто кооперирано производство. А дали електрониката е правена в Китай? Ами едва ли има толкова значение. Въобще ще трябва да се разделим с предубеждението, че всичко правено в Китай е гаражно жълто производство. Почти всички големи фирми, произвеждащи техника за бита си изнесоха производството там. И ако всичко, направено в Китай беше скапано, то света да е пропищял. Ама не е! :rolleyes:

  6. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #5

    Re:Бойлерите на натурела?

    ама на мен изобщо не ми пука къде е направена джаджата - стига да работи.

    аз друго питам има ли някой който да ги е ползвал тия бойлери ? и впечетления?

    интересувам се защото за тази зима имам само 30 лева нощен ток - а 80-те литра които съм сложил се пуска дори и само като си измия ръцете, и то през деня.
    искам както всеки предполагам да изместя загряването на водата вечер. през деня докъдето стигне.

  7. Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    782
    #6

    Re:Бойлерите на натурела?

    Аз ползвам Океан с такава джаджа(наверно по-стар модел).Бойлера е 120 литра.Гаранциата е 5 години. Веднъж вече е сменян нагревател и самата джаджа.Джаджата е сменена не защото се е повредила,а самият нагревател или по-точно некачествените му връзки бяха поразтопили пластмасата и малко.Други проблеми не съм имал...работи нормално...

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #7

    Re:Бойлерите на натурела?

    В новите модели на Елдом, които не са с марката Дипломат подобни проблеми ги няма.

  10. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #8

    Re:Бойлерите на натурела?

    конанварварина : има ли ефект ? ползваш ли функциите за отложен старт или както там са го кръстили ? 120 литра стига ли ти/ви за 1 ден без да се пуска през деня?

  11. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #9

    Re:Бойлерите на натурела?

    Виж сега, понятието "отложен старт" означава едно - пусни "нещото" на еди коя си дата в едиколко си часа и нека то направи следното...
    Пример: Бойлера ми е на вилата. Планирал съм да отида там в събота. Задавам бойлера да се включи петък вечер, за да стопли вода на ниската тарифа, защото като пристигна искам да си взема душ.
    Не е кой знае какво да се реализира. Доста по-сложни упражнения правим с тази джаджа: http://www.tscommunication.com/index...roducts&view=2

  12. Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    782
    #10

    Re:Бойлерите на натурела?

    estqwerty,нагласил съм го да се включва в 22 ч.и да се изключва в 6 ч..120 литра стигат за нуждите ни.Ефекта е в това,че не седя с часовника в ръка чакайки часът на включване, респективно на изключване...нагласявам го веднъж и забравям за него...

  13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    1,268
    #11

    Re:Бойлерите на натурела?

    estqwerty, Lupus е прав. Тази система не е само "отложен старт". Обаче доколкото разбирам, ти точно това искаш основно - бойлера да работи на нощна е-я и и ти да нямаш грижата да следиш часовника за да го включиш. Мога да ти предложа много по-евтино решение, което аз използвам в къщи, а май и доста други хора го правят. Купуваш си един седмичен електронен програматор, в който могат да се присъединяват уреди до 3,5kW и си готов. Моят е от Практикер и струва 10лв. Разбира се това изисква кабела на бойлера да е с щепсел и да имаш контакт наблизо. Малко е рисковано, от гледна точка на безопасност.Този начин на свързване не е препоръчителен, а и на китайците вяра да нямаш, но при желание нещата могат да се оправят. А ако искаш да ти е мирна главата, програматора го вържи за оперативната верига на контактор, ама после къде ще го криеш тоя контактор, не знам

    П.П. Не знам дали трябва да се вярва много на реклами. В линка, който е постнал estqwerty твърдят, че тази система икономисва до 0,7kW/h. Е добре де, но при каква околна Т°, при каква натовареност при експлоатация?! Единият от двата 80л бойлра в къщи е с повишена изолация, но без електроника и пак "на книга" му дават 0,84kW загуби за денонощие, но да вметна за протокола: при какава околна Т° също не се споменава . Аз лично съм много доволен. По-скоро бих си инвестирал парите в бойлер с още по-добра изолация, отколкото в електроника, чиито алгоритъм на работа може да се окаже неефективен при моят начин на ползване на топла вода.

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на estqwerty
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    3,261
    #12

    Re:Бойлерите на натурела?

    здравейте,
    а бе гледах ги тези релета и комутатори , но последният път когато се хванах да правя нещо и всичката електроника изпука... някой път особенно с неща които могат да гръмнат яко като бойлерите и става дума за относително малко парички май е по-добре да си държа двете леви ръце в джобовете
    иначе да - това търся да хващам нощната тарифа и като опция да има голям бутон с който да мога да прескачам релето за да може да топли вода и през деня.
    гледах ги схемите но после намерих това което е готово и се чудя...

  16. Egu
    Egu е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2005
    Мнения
    352
    #13

    Re:Бойлерите на натурела?

    Ако сегашният ти бойлер си работи нормално, не си заслужава да даваш тези пари за друг бойлер с тази електронна джажа, която би могъл да си направиш с едно реле и един часовник. Ще ти излезе по-евтино и много по-надеждно! Аз съм с един обикновен 80л. бойлер с направена от мен схема с един часовник за нощна енергия и едно пловдивско реле от акумулираща печка „Изгрев“. С едно три позиционно ключе съм реализирал два режима на работа, нормален и икономичен (само на нощна енергия).

  17. Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    782
    #14

    Re:Бойлерите на натурела?

    Цитат Първоначално публикувано от estqwerty
    за какво да се правя на бомбаджия и да опетлачвам с жици съществуващия бойлер.
    цените са читави ...
    estqwerty,мен ако питаш...купи си бойлера,и не слушай разни майстори тук.Мисля,че много правилно си го казал в първият си пост.
    Ако съм разбрал правилно електрониката и начина на управление се различават от моите,давайки ти по голям контрол...
    Заслужава ли си да се слагат на кантара едни 300 лева от едната страна... живота и безопасността на теб и твоето семейство от другата страна...
    П.П.бях забравил да напиша,че моят бойлер си има и 6 степенна токова защита...

  18. Banned
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    872
    #15

    Re:Бойлерите на натурела?

    Сега се загледах по внимателно.........Егати "самоубочаващия се софтуер"..дето не може да покаже на дисплея моментната топлина на водата,та горе на бойлера е монтирано доброто старо термометърче ,вън на корпуса!!.....Гледам снимката на "Nat.one"Моето мнение е ,да изчака човека и да види малко по нататък,какви ще са отзивите за този бойлер!......

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 7 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 4
    Последно: 09-09-13, 22:54

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе