Здравейте
От скоро живея в панелка и се опитвам да вкарам нещата в ред . Централната вентилация на блока не работи. Общо взето почти всичко си е там на вентилационната система с изключение на управлението на двигателя . Това не е проблем . Основният проблем ми е ,че не съм сигурен как да свържа мотора. В момента е свързан на триъгълник , което ме навежда на мисълта, че е бил подвързан като монофазен (с кондензатор). Поне така предполагам .Никой не знае къде отиват захранващите кабели на мотора . Ако е имало работен кондензатор, то той е бил в таблото за управление (около самата вентилация кондензатор няма) . До сега не съм виждал трифазен ел. двигател да работи на триъгълник при 380В без честотно управление (инвертор) .
Основните ми въпроси са :
Защо са си направили труда да свържат трифазен ел . двигател като монофазен ?? Защо са се мъчили като има трифазно захранване в блока ??? Какво са спечелили като са свързали трифазен двигател като монофазен ?
Не съм сигурен дали това е оригиналната схема на свързване на вентилацията или някой си е правил опити и изпълнения през годините .
Чудя се ако си го свържа на звезда дали няма да смуче прекалено много . Дали за това не са го свързали като монофазен (да му бутнат мощността ) .
Чудно нещо е панелката - толкова много хора на едно място и никой нито чул, нито видял .