Резултати от 1 до 7 от общо 7
Like Tree1Одобрявам
  • 1 Post By dnt62

Utimate Smart Home

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2019
    Мнения
    10
    #1

    Utimate Smart Home

    Здравейте,

    Реших да направя специална тема за Smart Home технологии, защото освен че е удобно (автоматизация, гласово управление и т.н), Smart Home дава възможност да се следят ползване, ел. консумация и до голяма степен да се повиши ефективносттта на дома като цяло.

    Предисторията:

    От дълги години не живеем в България. През април 2018 наследих апартамент в Пловдив. Тухла, саниран, от терасата виждам Тримонциум :-), завършен 1976. Никога не е правен основен ремонт. Тъй като вече ми омръзна в САЩ и смятам да се местя до 2-3 години, решихме да го направим нашият dreаm house, мястото където да изживеем старините си. Къде живея и с какво се занимавам не е от значение за темата, просто искам да споделя опит и да (надявам се) предизвикам градивна дискусия.

    От комшиите разбрах че металните тръби за водоинсталацията за готови да протечат всеки момент и ме посъветваха да се сменят - нещо което и без това смятах да направя защото по новият план всичко отиде на ново място. Ел исталацията също нямаше нищо общо с плановете ми и като резултат, първата стъпка беше... всичко да се одере до тухла. Няма майтап! Имам снимки :-)

    ВиК

    Разбира се, всички тръби се смениха със пластмасови. Тук направих грешка че не измерих налягането преди смяната и се преебах. Кой ти знае че в 2021 водата не тече, а църцори (за мен, и особенно за жената е края на света) защото ВиК са намалили налягането за да не избият старите тръби (комшията от дясно работи във ВиК - той ми каза). Ако знаех, щях да пусна поне 3/4 в апартамента, но... късно е.Старият бойлер винаги ме правил луд (правоъгълно помещение и един цилиндър хванат за стената, и не нямам OCD kato Мonk :-)) Затова реших - проточен ще е. Добре, но знаем за проблема с киловати/дебит/температура на вода. Мерих в къщи (САЩ) с колко градуса се къпе жената и стана ясно че само CLAGE DSX SERVOTRONIC MPS ще свърши работа. Добре ама... трифазен. Да скъся историята, 4 месеца по-късно и 3,500лв назад, апартамента беше захранен с трифазен ток заради този бойлер. И е само за банята. Може да е смешно, но никога няма да забравя как татко се сърдеше на мама когато пускаше топлата вода в кухнята (разбира се на другият край на апартамента) за да си измие ръцете.

    Та... в кухнята, под мивката, сега има друг (монофазен) CLAGE MBH 6.Аз се къпя средно за 5-6 минути, жената: 10-12, а ако си мие и косата... Женен съм вече 36 години и още не мога да разбера жените и банята. Както и да е. В банята, бойлера е настроен на 55C, 24КвЧ. При това положение, макар и водата да е много топла, като се смеси със студена, дебита някакси е достатъчен да се изкъпеш...***Този бойлер е единственният "електро уред" който не се замерва като консумация. Това ще се "оправи" юли тази година.

    Електро Инсталация

    Както казах, всичко се обели до мазилка. имах няколко цели - да се изправят стените (в хола имаше 6 сантиметра разлика на 8м стена) като се намалят загубите :-). И, разбира се, нова ел. инсталация. Нова по две причини -освен да се сменят, всички нови кабели са трижилни, фаза, нула и земя, включително тези за осветлението. Последното е защото всички ключове за осветление са Sonoff (аппликация Ewelink). Освен че са красиви, са Smart :-)Тавана също беше в плачевно състояние и правихме "окачен". Разбира се, сега всички "лампи" са LED с много ниска консумация. Жената и аз сме с отслабнали очи, та всички лунички са 4000K или 6000K, в зависимост от предназначението.

    Решихме да ползваме климатици за комфорт, не мислих и една секунда - Mitsubishi. ползвам ги тук вече 15 години и не мога да си представя нещо друго.

    Така, след като поставих основата, да си поговорим по темата - Smart Home.Тъй като тук ползвам Amazon Alexa, натурално реших да ползвам тази платформа и в Пловдив, тъй като вече съм добре запознат с нея. Сама по себе си, Alexa не може да направи почти нищо (освен да ти каже че не може да го направи), но когато се интегрира с други платформи, прави почти всичко освен мусака и свирка :-)

    Smart Home

    За датчици и първоначална автоматизация ползвам Samsung Smatrrhings.Ето един пример за автоматизация. Не че е нещо специално, но онагледява концепцията.

    Коридора има Samsung SmartThings GP-U999SJVLBAA Magnetic Motion Sensor. Когато сензора засече движение, информира Alexa, коята от своя страна командва Ewelink да пусне Sonoff светлинен ключ, лампите светват. И обратно, когато няма движение за 15 секунди, лампте се гасят. някой ще каже - голяма работа! Работата е там, че лампите не светят 15 секунди от повече от колкото е необходимо. Този датчик има и вграден термометър - във всеки момент, дори от САЩ мога да видя колко градуса е в коридора.

    Същите датчици са сложени в дневната и кухнята За да се иде в кухнята се минава през дневната... В този случай, Alexa е програмирана да командва лампите да се включават само между залез и изгрев слънце т.е когато е тъмно. И, разбира се, изгасват 15 секунди след като няма движение.Същият датчик е и в банята. Тук обаче ситуацията е малко по различна :-). По разбираеми причини, Alexa спира лапмите 5 минути след като няма движение. Няма да влизам в подробности, но сутрин като си седнеш на кенефа почти заспал, не ти е до ръкомахане да то светнат пак лампите...

    Тъй като банята е най-влажното помещение, ветилатор е задължителен, разбира се. Във моят случай, вентилатора се пуска от същият Sonoff ключ (друг бутон разбира се). В банята има друг сензор за влага. Като си взимаш душ, влагата се вдига веднага, сензора информира Alexa която комадва ключ №2 да пусне вентилатора. Когато влагата стане нормална, Alexa спира вентлатора.

    "Основното помещение" (махнаме стени които не бяха носещи, и кухня, дневна и хол са едно голямо помещение) се отоплява/охлажда от 24000 BTU Mitsubishi. помещението май беще 113 кубически метра, нещо такова. Там ползвам SAMSUNG SmartThings GP-U999SJVLEAA Remote Button. малък, незабелижим и освен основната функция на бутон който може да командва други неща, е и термометър. Един такъв бутон е стратегически разположен в средата на това общо помещение, на височина "седнал човек". Тук също има Smart Remote Control (апликация Tuya), програмирано да командва климатика и телевизор Sony.

    Тук въпроса как аз ползвам Smart Remote е малко спорен и бих искал мнение. В САЩ разбира се основно се ползва "централен" климатик - за цялата къща. При него, приципа е"работи докато стигне зададената температуре и спира". Mini-split климатик никога не спира, просто намалява дебита на въздух и изходната температурата. Аз обаче ползвам температурният датчик за да информирам Alexa че зададената температуре е достигната, и "тя" комадва Smart дистанционното да изкомадва климатика да спре (все едно че е спрян от оригиналното дистанционно, което означава че е по "учебник", не като да се дръпне щепсъла").

    Тук му е мястото да спомена че всички електроуреди са влкючени в Smart контакти, които не само могат да "прекъснат" захранването по команда, но и мерят консумацията!. За клматиците ползвам Sonoff (не че има значение). Миналата година, в средата на август, засякох че чрез метода On/Off климатика работеше около 30-35 минути на час и в помещението винаги е било комфортно. Същият метод за поддържане не температура се ползва в двете спални със същият резултат.

    Както казах, всеки уред (хладилник, печка, котлон, абсорбатор, миялна, малък проточен и т.н) е включен в Smart контакт - или Sonoff или Tuya. Освен че е интересно да се следи консумацията на ел енергия, има и друго много интерсно приложение.Знаете лафа - ""последният да затвори вратата" :-). Е, Alexa го прави. Който си ляга последен, просто казва "Alexa, I am going to bed". Една минуте след това, Alexa подава команда да се пусне телевизора в спалнята, да се изгаси телевизора в хола, и да се изгасят всички лампи освен в коридора. Така се избягва опасносттта да останат консуматори цяла нощ.

    Друга интересна функция се постига чрез F-ARR-US-2 SmartThings Arrival Sensor. Това е ключодържател, който контактува със Smartthings Gateway и индикира дали собственника е във жилището. Апартамента е на вторият етаж и е просто безценно когато тя вече е във входа, Alexa да каже "Тя се връща" :-). Майтапа настрана, наистина готино е когато двамата излезем заедно - има програма която засича че и двамат сме "извън апартамента" която командва всички лампи да спрат (независимо дали работят или не), телевизорите да спрат (независимо дали работят или не), климатика да мине на режим "изсушаване на въздуха" ако работи, камерите във всяко помещение да се включат и записват и т.н.След два месеца ще монтирам и "Wi-Fi Energy monitor" на трифазният проточен бойлер, просто от любопитство, иди кажи на жената че е прекарала много време в банята, на 59г спане на дивана не ми се отразява добре...

    Нека сега da чуем за вашата "умна къща"!

    - - - - - - - - - -

    Стана късно снощи, та спрях.

    Като почнах ремонта, сестра ми имаше неприятна случка - имат "селска къща" и беше прокапала мека връзка под мивката точно в средата на седмицата. Лоша работа... Та, на тръбата която влиза в кухнята е монтиран електрически кран, управляван от Sonoff устройство. Под мивката, както и под пералня, миална и сушилня има датчици за теч. Ако се засече теч, датчика сигнализира Samsung Gateway, от там Alexa, и тя чрез Sonoff затваря крана на водата към кухнята.

    Звънците (долу на входа и на вратата на апартамента) са Ring Doorbell. Много е удобно, тъй като е не само "видео звънец", но има и двупосочна гласова връзка, т.е. ако съм из махалата и някой звънне, просто мога да кажа "Изчакай две минути, идвам" или... "Ела утре че съм из града".

    Бравата на входната е Smart - отключва се с чип, пръстов отпечатък или код. Разбира се, може да се отключи и през телефонно приложение дистанционно ако е необходимо.
    Този пост е редактиран от dnt62; 26-04-21 в 14:55.
    podredko одобрява това.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007
    Мнения
    1,224
    #2

    Отговор: Utimate Smart Home

    Колега, планираш ли и автоматични смарт щори/завеси? Смарт биде?!

  4. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2019
    Мнения
    10
    #3

    Отговор: Utimate Smart Home

    Цитат Първоначално публикувано от Kaar Виж публикацията
    Колега, планираш ли и автоматични смарт щори/завеси? Смарт биде?!
    Имах големи разправии със жената за щорите. Аз винаги съм харесвал външни щори (когато са направени добре) и разбира се планирах автоматични. Още повече, че има сензори които измерват luminocity и може да се направи програма която да управлява щорите в зависимост от времето на деня и осветеността.

    В крайна сметка, ТЯ каза че няма да има щори и сега сме с две пердета, прозрачни за красота и плътни (толкова плътни че като са затворени камерите минават на инфрачервен режим). Вършат същата работа като щори. Плюс, дограмата е пет ли, шест камерна и топлоизолацията е страхотна.

    За бидето (ако е сериозен въпрос ), не съм мислил. Дори да знаех че има, най-вероятно нямаше да го направя.

    - - - - - - - - - -

    Забравих нещо. И двамата пушим... много! Та, над дограмата, под тавана, в дневната и хола сложих безшумни вентилатори (най-безшумният който намерих беше български!) които се пускат от Sonoff ключ. по този начин, чрез програма, Alexa ги пуска при изгрев и залез слънце за по 10 минути. Освен това, при гласова команда ги пуска за по 30 минути.

    Преди няколко дни видях детектор за никотин във въздуха (не smoke detector) но ще чакам да падне цената...
    Този пост е редактиран от dnt62; 26-04-21 в 20:32.

  5. Member
    Тук е от
    May 2017
    Мнения
    431
    #4
    Тока не спира ли е Пловдив?

  6. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2019
    Мнения
    10
    #5

    Отговор: Utimate Smart Home

    Цитат Първоначално публикувано от gogogogov Виж публикацията
    Тока не спира ли е Пловдив?
    Спира, разбира се. Имам две UPS Battery - едната е във ниша където са конвертора на оптиката и рутера. По този начин ще има интернет за около 3-4 часа без ток защото са малки консуматори. Другият е в "офиса" където ми е работното място когато сме в Пловдив - така или иначе работя от home office та тук, там, няма значение.

    Иначе, като няма ток, няма ток. Кавото за теб, такова и за мен...

  7. Senior Member Аватара на kokovox
    Тук е от
    Jan 2015
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    3,222
    #6

    Отговор: Utimate Smart Home

    Щях да пиша, да помислиш за пречиствател на въздух от финни прахови частици (България е с най-високите средно-годишни стойности на замърсяване на въздуха с ФПЧ 10 в ЕС), но ти пушиш така че няма да има голяма полза. Биде си заслужава независимо дали само със студена вода или на ток с проточен нагревател. За второто ще ти трябва контакт до тоалетната чиния.
    Не те ли притеснява, че разни китайски (sonoff, tuya, EWELINK) и американски (Amazon) разработчици могат да използват информация, която събират от теб, за каквото пожелаят? Даже, ако не правят пари директно от теб чрез информация ти, могат да я продават на Фейсбук, Гуугъл, Алибаба, Тансент и който и да е, който е готов да я купи.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2019
    Мнения
    10
    #7

    Отговор: Utimate Smart Home

    Цитат Първоначално публикувано от kokovox Виж публикацията
    Щях да пиша, да помислиш за пречиствател на въздух от финни прахови частици (България е с най-високите средно-годишни стойности на замърсяване на въздуха с ФПЧ 10 в ЕС), но ти пушиш така че няма да има голяма полза. Биде си заслужава независимо дали само със студена вода или на ток с проточен нагревател. За второто ще ти трябва контакт до тоалетната чиния.
    Не те ли притеснява, че разни китайски (sonoff, tuya, EWELINK) и американски (Amazon) разработчици могат да използват информация, която събират от теб, за каквото пожелаят? Даже, ако не правят пари директно от теб чрез информация ти, могат да я продават на Фейсбук, Гуугъл, Алибаба, Тансент и който и да е, който е готов да я купи.
    За бидето - във банята оригинално имаше вана и биде (класическо). Вместо бидето сега има (Grohe ли беше) със биде. В (оригиналната) тоалетната си е нормално, без биде. Проточният боилер захранва цялата баня (мивка, душ и биде.

    Сега, за следене / подслушване и всичко останало.

    Във днешният "свързан" свят няма начин да не се направи компромис, иначе остава живот на село, в тоалетната на двора и мачкане на в. Марица (наборите знаят за какво говоря). Пак казвам, кой съм и какво работя не е от значение, но... мога да ви разкажа истории от които няма да спите месеци. Какво става с личните ви данни и навици във всеки един аспект на живота ви.

    От техологична гледна точка, всички устройства са проектирани да фунционират нормално без интернет. Ключовете за осветление си работят при докосване, прекъсвачите имат On/Off бутон и т.н.

    Колкото до лично пространство... Без значение от устройството на което си писал поста си, няколко неща са се случили - това което написа е запазено за поне 5 години във Utah Datacenter. Заедно със точното местоположение (координати) на устроиството. Форума има лог, Интернет доставчика има лог (кой, кога, какво...). Не че казвам нещо ново.

    Вярно е че прозводителя на бравата има моят пръстов отпечатък, подробен запис кой ,как и кога е отключил вратата. Вярно е че ако искат, могат да я отключат дистанционно ако искат, но за две години не съм видял китаец да влезе в къщи .

    Имам камери във всяко помещение, но както казах, камерите се включват и записват само когато и двамата сме навън. Изключват се като стигнем първият етаж. Не се чуствам комфортно ако работят и аз съм там.

    Няма измъкване от това, братче.

    Както има една приказка... Ако си жертва на изнасилване и няма къде да избягаш, най добре се отпусни и се наслаждавай...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Мултирум аудио, Smart Home
    От chkrov във форум Аудиотехника
    Отговори: 0
    Последно: 14-11-19, 23:39
  2. Как се вади звук от Samsung smart tv през Samsung home cinema 7.1 през HDMA.
    От Тодор Джондров във форум Аудиотехника
    Отговори: 19
    Последно: 13-04-19, 00:10
  3. Smart Home
    От horus92 във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 22
    Последно: 11-07-14, 22:53
  4. Smart Home
    От freelander във форум Черен списък
    Отговори: 22
    Последно: 13-11-06, 00:25

Тагове за тази тема


SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе