Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 52

Разделите на подфорум "Битова техника" - обсъждане

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Re:Разделите на подфорум "Битова техника" - обсъждане

Lazar, Разбирам, че искаш да обърнеш повече внимание към областта в която си специалист. Ще бъде много хубаво ако успееш да го направиш и по този начин привлечеш нови участници във форума, чрез развиването на тази тематика.

Въпросите ми към теб са:
    1. Убеден ли си, че изваждането на тази тематиката в отделен раздел извън сегашния Отопление и климатизация ще доведе до по-висок интерес към посещаване и участие в темите?
    2. След колко време мислиш, че този положителен резултат от това изваждане ще стане видим?

2.  

3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

valen1,
    аз съм неизменно във този форум още от регистрацията си и той е първи измежду фаворитите ми още оттогава, а това беше доста преди да се развие тематиката за климатиците тук. До тогава форумът беше основно с IT насоченост и съм свидетел на ожесточени спорове дали да си остане с тази тясна специализация или да се отвори за обсъждане на по-широк кръг от теми, както е сега. Визираше се основно инвазията на темите с климатиците. Тогава във форума имаше основно един специалист, който даваше консултации в тая област и това беше @badr - чест и почитания, много добър специалист и човек . Е, за добро или лошо, форумът (с подкрепата на Крис) получи сегашното си развитие и аз не мисля, че е загубил от това, дори - напротив! С развитието на тематиката за климатиците се увеличаваше интереса и към форума, появиха се и нови специалисти, с което интереса стана още по-голям и така до сега. Аз лично силно покрепям развитието на форума и не, че желая да обърна внимание към областта в която съм специалист, а желая тематиката за отоплението да се развива цялостно, а не едностранчиво, потулвайки всичко друго освен климатици в едно подразделче с откриваемост по-малка и от световно най-неизвестната марка климатик. На всичко отгоре на това подразделче няма как да му се намери подходящо име, защото трябва да включва всичко - може би трябва да го наречем "Всичко друго за отоплението (освен климатици)" или пък "По-добре не влизайте тук"?
    А сега конкретно на въпросите;
    1. Коя тематика визираш за изваждане извън раздел "Отопление и климатизация" - тематиката за отоплението ли? Има предложение за обсъждане за разделяне на сегашния раздел "Отопление и климатизация" на два раздела - примерно "Отопление" и "Климатици". Другият вариант, който аз предложих в предния пост за да няма опасения от отлив от темите за климатици е всички теми да си останат под обща шапка, но в отделни подраздели, например;
    "Всичко за отоплението" - трябва да се уточни така ли да е заглавието,
    "Климатици" - вътре може да се поместят всички марки, както е сега
    2. Ами то интерес винаги си има, въпросът е да се подредят правилно темите. Колкото по-рано се въведе ред, толкова повече интерес ще има. Една кръчма като се направи чиста, подредена и с добро обслужване, клиентите бързо я намират

4. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Изглежда някой не е доволен от значимостта и вниманието което се обръща на темите свързани с отопление на газ и предлага да се направят промени, които да позволят те да бъдат основни и първоначално видими при влизане в раздела, а пък който желае нещо друго има там някакъв си подраздел Климатици.

Просто смяна на местата: До сега двайсетината теми свързани с отоплението на газ са били в подраздела "По-добре не влизайте тук", като сега се предлага точно обратното. Основните теми свързани с отопление да бъдат всички други начини различни от климатици/термопомпи, а пък 1 500 теми за климатици и термопомпи да бъдат в подраздела "По-добре не влизайте тук".

Промени е желателно да се правят ако водят до увеличаване посещаемостта и участието във форума, раздела, подраздела и прочее.

Няма нищо лошо в това да искаш.

5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Нее, не преиначавай нещата! Никой не иска да има раздел "По добре не влизайте тук", точно обтатното! Искаме правилно структуриран раздел "Отопление", така че като се влезе вътре да не се губи човек в цяла страница с подраздели с имена на марки климатици (сигурен съм, че може да се измисли поне още една страница с подобни имена). То така си и беше до миналата година, когато някой превърна раздела в "Менделеева таблица" с имена на производители. Не вярвам някой от вносителите или търговците на тези марки да се е сетил да направи някакви отчисления в посока форума. Ако е така - добре, но в противен случай няма логика човек да влезе в раздел ''Отопление" и да не знае къде да си зададе въпросите за радиатори, конвектори, тръби, арматура, котли - газови, пиролизни, пелетни, слънчеви колектори, включително и термопомпи (земя-вода, вода-вода, въздух-вода). Това са все модерни начини на отопление, които търпят своето развитие, а тук им е отделено място в едно подразделче на раздел ''Отопление"! Всички тези модерни начини имат значение за нас, членовете, модовете и админите на "Сетком" точно толкова, колкото климатиците "Нео" и "Елит" - така ли излиза? Ами аз не съм съгласен с това. Не съм съгласен, че в "Сетком" подразделите на раздел "Отопление" трябва да са имена на производитетели на климатици. Отоплението е толкова широка сфера, че ще бъде голяма грешка да го разглеждаме толкова едностранчиво. То вече почти няма човек, който да има компютър пък да няма климатик - дали за основно, дали за допълнително отопление или за охлаждане. Но наред с климатика има поне още един начин за отопление - за резерва или за кеф. значи ли, че трябва тук да си обсъжда климатика, а в друг форум да ходи да пита за камината, солара или котела?

6. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Моля, ако някой има конкретно предложение за евентуална нова структура на раздел "Отопление и климатизация" да я представи тук по възможност визуално за разглеждане.

7. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007

За да няма спор кое е по-важно в случая предлагам раздела да стане "Климатизация и отопление" .Като първи подраздел да бъде "Климатични системи за охлаждане и отопление" като в този подраздел бъдат вкарани всички модели климатици, чилърите и термопомпите. Втори подраздел да бъде "Конвенционални методи за отопление" в който влизат отоплението с парно, водно и всякакъв вид познати досега отопление чрез изгаряне на гориво. Трети подраздел да стане " Алтернативни методи за добив на енергия" като в този подраздел ще се разглеждат неща които не са широко застъпени като начини за получаване на енергия, примерно вятърна, соларна. Един подраздел трябва да има за основни термини, взаимоотношения и формули, понеже са общи. Така на прима виста това можах да измисля, като съм отворен и към други мнения.

8.  

9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от fbr
    За да няма спор кое е по-важно в случая предлагам раздела да стане "Климатизация и отопление" .Като първи подраздел да бъде "Климатични системи за охлаждане и отопление" като в този подраздел бъдат вкарани всички модели климатици, чилърите и термопомпите. Втори подраздел да бъде "Конвенционални методи за отопление" в който влизат отоплението с парно, водно и всякакъв вид познати досега отопление чрез изгаряне на гориво. Трети подраздел да стане " Алтернативни методи за добив на енергия" като в този подраздел ще се разглеждат неща които не са широко застъпени като начини за получаване на енергия, примерно вятърна, соларна. Един подраздел трябва да има за основни термини, взаимоотношения и формули, понеже са общи. Така на прима виста това можах да измисля, като съм отворен и към други мнения.
    Напълно подкрепям такава структура, като само бих разменил местата на първия и втория раздел. Все пак конвенционалните методи са основата.

10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

И аз подкрепям мненията на fbr и Lupus, като съм наясно и със минусите на всякакво разделение, но това е по-малка болка, отколкото сега. А минусите във разделението са, че в много случаи има изградени или пък става въпрос за сложни системи, като комбинация от няколко топлоизточника - например котел + слънчеви колектори или термопомпа + буфер + слънчеви колектори + котел, но смятам, че недоразуменията ще са много по-малко. Освен това моето мнение, е макар че термопомпите имат много общо с климатиците, трябва да са не при тях, а при отоплителните системи за водно отопление.

11. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    ......
    Логично погледнато е така, но предвид особената ревност на колегите подкрепящи климатиците, си позволих този компромис.

12. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Е, сега има нова подредба.

Но някак си пак не е удобно - по-удобно е де (спрямо преди), но все пак, в темата Газов котел - мнения и препоръки има над 70 страници и продължава да расте, защото по различни въпроси се пише се в нея.

Та Lazar-е, вече имаш модераторски права, що не спретнеш една тема (може и повече от една) която да засяга само "инсталацията за парно", без значение какъв е котела ? Ще се получи (според мен) много по-добре, отколкото е сега всичко да се пише в една единствена тема за "Газовия котел".

Ето един пример - преди време, от темата за "Газовия котел" научих какво е това "секретен кран" и какво е неговото предназначение. Но ако сега, реша пак да попрегледам какво е написано по въпроса, то трябва да се ровя почти час в тая тема докато намеря точните постове там.

13. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Вижте.... всички пишещи тук имат по-обосновано мнение от мен за правилното разделение. Така че - модераторите от климатичния форум - моля стигнете до общо мнение - най-добре в служебния форум и ми кажете какво трябва да направя - говоря за техническата част от евентуално ново деление. ОК?

14.  

15. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Без да претендирам за обективност, ми се струва, че много хора задават въпроси свързани с изграждане на инсталации за парно за домашни цели. И понеже става въпрос за домашни цели - много често въпросите изглеждат така "мога ли или не мога да направя такъв и такъв компромис" и в частност, "мога ли или не мога това да го направя сам".

Та искам да подскажа, че един самостоятелен подраздел "Инсталация за домашно парно - тръби, радиатори, котли" ми изглежда, че ще на място в големия раздел "Отопление и климатизация".

16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

MitkoS, аз тема мога да спретна, пък и всеки може да го направи, и интерес има, ама при тази подредба на раздела пак ще е трудно да се намира това, което се търси, освен за старите членове на форума. Ето пресен пример отпреди няколко дни - тема за слънчеви колектори беше пусната и се развива в подраздел "Основни принципи,теория, линкове, технически въпроси". Но при сегашната подредба на раздела тип "Менделеева таблица", това е напълно нормално. Изчаквам колегата @valen1 да узрее за промени, тъй като явно зависи от неговото съгласие . Така или иначе, трябва да се стигне до консенсус, че тогава да се правят промени. А дотогава ако има и други предложения за подредба на раздела - моля - споделяйте ги. Ако някой има добри впечатления от подредбата в някой чуждестранен форум - също да сподели.
    Мите, гледам че си ми писал един ферман на лична с въпроси за домашното парно и ти отговорих. И на всеки, който попита отговарям - не ми тежи, особено пък на тебе, който ми помагаш в компютърните проблеми . Като няма къде да питат, хората питат на лични и предполагам не само мене и естественоима отговори, но идеята ми е, че всичко написано остава скрито за останалите и всеки трябва да пита поотделно. Което няма да е така, ако има един добре подреден раздел "Отопление". Оптимист съм, че рано или късно това ще стане.

17. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Когато един търговец който си разбира от работата има в магазина си стока която се търси на пазара я излага на най-видното място по начин да привлича клиенти, а пък когато клиента бъде привлечен и посети магазина той може и да се поогледа, да прояви интерес и към другите предлагани стоки.

Към момента има дадено предложение структурата на частта с климатиците да бъде следната:
    Битова ТехникаОтопление и климатизацияКлиматични системи за охлаждане и отоплениеСегашни подраздели технически въпроси и марки климатици. Това предложение при което климатиците влизат с едно ниво навътре в структурата е все едно, че се опитваме да крием и правим трудно за намиране това което се търси.

Ако участниците в подраздела Други начини за отопление и климатизация държат да има промяна в структурата предлагам следното:
    - Този подраздел да се извади от сегашният раздел Отопление и климатизация и да се направи раздел в Битова Техника.
    - Заглавието на бъдещия раздел Други начини за отопление и климатизация да бъде променено според предложенията на участниците в него.
    - Името на раздела Отопление и климатизация да бъде променено по начин да става ясно че се акцентира на климатиците. За името ще се помисли по-късно, но ще включва думата отопление. Това не пречи и другия раздел да има в заглавието си думата отопление, но не само нея.

18. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Пак ще помоля, защото ми е трудно да следя дискусията - когато има консенсусно решение драснете 2 реда в служебния форум за необходимите промени, които трябва да се направят.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 4
    Последно: 16-01-12, 00:07
  2. Отговори: 5
    Последно: 11-02-10, 23:07
  3. Колко е маркова "марковата" техника
    От glarus във форум Друга битова техника
    Отговори: 1
    Последно: 07-12-08, 09:35
  4. За или против подфорум "Автомобили"
    От bluefish във форум За Форума
    Отговори: 29
    Последно: 26-03-08, 21:26
  5. Отговори: 4
    Последно: 03-10-06, 14:54

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе