Започвам темата с надежда да събера възможноо най-много мнения от собственици на този модел климатици. Целта е да се установят най-добрите условия за ползването му.
Прилагам като начало моите експерименти и резултати.
1. Само горна клапа - малко шумен през ноща, оставям го на "нощен режим" - потдържа градусите без проблем. Негатива е че с ръка леко нагласям горната клапа в хоризонтално положение (автоматично не стига дотам) и ми духа леко в лицето когато спя - ако наглася клапата леко нагоре не стопля добре долната част на стаята.
2. Горна и долна клапа - за мен това е по-добрия режим но не го ползвам заради шума от постоянно отварящата се и затваряща долна клапа. Нека спомена че и двата ми климатика Daikin работят On/Off дори и при -10 гр. Имам добра изолация и дограма, поддържат зададените 21 радуса без проблем.
3. Изключена долна клапа чрез копчето и ръчно отворена в последствие - върши чудесна работа, добре разпределя въздуха и шумът през ноща е минимален. Недостатък е че при спиране на климатика Off или спиране на тока клапата се затваря и трябва да се повтори процедурата с ръчното отваряне (малко е вандалско - но ако не е често няма опасност да се повреди климатика).
4. При изключена долна клапа съответната се отваря ръчно след което горната се затваря ръчно - страхотен комфорт от духането само от долната клапа но съм го правим за малко - нямам представа дали ще наруши работния режим на климатика ако го оставя за по-дълго време - малко неизследвана територия е.
Като обобщение - смятам че ако се намери начин при положение на копчето за долна клапа ОN същата да не се отваря и затваря постоянно както е горната - това би решило всички проблеми, но уви нямам идея дали това е възможно. В сервизния менюъл се вижда малко ключе с 4 позиции което контролира режимите на долната клапа - по дифолт трябва да е off/off/off/on - някой има ли повече информация за действието на този превключвател.
За сега това от мен, надявам се да има повече хора сбълскали се с тази инженерна недомислица, и да се намерят адекватни решения.