Здравейте,
Това е първата тема, която отварям във Вашия форум. Струва ми се, че е единственото място, където ще получа качествен и компетентен отговор. Предварително се извинявам, в случай, че съм объркал разделите.
Става въпрос за климатик Daikin Ururu Sarara FTXR50EV1B9, закупен преди по-малко от една година (10.05.2011г.). Климатика се ползва в помощение от 40м2 и като цяло се справя чудесно и според очакванията. От няколко седмици (по време на големите студове), външното тяло стана по-шумно, което вероятно е нормално, но..
Климатика, заедно с неговата "Г" образна стойка са захванати директно на зид от тухли с външна изолация. Тук може би е добре да спомена, че става въпрос за гр. Бургас, а сградата е нова жилищна кооперация. От сега искам да кажа, че м/у стойката и външното тяло няма тампони или други механизми за обиране на вибрации. Проблемът при мен е следния: когато навън стане -7, -8, -10 и т.н., външното тяло на климатика започва да работи по-шумно. Отбелязвам, че не го спирам през зимата и съм го настроил на 24 градуса и сила на духане (2-ра или 3-та) от общо 6. От по-шумната работа на външното тяло се случва нещо наистина ужасно, за което въобще не съм и подозирал. Вибрациите от климатика се предават по тухления зид и в последствие поемат по цялото протежение на апартамента (стомано бетон стени, стомано бетон шайби и т.н.). Където и да се отиде в апартамента, може ясно да се чуе бученето, което се предава от климатика в целия апартамент. Разбира се, този шум достига и до спалнята, а от там следва безсънна нощ. Всъщност това е и най-големия проблем, който се случва, а именно - вибрациите и шума се предават кристално ясно по всички зидове и носещи стени и колони и така в крайна сметка обикаля безпроблемно цялото жилище. Ужасно е!
В момент, в който времето омекне малко, съответно външното тяло става по-тихо, тогава и вибрациите намаляват вероятно до поносима степен, тъй като не ми правят особено впечатление. Бих искал да отбележа също, че когато отворя прозореца и застана над външното тяло, изглежда, че работи нормално и тихо, но това, което се случва по стените създава впечатление, че едва ли не мотор на автомобил ръмжи в отсрещния край. Това, което ми идва на ум е по някакъв начин да редуцирам шума и вибрациите от външното тяло съм стената, защото попаднат ли там тръгват по цялото трасе и става сценария, който съм описал по-горе.
Моля за съвет, препоръки, критики, становища и някакви ясни методи за справяне с този отвратителен проблем.
П.П. Климатика се ползва за отопление и в режим отопление, без никакви други екстри включени - свеж въздух, овлажняване и т.н.
Предварително благодаря на отзовалите се!
Поздрави,
Димо Гочев