Питането ми е най-вече към професионалистите , но всички мнения ще са ми от полза.
Кой модел климатик наличен на нашия пазар работи без ненужно размразяване под нулата ? В краен случай да не е толкова често поне. От прочетеното във форума и разпитването на мои познати не открих нужната информация. Голяма част от моделите се дават да работят до -15 градуса, но колко ефективни са те ?!
Да започна с горчичвия си опит с дайкин FTX ,- при него под нулата дефростите са на 28 мин. като по часовник (без нужда). След 3 месеца го замених с FTXS, който е доста по-добре ,- ненужния дефрост е поне на 240 мин интервал под нулата , което не е чак толкова зле. По-старите панасоници , които имам издържат до около -8 градуса без излишни размразявания, но след това стават като конвенционалки = 40 мин. Явно са сметнати да са ефективни до -5... -8 градуса. Мой познат скоро се сдоби с 2 бр. МЕ FH...VE , 12ka и 9ка. При него под нулата "часовникът" е на 40 мин, дори без да е заскрежена питата.
Чета във форума, че и новите панасоници PKE , QKE "издържали " само до -8 без "контролни" дефрости, а реално се предлагат до -15.
Всяко едно излишно размразяване води до дискомфорт , загуба на излишна енергия , както и до ненужна амортизация на 4 пътния вентил и компресора.
Ако трябва сега или в близко време да се сдобива човек с инверторен климатик на кой модел/марка трябва да заложи ? Има ли реален модел , който да е по-добър от FTXS... , там поне дефроста е на 240 мин ? Заради WI-FI -то пък , което му сложиха миналата година цената на 12-ката стана почти 2 бона .
Всички мнения и препоръки ще са ми от полза.