Съжалявам, че кръстих така темата, по просто не ми идва наум как да я формулирам по-точно.
Преди около година (а може и повече да е било), постнах една подобна тема, но тъй като проблема беше в дефектната памет, след смяната на чиято всичко се оправи, сега нещата изглеждат далеч по-сложни...
Та значи, преди няколко дни един мой познат ми донесе компютъра си, с оплакването, че откакто си е сменил харда (от 80 GB "някакъв-си-там" на 200 GB Seagate Barracuda 7200.7), компа му е започнал постоянно да се рестартира, и не може да си инсталира Windows. Викам си, чакай да я видим тая работа. Пускам го - рестартира се! Брех, викам си. Работата ще е по-дебела... И така, познатия ми си остави компа, а аз му казах, че ще го погледна по-обстойно когато имам повечко време. Снощи и днес разполагах с това време. Диска му е разбит на 3 части, всички на NTFS. Започнах да му инсталирам WinXP, но по време на инсталацията... син екран! Той е долу-горе следният:
A problem has been detected and Windows has been shut down to prevent damage to you computer.
MACHINE_CHECK_EXCEPTION
...
...
Technical information:
*** STOP: 0x0000009C (0x00000003, 0x804675F0, 0xBE000000, 0x00200100)
Ще отбележа, че горното съобщение е винаги едно и също и се проявява всеки път, когато сменям компонентите, за да открия кое го предизвиква. Естествено, първо реших да пробвам със смяна на паметта, обаче - дръвце. Отделно от това пуснах тестове на паметта (неговата) - всичко излезе ОК. И после като се почна... Махнах мрежовата карта и изключих флопито (за да не ми се пречкат). Смених видеокартата - пак дръвце. Смених захранването - пак дръвце. Смених CD-то - пак дръвце. Взех харда, закачих го на моя комп - инсталира си WinXP без дори да трепне! Върнах харда, пуснах компа - пак се рестартира. След инсталирането на моя комп и връщането на харда на неговия комп, ми дава ми възможност да вляза в Safe Mode, но по време на зареждането на драйверите, при опит да прочете agp440.sys - се рестартира.
Подозрението ми падна върху дъното и процесора, които за съжаление няма как да сменя/пробвам.
Затова реших да се допитам до специалистите тук - имали ли са подобен проблем?
Дъното е QDI PlatniX 2PE/800.
Дали е хардуерна несъвместимост (между диска и дъното) - незнам - поне на сайта на QDI не видях подобен проблем.
Благодаря предварително на всеки отзовал се!