Re:Климатици Fujitsu General - впечатления
Dreider - назад във форума са нищени не еднократно, какво конкретно те интересува? Твоите 12ки специално LGC - са по-нова и олекотена версия на 12LCC (стария компресор с друго управление и намалени топлообменници, съответно намалена мощност - от там по-тихи, уж по-икономични). LCC е била серия която с цена/параметри е нямала конкуренция, срещат се още от някой модели количества, но са на изчерпване. Заменя я новата серия LGC, която като цяло нищо лошо няма, но е с намалена мощност спрямо старата но все още е по-евтина на киловат спрямо аналогичните модели на Дайкин и Митсубиши.
И аз имам 12LGC от септември - перфектно си работи машината! Каквито и букви да е ми е все тая, топло ли ми е -ДА - моля се само качеството на изработка да е на ниво :god А това че му била намалена мощноста - голям праз. 4кВ са си 4кВ - тия дни при минусовите температури машинката се държа геройски - повече не ми трябва!
ba4_dido така на кръст не е коректно да се сравняват, по тая логика всички машини са "почти същите" спрямо съседната, ама ПОЧТИ! Айде пак да не спорим кое е по-по-едиквоси ...
И аз имам 09LGC и сьм доволен . Когато си купувах нямаше от сериата LCC и LD . Работи перфектно още не сьм го виждал да размразява ( дори при -10 гр. ) :Drinks:
Принципа е елементарен.
Ако ти трябва 9-ка си купуваш 9-ка
12 - 12 и т.н.
Това, че старата 12-ка е по-мощна какво от това. Нали идеята е да работи постоянно и никога да не ползва пълната си мощност.
И най-вече това да ти струва по-малко пари.
Предния пост го написах с идеята, че форума е пълен с мнения от рода: "мойто гардже си е най-хубавото"
Държа да допълня, че нищо не разбирам от климатици и ми е все тая какъв ми е толообменника и каква му е схемата.
Важното е да е топло, да нямам проблеми и да не ми се налага да търся помощ, схеми, скици, инструкции, врачки, магове и т.н.
За декември имам 700 киловата ток и това ме устройва идеално.
Цитат:
Първоначално публикувано от Dreider
Принципа е елементарен.
12 - 12 и т.н.
Това, че старата 12-ка е по-мощна какво от това. Нали идеята е да работи постоянно и никога да не ползва пълната си мощност.
И най-вече това да ти струва по-малко пари.
Само че 12-ката е с 200 лева по-скъпа
Цитат:
Първоначално публикувано от Dreider
Принципа е елементарен.
12 - 12 и т.н.
Само че зимата при ниски температури 9-ката не е 9-ка ами 7ца, 12-ката и спада мощността като на 9-ка и т.н. За това машинките на Fuji/Fujitsu/General са работели до момента толкова добре - купуваш си 9-ка с параметрите на 12ка на цената на 9ка, а зимата си остава да е 9-ка .....
Незнам дали 12 става 9 ка,ама мойта 12 лдс праи мазало при минус 7-8 гр. сеедно е плюс7 -8.Мисля че не му пука много много колко е външната температура.
12LGC - по тази логика е 9ка и на -8* става 7мица? Практиката обаче показва че: при 70Вата/м3(лоша изолация) миналата седмица, продължава да си топли - само дето се размръзява по-често и вентилатора върти на по-висока степен - държим 22-24* със настройка на дистанционното 24-26*ХАЙ! Има ли някой да постне една таблица какво се получава с номинала при падане на външните температури при тоя модел?(ама не оная от сервизното за максималните мощности)
Тънък е момента при избор на машина: хем да върши работа/хем да не се набутваш излишно с мощност(=пари) която ще ти остане дет се вика за снимка :)) На който машината му харесва я хвали разбира се - нали това е идеята - да се помогне на тези които се чудят какъв избор да направят :Drinks: Сега се замислям: ако бях дал още 300лв за 12LD - какво повече щеше да прави? Щеше да топли същото с по-малко консумация(колко по-малко?) и щеше да има запас от номинал за по минусови температури(трябва ли ми?).
Цитат:
Първоначално публикувано от Board_Man
Само че зимата при ниски температури 9-ката не е 9-ка ами 7ца, 12-ката и спада мощността като на 9-ка и т.н. За това машинките на Fuji/Fujitsu/General са работели до момента толкова добре - купуваш си 9-ка с параметрите на 12ка на цената на 9ка, а зимата си остава да е 9-ка .....
:bravo :Drinks:
Ако стаята ти е до 20 кв. не ти трябва 12ЛД.
Цитат:
Първоначално публикувано от laodzu
Ако стаята ти е до 20 кв. не ти трябва 12ЛД.
и БМВ не ми трябва, това не означава че не вози добре. При мен с 12ЛЦ-то като си го държа на Quiet нямам никакви притеснения нито по отношение на това дали ще стопли при -15 (миналата зима го тествах - тази е топла и май няма да падне до толкова) пък и на QUIET с кеф си слушам тих и лиричен джаз, без да ме притеснява какъвто и да било шумов фон.. а вънка тихо се сипе снежеца, коледно настроение с две думи :)
Но по принцип наистина е така - не е нужно да се слага такава машинка за 20кв.м, но всеки сам си преценя. Когато слагах 12-ката разликата с 9-ката беше само 150лв., не видях смисъл да не инвестирам малко отгоре - с тези 150лв. най много да отида 10 пъти в местната кръчма и да се почерпя .. после от сън спомени няма.
Така е, но ти си с 36 кубика стая. За твоя случай има идея, ама ако беше със по-голяма стая примерно 55м3, друга песен щеше да пееш за 130те вата на м3 и лиричния джаз? Ако ще отопляваме и детска и спалня и хол и кухня, по тая логика няма да ни излезе сметката просто?
я кажете сега като стане по влажно и по студено като по4не да размразява по 4есто климата ми 6те ми дуржи ли 23 градуса.вуоб6те да се притеснявам ли или да си пия ракииката.15кв.м стая вутре6на ,тухла 09LGC
Когато стане по-студено става по-сухо,не по-влажно.
да ама днес тук ев ямбол вали сняг и е -1 и се се6та6 4е мойе и да стане по студено.днес ми размрази 2 пйти.ама дано няма проблеми аи ония скрежови мъгли дано не се появят мен от тях ме естрах.мерси все пак
mecha, бъди спокоен, ще си поддържа зададената температура.
аз по-назад в темата съм описал какви четири техни машини имам, и как ги ползвам - при отворени врати и коридори, които допълнително отопляват.
също така мога да вметна, че дори не съм им давал зор - държа ги на Auto, така че напълно спокойно, още повече, че за разлика от други марки, на моите и на 4-те имам монтирани щурцери с отводнителни pvc тръби към улуците и нито една машина не е трупнала лед, отстрани където може да погледнеш тавичката има само прах, нищо повече.
така че не се притеснявай, който не вярва да заповяда да му покажа как работят в студено и при минусови температури.