Много често тук във форума се е обсъждала темата за икономичноста на климатиците като вид отопление. Някои даже правеха засичания с електромер и т.н.
Аз стоя в момента пред малко по-друга дилема. ОК, ясно, климатика е най-икономичния вид отопление на ток. Имам три стаи. И като едното нищо най-накрая ще прасна по един климатик във всяка стая. Вратите ще ми стоят отворени м/у стаите и така ще затопля и коридора. Климатиците като ги включа ноември, ще ги спра чак април месец.
Обаче колко ще ми струва това удоволствие?
Да видим:
1. Ако са еФтинджос - около 2100лв. Ама ако са такива - всичко изписано по-горе не важи за тях.
2. Ако са средна ракия - около 3000лв. Ама средната ракия, проблема е че хем хвърляш не малко пари, хем пак като при първия вид не се знае дали ще топлят като хората.
3. И стигаме до клас "гъзария" - около 4500лв. Явно трябва да бъдат такива за да е сигурен човек, че ще му е топло.
И тук стигаме до моята дилема. За колко време се избиват тия 4500лв.? За това време на избиване климатиците ще работят ли още? Колко "живее" един климатик от "гъзарската класа"? Най вече компресора му.