Страница 1 от 59 1231151 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 880

Техническа информация за Fujitsu, General Fujitsu и Fuji Electric

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #1

    Техническа информация за Fujitsu, General Fujitsu и Fuji Electric

    Подгряване на компресора преди стартиране

    ползвано при инверторните климатици на
    Fujitsu, General Fujitsu и Fuji Electric.



    Подгряване на компресора и защо това е важно.


    По време нормалната работа на климатичната система, поради работното налягане и температура, в картера на компресора няма да има течен фреон, който да е смесен с маслото там. Но когато компресора е изключен, фреона в системата има склонност да се предвижва и кондензира в по-студените части на системата, защото налягането там е по-ниско.

    Като пример: Когато системата бъде изключена в студена нощ, температурата на вътрешния топлообменник в помещението което се отоплява ще бъде по-голяма отколкото на топлообменника и компресора които са навън. Фреона при такива условия има склонност да се предвижва към външния топлообменник и компресора, поради по-ниската температура и налягане там.

    На сутринта с повишаване на външната температура, външния топлообменник ще се затопли малко по-бързо от компресора поради голямата му термична инерционност. Като резултат фреона който е кондензирал във външния топлообменник ще се предвижи към компресора, защото ще е по-студен и налягането съответно по-ниско.

    При тези обстоятелства има опасност маслото в картера да се разреди с постъпващия фреон и рискът да се залее с течен фреон компресора при неговото стартиране е голям.

    Последиците от това могат да бъдат:
    1. Маслото да започне да се пени в следствие на изпаряващия се фреон с който се смесва. Това масло може да бъде засмукано от компресора и прехвърлено в хладилната система, оставяйки го с минимално количество. При тази вероятност, компресора започва да прегрява и ако работи по-дълго така е възможно останалото масло от високата температура да започне по-малко да изгаря. След време се стига и до изгарянето на компресора, причинено от окъсяването на някоя от намотките. За наличието на такъв процес може да се съди по цвета на маслото което се движи в системата заедно с фреона. Колкото цвета му е по-тъмен, толкова по продължително време е продължавал този процес.
    2. Течен фреон да бъде засмукан директно в компресора, което води до хидравличен удар, следствието са начупени клапани, бутала и др.

    Нагреватели на компресорите се поставят около картера с цел да не допуснат предвижване на течен фреон към компресора по времето, когато не работи. Подобни нагреватели може да са електро-съпротивителни елементи. Някой видове нагреватели на картера са включени постоянно дори и когато те са необходими само за определено време, като продължават да употребяват електричество.

    Съществуват няколко начина за подгряване картера на компресора:
    Директно - нагревателя е поставен направо вътре в картера, като е възможно да има или да няма термо-изключвател който да следи температурата в картера.
    Индиректно - нагревателя е поставен от външната страна на картера като е или увит около него или е вкаран в предварително направено за него гнездо. При този вариант също е възможно да има или да няма термо-изключвател.
    Вариантите за контрол на процеса са различни, при някой от тях нагревателя се включва само когато компресорът не работи.

    С навлизането и масовото използване на херметичните компресори като стандартно оборудване в много хладилни системи в днешно време, и тъй като двигателя и картера са в едно общо пространство, използването намотките на двигателя за подгряване на маслото в картера е един нов иновативен начин за постигането на тази цел.

    Разглеждания метод използва намотките на компресора за подгряването му. Той се прилага на практика при инверторните климатици на Fujitsu, Fujitsu General и Fuji electric.

    Целите му са:
    1. Да не допусне течен фреон да попадне в картера на компресора.
    2. Да се контролира топлината в картера на компресора.
    3. Да се намали количеството електричество ползвано от нагревателя на картера.

    При инверторните климатици за този процес отговаря Intelligent Power Module, който управлява работата на компресора. IPM е способен да подаде ниско напрежение на мотора, без да предизвика завъртането му. От опити е установено че ниско напрежение с висока честота 120 Hz при необходими 80 W ± 50 W е способно да осигури затопляне на картера без да предизвика завъртане на мотора.

    За да стартира процеса по подгряването, трябва да са изпълнени три условия.
    Първо - компресорът да е бил спрял от 30 минути.
    Второ - температурата на топлообменника на външното тяло да е по-ниска от Т1 от таблицата.
    Трето - температурата на нагнетателната страна на компресора да е по-малка от Т2 от таблицата.
    Ако и трите условия са изпълнени се подава напрежение към намотките и компресора се затопля.

    Подгряването се прекратява когато: Започне нормалната работа на компресора или трябва да е изпълнено условието: Температурата измерена на нагнетателната му страна да е равна или по-висока от Температура 2 от таблицата
    Допълнителен ефект от подгряването на компресора е, че по-бързо се отдава топлина, когато започне режима отопление.
    [img width=632 height=600]http://img88.imageshack.us/img88/774/fuji71copyyk9.jpg[/img]

    1. Показаната снимка няма отношение към текста, тя е само за визуална представа как изглежда компресора отвътре.
    2. В материала са използвани пасажи от U.S. Pat. No. 5,230,222 “Compressor crankcase heater control”. Date of patent: Jul. 27, 1993.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен
    Мнения
    9,117
    #2

    Re: Подгряване на компресора при инверторите на Fujitsu, ... .

    чудесна статийка Valen ,благодарим

  4. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #3

    Re: Подгряване на компресора при инверторите на Fujitsu, ... .

    Аз от своя страна искам да благодаря на dan66 който преди 7 дена ми каза че съществува такъв начин за подгряване на компресора, за който аз въобще не бях чувал.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    101
    #4

    Re: Подгряване на компресора при инверторите на Fujitsu, ... .

    Много полезно.Браво.

  6. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    637
    #5

    Re: Подгряване на компресора при инверторите на Fujitsu, General, Fuji electric.

    Мисля че тази статия трябваше да се сложи в темата на Фуджицу или от там да има препратка към тази тема. Когато някой влезне там да чете отзиви за марката и моделите, да може да се запознае с материала. Статията е много полезна.
    Браво за труда и благодарности на Valen1 !

  7. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #6

    Re: Техническа информация за Fujitsu, Fujitsu General и Fuji electric.

    От приблизително 200 монтирани климатика на тези три марки за последните 2 години, за първи път имаме проблем с един от тях. По думите на собствениците, климатикът е бил ползван без да е изключван, непрекъснато в продължение на 11 месеца. Много са доволни от начинът му на работа и неговата икономичност, това е нормално за инверторен климатик, щом не е бил изключван е работил на малко натоварване.

    Инвертор Fujitsu ASYB12LDC, не работи вентилаторът на вътрешното тяло. Моторът е правотоков, безчетков на 280 V, затварянето на кутията в която е поместен мотора е тип "консерва", тоест не е направен да се ремонтира, а да се подмени с нов.

    В сервиза е платката на вътрешното тяло, дистанционното и мотора. Отварянето на мотора става с голяма права отверка, като предварително се маркира капакът как е разположен спрямо кутията.
    [img width=637 height=600]http://img389.imageshack.us/img389/9470/dsc000381copykb8.jpg[/img]


    Поглед след отварянето на капака, горна страна на платката.
    [img width=737 height=600]http://img389.imageshack.us/img389/9169/dsc000391zr1.jpg[/img]

    Поглед на платката от долна страна.
    [img width=716 height=600]http://img233.imageshack.us/img233/1011/dsc000451fv3.jpg[/img]

    Нямаме схема или опит с такива мотори. Проблемът се оказа в керамичен кондензатор C12, беше пробил към маса и е дал накъсо. С цел да се предпази платката на вътрешното тяло от допълнителни поражения при подобни събития с мотора на вентилатора, на платката управляваща мотора има поставен резистор R9, който изпълнява ролята на предпазител и изгаря.

    По начинът на свързване на кондензатора към маса решихме че е филтров, който дава към маса различни смущения. Изгорелият кондензатор махнахме, тъй като нямаме информация какъв трябва да бъде като стойност и работно напрежение решихме да не слагаме. Възтановихме изгорелият резистор, проверихме останалите елементи по платката, сглобихме мотора и го включихме към платката на вътрешното тяло, от дистанционното включихме на режим вентилатор и моторът отново си заработи като нов. Предстоят изпитания за продължителна нормална работа.
    --------------
    Мотора на вентилатора беше върнат и монтиран обратно във вътрешното тяло. След изминали почти 2 години продължава да си работи без никакви проблеми.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    May 2003
    Мнения
    881
    #7

    Re:Техническа информация за Fujitsu, Fujitsu General и Fuji electric.

    Моля да назовете за кои конкретно модели на въпросните производители се отнася че имат реализирани описаните подгрявания?

  10. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2008
    Мнения
    129
    #8

    Re:Техническа информация за Fujitsu, Fujitsu General и Fuji electric.

    Моля най-официално да ми дадеш линк към първоизточник където да е описано следното:

    1. Подгряване на картер на компресор с помоща на загряване на статора на двигателя с ниско напрежение
    2. Че горната технология се използва при LGC сериите. Говоря за тях защото за тях имам схеми.


  11. Member
    Тук е от
    Jun 2005
    Мнения
    421
    #9

    Re:Техническа информация за Fujitsu, Fujitsu General и Fuji electric.

    17. COMPRESSOR PREHEATING
    When the outdoor heat exchanger temperature is lower than temperature and the heating operation has
    been stopped for 30 minutes, power is applied to the compressor and the compressor is heated.
    (By heating the compressor, warm air is quickly discharged when operation is started.)
    When operation was started, and when the outdoor temperature rises to temperature or greater, preheating
    is ended
    - it is possible to select the higher or standard level of preheating function.
    - When it is set up at the higher level of preheat, the magnetic noise of the compressor becomes higher.
    05-13 08-01 Да това са страници ето 09_12RLQ

    Много отдавна dan66 изчисти въпроса...
    Tips for saving energy
     When the outdoor temperature is low (about 50 °F or less), the unit will consume the power of 20~40W unless the power
    plug is disconnected from the outlet even if the air conditioner turns off.
     Remove the power plug to stop the power supply for energy saving when not using for a long time.
    18 и това е страница
    Сега почваме да обясняваме какви са тези модели .... и т.н. ДЪВКАНО Е МНОГО

    Ти им обясняваш, че мелницата е вятърна... и пак за водата питате...

    Цитат Първоначално публикувано от Board_Man
    Ами на човека така са му обяснили от Булклима - иначе машината си има подгряване, от къде ще дойдат тези около 45W които меря когато машината е в standby при ниските температури. А това че булклима са му казали така... и че тва е "маркова" фирма се вързва с предишните ми постове, там ставя ясно какво точно съм искал да кажа.
    Аз лично на 12LB (предшественика на 12LCC) и на 9LCC също измервам такава консумация в standby при ниски температури.... за високочестотния шум също сме писали...

  12. Member
    Тук е от
    May 2003
    Мнения
    881
    #10

    Re:Техническа информация за Fujitsu, Fujitsu General и Fuji electric.

    Ако въпроса ти е към мен - не аз я съчиних и не аз съм я сложил тука - има си автор темата. Нямам идея кой от кой е преписал - среща се из нета - изкопирана е на 10 места поне. А че се ползва при LGC серията съм срещал да се твърди, но не съм бил аз твърдящия.
    Последно казваш че такова нещо за което пише във статията няма(в частност при Фужитсу и още по-в частност LGC серията)?

    freelander, цитата ти ще рече че има нещо подобно някъде си ама не се знае какво точно и къде - за кои модели се отнася?

    П.С> то хубаво за тия модели, ама нашите LCC, LGC, LDC - намазали ли ли са някакво подгряване или ... на какво всъщност се надяват при студен старт на -15 °? Все нещо има реализирано в тая посока или няма - чисто леден си пали и ако запали?

  13. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2008
    Мнения
    129
    #11

    Re:Техническа информация за Fujitsu, Fujitsu General и Fuji electric.

    Цитат Първоначално публикувано от dgenov
    Ако въпроса ти е към мен - не аз я съчиних и не аз съм я сложил тука - има си автор темата.
    към автора беше въпроса....

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Oct 2005
    Мнения
    409
    #12

    Re:Техническа информация за Fujitsu, Fujitsu General и Fuji electric.

    Turbosol, този начин за подгряване на компресора се използва не само при General-Fujitsu но и при други марки климатици например Mitsubishi FD35VA.
    Цитат от сервизното :
    "2. Предварительный прогрев компрессора
    Данная функция предназначена для улучшения условий запуска компрессора при низких температурах наружного воздуха
    (ососбенно при попадании влаги в гидравлический контур). Инвертор подает на компрессор управляющее напряжение,
    амплитуда и частота которого недостаточна для запуска двигателя и вращения ротора. При остановленном роторе проис-
    ходит разогрев компрессора статорными обмотками электродвигателя. В этом режиме компрессор потребляет около 50 Вт."
    стр 186 от линка:
    http://www.mitsubishi-aircon.ru/down...own.php?id=118
    Относно дали го има на конкретен модел може да се провери експериментално.При външна температура около 0 градуса или по ниска изключваш климатика от дистанционнното/климатика трябва да е в режим отопление- HEAT/ и след 30 минути с амперклеща или електромер виждаш дали консумацията на климатика скача с около 50 вата или допираш ухо до външното тяло: чува се леко бръмчене от подгряване на компресора чрез намотките му.

  16. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #13

    Re:Техническа информация за Fujitsu, Fujitsu General и Fuji electric.

    За моделите климатици на тези три марки завършващи на LCC, LDC, LGC няма подробна техническа документация където да са обяснява заложената програма.

    Сериозните производители на инвертори като: Daikin, Toshiba, Mitsubishi heavy, Mitsubishi electric, Panasonic, Sanyo и др. имат подробни сервизни документации където се дава пълно обяснение за всичко, а при тези три разглеждани модела на тези трима производителя не е така.

    Толкова подробна сервизна документация, където да се обяснява абсолютно всичко не е необходима за ремонта на един климатик. Наличието на подробна сервизна документация е предназначена по-скоро да вдъхне доверие към машината и нейният производител на техническите лица, които я разглеждат. Чрез нея производителят освен, че дава подробна техническа информация за начина на работа на вложените елементи в системата, но и показва чрез графики или таблици реално измерените стойности при работа.

    Освен, че производителят е сглобил нещо си там, но също показва, че е направил проверка за това как то работи като ни предоставя честно и без да скрива информацията.

  17. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #14

    Re:Техническа информация за Fujitsu, Fujitsu General и Fuji electric.

    Има едно подробно сервизно, което е цитирал freelander. То е за US версията на нашите модели. В сервизните за LGC, LCC и LDC действително нищо не пише по въпроса, но това не значи, че няма. А и както каза dan66, това лесно се проверява експериментално. Мисля Board_man дори го беше проверил и има подгряване.

  18. Moderator Аватара на Jackas
    Тук е от
    Jan 2007
    Мнения
    1,260
    #15

    Re:Техническа информация за Fujitsu, Fujitsu General и Fuji electric.

    deian
    На 9LC 12LD имам вързани електромери и съм се уверявал N брой пъти, че има подгряване на компресора!
    При LC и LD сериите има подгряване на компресора при външна температура под +5гр.

    Не ви ли умръзна вече да го дъвчете този въпрос???

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 59 1231151 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Мнения за Fujitsu/General Fujitsu/Fuji Electric 07 LU
    От gogorog във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 0
    Последно: 03-11-13, 13:40
  2. Новите инвертори на Fujitsu, General Fujitsu и Fuji Electric модели 2011 година
    От justify във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 351
    Последно: 27-10-11, 22:44
  3. Каква е разликата между(Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric) и кои да избера
    От bat.zdravo във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 19
    Последно: 28-07-11, 01:38
  4. Fujitsu/General/Fuji Electric - за това къде се произвеждат
    От bestregards във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 2
    Последно: 11-08-09, 12:32
  5. Доволни ли сте от LGC серията на Fujitsu, Fujitsu General и Fuji Electric
    От dgenov във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 12
    Последно: 13-07-09, 19:11

Тагове за тази тема


SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе