Велев ,Дайкин продаваме с 6 годишна гаранция ,ходим на профилактика на 10 - 15 г. климатици .Как ти се струва сега живота на един Дайкин ...?За Хайер и другите китайчета няма смисъл да говорим.
Велев ,Дайкин продаваме с 6 годишна гаранция ,ходим на профилактика на 10 - 15 г. климатици .Как ти се струва сега живота на един Дайкин ...?За Хайер и другите китайчета няма смисъл да говорим.
Този Хайер с какъв комресор е?Да не е работил 3г на макс???
Да не би да говориш за не-домашни системи. Щото и фирмата в която работя се отоплява и охлажда с климатична система дето е на покрива на сградата и е голяма колкото един гардероб. Ама там и парите са други и целите и компресорите....Първоначално публикувано от rkk
За домашни сплитове говори.
И аз го сметнах, по моите сметки излезе 5,1 години. Но може да се каже, че наистина времето на изплащане е от 3 до 5 години в зависимост от спецификата на жилището. Но важно е да се подчертае, че това е периода след който излизаш на "НУЛА". За да има смисъл цялото упражнение климатика трябва да издържи поне още 2 години, значи стават от 5 до 7 години са нужни за да има смисъл.Първоначално публикувано от deian
Сега остава въпроса колко процента МАРКОВИ климатици издържат по толкова години?
Първоначално публикувано от rkk
Извинявай за невежеството, искаш да кажеш че Дайкин са със 6 години гаранция? За домашни сплит системи?Първоначално публикувано от deian
Заводски не. Но някои фирми ти дават тази гаранция срещу ежегодна профилактика. Търговска гаранция, т.е. фирмите са достатъчно убедени в това, че едно 99% от климатиците им без проблем ще изкарат 6-те години.
Не ти разбрах сравнението. След 3-4 (не са 5) години излизаш на нула, после плащаш просто малките сметки. Ако се топлеше с друго, просто щеше да ги плащаш големи. Дори да изкара само 4 години, все едно си плащал само тока му, който с друг уред би бил многократно повече. Но 4 години ще изкара най-голямото китайско дърво. Тук говорим за климатици с експлоатация над 10 години без проблем.
Преди време си избрах три климатика втора ръка Тошиба и два Национала, перфектни, тошибата е дайсейкай и СОР 5. Цената беше около 2000 лева, вече четвърта година ги ползвам и вероятно ще ги сменя преди да се развалят. Първият ми климатик Саньо работи вече девета година. Отдавна всички са се изплатили. При възможността да се намерят климатици на по 3-4 години които като нови са стрували над 2000 лева ми се струва идеална алтернатива, но тук опира до въпроса в кои град живееш?
Темата тук беше "Какъв е животът на климатик Fujitsu, Fuji или General", а започнаха да се правят сметки - кой кога си избивал цената.
Като пример за дълъг експлоатационен живот, ще спомена няколко конвенционални Мидеи, които са на 11 години и нямам забележки - не ги е посещавал техник нито веднъж и не са си променили характеристиките до сега.
Ако сега трябва да изчислявам колко пъти и кога са си избили цената.....
Мисълта ми е, че ако всеки климатик се ползва за правилното помещение и условия - то тогава въпросът за "избиването" на цената му, ще в полза на по-евтините модели. Чисто математически, в уравнението е закономерно именно това.
Във форума, на тема сметки и "избиване" на цена, има доста писано - може да се направи и тук един римейк.![]()
Да...Да... ама Не... както бе казал един корифей на журналистическата мисъл...Първоначално публикувано от deian
За една година освен 150-те лева за ел. енергия на отоплителен сезон, всеки добросъвестен притежател на климатик плаща още 100-150 лева във вид на профилактика почистващи препарати и т.н.т..Което прави отоплението с климатика почти двойно по-скъпо от това което си посочил.
Общоизвестно е че човек може да намали сметките си почти двойно,ако предприеме редица стъпки-като добра топлоизолация,дограма и т.н.т.Следователно ако човек вложи тези 4500 лева за които се говори в началото именно в такива мерки а не в климатици,то той би оеднаквил разходите за отопление. Т.е.би постигнал почти еднакви разходи с Адакс и добре вложени 4500 лева за намаляване на топлозагубите си и това ако вложи парите в климатици но не вземе мерки да намали топлозагубите си.Във форума има доказателствен материал как Адакс топли стая с 500 Вт топлина на час.
През 2001 бях закупил 2-ра употреба инверторен шарп , компресора се предаде едва след 3-4 години експлоатация т.е 2005 , компресора сдаде багажа , като го демонтирах за да го изхвърля намерих на захранващия кабел записана заветната 1987 година , сами си правете сметката.
задравейте за първа година ще се отоплявам с климатик и все още нямам кой знае какви впечатления, идеята ми е да отоплявам всички стаи с климатици, които ,стаи са около 100м2, но след като прочетох темата от начлото до края нещо май май се пообърках с тези инвестиции , възвращаемост и живот на климатика.значи излиза че трябва да дам около 6-6500 за климатици- 4бр. които ще работят около 10-на години и след това ...... пак от начало ли?с прочитането на темата пак ме върнахте в началото когато се двоумех газ или климатици като първоначална инвестиция са еднакви само че газифицирането е за винаги за разлика от климите.като разход за отопление слагам средно по50лв. на климатик или общо 200+60(70)лв. готвене и топла вода и др. незнам колко ще разхода за газ ,но за ток може би ще падне на 20-30лв. мксимум + 300лв. за газ( така си мисля) ако бъркам ме поправете, то не е ли по добре с газта като по дългосрочна инвестиция защото след 10-на години ако пак трябва да дам дори и същите пари за нови климатици , немисля че ще много приятно.искам пак да кажа че несъм правил сметки за евентуален разход на газта , ако някой има наблюдения моля нека сподели ще бъда благодарен.
Много голям разход им слагаш на климатиците. То зависи и от стаите ти, но за 18 кв.м. нормален разход е 30 лв/месец, за 25-30 кв.м. нормален разход вече е 50 лв/месец.
За сметките с газта - аз от колкото хора съм чувал, са ми настръхвали косите.
Един хубав климатик харчи колкото един плазмен телевизор. Отоплението с климатик ще е неизгодно ако започнеш да се замисляш и кога да включваш телевизора поради икономии. Дотогава не му бери грижата.
А и не е проблем да надживее 10 години ако се грижиш добре за него.
Вкъщи имам един 17годишен 100v, който ползвам от 6години, като през тези 6г не е минавал даже и профилактика.
За да няма спекулации,предлагам да покажеш цялата си сметка за един или няколко зимни месеци.Същото ще е добре да направи и някой с газ при аналогично жилище,членове и условия...Първоначално публикувано от deian