Re:Най-подходящия климатик за мен
Цитат:
Първоначално публикувано от Gladiator6
Board_Man и ти ли си с 12ка ?
И ще може ли 9-ката да се справи на -25 градуса ако реша да топля на 25 :) в нас зимата...
Защото като нищо на наще ще им хареса идеята и ще искат да купят климатик и ще зарежем дървата :)
Аз имам и 12ка и 9ка (аналогичните модели без плазма). Съвета ми е, ако ще ползваш машината само за охлаждане - 9ка (аз поне бих избрал 9ката). Ако ще ползваш машината и за отопление, тогава няма какво да се чудиш и вземи 12ката (особенно ако това ще се окаже единственният топлинен източник в нискотемпературен режим). Лятото на охлаждане наистина няма да има особенна разлика в сметките за ток, но зимата ще усетиш ефективността на 12ката. Разликата в ефективността ще я усетиш когато машината започне да работи с по-високо натоварване. При това помещение и при работа на охлаждане и двата модела ще работят около минималното си (при охлаждане ще компенсираш само 15 градуса като разлика, докато при отопление разликата ще е 40-45).
взимай 12-ка и не се чуди, на практика агрегатите на 12-ките са по-тихи от тези на 9-ките , мощността ще ти потрябва през лютата зима и комфорта е един и същ, защото вътрешните тела имат едни и същи размери и дебит на въздуха
Цитат:
Първоначално публикувано от nebelservice
взимай 12-ка и не се чуди, на практика агрегатите на 12-ките са по-тихи от тези на 9-ките , мощността ще ти потрябва през лютата зима и комфорта е един и същ, защото вътрешните тела имат едни и същи размери и дебит на въздуха
При LGC - да, имат еднакъв размер и дебит 7,9,12-ка - на high - 750m3/h. При LD 9- 560 m3/h. Интересното е друго - според таблиците 09LD при ниски температури ( -10, -15гр) е с малко по-голяма мощност от 12LGC.
Добре добре :) Благодаря ви на всички :) Ще си купя 12-LD без да го мисля :)
Какво , ще рече low режим ? икономия ли прави или :?
В шумен беше -25 градуса антифриза ми замръзна :)
Ще се ползва и за отопление естествено за какво да давам толкова пари .. ако бях решил твърдо за дървата щях да си купя няква midea за 600 лв или някво рециклирано и да не се ядосвам :)
В магазина имат този модел AOYS 12 LD i AOYS 9 LD тоест това е за външното тяло а на вътрешното пише LDC цената е 1780 лв с поставяне :) нормално е нали и за тези говорим утре отивам да го поръчам и в петък ще е на стената въпреки че ми обясняваха , че 9-ка ми е достатъчна ще си взема 12-ката :)
Благодаря на всички за помоща :) Говориха ми за едни митсубишита от порядъка на 2100 лв (това без монтажа) но били само по икономични като качество не били по добри.
Същите. Kато имаш предвид, че цената от вносител сега е 1550 лв без монтаж, малко скъпо ми се вижда, но ти си знаеш.
Откъде в Шумен по евтино 180-те лева са за монтаж.
при -15С макс.мощност на 12LDC е 3,6кВт, при -25С няма данни. При -15 ще прави дефрост на всеки 40мин за около 15мин - може да се наложи да му се помага при големи студове ако топлозагубите на помещението са големи.
Цитат:
Първоначално публикувано от bicubic
при -15С макс.мощност на 12LDC е 3,6кВт, при -25С няма данни. При -15 ще прави дефрост на всеки 40мин за около 15мин - може да се наложи да му се помага при големи студове ако топлозагубите на помещението са големи.
За неговите 16 квадрата няма опасност.Ще гледа филма "ЖЕГА" дори при -25 навън.Не го обърквайте повече.Те тези -25 бяха за 2-3 дни останалото време беше от -10 до -17градуса.Ако сте имали термометър ще констатирате, че сутрин около 7 до 8.30 часа са измерени всички рекорни минусови температури, тоест през останалото време на денонощието е било под -25 градуса, така че дори тези -25градуса са били за за 2-4 часа през денонощието.
Повечето нормални хора отопляват 16 квадрата с 2,5-2,8 kW. Изключвам случаите, в които се касае за паркинг или тераса. Очевидно тук имаме нещо подобно за да се запасим с 4,8 kW, че да имаме и дефрост на всеки 40 мин. :Drinks:
Цитат:
Първоначално публикувано от Kasap
Повечето нормални хора отопляват 16 квадрата с 2,5-2,8 kW. Изключвам случаите, в които се касае за паркинг или тераса. Очевидно тук имаме нещо подобно за да се запасим с 4,8 kW, че да имаме и дефрост на всеки 40 мин. :Drinks:
+1
За сега сравнението ми при дефрост между дайкин и фуджитсу(изключвам краун-а които ме топлеше-той не е климатик) е в полза на фуджитсуто защото според мен може и 24 часа да не прави дефрост ако не е необходим.Имам желание по нататък да видя в действие едно саньо-разбрах от рекламни и технически материали, че но-реверс сайкл при дефрост и без да спира режим отопление за саньо е валидно само за шики сай-кан и мини шики сай-кан сериите(виж и сравни тук http://www.sanyo-bg.com/uf/other/bro...NDITIONERS.pdf)-поне така пишеше в интернет брошурата на англ.език.Не бих се учудил ако фуджитсу с новите двукомпресорни климатици са програмирали докато единият прави дефрост на външната пита другият да поддържа вътрешната пита гореща и вътрешното тяло работещо в режим отопление.Все пак мисля, че има време за трети климаик, ще видим до тогава какво още ще предложат фуджитсу и саньо(фуджитсу вече преложиха висикотемпературна термопомпа въздух -вода подобна на зубадан технологията на мицубиши)
Цитат:
Първоначално публикувано от justify
Не бих се учудил ако фуджитсу с новите двукомпресорни климатици са програмирали докато единият прави дефрост на външната пита другият да поддържа вътрешната пита гореща и вътрешното тяло работещо в режим отопление.
:081:
Какви двукомпресорни климатици ти се привиждат :)
Цитат:
Първоначално публикувано от deian
:081:
Какви двукомпресорни климатици ти се привиждат :)
Може и да си прав, но м и се струва, че видях поне в новата високотемпературна термопомпа waterstage два компресора(не двуроторен) споменаваше се в новият им завод за компресори собственост на фуджитсу, но може и да съм си въобразил.Мисля дори, че го четох някъде ако го намеря пак ще дам линк.
---------------------------------------------------------------------------------------
:yahoo: Намерих го ето линк към новинатаhttp://www.bulclima.com/news-article/fujitsu-general-sus-sobstveno-proizvodstvo-na-kompresori :ole
Е има една забележка ДВУЦИЛИНДРОВИ, а не двукомпресорни, който има понятие да изясни разликата.Благодаря от мое име и името на другите потребители предварително.
Този вид климатици имат ли индикация за замърсен филтър и fudjitsu има ли възможност да вкарва въздух отвън т.е. такъв модел който да вкарва въздух отвън :)
Благодаря 12-ка ще е няма спор стига сте спорили :)
Освен ако не е Mitsubishi-то което е с 600 лв отгоре а е с по слаба филтрираща система и КОП понисък с няколко десетки вата което практически няма избиване :)
Цитат:
Първоначално публикувано от justify
Е има една забележка ДВУЦИЛИНДРОВИ, а не двукомпресорни, който има понятие да изясни разликата.Благодаря от мое име и името на другите потребители предварително.
Доколкото знам, двуцилиндровите компресори имат две индивидуални секции за компресия на фреона, които могат да работят и по отделно. Ако е нужна голяма компресия (високо налягане на фреона; голямо натоварване - голяма мощност) се включват и двете секции. Ако климатика работи на малко натоварване (малка мощност), тогава се включва само едната секция. С една секция натоварването на двигателя е по-малко, ефективността му е по-висока и консумацията по-ниска.
Има и двукомпресорни машини наистина (но незнам дали Fujitsu имат такива - каскадна система за нискотемпературен режим). Двата компресора работят заедно но съвсем индивидуално. Единият успява да извлече от много ниската външна температура (да кажем -20 или -25) и да затопли междинен топлообменник до някаква полужителна температура (да кажем +5 до +10). Следващият компресор извлича топлинната енергия от междинния топлообменник (който е изолиран от околната среда) и я пренася към истинския топлообменник на вътрешното тяло, което работи вече на значително по-високи температури. Така ефективността на система с два компресора, които работят независимо в два кръга е много по-висока отколкото един компресор, който да е натоварен с голямо налягане между входа и изхода си, необходимо да пренесе енергията директно от външното тяло към вътрешното при голяма температурна разлика.