Avast, позволи ми да разширя кръгозора на въпросите които си задаваш. В различни теми четеш (често написани от едни и същи хора) за две хипотези касаещи работата на климатиците при отопление:
1. Необходим е мощен климатик защото…ниски температури… увеличени топлозагуби…спадане на капацитета…и т.н. Съгласен съм със всички тези обяснения. Верни са. Издържани са.
2. Моят климатик си върши работата със средномесечни разходи за електроенергия 15, 20, хайде нека да са 30 лева. Чудесно. Потвърждавам. Работата на General 09LD през зимата на 2009/2010 показа средни разходи около 30 лв/месец.
Така, нека да направим малко елементарни и доста приблизителни сметки:
Ако климатика прави разходи около 30лв/месец, то това отговаря на средна консумация от порядъка на 0,25-0,3 kWh за 1 час работа на машината. Полагаме усреднен зимен COP 3-4. Резултатът показва грубо около 1 kWh отделена топлинна енергия за един час работа.
Другата теза. Имаме (средно)мощен климатик с номинална топлинна мощност 4-5 kW и е чудесно оразмерен да работи на номинал през зимата. Нека в студа мощността му спада наполовина. Да кажем, че му остават 2,5 kW при което с посоченият по-горе COP, за един час работа консумира средно 0,6-0,8 kWh електроенергия. Резултатът ще бъде разходи на електроенергия от порядъка на 70- 90 лева/месец.
Avast , нека да сравним сега двете тези и да се опитаме да ги обединим защото във форума консенсусното мнение е, че добрият климатик е: мощен, работи около и под номинал в студа и разходите му за електроенергия са 15-30 лв/месец. Не намираш ли някакви противоречия сравнявайки числата и опитвайки се да ги обединиш?
За мене изводите са няколко.
- И двете тези са правилни ….но сами за себе си и в конкретни условия.
- Не може (средно)мощен климатик да работи на НОМИНАЛ през зимата и разходите му да са 15-30 лв/месец, ако ще да е произведен на светлинни години от Европа и йероглифи да издухва вместо киловати .
- Тук идва следващия извод, който е неизменно свързан с въпроса „Добре ли ми е оразмерен климатика?”. Ако разходите наистина са 15-30 лв/ месец то необходимо ли е да се инвестира в мощна машина, чийто капацитет няма да бъде използван пълноценно?
- Истината е там някъде по средата, но в никой случай не е в някоя от двете крайности.