Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 47
Like Tree10Одобрявам

09LD - брум от мотора

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    7
    #1

    09LD - брум от мотора

    Здравейте,

    Имам климатик General 09LD вече четвърта година. Доскоро нямах оплаквания от машината. От миналата година обаче се появи шум от ел. двигателя на турбината. Започна като тих брум, който е постоянен, при всякакви режими на работа. Нещо като електрическо бръм-бръм-бръм-бръм..., пропорционално на оборотите на въртене на турбината. Постепенно брумът се увеличаваше и понастоящем е ужасен. Дори дразни повече, когато климатикът достигне зададената температура и мине на "празен ход". Тогава го няма естествения звук от въздушния поток и остава само този ужасен брум. През деня може да доведе човек до лудост, а за спане на климатик не може да става и въпрос. Миналата година разглобих вътрешното тяло за почистване, като на стената остана само питата. Старателно измих всички свалени пластмасови части. Нямаше голямо замърсяване, тъй като стаята е чиста, не се пуши, а и ежеседмично почиствам филтрите и питата. По турбината имаше лек налеп, който отстраних, т.е. не мисля, че проблемът се е появил вследствие на дисбаланс на турбината. Разгледах моторчето - Панасоник, моделът, доколкото успях да видя от снимката, която тогава направих с телефона, е MFD-34ROM D, SP-42W, DC 380V, китайско. Развъртях оста му - движеше се "мазно", без всякакъв шум в лагерите, които бяха чисти отвън, без следи от омасляване. Струва ми се, че могат да бъдат изключени като възможна причина за шума, а и той е по-скоро електрически, не механичен. Но шумът идва именно откъм мястото, където се намира то. Не е по-надясно, където е платката. Във втулката, в която лагерува турбината в другия си край, не се чува характерното потракване, от което масово се оплакват други колеги от форума. Иначе машината си работи нормално. Ползвам я през лятото, късна есен и зимата. Не съм замервал температурата на изходящата струя, но е висока. Мил съм и питата на външното тяло, не че имаше нужда, но реших да го обслужа все пак.
    За момента не съм се обръщал към фирмата, от която закупих климите (тогава взех и една 09 LGC, която работи по-рядко). Бих могъл да ги попитам за цена на моторчето, което се съмнявам да е евтино и ако не е, да потърся втора употреба такова (ако си струва риска).

    Ще се радвам да споделите мнения/съвети, за което благодаря предварително.

    Поздрави

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #2

    Re: 09LD - брум от мотора

    От мотора е. При същото оплакване и поведение смених лагерите, но разлика никаква нямаше. Казаха ми тогава преди 3 години цена за вътрешният DC мотор на 9-ка 350 лева.

    Съвета ми е да не го пипаш, да изкара до когато може и занапред избягвай тези марки климатици. Дерът кожи с резервните части.

  4. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол
    Мнения
    8,201
    #3

    Отговор: 09LD - брум от мотора

    Когато монтира обратно турбината, спази ли отстоянието на монтаж на турбината върху вала на мотора.Причината може да е и в кутията за монтаж на двигателя, скобата за закрепването му евентуално, може да се е изместил двигателя от мястото, където ляга.Виж и тези варианти за произход на проблема.Иначе е вярно ,че са скъпички моторите.Сменях на моя ТОШО ІІІ мотора преди година и половина, струваше 280 лева.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2011
    Живее в
    София
    Мнения
    138
    #4

    Отговор: 09LD - брум от мотора

    а стегнали винта на турбината кам мотор4ето

  6. Novice
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    7
    #5

    Отговор: 09LD - брум от мотора

    Здравейте отново,

    Благодаря за мненията. Когато монтирах обратно турбината спазих точно 1-2та мм разстояние м/у нея и моторчето. Затегнах фиксиращото винтче (или беше болтче) и му сложих капка боя, за да го осигуря против саморазвиване и последващото превъртане на турбината в оста. Но това като цяло няма отношение към проблема, защото шумът се бе появил преди да разглобя климата. Всъщност, това беше и другата (и май по-основателната) причина да се реша да го разглобя до такава степен - исках да видя какво представлява моторчето и евентуално да открия причината за шума. Съмнявах се даже в платката, която контролира захранването и мощността на моторчето, още повече, че при изключен климатик (но не и от мрежата) се чува едно постоянно, как да се изразя, "прицъкване" откъм платката, което е доловимо само като си доближиш ухото до климата там, където се намира управляващия блок. Като че ли има някакво микро ключе, което постоянно вкл. и изкл. Разбира се, до конкретен извод не мога са стигна, тъй като познанията ми в тази област са на ниво "обща култура".
    При тези цени на моторчетата май ще продължавам да го търпя, докато се влоши повече или се повреди непоправимо, или вече стане наистина нетърпимо. В зависимост от това, кое от тези събития ще настъпи, ще решавам какво да предприема.
    Досега не съм викал за профилактика техници от фирмата, защото се опасявах да не стане по-лошо. Имам предвид, че техниците, които го монтираха бяха млади момчета, видимо без опит в професията. Почистването на двете тела го направих сам, остана да се провери за наличие на достатъчно количество фреон в системата, но точно това не искам да прави човек без нужната квалификация и опит. Затова за момента няма да предприема нищо повече. Всъщност, в тази връзка имам един въпрос: Ако фреонът в системата е намалял, това означава ли, че за да свърши същата работа (да компенсира) компресорът ще трябва да работи по-дълго/на по-високи обороти, което съответно да доведе до по-бързото му износване и по-висока сметка за ток? Има ли такава логика в случая?

    Поздрави

  7. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria
    Мнения
    4,991
    #6

    Отговор: Re: 09LD - брум от мотора

    Цитат Първоначално публикувано от valen1 Виж публикацията
    От мотора е. При същото оплакване и поведение смених лагерите, но разлика никаква нямаше. Казаха ми тогава преди 3 години цена за вътрешният DC мотор на 9-ка 350 лева.

    Съвета ми е да не го пипаш, да изкара до когато може и занапред избягвай тези марки климатици. Дерът кожи с резервните части.
    Е какво да си вземе сигурно Осака или Елит щото моторите са евтини.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    385
    #7

    Отговор: 09LD - брум от мотора

    Защо не опиташ да се свържеш с climamarket. Може да се разминеш и само със смяна на лагери.
    http://www.climamarket.bg/customer/spares.php

  10. Member
    Тук е от
    Feb 2012
    Мнения
    174
    #8

    Отговор: 09LD - брум от мотора

    Ако имаш време за губене, пробвай да подкараш за малко климатика само на вентилация като разкачиш турбината от мотора, да завърти само той. Ако не друго поне ще те ориентира дали е от него или някой лагер. Имах подобен случай с такъв шум но не с климатик а вентилацията в автомобил, беше от мотора и се оказа откачен държач на едната четка, явно от тръскането, върти но на всеки оборот едно между къркане и преискряване.

  11. Member Аватара на turboie
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    495
    #9

    Отговор: 09LD - брум от мотора

    Спри климатика от дистанционото и завърти с рака турбината ако се чува виене то е от лагерите му а ако се върти свободно и не се чува виене то наи вероятно е от мотора Но дори и от мотора да е може да му се намери замесник на по достъпна цена

  12. Member
    Тук е от
    Jul 2004
    Живее в
    София
    Мнения
    416
    #10

    Отговор: 09LD - брум от мотора

    Здравейте колеги,

    И аз притежавам същия климатик от 4 години (климатика топли добре и е доста икономичен). И при мен се появи абсолютно същият брум както е описан от lightman.
    При мен климатика не е разглобяван никога така че изключвам варианта че брума е от нещо ненаместено от колегата lightman при разглобяването. Дори и аз мислих да го разглобавявам за да разбера от къде идва шума (мислях си че е от лагерите), но сега като прочетох тук съм разколебан. Струва ми се че шума не е свързан с механичен проблем.
    Пробавах съвета на turboie, при ръчно завъртане на турбината не се чува никакъв шум. Няма и нищо което да показва че има някакво механично усилие при въртенето на турбината.

    Колегите valen1 и VeleV.Klima са много опитни. Моля споделете вaщето мнение как се справим с този неприятен шум.
    Много благодаря.

    Поздрави,
    Gyokov

  13. Member
    Тук е от
    Jan 2010
    Живее в
    Варна
    Мнения
    256
    #11

    Отговор: 09LD - брум от мотора

    когато сваляте моторчето вижте на къде сочат кабелите от него,защото ако не е по същия начин после дори и ремотирано моторчето вие

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Jul 2004
    Живее в
    София
    Мнения
    416
    #12

    Отговор: 09LD - брум от мотора

    Колега zvqara, би ли дал малко повече разяснения. Не ми стана ясно за кои кабели става въпрос и как те биха повлияли за появата на брума.
    При мен мотора не е никога свалян, но е възможно кабелита да са се разметстили с годините.
    Моля те за разяснения и евентуално споделяне на опит от практиката.
    Благодаря.

  16. Member
    Тук е от
    Jan 2010
    Живее в
    Варна
    Мнения
    256
    #13

    Отговор: 09LD - брум от мотора

    куплунга който е на моторчето трябва да е в точно определено положение когато се затваря(не,че не се затваря по всякакъв начин но тогава се получава брума и едно свистене)

  17. Member
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    620
    #14

    Отговор: 09LD - брум от мотора

    Подобен проблем се реши със смяна на моторчето на 09LCC в Сандански на мои познати. Моторче намерихме в Гърция на половин цена от тази в България - 90 евро. Само за гаранция не се разбраха, защото не се монтира от гръцки техник. Но вече година и половина няма проблеми с джаджата. С две думи в БГ ни дерат кожите с резервните части търгашите.

  18. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София
    Мнения
    5,686
    #15

    Отговор: 09LD - брум от мотора

    Добър вечер, то климите идват от Гърция на повечето фирми.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Брум в вградена аудио карта Realtek HD на HP Pavilion
    От mvarbanov във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 11
    Последно: 13-09-12, 16:02
  2. Избор м/у MHI SRK25ZGX-S и General 09LD
    От SmoHund във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 12
    Последно: 07-03-12, 15:21
  3. Брум при светли сцени на PHILIPS 32PFL5604H
    От forsaken във форум Philips телевизори
    Отговори: 7
    Последно: 28-07-09, 11:15
  4. Мотора на стар Индезит отслабна
    От ivotroyan във форум Ремонт и сервиз - Бяла техника
    Отговори: 4
    Последно: 22-06-09, 19:07
  5. Брум + радио в колоните(2.1 Унитек) ???
    От leo_i във форум Общ - хардуер
    Отговори: 6
    Последно: 21-04-07, 07:11

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе