Здравейте,
Имам климатик General 09LD вече четвърта година. Доскоро нямах оплаквания от машината. От миналата година обаче се появи шум от ел. двигателя на турбината. Започна като тих брум, който е постоянен, при всякакви режими на работа. Нещо като електрическо бръм-бръм-бръм-бръм..., пропорционално на оборотите на въртене на турбината. Постепенно брумът се увеличаваше и понастоящем е ужасен. Дори дразни повече, когато климатикът достигне зададената температура и мине на "празен ход". Тогава го няма естествения звук от въздушния поток и остава само този ужасен брум. През деня може да доведе човек до лудост, а за спане на климатик не може да става и въпрос. Миналата година разглобих вътрешното тяло за почистване, като на стената остана само питата. Старателно измих всички свалени пластмасови части. Нямаше голямо замърсяване, тъй като стаята е чиста, не се пуши, а и ежеседмично почиствам филтрите и питата. По турбината имаше лек налеп, който отстраних, т.е. не мисля, че проблемът се е появил вследствие на дисбаланс на турбината. Разгледах моторчето - Панасоник, моделът, доколкото успях да видя от снимката, която тогава направих с телефона, е MFD-34ROM D, SP-42W, DC 380V, китайско. Развъртях оста му - движеше се "мазно", без всякакъв шум в лагерите, които бяха чисти отвън, без следи от омасляване. Струва ми се, че могат да бъдат изключени като възможна причина за шума, а и той е по-скоро електрически, не механичен. Но шумът идва именно откъм мястото, където се намира то. Не е по-надясно, където е платката. Във втулката, в която лагерува турбината в другия си край, не се чува характерното потракване, от което масово се оплакват други колеги от форума. Иначе машината си работи нормално. Ползвам я през лятото, късна есен и зимата. Не съм замервал температурата на изходящата струя, но е висока. Мил съм и питата на външното тяло, не че имаше нужда, но реших да го обслужа все пак.
За момента не съм се обръщал към фирмата, от която закупих климите (тогава взех и една 09 LGC, която работи по-рядко). Бих могъл да ги попитам за цена на моторчето, което се съмнявам да е евтино и ако не е, да потърся втора употреба такова (ако си струва риска).
Ще се радвам да споделите мнения/съвети, за което благодаря предварително.
Поздрави